Ozvucavanje live

Razglasni sistemi, monitoring, ponašanje na bini, tonska proba...

Moderators: dejankuki, Tiki the Boyler

Post Reply
OlovniVojnik

Ozvucavanje live

Post by OlovniVojnik » 16 Feb 2010, 12:59

Par pitanja, pre svega planiramo da uzmemo par mikrofona koji ce ozvuciti bubanj. U planu je da se uzmu prilicno kvalitetni mikrofoni tako da se ogranicavamo na bas, overhead i eventualno dobos. Ta tri bi trebala da rade posao,zar ne? Pitanje je koje mikrofone kupiti? Koliko sam citao akg D112 radi sjajan posao na basu i shure sm57 daje zadovoljavajuce rezultate na dobosu, ali sta da uzmemo za overhead sa obzirom da treba da ozvuci i tomove i cinele? Na neke sennheisere na koje sam nailazio kao resenja su uzasno preskupi...
Naravno ako neko zna neke jeftinije varijante od d112 i sm57ice koje " rade posao" bili bi zhavalni kada bi rekli.

E sad kada smo vec ovde jos par pitanja, par stvarcica koje sam citao koje apsolutno ne razumem. Pre svega dosta njih spominju frekvencije koje daju odredjeni delovi bubnja itd( u sustini pitam za setap na mikseti) ali meni to tako nista ne znaci, ako neko zna i ima vremena bio bih veoma zahvalan za neki poduzi tekst na ovu temu. Moze da se spomene i kompresor o kojem takodje ima puno tema, sa tim da ga mi nemamo( posedujemo soundcraft spirit folio) pa da li bi ga trebalo kupiti kako se radi sa njim itd.

Izmedju ostalog u planu je da se kupe i ozbiljni mikrofoni za ozvucavanje gitara( za sada koristimo neke bedne behringerove dinamicke na kojima mnogo gubimo) pa me i tu zanima misljenje o "najboljim".

I da li sa obzirom da nemamo bas binove vredi ozvucavati bas pojacalo( imamo peavey bas combo 300, star oko 20ak godina koje je zaista sjajno pojacalo), sa obicnim mikrofonom nam se nije pokazalo dobro na obicnim kutijama( naveo bih koje su ali ni sami ne znamo, ali unutra su neke 15'' koje odlicno rade), da li bi dobar mikrofon mogao da izvuce bas bez binova?

U pitanju je ozvucavanje u uglavnom malim klubovima u kojima jedva ima mesta za binu a bend se nekako nagura i cesto smo zbog nedostatka monitoringa primorani da jedan zvucnik stavimo tako okrenut da cesto pravi mikrofonije vise nego sto je normalno.

Jos jedno pitanje:) Sta mislite o in ear monitoring sistemu?

Hvala u napred...

Tiki the Boyler
Urednik

Re: Ozvucavanje live

Post by Tiki the Boyler » 16 Feb 2010, 18:48

Ne postoje instant rješenja.
Samo dugotrajno i mukotrpno izučavanje... a ovde smo već pričali o tome.

OlovniVojnik

Post by OlovniVojnik » 17 Feb 2010, 03:35

Vec sam procitao tekst i dosao do svega sto sam vec znao, veci problem teksta je sto moram da guglam svaku cenu odredjenog mikrofona a trazio sam savet za neki odredjeni best buy od recimo par stotina evra. Kao sto je navedeno planiramo da ozvucimo bubanj sa tri mikrofona( u da saljemo u sistem koji je nekih 5 puta jaci od snage gitarskih i bas pojacala) i zanima me koja bi bila naj kombinacija. Naravno da razumem da ne postoji naj ali mora da posotoje neki favoriti sto se toga tice, recimo da mogu da kazem da je akd d112 i shure sm 57 ( kao sto sam naveo) u vecini slucajeva favoriti u ozvucavanju dobosa i kicka ali sta bi uz tu kombinaciju bilo dobro za dobiajanje potpune slike ili celih bubnjeva. Trenutno se baziramo samo na live tako da karakteristike studijskog snimanja nisu bitne.
Za bas pojacalo nismo probali line out, i to cemo isprobati prvom prilikom( da li bi znacio neki di-box?).
Za gitarske line oute smo shvatili i culi da su jako nezahvalni zato i pitamo za ozvucavanje pojacala,u svakom slucaju vec imamo nesto u planu za to tako da to verujem da nece biti problem.

I dalje nisam razumeo apsolutno nista o frekvencijama, tacnije jesam, ali sta znaci ukidanje odredjenih itd. konkretno na mixu. I koliko bi kompresor znacio? i koja mu je upotreba?

Trenutno mozemo da odvojimo oko 200 i koji evro za mikfrone( akg ima za 100 u oglasima, tako da sto otpada). Da li je pametnije uzeti dobar snare mikrofon ili overhead? i koji za tu cenu? jel moguce dodati jos malo para i uzeti oba? Da li je besmisleno uzmati samo jedan od ta dva? Da li ce obican dinamicki mikrofon od koju hiljadu moci da zameni nesto od ta dva tako da mozemo bar da dobijemo punu sliku za neko vreme pa da vremenom kupimo jedan od ta dva( da li overhead ili snare ne bitno)? Trazimo prihvatljiva i realno resenja sa sto boljim kvalitetom ali bez puno para datih zato sto zaista nismo u situaciji da to mozemo sebi da priustimo. Ako je bolje da kupimo samo jedan koji valja ili nesto slicno recite.... ( od setova mikrofona smo odustali jer nekako nije logicno da ceo set kosta koliko i dobar bas mikrofon).

Tekst zaista jeste sjajan ali mi ne odgovara konkretno na ni jedno postavljeno pitanje... Ne razumem se dovoljno...

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 17 Feb 2010, 08:44

Ti malo nepotrebno komplikuješ stvari, a i postavio si pitanja dovoljno za jednu poveću studiju iz oblasti audio tehnike.
Pre svega ovo kažem imajući u vidu:
OlovniVojnik wrote:U pitanju je ozvucavanje u uglavnom malim klubovima u kojima jedva ima mesta za binu...
Man' se kompresora i ultrafinog ultimativnog podešavanja eq-a potkovanog obimnim teorijskim znanjem. Uznite instrumente i svirajte dobro, ako nemate tonca, imate uši pa slušajte, malo vrtite te kolutiće na miksu i zvučaće te dobro. Niko vam ne traži da lansirate raketu na mesec...
Naposletku, stvari su proste: kick i bas treba da imaju dovoljno basa, doboš i gitare treba da imaju dovoljno srednjih, vokali i overi treba da imaju dovoljno visokih... Zvuči banalno, ali veruj, mnogi i na to zaborave...

I oko mikrofona nema puno dilema. AKG D112, SM57, obavezno, a za overhead-e mož da kupite i one Behringer C2, ima dobro da zvuče, koštaju pedesetak evara par! Najbitniji vam je kick i snare.

Za gitarska pojačala, opet bez dileme, još SM57ica.

Za bas pojačalo, DI out sa pojačala, ili eksterni Di Box. Može i line out, ako dobro sarađuje sa miksetom. Da li ima smisla metati bas u mix, zavisi od karakteristika i veličine samog prostora. Ako je isti u osnovi simetričan četvorougao, ne preterano veliki, i ne mora bas u mix. Ako je prostor nepravilnog oblika (baš sam za vikend svirao u jednom premalom kafiću koji je bio skroz u Г), metnite sve u miks.

I na kraju:
OlovniVojnik wrote:Jos jedno pitanje:) Sta mislite o in ear monitoring sistemu?
Ko ima, može mu se.

OlovniVojnik

Post by OlovniVojnik » 17 Feb 2010, 13:16

Sa tim i jesmo imali problem neki dan, kafic je bio premal ali sa gomilom nekih bespotrebnih pregrada, bubanj nam je bio savrsen ispred bine ali u cosku se cuo sam sto su ga pevacki mikrofoni uhvatili tamo negde u pozadini.
U svakom slucaju mislim da mi je ovaj post najvise pomogao na celom forumu:) Hvala.

Post Reply