Naslov teme je kratak, jer ne mogu da kazem u naslovu sve o cemu sam mislio da prodiskutujemo
Inace nisam znao 'de da turim temu, jer nemamo neki opsti muzicki podforum, a pod sve i svasta idu 'ne muzicke' teme... Slobodne prebacujte gde treba
Sve u svemu, pitanje je sledece, da li mislite da je mp3 ubio nesto u muzici?
Moja filozofija je sledeca. Ja nisam mnogo mator, ali poceo sam sa kasetema. Tu sam jos bio klinac <10 god, i nisam se previse traumirao oko muzike i svega toga

tu se slusao purple, zz, corba, pusenje, beatlesi... I onda sam imao srecu da iz inostranstva dobijem diskmen sa zvucnicima, tako da sam konacno mogao i diskove da kupujem

tada nisam ziveo u beogradu i izbor je bio prilicno ogranicen. I onda bi obicno davao caletu spisak kada ide za beograd, posto su se tada diskovi jos uvek 'legalno' kupovali kod skc-a, pa bi on kupio jedan od tih koji nadje. I tako sam jako sporo poceo da kupujem diskove i da se mnogo vise zanimam za muziku. I ono sto je bilo divno kod diskova (verujem da slicnu pricu mnogi stariji pamte sa plocama

) je to sto je postojao neki mali ritual preslusavanja istog. Pustim disk, moram fizicki da ustanem i da ga ubacim, a ne samo desni klik, play... Zatim preslusavanje pesmu, po pesmu... Ponekad se zadesi da uz disk idu iz tekstovi, sto je tek bilo veselje. Pa onda imate lepo omot, sa slikom, pa buljim u njega, gledam detalje...
I tako dalje

uglavnom mnogo sam vise cenio taj disk, nego danas mp3. Zato sto sam znao svaki disk napamet, svaki, jer jednostavno nije ih bilo puno, kolekcija je sporo rasla, i svaki novi koji bi stigao, imao bih dovoljno vremena da ga izgustiram pre nego dodje novi. Necemo o tome, koliko mi je bilo teze i skuplje da ih nabavim. Danas 'nabavim' celu diskografiju nekog benda, preslusam ono sto mi rekli da je najbolji album, i ako mi se svidi onda tek preslusavam ostale, i udubljujem se. Ali cesto pustim tako nesto novo samo da 'drlja' u pozadini dok radim nesto drugo. I onda kasnije kad se setim nekog benda koji sam tako usput preslusao, i pustim ga posle duzeg vremena, desi mi se da me odusevi ako ga pazljivo poslusam (Wolfmother, npr, oni su me oduvali).
I danas mnogo volim da uzmem original disk, nekako mi je to fino ulaganje, od skoro i po koju plocu pazarim. I stvarno mi je nekad zao da skinem mp3 album nekog manjeg benda (The Answer, npr). Onako, momci/devojke napravili dobar album, odusevili me, a ja lepo odem i skinem ga... Jednostavno, kupovina diska, utice na to da li ce bend snimiti sledeci. Nije bas toliko krucijalno, ali znate vec...
Uf sad kad procitam ovo, nisam bas lepo sumirao ono sto sam zeleo da kazem. Ako nastavim, ima da napisem 100kilometarski post, koji ce malo ljudi procitati. Uglavnom to je poenta, da li mislite da je mp3 u neku ruku malo degradirao nacin na koji se ljudi ophode prema muzici?
Nadam se opet, da nisam previse udavio

u zdravlje!