razglasi kako gde sta

Razglasni sistemi, monitoring, ponašanje na bini, tonska proba...

Moderators: dejankuki, Tiki the Boyler

Post Reply
ognjen93

razglasi kako gde sta

Post by ognjen93 » 02 May 2009, 21:19

Zdravo interesuje me sta mi sve treba od opreme za ziv nastup. Znam,ali ne znam :? mikseta, kutije..., i da li je bolje uzeti aktivnu miksetu ili pasivnu pa nju na pojacalo pa na pasivne kutije? Da li vrede nesto Behringerovi razglasi? I da trebala bi mi neka 16 kanalna mikseta(vrsila bi posao),Ostatak da bude dovoljno glasan da recimo moze da se upotrebljava po nekim klubovima. I sta mi jos mozete preporuciti naravno da ne kosta 10000e, i kolika bi bila cena toga- da vidim dal uopste da ulazim u to? Au ni sam neznam sta sam napisao mogu da mislim kolko vi tek razumete?
Prvi put se srecem sa ovakvim necim i molim vas pomozite.

sirac-šunka
vragolan

Re: razglasi kako gde sta

Post by sirac-šunka » 03 May 2009, 09:45

Potrebne su ti četiri elementa - komponente. Miks sa onoliko kanala koliko ti je u zavisnosti od benda potrebno, snagaš sa onoliko snage u zavisnosti od prostora u kome sviraš, efekat i zvučne kutije odgovarajuće snage prema snagašu.

Mogućnosti integrisanja navedenih komponenti su velike. Najpraktičnije rešenje je da miks bude sa snagom i efektom. Onda ti samo još nedeostaju i pasivne zvučne kutije i to je to. Druga varijanta je da uzmaš aktivne zvučne kutije i pasivnu miksetu sa efektom. Na kraju, može i sve da bude odvojeno, suvi miks bez snage i efekta, poseban efekt procesor u vidu reka, snagaš i pasivne kutije. Logika razmišljanja i sama odluka, donekle je slična kada razmatraš kupovinu muzičkog stuba/linije. Razlika je ta što ćeš ovu opremu morati da secaš, pa treba paziti i na njene gabarite.
Ako i nabaviš sve iz delova, možeš na kraju sve da upakuješ u neki rek i eto ti celina.

Behringer-a što se tiče, skoro sam o tome pričao, potraži ne bih da se ponavljam. Generalno, nekom radi ok, nekom se pokvari, ako imaš dovoljno para, probaj da ga izbegneš.

Na kraju, neće ti trebati 10000 evra, ali 1000 ili malo više vredi izdvojiti za neku pouzdanu i trajnu kombinaciju.

Ja da sam u procesu kupovine razglasa, pazario bih ovo:
Image

To je Allen & Heath PA 12-CP Powered Mixer. Imaš aktivan miks, dovoljno kanala za potrebe benda srednje veličine, solidan procesor - efekte, i to sve u jednom pakovanju. Nalaze se ovi miksovi po oglasima, mislim da sam baš skoro naišao na jedan, pa ako te zanima potraži.
Fale ti samo još pasivne kutije, npr. sa 15-icama jačine 300 do 500w, npr. (moglo bi jače) i to je po meni vrlo solidna i pouzdana kombinacija.
Naravno, imaš i milion drugih, pogledaj još neke proizvođače, razmisli šta ti treba, pa pitaj malo preciznije...

I da, ti to reče da ti je potrebno 16 kanala? Kojih kanala, mikrofonskih, stereo...? Kako si došao do te cifre? Koliki ti je bend u kome sviraš?

ognjen93

Post by ognjen93 » 03 May 2009, 11:42

hvala puno , pa zasada nas ima 5,trazimo bubnjara bas ,2 gitare, klavijature, trazimo bubnjara- sada nam pevac nesto lupka po bubnjevima , ali ono trudimo se da jednog dana budemo profi, inace svi u bandu osim mene imaju vec zavrsene nize, i neki idu i u srednje muzicke, 16 kanala bi mi trebalo mozda zbog bubnjeva(mada ja mislim da netreba bubnjaru razglas da se dovoljno cuje i bez njega) , da pa za neki prostor do 200 kvadrata, i da jos jedno pitanje dali je pametno da kupujemo opremu zajedno kao band ili je bolje sve kupiti sam pa znas da je tvoje...

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 03 May 2009, 21:06

Pa bubanj, osim u nekom većem i ozbiljnijem prostoru, uglavnom ne treba ozvučavati. A ako je prostor nešto veći onda vrlo često ima i svoje ozvučenje, pa ti veliki miks opet nije potreban. A ponekad je bubanj dovoljno ozvučiti i samo sa dva mikrofona (jedan za bas bubanj, jedan između doboša i kontre). Tako da ti ostaje još šest kenon ulaza za npr. dva-tri vokala, bas, gitaru i ostaje ti kao bonus još jedan-dva. Klavijatura može i na linijski ulaz.

Što se tiče zajedničke kupovine, pa ako ste svi skroz za i ako možete oko svega da se dogovorite, super. Ja imam uglavnom loša iskustva oko zajedničke kupovine, a ni kroz istoriju se zajednička svojina nije nešto naročito pokazala.
Par narodnjaka koje poznajem su ovaj problem rešili na sledeći način. Jedan kupi miks sa snagom i efektom, drugi zvučnike i ako postoji i treći, on kupi bas binove (ne mož sviraš narodno bez bas binovi :D ). To su ti te narodnjačke varijante pa ih ima po dvojica-trojica i fino se tako raspodele.

Ja ne verujem u zajedničko vlasništvo, društveno, državni, niti zadružno. Privatna svojina je zakon, bez obzira šta Marks i Lenjin pričali. :D

Post Reply