Nisam dugo ostao (bilo je nemoguce, prvi blok sam ispostovao), al ja prosto moram sa nekim da podelim svoj utisak o ovoj svirci.
U pitanju je bend, koji je na niskom jazz festivalu svirao pod nazivom "Sound of South", da bi ubrzo promenio ime u "Cafe Bal" ili tako nesto jednako besmisleno...
Tesko mi je, ali kad sam poceo da nastavim.
Da se zna, na svirku sam krenuo bez ikakvih predrasuda, open minded, tabula rasa, cujem sviraju neki latino sa jos malo etno motiva, u bendu su mi trojica sto dobrih poznanika, sto dobrih prijatelja, pa ajd da cujem sta oni to rade. Uz to su mi svi pompezno najavljivali projekat i ocekivao sam vanzemaljce na delu.
I posle samo deset sekundi prve pesme, koja by the way nije bila autorska, nego je bila ni vise ni manje nego preizlizana "Tequila" (zanizale su se u prvom bloku jednako idiotski odabrane obrade), bilo mi je odvratno, ali... odvratno muka... Zamislite sredovecne, zadrigle, tezgarose kako pompezno sviraju "Tequilu" u kaficu gde je broj gostiju skoro pa manji od broja muzicara, svirka je sva pod konac, ali to im nista ne vredi... Neko ko je cuo odlicnog muzikanta koji posle 100 000 tezgi dodje i odsvira nesto "za svoju dusu", neki rock, jazz, bilo sta, znace o cemu pricam. Moje misljenje je da preterana tezga (=sviranje svega i svacega samo da bi se zivelo od muzike) skroz istrosi muziku. Muzika se izlize, izgubi dusu, nema je vise...

Ali, ajde da vam prvo malo opisem bend. Ovako, tu je full brass sekcija - sax, truba, trombon, ritam sekciju cine bubanj, percussion i bass, i vodja orkestra je klavijaturista, covek o kome ceo zivot slusam da je vanredan talenat, vanzemaljac neverovatnih sposobnosti isl... Imaju i gitaristu, ali je ovaj verovatno otiso na neku bitniju tezgu. Muziku sam vec probao da opisem, etno motivi, latino, samba i sl. Ako nekog bas zanima verovatno da postoji i myspace stranica.
I sta je tu mene konkretno toliko smorilo? Pa celokupna atmosfera koju bend stvara, mogu oni da sviraju i klasiku opet ce zvuce kao da sviraju svadbu. Dalje, bend nema nikakvu sinergiju. Nije to autorski bend da se razumemo. Autorski bend, to je kad dodje bubnjar i kaze ti da sve sto ste radili na poslednje tri probe nema veze s mozgom i da je odjednom shvatio da on to ne moze da svira, ma nema sanse. Onda se posvadjate, ne razgovarate tri dana i konacno kad neko popusti, napravite tri puta bolju stvar nego sto bi pre toga bilo ikako moguce.
Slusao sam silne bendove i bendice i mogu da kazem da mi je ova svirka "Kafe Bal-a" najgore nesto sto sam cuo u zivotu. Vise postujem pank bendove koji se jedva nastimuju i od tri rifa naprave pet pesama. Zasto? Kako? Pa zbog toga sto se u ta tri rifa cuje pet kila vise iskrenosti i vise duha, nego li u dva sata svirke "Cafe Bal-a". Cuje se da taj pank bend od par klinaca o necemu sanja, bar da o necemu misli. Cuje se da gitarista nije imao pare da kupi gitaru, da na probama bode akusticnu ozvucenu piezom iz cestitke u stari kasetofon, a od Joce bogatuna zajmi gitaru kad je svirka... (uh al sam daleko otiso, da se zna slucaj je izmisljenj, svaka slicnost sa stvarnoscu je krajnje nenamerna.) Ovde (u svirci sa koje dolazim) se cuje hrpa napucanih muzicara koji pokusavaju da dobiju nesto sto im je izmaklo jos pre deset i vise godina. Ali oni ce i dalje da pokusavaju iz samo njima znanim razlozima.
I jos da se na ceo bend osvrnem ne samo kao muzicar. Ipak je skoro svaki pojedinac iz benda milion puta bolji muzicar nego ja (ne i basista on stvarno nema tri blage sa onim basom, vise dodje u fazonu- "Ja raim u postu, volim da pecam, a imam i neku bas gitaru u garazu mi stoji"). Kazacu nesto kao skoro diplomirani ekonomista, polozio sam silne ispite i morao sam (i kad nisam bas hteo) da razmisljam na razne nacine o mogucim investicijama i biznis planovima. Pa ovako, "Cafe Bal" je najgora investicija na svetu. Najvece gubljenje vremena na svetu. Da mogu da uspeju kao klupski bend, ne mogu (a to im ni ne treba, svako od njih ima mnogo bolje tezge). Sudeci po atmosferi, po broju ljudi, po kinti koju znam da uzimaju

Na kraju sam napisao sms prijatelju iz benda (ovaj je jos uvek svirao, pa nisam mogao da mu to kazem 2face): "Ovo ti je odvratno... Nastavi da me informises kad su vam svirke da znam da slucajno ne banem jos jedanput na neku".