Tako pokrećem ovu temu sa željom da višegodišnje iskustvo stečeno u ozvučavanju koncerata i svirki svih formata, te prevenstveno u radu sa bendovima, tj. živim ljudima, podijelim sa vama.
(Ako nekome nešto znači, neki od bendova koje sam kao tonac (FOH ili monitor) radio su: Riblja Čorba, Van Gogh, Partibrejkers, YU grupa, Massimo, Neno Belan & Fiumens, Bajaga i Instruktori, Hladno Pivo, Ana Stanić & Bend, Dejan Cukić & Spori Ritam Bend, Vlatko Stefanovski Trio, Atheist Rap, VROOM, Del Arno Band, Legende, te čitav buljuk narodnjaka sa Cecom, Draganom i Šabanom na čelu...)
Za početak, da se ne bacamo odmah na preozbiljne teme, jedan prevod sa stranog govornog područja...
Malo se osjeti da je iz usta nekoga ko radi na Zapadu, pa nije baš prilagođen našim uslovima, ali mi se učinio kao dobar uvod:
Pravila ponašanja u bendu...
. . . sa ljubavlju, od vašeg ton majstora!
1. Začepite gubicu! Ako budemo htjeli da ćaskamo, radićemo to poslije nastupa. Ljudi dolaze da čuju muziku a ne vas! Ako pričate nešto na mikrofon više od tri puta ispadate majmuni. Jedino što to može pomoći da zapamtimo kako se zove vaš bend!
2. Naštimajte gitare prije nego što se popnete na stejdž. I ne činite to dok ste na stejdžu!!! Ako vam se gitara raštima u toku 30-minutnog nastupa onda s njom nešto zaista nije u redu. Ako ipak, iz bilo kog razloga, imate potrebu da to činite – činite to u tihom – „muted“ modu štimera (a skoro svaki ga ima), što brže i samo u pauzama između pjesama!
3. Ne budite seronje! Ja nisam kriv ako niko ne dođe da gleda vaš bend ili ne skače u prvom redu. Psovanje po gomili nema nikakve svrhe.
4. Bubnjevi! Bubnjevi moraju imati gornju i donju opnu! Bubnjevi moraju biti naštimani! Ako to ne ispoštujete nemojte se buniti što vam je bubanj tih i zvuči poput mokre krpe – nije do tonca nego do vas!
5. Bez obzira koliko ste dobri, niko ne želi da vas sluša duže od 30 – 40 minuta! Niste baš toliko interesantni, bez obzira šta vam kaže mama ili djevojka!
6. Pokušajte napisati drugu pjesmu! Ista melodija sa drugim tekstom nije druga pjesma! Pokušajte zvučati drugačije. Ako imate CD benda koji zvuči isto kao vaš – vi ste cover band!
7. Vidjeli smo da imate CD-ove i majice sa logom benda na prodaju. Nismo ih još kupili... i vjerovatno nećemo. Nemojte da nas molite da to uradimo!
8. Brzo se naštimajte, odsvirajte šta imate i nosite svoja govna sa stejdža! Stvarno... pokupite svoje kablove za sobom!
9. Napravite set listu... koja ima smisla! Pokušajte složiti pjesme nekim logičnim redoslijedom. I napravite kopiju set liste za svakog člana benda! „Šta je sledeće? Šta je sledeće?“ su riječi koje ne želim slušati!
10. Ne svirajte tišinu između pjesama! Ako ste završili pjesmu i napravili razumnu stanku u kojoj publika treba da aplaudira, napravite neki šum ili se obratite publici drhtavim glasom, ali vodite računa o poštovanju pravila broj 1 i 3. I ko Boga vas molim, nemojte reći da ste ispali u prošloj pjesmi! To niko nije primjetio!!!
11. Pretpostavljam da imate i sajt na Internetu. Ali nemojte da izgovorite rečenicu koja sadrži dabl ju dabl ju dabl ju, jer niko neće uzeti olovku da to zapiše! Ako već želite da ljudi posjete vaš sajt onda pripremite neki prigodan materijal koji ćete nenametljivo podijeliti!
12. Pjevači! Naučite koristiti mikrofon! Ponavljajte za mnom: tiho = tik do mikrofona . . . tik do mikrofona . . . ; glasno = daleko od mikrofona . . . uz mikrofon . . . daleko od mikrofona! . . . malo dalje od mikrofona . . . DALEKO OD MIKROFONA!!! Vjerujte mi!
13. Pjevači koji drže mikrofon u ruci! Ne držite glavu mikrofona u šaci! Zbog toga će vam vokal biti glasniji, zvučaće ko govno i napraviće gomilu mikrofonije! A pritom ne izgledate ništa više cool nego kada mikrofon držite normalno! Mislim, znam da ste tu pozu vježbali po uzoru na fotku iz omiljenog magazina, ali . . . kladim se da je i njegov tonac pizdio zbog toga!
14. Ne pitajte gomilu ispred bine kakav vam je zvuk! Jebite se, ja znam da radim svoj posao! Ako zvučite govnavo, prije će biti da vam je pojačalo na bini jebeno preglasno, tako da je nemoguće napraviti ispravan miks. Zato molim napaljene gitariste da se utišaju kako bi dobili pravi sound za publiku! I shvatite već jednom da vam u 100 kvadrata ne treba full stack iza vas!
15. Zaista nije neophodno da radimo kompletnu tonsku probu u prostoriji ove veličine (koja je btw. sada prazna). Poznajem prostoriju i imaćete pravi miks u dvadesetoj sekundi prve pjesme! Vjerujte mi. Već sam ovo radio! I isključite se!
16. Utišajte pojačala na najmanji mogući nivo – sve dok imate dobar zvuk. Ako ste preglasni, ja ne mogu da miksam bend kako treba i zvuk će vam biti truba! I zašto vučete tako velike boxove ako se štekate direktno u razglas?!? Zaista ispadate smiješni!
17. Nemojte svirati gitare sem kada podešavam vaš nivo! Ovo nije zabava za gitariste! I da... svi smo impresionirani vašim rifovima; mada vas molim da ne svirate zajedno sa muzikom koju ja puštam sa CD-a. Ispadate moroni!
18. Suština brzinske tonske probe jeste u podešavanju nivoa svakog instrumenta, jer ja već znam da su mi svi mikrofoni ispravni! Lupajte bubanj onako kako ćete to činiti i u toku svirke! I molim vas da ne pojačavate vaša gitarska pojačala NAKON što je tonska proba završena! Vidite ove kutije naslagane sa strana do plafona; i ovu tablu sa puno dugmića ispred mene! To se zove razglas! Pustite me da ga koristim i svi ćemo na kraju biti sretni!
19. Da li ZAISTA moraš toliko glasno da se čuješ u monitorima?!? Želiš da ti vokal u monitorima bude glasniji nego u razglasu? Daaaj... O, izvini; zaboravio sam da je tvoj gitarista tako jebeno glasan da vokal nema šanse da ispliva na bini! Ne sikiraj se – niko drugi ne čuje da se vas dvojica nadjačavate na bini. A dok se bavite sobom, bacite pogled i na gomilu koja se zbila na drugom kraju sale i drži prste u ušima! Za njih svirate?!?
20. I na kraju, glavno pravilo razglasnih sistema: Sranje u Sistem – Sranje iz Sistema!!!

Svi komentari i pitanja su dobrodošli! Samo bez previše offtopica, molim...
p.s. Nadam se samo da neće odmah da krene prepucavanje, jer kako već rekoh, ovo je čisto da se malo svi nasmijemo za početak...