"Sound of south"/"Cafe bal"/kako god - izvestaj sa svirke

Moderators: dejankuki, muki17

sirac-šunka
vragolan

"Sound of south"/"Cafe bal"/kako god - izvestaj sa svirke

Post by sirac-šunka » 30 Jan 2009, 01:49

Upravo sam stigao sa svirke u niskom klubu Base cafe, bivsa "sedamnestica"... Ispade ukleto mesto, vlasnici se menjaju i menjaju, al nema nikad taj lokal da stane na noge...
Nisam dugo ostao (bilo je nemoguce, prvi blok sam ispostovao), al ja prosto moram sa nekim da podelim svoj utisak o ovoj svirci.

U pitanju je bend, koji je na niskom jazz festivalu svirao pod nazivom "Sound of South", da bi ubrzo promenio ime u "Cafe Bal" ili tako nesto jednako besmisleno...
Tesko mi je, ali kad sam poceo da nastavim.
Da se zna, na svirku sam krenuo bez ikakvih predrasuda, open minded, tabula rasa, cujem sviraju neki latino sa jos malo etno motiva, u bendu su mi trojica sto dobrih poznanika, sto dobrih prijatelja, pa ajd da cujem sta oni to rade. Uz to su mi svi pompezno najavljivali projekat i ocekivao sam vanzemaljce na delu.

I posle samo deset sekundi prve pesme, koja by the way nije bila autorska, nego je bila ni vise ni manje nego preizlizana "Tequila" (zanizale su se u prvom bloku jednako idiotski odabrane obrade), bilo mi je odvratno, ali... odvratno muka... Zamislite sredovecne, zadrigle, tezgarose kako pompezno sviraju "Tequilu" u kaficu gde je broj gostiju skoro pa manji od broja muzicara, svirka je sva pod konac, ali to im nista ne vredi... Neko ko je cuo odlicnog muzikanta koji posle 100 000 tezgi dodje i odsvira nesto "za svoju dusu", neki rock, jazz, bilo sta, znace o cemu pricam. Moje misljenje je da preterana tezga (=sviranje svega i svacega samo da bi se zivelo od muzike) skroz istrosi muziku. Muzika se izlize, izgubi dusu, nema je vise... :( Svaki pokusaj da se stvori nesto novo, sveze, svoje... nije vise moguc.

Ali, ajde da vam prvo malo opisem bend. Ovako, tu je full brass sekcija - sax, truba, trombon, ritam sekciju cine bubanj, percussion i bass, i vodja orkestra je klavijaturista, covek o kome ceo zivot slusam da je vanredan talenat, vanzemaljac neverovatnih sposobnosti isl... Imaju i gitaristu, ali je ovaj verovatno otiso na neku bitniju tezgu. Muziku sam vec probao da opisem, etno motivi, latino, samba i sl. Ako nekog bas zanima verovatno da postoji i myspace stranica.

I sta je tu mene konkretno toliko smorilo? Pa celokupna atmosfera koju bend stvara, mogu oni da sviraju i klasiku opet ce zvuce kao da sviraju svadbu. Dalje, bend nema nikakvu sinergiju. Nije to autorski bend da se razumemo. Autorski bend, to je kad dodje bubnjar i kaze ti da sve sto ste radili na poslednje tri probe nema veze s mozgom i da je odjednom shvatio da on to ne moze da svira, ma nema sanse. Onda se posvadjate, ne razgovarate tri dana i konacno kad neko popusti, napravite tri puta bolju stvar nego sto bi pre toga bilo ikako moguce.
Slusao sam silne bendove i bendice i mogu da kazem da mi je ova svirka "Kafe Bal-a" najgore nesto sto sam cuo u zivotu. Vise postujem pank bendove koji se jedva nastimuju i od tri rifa naprave pet pesama. Zasto? Kako? Pa zbog toga sto se u ta tri rifa cuje pet kila vise iskrenosti i vise duha, nego li u dva sata svirke "Cafe Bal-a". Cuje se da taj pank bend od par klinaca o necemu sanja, bar da o necemu misli. Cuje se da gitarista nije imao pare da kupi gitaru, da na probama bode akusticnu ozvucenu piezom iz cestitke u stari kasetofon, a od Joce bogatuna zajmi gitaru kad je svirka... (uh al sam daleko otiso, da se zna slucaj je izmisljenj, svaka slicnost sa stvarnoscu je krajnje nenamerna.) Ovde (u svirci sa koje dolazim) se cuje hrpa napucanih muzicara koji pokusavaju da dobiju nesto sto im je izmaklo jos pre deset i vise godina. Ali oni ce i dalje da pokusavaju iz samo njima znanim razlozima.

I jos da se na ceo bend osvrnem ne samo kao muzicar. Ipak je skoro svaki pojedinac iz benda milion puta bolji muzicar nego ja (ne i basista on stvarno nema tri blage sa onim basom, vise dodje u fazonu- "Ja raim u postu, volim da pecam, a imam i neku bas gitaru u garazu mi stoji"). Kazacu nesto kao skoro diplomirani ekonomista, polozio sam silne ispite i morao sam (i kad nisam bas hteo) da razmisljam na razne nacine o mogucim investicijama i biznis planovima. Pa ovako, "Cafe Bal" je najgora investicija na svetu. Najvece gubljenje vremena na svetu. Da mogu da uspeju kao klupski bend, ne mogu (a to im ni ne treba, svako od njih ima mnogo bolje tezge). Sudeci po atmosferi, po broju ljudi, po kinti koju znam da uzimaju :hide: U pitanju je samo jos jedan bend koji je pokusao da etno motivima privuce paznju. To nece da slusaju dobri poznavaoci muzike, kako sam rekao nema tu muzike. To nece da slusa rulja, suvise je neshvatljivo i ipak, cudno. To nece da slusaju ni muzicari, pre bih pustio neki stvarno dobar latino bend iz latino podrucja... etno motiva sam se vala naslusao hteo to ili ne...

Na kraju sam napisao sms prijatelju iz benda (ovaj je jos uvek svirao, pa nisam mogao da mu to kazem 2face): "Ovo ti je odvratno... Nastavi da me informises kad su vam svirke da znam da slucajno ne banem jos jedanput na neku".

sinisake
The original one

Re: "Sound of south"/"Cafe bal"/kako god - izvestaj sa svirke

Post by sinisake » 30 Jan 2009, 02:07

Moje misljenje je da preterana tezga (=sviranje svega i svacega samo da bi se zivelo od muzike) skroz istrosi muziku. Muzika se izlize, izgubi dusu, nema je vise... :( Svaki pokusaj da se stvori nesto novo, sveze, svoje... nije vise moguc.
Jeste, sirac, svaka ti je ka Njegoseva, tezga je velika muka, al' uvek moram da kazem - ima sto puta gorih nacina da se zaradi cash. :(

A kad znas da se sa cak i osrednjim svirackim sposobnostima i osrednjim repertoarom mnooogo bolje prolazi, onda nije ni cudo sto nicu ovi silni cover bendovi&tribjuti, kojih mi je vec pun qrac...
Eto, ne znam kako je u prestonici, ali u Novom Sadu (Novosadjani znaju sigurno) tezgarenjem se moze zaraditi i ~50 evra po svirci, sto je dovoljan razlog da upadnete u tu pricu, iz koje se ne izlazi tako lako.

Jebala ih Tekila i Proud Mary, u paketu...
Last edited by sinisake on 30 Jan 2009, 02:15, edited 2 times in total.

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 30 Jan 2009, 02:14

Ja, ne...
Sad si me podsetio, jos gore je bilo kad je lik poceo da peva "Rakija" u melodiji pesme :hide: :( :cry:

sinisake
The original one

Post by sinisake » 30 Jan 2009, 02:16

Jeftino. :(

nenadnenad

Post by nenadnenad » 30 Jan 2009, 11:44

hah...da i mene su smorili cover bendovi.
Ovde ih ima gomilu.Sve su neki muzicari koji bi me pojeli za dorucak al dzaba kad nemaju nijednu originalnu ideju ili ni ne rade na autorskim stvarima.Mozda su ovi stariji poceli kao sto pocinju klinci "ajde radicemo prvo obrade da se uvezbamo, opipamo, i da privucemo masu pa cemo polako da ubacujemo svoje stvari" a od svojih stvari nigde nista ili nidje veze i bezze, pa na kraju samo budu besan tezga bend u najbolju ruku...ko ljigav perpetum mobile.

Ne kazem da ne treba uopste da postoje nego me brine sto puno novih muzicara-klinaca pici covere po godinu dve vec a jako slabo rade na svojim pesmama i sto posle ne mozes nikoga naci za saradnju zato sto ne zele da budu izmedju dva benda.
Juce sam bas pricao sa jednim bubnjarem, upao je u teenage cover bend pa nece na dve strane. :roll: :mrgreen:

KirilStipsa

Post by KirilStipsa » 30 Jan 2009, 12:30

nije ni cudo sto nicu ovi silni cover bendovi&tribjuti, kojih mi je vec pun qrac...
Na koliko si tribute koncerata bio kad ti je pun qrac? Kao, svaki dan slusamo Abba-u, Queen, Pink Floyd, Ramones, Iron Maiden, Beatles po pozoristima... pa bih bas voleo da odem na neki koncert nekog pravog rokenrol benda (domaceg :mrgreen: )? Ima bendova koji to rade dojaja, i stvarno se trude da ti docaraju energiju benda i te muzike... Dobar tribute je sto puta bolja stvar nego 100 000 glupih pesama nekog alternativno-inovativnog-maistream-dub usmerenja, i mnogo radije bih otisao na koncert Pink Floyd tribute (ili Ramones, Commitments... nebitno) nego na Djuletov koncert, ili Kanda, Kodza...

Ja nisam cuo mnoge, a trudio sam se. Doduse, ne mislim na "ekipu iz kraja" tribjut, nego pravi bend

A takvi "tezgarosi" o kojima sirac prica su produkt nase klubske scene, i publike donekle. Ko ce da daje sve od sebe svako vece, u kaficu, pred 15 nezainteresovanih slusalaca za 10-15 evra po nastupu, a ima nastupe 5-6 puta nedeljno? A kartu od 300 dinara nece niko da plati (iako ce popiti vise piva od 200 kinti po komadu)! Ne zanima njega taj jedan sirac :P koji se dublje upustio u analizu muzickog programa... tuzne su to scene, jbg...

Daleko bilo da mi je pun qrac svega, kad nemamo NISTA!!! Ni klubsku scenu, ni mainstream, alternativnu doduse imamo :lol: nazalost...
Tako da nam je tribute scena jos i najbolja - ima par bendova!

Kako kaze kolega amer - JUST MY 0.02 $

sinisake
The original one

Post by sinisake » 30 Jan 2009, 13:36

Na malo tribute koncerata sam bio. Ne slusaju mi se klinci koji pokusavaju da skinu Pepperse, jbg.
i mnogo radije bih otisao na koncert Pink Floyd tribute (ili Ramones, Commitments... nebitno) nego na Djuletov koncert, ili Kanda, Kodza...
I ja, mada ne volem narocito nabrojane bendove, ni sa leve, ni sa desne strane. :)

nenadnenad

Post by nenadnenad » 30 Jan 2009, 14:20

slazem se za dobre cover bendove, problem je sa klincima tj onima koji ne rade dobro obrade.

KirilStipsa

Post by KirilStipsa » 30 Jan 2009, 15:15

Na malo tribute koncerata sam bio. Ne slusaju mi se klinci koji pokusavaju da skinu Pepperse,
slazem se za dobre cover bendove, problem je sa klincima tj onima koji ne rade dobro obrade.
Tacno je da imamo jadnu scenu, i jos jadniju perspektivu...
Ali to je problem drustvene strukture... pa tako i muzickog (muzicarskog) kolektiva...

Kome da se obrati klinac kad hoce da nauci da svira bass? Vladi Novicicu? Bati Bozanicu? Kad hoce da nauci nesto o gitarama i kvalitetu istih... da pita u Mitrosu? Ljudi bre ne znaju da je Fender (ciji su zastupnici) kupio Gretsch... pre 2 godine! Pitaj nekog u muzickoj radnji da ti preporuci nesto da slusas, tipa Neil Young, ili Crosby, Steel & Nash, ili Tom Petty... garantujem ti da nece znati ni o cemu pricas, a kamoli da ti preporuci...

Nemaju klinci na koga da se loze, koga da slusaju i kome da se obrate... nemaju sirok spektar kvalitetne muzike na "domacem terenu"... dzaba svi .mp3-jevi ovog sveta ako ne gledas "Ziku i Peru sa Krsta kako cepaju u nekom dojaja bendu"... A Zika i Pera na svadbi, zaradjuju za zivot...

Inace, dobri tribute koncerti su loodilo... cesto mozes da cujes mnogo bolju svirku nego kod originala... mada je fora kod tribute-a da slusas nesto sto u originalu ne mozes (Elvis, Abba, Queen (Freddie), Beatles, Nirvana...), iz, jelte, zdravstvenih razloga... a ne bendove koji su ovde svirali pre godinu dana (mislim na ekspanziju RHCP tribute u Srbiji)...

nenadnenad

Post by nenadnenad » 30 Jan 2009, 17:17

jbg, svi smo mi manje ili vise naviknuti da jedemo to sto se servira.
ubija se radoznalost , istrebljuje se u korenu , srzi ...sad i kad imaju adsl i kad mogu da skidaju gigabajte i gigabajte muzike mnogi ni ne pomisle da slusaju nesto drugo.

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 01 Feb 2009, 22:25

Citam sad sve ove vase postove...
sinisake wrote:tezga je velika muka, al' uvek moram da kazem - ima sto puta gorih nacina da se zaradi cash. :(
nenadnenad wrote:hah...da i mene su smorili cover bendovi.
Ovde ih ima gomilu.Sve su neki muzicari koji bi me pojeli za dorucak al dzaba kad nemaju nijednu originalnu ideju ili ni ne rade na autorskim stvarima.
KirilStipsa wrote:Dobar tribute je sto puta bolja stvar nego 100 000 glupih pesama nekog alternativno-inovativnog-maistream-dub usmerenja, i mnogo radije bih otisao na koncert Pink Floyd tribute (ili Ramones, Commitments... nebitno) nego na Djuletov koncert, ili Kanda, Kodza...
KirilStipsa wrote:A takvi "tezgarosi" o kojima sirac prica su produkt nase klubske scene, i publike donekle. Ko ce da daje sve od sebe svako vece, u kaficu, pred 15 nezainteresovanih slusalaca za 10-15 evra po nastupu, a ima nastupe 5-6 puta nedeljno? A kartu od 300 dinara nece niko da plati (iako ce popiti vise piva od 200 kinti po komadu)! Ne zanima njega taj jedan sirac :P koji se dublje upustio u analizu muzickog programa... tuzne su to scene, jbg...

Daleko bilo da mi je pun qrac svega, kad nemamo NISTA!!! Ni klubsku scenu, ni mainstream, alternativnu doduse imamo :lol: nazalost...
Tako da nam je tribute scena jos i najbolja - ima par bendova!
i razmisljam, mozda ipak nisam bio najbolje shvacen.

Meni je najvise zasmetalo to sto je ovaj bend o kome uzeh da pricam, zapravo po vokaciji autrorski (!!!!) (da, da, vodja benda je najavio autorsku muziku, a onda se nekako prva stvar zvala "Tekila", pardon "Rakija") i u tome je i bio najveci problem. Znaci, tu su neke ideje velikog vodje benda, ali se u nedostatku repertoara za potrebe klupske svirke ipak tu nasla i "Tequila" i "Besame Mucho"... i jos neke ljigavstine koje sam nekako uspeo da potisnem, narocito kad se setim te svadbarske izvedbe... Znaci, kao sto mozda vec rekoh, ovaj bend moze da svira i Sopena i Mocarta, ali ce i dalje da ima "zvuk-spreman-za-svadbe". Autorske stvari zvuce jednako ljigavao kao i "repertoar-spreman-za-svadbe". Cini mi se, ako bi taj etno motiv i mogao da zazvuci kul (meni se recimo dopada kako to radi Vasil Hadzimanov Bend), ne mozes da pozoves pravog narodnjaka kojii ne zna ni za sta drugo, vec nekog kul muzicara koji ce da razume ne samo narodnjake, i taj etno da umereno koristi i pre svega znalacki...

A i ceo bend je u stvari projekat, nema sinergije (to je ono kad celina daje mnogo vise nego prost zbir svojih delova) koju treba jedan, a narocito autorski bend da ostvari... Znaci, ja smatram da trojica losih ili bar prosecnih muzicara mogu da naprave stvarno dobar autorski bend, ali eto, po osnovu ovog primera, isto tako i sedam muzicara-ubica mogu da naprave mnogo veliki shit. Celina ovde daje mnogo manje nego prost zbir svojih delova... :(

Nemam ja toliko mrznje prema tezgarosima. Razumem, posten pos'o i sve to. Procitam tu i tu svira taj i taj kaver-tezga bend i zaobidjem svirku, niko me ne tera da idem. Nema potrebe da otvaram temu na forumu zbog toga. A ako sam bas resio da odem na neku tezga svirku, pomirio sam se sa cinjenicom da mi je to u tom momentu bilo draze nego li da odgledam npr. novog James Bond-a, i svirku necu da uzimam za ozbiljno, sta je tu je, ima razloga da se izadje u grad i kad nema boljih svirki od tezge i kaver bendova.

Sta vise, jednom sam bio i na svadbi cisto da slusam prijatelja iz ovog benda (ovaj je tad svirao svadbu sa svojim tezga-bendom-za-svadbe), eto isao sam da ubijem vreme, u trenutku mi se ucinila zanimljivom ideja da prisustvujem svadbi na koju nisam pozvan od strane mladenaca, jer ih naravno ni ne poznajem (ispostavilo se kao losa ideja). Otisao sam tako sa drugovima, sedeli neko vreme za muzicarskim stolom (ovi drugari su se glupirali ko nezdravi) i onda je sef sale prisao vodji orkestra i rakao "Ako ovi momentalno ne izadju, necete dobiti ni dinara!!!" :lol: Eto, ispalo je nesto smesno iz tog dogadjaja i imali smo o cemu da pricamo, vece nije bilo potpun promasaj... :) Mi smo otisli i ljudi su posteno zaradili svoj novac. A i gosti su bili zadovoljni.

Ali na ovu svirku (benda o kome od pocetka pricam, "Cafe Bal") sam otisao skroz open-minded da cujem neki novi "autorski" rad u svome gradu, a kad ono tamo... :grummel_2: :hide:

Na posletku me je zvao i pomenuti drug iz benda (ne ovaj koga sam slusao na svadbi, neko jedan drugi koga nisam prestao da shikaniram SMS porukama nezadovoljstva o njegovom "autorskom" bendu) i kaze mi on nesto u smislu "Pa sta imas toliko protiv, ja sam muzicar, radim posao koji mi je ponudjen, sutra ces i ti mozda da se zaposlis u upravi Medijane (preduzece koje se bavim poslovima vezanim za gradsku cistocu u Nisu), pa ce da te zebavamo - Aaaa evo ga djubretar!" Ali to bi sve vazilo kada bi ovaj bend stvarno zaradjivao neke pare... :|
Ja, po svojoj ekonomskoj analizi, sam dosao do toga da nece tu biti nekih vecih para, ali zivi bili pa videli, ova zemlja ne prestaje da me iznenadjuje svojom gluposcu...

vasko

Post by vasko » 02 Feb 2009, 00:01

to ovamo preko puta pozorista?

i ne rece el bila neka kvalitetna zemska u publici?

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 02 Feb 2009, 01:07

Nece ti na njiovim svirkama oci ispadnu.
Bilo zemski, ali prosek je oko 50 ljeta. :mrgreen:

KirilStipsa

Post by KirilStipsa » 02 Feb 2009, 01:24

Izvini sirac, otisli smo u offtopic (kao i uvek)!
to bi sve vazilo kada bi ovaj bend stvarno zaradjivao neke pare... :|
Koji bend? Svadbarski ili autorski/jazz/topic teme?
I, sta znaci "neke pare"... to je pravo pitanje? 100 evra po nastupu, 500, 1000, 3000? Bas me zanima koliko zaradjuju autorski jazz bendovi u srbiji... za svadbare vise-manje znam... Postoje razne tarife (koliko ih ubedis da si dojaja)!

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 02 Feb 2009, 01:52

KirilStipsa wrote:Izvini sirac, otisli smo u offtopic (kao i uvek)!
to bi sve vazilo kada bi ovaj bend stvarno zaradjivao neke pare... :|
Koji bend? Svadbarski ili autorski/jazz/topic teme?
I, sta znaci "neke pare"... to je pravo pitanje? 100 evra po nastupu, 500, 1000, 3000? Bas me zanima koliko zaradjuju autorski jazz bendovi u srbiji... za svadbare vise-manje znam... Postoje razne tarife (koliko ih ubedis da si dojaja)!
Hm... znaci ipak mi je post bio pomalo konfuzan.

Pa ovo sto napisah se odnosilo na "Cafe Bal" (topic teme) bend o kome sam, u stvari ponajvise pricao. Ali umesao sam tu i jos neke bendove clanova ovog benda pa razumem da je ispala konfuzija.

Sto se tarifa tice, jedan ovakav bend (nazovi ga jazz bend) koji nije uspesan u smislu da je poznat i slavan, moze da radi po klubovim za 1000-1500 dinara po clanu za vece (znaci racunaj ukupno oko 100evra za vece), jedno dva sata svirke (tarifa u Nisu za vecinu kafica osim par najvecih, ali tamo ovakvi bendovi, uglavnom ne mogu da rade, bar ne redovno). Nekoliko puta u toku godine moze da se ubode neki festival (jazz ili neka gradska organizacija u manjim gradovima po periferiji) gde bi cena bila od 50 do 100 evra po coveku, ali kako rekoh to je najvise 5-6 puta u toku godine, a onda ostaje pitanje sta ce biti sledece, jer niko te nece zvati vise godina za redom da sviras iste festivale. Suma sumarum, mozes da zaradis oko 1000evra godisnje i to uz mnogo srece. Ne razumem zasto bi uopste jedan narodnjak pokusavao da napravi autorski jazz/latino-ethno bend, kad otprilike toliko novca moze da uzme za samo mesec dana redovnog tezgarenja. Kada bi to bio uber kul kvalitetan autorski jazz bend, ne bi se bunio i redovno bih posecivao svirke... Ovako... :grummel_2:

Kada sam rekao da smatram da ovaj bend nikada nece zaradjivati "neke pare" mislio sam na to da nece tako lako moci da privuce neku vecu paznju, dodje do izdanja, ugovara velike svirke koje bi bile solidno posecene i jednom recju da uspe u smislu kako smo o tome mastali kad smo bili mali i ucili Edur, Amol, jos po neki akord i konacno prvih par pesama.
Ovo je samo moje misljenje, zbog toga je sledio ostatak teksta ...

Najbolje sto bi ovaj bend (topic teme) mogao da dozivi po mojoj proceni, jeste da ih provali neki menadzer koji moze da ih odvede u neke krajeve (inozemstvo je l) gde zive ljudi kojima ce latino + balkanski etno da bude kul, nesto novo i sveze, pa nece da toliko obracaju paznju na kvalitet celog projekta.

Opet sam se prosro, sorry...

Post Reply