Istorija Metala

Moderators: dejankuki, Critical, zolideathmetal, Trooper

XeonBlader

Istorija Metala

Post by XeonBlader » 20 Dec 2008, 17:17

Jel neko moze da napishe ili linkuje ceo istorijat metala??? ( Koliko znam nastao je iz rocka koji je nastao iz bluza... tako da me zanima sve od bluza pa na dalje... Mozda gresim pa me ispravite )

dejankuki
Ćale - moderator

Re: Istorija Metala

Post by dejankuki » 20 Dec 2008, 21:47

Jackson

Post by Jackson » 21 Dec 2008, 02:56

Jesi gledao Metal: A HEadbangers Journey, ili nastavak tog dokumentarca Global Metal? Vrh!

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 21 Dec 2008, 13:12

cini mi se da bas taj headbangers journey pocinje od bluesa ;)

znam da su stavili hendrixa i cream kao early metal... sto je apsurd ;)

Dushan S

Post by Dushan S » 21 Dec 2008, 16:59

Nije apsurd, imam ja neku staru knjigu iz osamdesetih koja takođe počinje sa Hendžom. U stvari apsurd je da se danas samo ekstremni metal ili metal koji je direktno naslonjen na tradiciju bendova kao što su Priest i Maiden zovu metalom a da sve drugo nije kao metal nego je "Hard Rock" ili "Rock".

dweezil

Post by dweezil » 21 Dec 2008, 17:09

neki novinar je valjda napisao o Hendrixovom zvuku da je to " ...kao da rastopljeni metal pada sa neba..." ili tako nesto

http://lists.village.virginia.edu/lists ... /0021.html

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 21 Dec 2008, 17:37

ma jos reci da je bah metal i haos... nesvidja mi se to sto hendrixa nazivaju metalom cisto zato sto onda metal ima siri opseg i pokriva ono sto se naziva rok n rol... i onda ispadne da je metal uber alles...

Doolio
Macho man-celavi batica

Post by Doolio » 21 Dec 2008, 18:02

pa sve zavisi odakle kreces, gde povlacis crte i tako to...mislim, hendza je nesumnjivo uticao na metalce, kao i bah, ihaj, sta je bah uradio za evropsku muziku:) i bluz je uticao na metal, rokenrol...ako cemo neke direktne uticaje, onda ne mozemo govoriti ni o hendriksu ni o bahu, ali ako cemo od kulina bana, onda moze:)

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 21 Dec 2008, 18:10

ma ok kontam ja to da je sve to povezano... al kad cemo vec tako da razmisljamo zasto nazivati to metal? to mi je bzvz...

Critical
PedoBear

Post by Critical » 21 Dec 2008, 18:49

Duane wrote:ma ok kontam ja to da je sve to povezano... al kad cemo vec tako da razmisljamo zasto nazivati to metal? to mi je bzvz...
Ti si bezveze :D brate nije samo na metal uticao bluz i rock itd ,sve je povezano ,zasto je to tako tesko skontati :)

Doolio
Macho man-celavi batica

Post by Doolio » 21 Dec 2008, 18:52

da, povezano je, ali nije metal, ja se slazem da hendza nije metal, a da je povezano, jeste.

Critical
PedoBear

Post by Critical » 21 Dec 2008, 18:55

Pa niko nije ni rekao za hendzu da je metal ??? Mislim bar ja nisam procitao ali,SVE JE POVEZANO :mrgreen:

P.s. Ajde na MSN

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 21 Dec 2008, 19:34

Critical wrote:Pa niko nije ni rekao za hendzu da je metal ??? Mislim bar ja nisam procitao ali,SVE JE POVEZANO :mrgreen:

P.s. Ajde na MSN
ajde evo me :) salim se..

ma brate prica i jes da su hendzu svrstali u metal... ja samo recem da to meni neide tako i pokusavam da recem nesto... i cream isto... mislim hendza jos ajde ima on tu dosta dista iako nema po meni ni m od metala, al cream? pa aj bre jos da kazemo da je bah metal... mislim nemam ja protiv metala nista i ok je da se kaze da je potekao iz bluz jazz klasike cega sve jos... ali nije ok da se onda to svrstava pod metal, pa ajte ljudi ionako ima 20000 vrsta metala i kako se dalje to deli sve vise i vise mi to postaje odbojnije ;)

dweezil

Post by dweezil » 21 Dec 2008, 22:46

takodje u jednoj od stvari iz tog vremena se mozda prvi put i pominje izraz "heavy metal", a to je u pesmi " Born to be wild" od Steppenwolf
"... I like smoke and lightning, heavy metal thunder..."
btw ne mislim ni ja da je Hendrix heavy metal, nego sam samo napisao odakle josh datira taj izraz.

Dushan S

Post by Dushan S » 22 Dec 2008, 06:56

Duane wrote:
Critical wrote:Pa niko nije ni rekao za hendzu da je metal ??? Mislim bar ja nisam procitao ali,SVE JE POVEZANO :mrgreen:

P.s. Ajde na MSN
ajde evo me :) salim se..

ma brate prica i jes da su hendzu svrstali u metal... ja samo recem da to meni neide tako i pokusavam da recem nesto... i cream isto... mislim hendza jos ajde ima on tu dosta dista iako nema po meni ni m od metala, al cream? pa aj bre jos da kazemo da je bah metal... mislim nemam ja protiv metala nista i ok je da se kaze da je potekao iz bluz jazz klasike cega sve jos... ali nije ok da se onda to svrstava pod metal, pa ajte ljudi ionako ima 20000 vrsta metala i kako se dalje to deli sve vise i vise mi to postaje odbojnije ;)
Jao bre, pa ne budi tako tvrd, ne može se povlačiti jasna linija između žanrova. Hendriksa uvek pomenu kad se priča o korenima metala i to je normalno, kao što je normalno i za Cream. Ne možeš reći "Gledao sam emisiju o sladoledu, ne znam zašto stalno pričaju o čokoladi i o mleku kad to nije sladoled, sladoled je nešto drugo" :D Da bi objasnio neku muziku moraš krenuti od korenja, od onoga iz čega je rastao neki muzički izraz.

Post Reply