Elem, razmišljam o tehničkoj strani cele priče. Imaćemo na raspolaganju malu Behringer miksetu sa 4 XLR ulaza, 2 stereo ulaza, ugrađenim efektom (naravno, tamo gde već ne bude na raspolaganju neka mikseta sa svim potrebnim stvarima). Planiram da najverovatnije uz akustičnu gitaru koristim i par efekata koje imam na raspolaganju, konkretno Behringerov VD400 Vintage Delay i Nux Vintage Chorus CH2. Violinista će verovatno takođe koristiti Behringerov delay za violinu. Električna violina je u pitanju, koja će ići u razglas, jer su problemi sa ozvučavanjem akustične violine pomoću kondenzatorskog mikrofona krajnje očigledni.

E sad, ono što me najviše zanima, što se tiče i violine i gitare - da li je neophodan DI box, koji će se nalaziti u signalnom lancu između poslednje pedale i miksete?
Ubih se čitajući o impedansama i razlikama njihovih vrednosti kod linijskog i balansiranog signala i ostalim stvarima vezanim za tu problematiku. Uglavnom nalazim da je to preporučena stvar, ali nigde se ne napominje koliko zaista korišćenje DI boxa pri spajanju akustične gitare na miksetu utiče na sam zvuk.
Svuda se napominje da je korišćenje DI box-a standardna praksa, naročito kod velikih dužina kablova koji onda degradiraju signal. Ali u našem slučaju, u pitanju će verovatno biti kablovi ne veće dužine od 5 metara, od pedale do miksete, tako da mi to nije primarni problem.
Svestan sam da sam DI box ne predstavlja veće ulaganje. Od mnogih sam čuo hvale i dobre utiske o Behringerovom DI20, tako da to u suštini ne bi bila velika investicija. Pošto je dvokanalni DI, mogao bi da reši pitanje balansiranja signala i za mene i za violinistu o istom trošku, jer niko od nas nema potrebu za korišćenjem stereo povezivanja svog instrumenta na miksetu.
Ali koliko je to peglanje signala zaista neophodno u slučaju akustične gitare i violine, i šta se time dobija?
Nebitno da li je sa pedalama ili bez, pošto pedale kojima raspolažemo svejedno nemaju balansirani signal na izlazu. Neki čak tvrde da nema nikakve osetne razlike u zvuku sa i bez DI, već je to kao, tehnički ispravnija izvedba čitave priče zbog oblika i nivoa signala.
Takođe bih pitao, pominjana je upotreba i korišćenje Behringerovog ADI21. Zanimaju me vaši utisci, ako ga je neko koristio ili detaljnije isprobavao, pošto nisam našao nikakav lepo snimljen demo koji bi sve to pokazao. Takođe je dobra stvar što piše da kada je u bypass-u, on se ponaša kao DI, ima XLR izlaz. Sava je davno na svojoj temi o svojim ''Behringerovim radostima'' (

Svakako imam nameru da probam u radnji na razglasu sa svojom akustarom kako se čuje sa uključenim ADI21, zatim kroz njegov balansirani XLR izlaz kada je u bajpasu pedala, i naravno samo gitara-kabel-mikseta (bez peglanja signala), i da vidim sve moguće razlike, ali me zanima da mi neko objasni ko zna šta-i-kako™, i na kraju krajeva, ko ima nekog većeg iskustva u datim stvarima.
Hvala unapred