Dimbag Darrel - Zivot i rifovanije

Moderators: dejankuki, Critical, zolideathmetal, Trooper

Post Reply
mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 05 Apr 2013, 16:12

(kao i oprema i ton)

Darrell Lance Abbott (20.8.1966. – 8.12.2004.), poznat kao Diamond Darrell i Dimebag Darrell, je jedan od osnivaca Pantere i Demageplana. Smatraju ga jednim od najuticajnijih metal gitarista, a moze se reci i zacetnikom groove metal pravca.

Image

Ubijen je na bini na koncertu Damageplan-a 8.12.2004. u Alrosa Villa u Kolumbusu (Ohajo).

Da se ne bi ponavljali, za detalje o njegovom zivotu, naravno na wikipediji http://en.wikipedia.org/wiki/Dimebag_Darrell
Za panteru, na ovoj temi viewtopic.php?f=6&t=1508

mislim_stvarno

Re: Dimbag Darrel - Zivot i rifovanije

Post by mislim_stvarno » 05 Apr 2013, 16:19

Na ove clanke sam naleteo pre nekoliko dana, ali nije bilo adekvatne teme, pa je to jedan od razloga zasto sam napravio ovu temu.

Intervju u kom prica o magnetu, o rigu, o tonu
http://www.seymourduncan.com/blog/artis ... f-pantera/

Clanak o magnetu iz ugla Seymour-Duncan-a
http://www.seymourduncan.com/blog/seymo ... imebucker/

Inace, meni je Dime, vec neko vreme, jedan od omiljenih gitarista (neko ce pitati kad ces to da prerastes :lol: ), prosto mi je fantasticno koliko ima raznovrsnih rifova, nesto sto deluje da je danas retkost... Omiljeni rif je tesko izdvojiti, kompletni albumi "cowboys from hell", "vulgar display of power", "far beyond driven su mi genijalni"...

Trooper
Urednik

Post by Trooper » 05 Apr 2013, 16:30

Al zar nije on i nakon pravljenja dimebuckera furao Bill Lawrence 500xl, bridz magnet ali prevrnut?

Tenji

Post by Tenji » 05 Apr 2013, 16:43

mislim_stvarno wrote:Inace, meni je Dime, vec neko vreme, jedan od omiljenih gitarista (neko ce pitati kad ces to da prerastes :lol: )
Slozicu se, njemu uvek nekako mozes da se vratis po neku inspiraciju, koliko god da si napredan. Prerasti ga, pa, tesko. :D I kad sam u najboljoj formi, preznojavanje je skidati njegove soloe, zapravo, cesto se zavrsi tako sto na pola puta ostavim gitaru i kazem "fuck this shit". :D Plus sto je lik najveci rifadzija devedesetih, hands down.

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 05 Apr 2013, 16:51

Uz Jeff Waters-a za mene najveci metal gitarista. Ali verovatno broj jedan. Najmudastiji svakako.

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 05 Apr 2013, 17:17

Tenji wrote: I kad sam u najboljoj formi, preznojavanje je skidati njegove soloe, zapravo, cesto se zavrsi tako sto na pola puta ostavim gitaru i kazem "fuck this shit". :D Plus sto je lik najveci rifadzija devedesetih, hands down.
prvi deo mi je dobro poznat :lol:
drugi deo, kao sto si rekao, hands down! :bow: Ja Zakka gotivim mnogo, jedan mi je od boljih rifadzija, ali cak i kad se gledaju samo rifovi, Dime mi se cini daleko mastovitijim, dok kad bi se kompletne pesme poredile... :D Tek je to razlika... :)
Trooper wrote:Al zar nije on i nakon pravljenja dimebuckera furao Bill Lawrence 500xl, bridz magnet ali prevrnut?
jbg, ne znam ja timeline tih dogadjaja :D ono sto sam procitao u ovom intervjuu koji sam okacio i na bill lawrence-ovom sajtu kaze da je 500xl napravljen za njegov sig washburn (b-l sajt), a da je dimebucker nastao jer mu se nije dopadalo ono sto izvlaci iz washburnovih magneta ("called the XXL-500"). Ne znam mnogo vise o tome, negde sam procitao da je pred smrt koristio lawrence, ali moguce je da sam nesto pomesao ili da je pogresna informacija. :D Osim toga, jedna stvar koja mi je malo gadna vezana za njemu bliske ljude je to koliko para uzimaju na razne sig gluposti sa njegovim imenom, pa tako sad imas i dean i washburn dime gitare, a dean pored ml-a i razorback-a ima i neki razorback v (ili su ugasili tu seriju?) iako dime nikad nije koristio v...

Trooper
Urednik

Post by Trooper » 05 Apr 2013, 18:55

Ma ono, aj sto imas dean gitare, nego imas i Dime brend odece, i DIME pojacala (by Dean, koji su, jelte, iskusni proizvodjaci ampova), Krank i dalje stanca njegov sig (koji je doduse i koristio), mxr i dunlop rade pedale... A onu zenu mu i Vini Pola ne bi komentarisao. Ono, nekako mi je dno dna da uzmu pokupe kucne kasete koje su nasli, i prodaju dvd istih za 19.99$

Void
kulen zmija

Post by Void » 06 Apr 2013, 00:01

био је он океј лик и јако маштовит гитариста. Један од најмаштовитијих тачније, али је и био добар пример колико географско подручје може да утиче на развој музике коју свираш и звука који производиш. Из сваке његове ноте, из сваког рифа је избијао Тексас. Али онај прави Тексас, дрти Тексас.

мислим, може данас маса бендова да свира на 7 и на 8 и на 9 жица, и да користи сву могућу опрему познату човеку, али од почетка па до дан-данас Пантера (из Е или из Д периода, свеједно је потпуно) је остала најметалскији бенд који се појавио на сцени. Икад.
И то потписујем, било кад.

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 06 Apr 2013, 00:26

apsolutno se slazem. Nemam sta pametno da dodam na ovo, jedino mogu da kazem da uz Dimebaga rame uz rame moze da stoji samo Iommi. To je samo moje misljenje jel' te :mrgreen:

Inace, kad pomenu ove bendove sa viskom zica, to mi je posebno smesno kad likovi idu oktavu ili vise ispod standardnog stima... ono razmisljam, "cemu to?"... :? pokusavaju da iskopaju braon notu? :O.o: ok, i ja volim neke nize stimove, ali kontam, postoji neka granica posle koje to zvuci kao prdez a ne nota...

Void
kulen zmija

Post by Void » 06 Apr 2013, 00:56

добро, Томи је башбаш леђенда, и како то обично бива, биће још већа леђенда кад једног дана умре. А онда, кад уз његово име крену да се лепе: бокссетови, трзалице, бонус материјали, неиздате ствари, неношена одећа, једном ношена одећа, марка и тип појачала које је свирао док је био "данџн мастер" у првој деценији живота, реиздање патика са прве турнеје, снимци са пробе, реиздање снимака са пробе, реиздање панталона са мудима на раздељак, привесци за кључеве у облику бркова, гитар хиро печ са "ајрон мен" песмом уживо са последње турнеје, силиконски продужеци прстију без јагодица, ексклузивни снимци машине на којој су те исте јагодице несрећно отишле, лутка на надувавање у природној величини која мумла "риф ор ГТФО" када притиснеш крст на челу....и томе сличне ствари на којима сад музу паре на конто рахметли Дајмбега :grummel_2:

неам појма, ААЛ су за октаву ниже од стандардног Е, и звуче прилично добро, али све те "ђент" сисице су пицајзле што се звука тиче, па они и могу да наместе да то звучи невероватно утегнуто уместо да звучи очекивано "флопи".
Мешуга има неку ствар која је за октаву ниже Дис или Д, а оно, јбг, то је Мешуга, њима ништа не звучи лоше :mrgreen:

мада, има гомила бендова који иду у екстреме са осмицама, па чак и узимају деветке, и то је стварно прдеж. Оно, није ни закурац и радо бих им полупао трипл комбо шамаре њиховим ногама.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 06 Apr 2013, 02:15

Void wrote:...Из сваке његове ноте, из сваког рифа је избијао Тексас. Али онај прави Тексас, дрти Тексас.
Ja bio u Teksasu vise puta ali mi je to ocito promaklo. :mrgreen:

Void
kulen zmija

Post by Void » 06 Apr 2013, 03:55

јбг, мора да си био у оном пицнутом делу Ћексаса, где си сликао оне феги грамофоне што изгледају као да од све музике на свету умеју да одсвирају само продужени еспресо :mrgreen:

све је то за људе ђеде, и много већим бајама су промакле много веће ствари, не брини :mrgreen:

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 11 Apr 2013, 12:34

I Teksasanima ocito. Al tebi nisu. :mrgreen: :ziveli:

Post Reply