MP3

Moderators: dejankuki, Critical, Trooper

Stanko

MP3

Post by Stanko » 08 Jul 2009, 13:51

Naslov teme je kratak, jer ne mogu da kazem u naslovu sve o cemu sam mislio da prodiskutujemo :)

Inace nisam znao 'de da turim temu, jer nemamo neki opsti muzicki podforum, a pod sve i svasta idu 'ne muzicke' teme... Slobodne prebacujte gde treba ;)

Sve u svemu, pitanje je sledece, da li mislite da je mp3 ubio nesto u muzici?

Moja filozofija je sledeca. Ja nisam mnogo mator, ali poceo sam sa kasetema. Tu sam jos bio klinac <10 god, i nisam se previse traumirao oko muzike i svega toga :) tu se slusao purple, zz, corba, pusenje, beatlesi... I onda sam imao srecu da iz inostranstva dobijem diskmen sa zvucnicima, tako da sam konacno mogao i diskove da kupujem :) tada nisam ziveo u beogradu i izbor je bio prilicno ogranicen. I onda bi obicno davao caletu spisak kada ide za beograd, posto su se tada diskovi jos uvek 'legalno' kupovali kod skc-a, pa bi on kupio jedan od tih koji nadje. I tako sam jako sporo poceo da kupujem diskove i da se mnogo vise zanimam za muziku. I ono sto je bilo divno kod diskova (verujem da slicnu pricu mnogi stariji pamte sa plocama ;) ) je to sto je postojao neki mali ritual preslusavanja istog. Pustim disk, moram fizicki da ustanem i da ga ubacim, a ne samo desni klik, play... Zatim preslusavanje pesmu, po pesmu... Ponekad se zadesi da uz disk idu iz tekstovi, sto je tek bilo veselje. Pa onda imate lepo omot, sa slikom, pa buljim u njega, gledam detalje...

I tako dalje :D uglavnom mnogo sam vise cenio taj disk, nego danas mp3. Zato sto sam znao svaki disk napamet, svaki, jer jednostavno nije ih bilo puno, kolekcija je sporo rasla, i svaki novi koji bi stigao, imao bih dovoljno vremena da ga izgustiram pre nego dodje novi. Necemo o tome, koliko mi je bilo teze i skuplje da ih nabavim. Danas 'nabavim' celu diskografiju nekog benda, preslusam ono sto mi rekli da je najbolji album, i ako mi se svidi onda tek preslusavam ostale, i udubljujem se. Ali cesto pustim tako nesto novo samo da 'drlja' u pozadini dok radim nesto drugo. I onda kasnije kad se setim nekog benda koji sam tako usput preslusao, i pustim ga posle duzeg vremena, desi mi se da me odusevi ako ga pazljivo poslusam (Wolfmother, npr, oni su me oduvali).

I danas mnogo volim da uzmem original disk, nekako mi je to fino ulaganje, od skoro i po koju plocu pazarim. I stvarno mi je nekad zao da skinem mp3 album nekog manjeg benda (The Answer, npr). Onako, momci/devojke napravili dobar album, odusevili me, a ja lepo odem i skinem ga... Jednostavno, kupovina diska, utice na to da li ce bend snimiti sledeci. Nije bas toliko krucijalno, ali znate vec...

Uf sad kad procitam ovo, nisam bas lepo sumirao ono sto sam zeleo da kazem. Ako nastavim, ima da napisem 100kilometarski post, koji ce malo ljudi procitati. Uglavnom to je poenta, da li mislite da je mp3 u neku ruku malo degradirao nacin na koji se ljudi ophode prema muzici?

Nadam se opet, da nisam previse udavio :D ;) u zdravlje!

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Re: MP3

Post by nemanjavelimirovic » 08 Jul 2009, 14:18

Sve sto si kazao je istina, ali shta da se radi. Pa zbog MP3 vishe ne mozes da izdash album i da prodajesh u prodavnicama. MIslim mozesh, ali je utopija.

Derrick
MF veteran

Post by Derrick » 08 Jul 2009, 14:47

MP3 i internet, uopšte, je, generalno, devalvirao vrednost (između ostalog) muzike i filmova, jer ranije je bilo daleko teže nabaviti album/kompilaciju/film/podatak, pa je i samim tim vrednost tako nečega bila veća.

Zamislite ranije koji je bio "trip" kada, naprimer, ukapirate da film Terminator 2 postoji u više verzija, od kojih je ona ultimate edition duža od bioskopske verzije za nekih 25 minuta, jer sadrži sve scene originalno snimljene. E sada, vi to čujete od nekoga, pa mu prvo ne verujete, pa onda počnete da se raspitujete i da tražite. Pa onda ide ono "e, znam ja jednog koji može da te poveže sa nekim, da ti to presnimi na video kasetu...blablabla...."...mislim, shvatate poentu. A danas - pirate bay -> search i u najvećem broju slučajeva ćete naći šta tražite, te vas od zadovoljenja vaše radoznalosti deli svega nekih par sati, u zavisnosti od veličine fajla i/ili internet konekcije. Pritom se fizički niste mrdnuli iz vaše stolice!

Vrednost informacija (u najširem smislu podrazumevano) je danas daleko niža nego li pre samo 10-15 godina. Da li je ovolika dostupnost, praktično, svega prednost ili mana vremena u kojem živimo, videće se kroz par decenija... :ziveli:

Bozha

Post by Bozha » 08 Jul 2009, 15:36

Mudri starac je jednom prilikom zakljucio kako su hitovi '50ih "trajali" decenijama, '60ih godinama, '70ih mesecima, '80ih jednu sezonu. Od '90ih nema velikih hitova. I u tome ima dosta istine. Velika ekonomija, hiperprodukcija, marketing koji krece od profila kupca i namenska proizvodnja je ista u muzickoj produkciji kao i u proizvodnji paste za zube ili sezonske garderobe. MP3 je zahvalan medij, brz, praktican, jeftin, ekoloski ispravan. Nema djubreta kad proslonedeljni Dzhastin i Britni svima izadju na nos i sidju sa top lista. MP3 je vise jedno od sredstava nego uzrok degradiranja.

Novu muziku uglavnom ne slusam, isto kao sto ne jedem junk-food i ne pratim modne trendove u oblacenju. Ipak sam do besvesti zahvalan MP3-ju za svu onu muziku iz '70ih i '80ih i manje popularne nove stvari koje sam uspeo da otkrijem i preslusam.

A bednovi ce morati da se prilagode 21. veku. Vise da sviraju, manje da trguju. Ako to znaci izumiranje 'MiliVanili; studijskih milionera, onda to i nije tako lose, zar ne? :ziveli:
Stanko wrote:Uf sad kad procitam ovo, nisam bas lepo sumirao ono sto sam zeleo da kazem. Ako nastavim, ima da napisem 100kilometarski post, koji ce malo ljudi procitati.
Da si vise citao knjige umesto sto si slusao kasete sad bi bio elekventan i koncizan. Meni su to cesto govorili... :mrgreen:

BTW, jel to Titanik na avataru?

Stanko

Post by Stanko » 08 Jul 2009, 15:52

Bozha wrote:
Stanko wrote:Uf sad kad procitam ovo, nisam bas lepo sumirao ono sto sam zeleo da kazem. Ako nastavim, ima da napisem 100kilometarski post, koji ce malo ljudi procitati.
Da si vise citao knjige umesto sto si slusao kasete sad bi bio elekventan i koncizan. Meni su to cesto govorili... :mrgreen:

BTW, jel to Titanik na avataru?
Hehe sto se knjiga tice, procitao sam po koju, ali sam shvatio da bih mnooooooogo oduzio, a rekao otprilike isto, pa sam pokusao sve da napakujem, mada je malo nezgrapno ispalo :)

A sto se avatara tice drago mi je da si pitao :) nije titanik, bar nije napomenuto, neki random brod ;) to je genijalan cover zappinog albuma 'Ship Arriving Too Late to Save a Drowning Witch' :D evo i linka ako nekog zanima nesto vise...

http://en.wikipedia.org/wiki/Ship_Arriv ... ning_Witch

Storm

Post by Storm » 08 Jul 2009, 15:53

:) Ja josh uvek uzimam diskove, od onog sto slusam naravno, pre svega zato sto je audio puno bolji od mp3-a sto se tice sounda.Pesma dosta izgubi na kvalitetu zbog raznih kompresija,konverzija..posebno ako slusas na kvalitetnom hi-fi-u isl.A imam i nostalgiju prema diskovima valjda, uvek sam ih voleo skupljati :) A i to sto si rekao, disk ima textove,informacije,slike..neku vrednost vec i zato se slusa sa vise paznje od npr. dvd-a\hard-a punog sa mp3 muzikom, koje nekad ima toliko da ni sam ne znas sta bi prvo pustio.

ognjen93

Post by ognjen93 » 08 Jul 2009, 18:03

Jeste, ali nesto mi nije jasno, kako nije ilegalno skidati tako muziku i postavljati je svugde, a autor nema nista od toga, cak i ako ne postoji nacin da se ljudi koji to rade kazne, daj bar mi da pokusamo da ne radimo to......ti ljudi zloupotrebljavaju slobodu interneta.... Kako bi vama izgledalo da npr izdate album i vi od toga dobijete 100e a neki tamo pirat 100000e koji je to samo iskopirao...... Sve je postalo bolesno, tako da ako zelis sada da prodas program, muziku, film moras da ga lepis na prasak za ves....... I da od te kompanije dobijes 25 din po disku....
Imam neki utisak da to donosi izumiranje prave muzike, ne znam zasto ali ekspanzija elektronike(el muzike) je pocela sa ekspanzijom interneta

KnightOfDoom
Site Admin

Post by KnightOfDoom » 08 Jul 2009, 18:13

Da spajam ovo sa ovom temom ili? viewtopic.php?f=34&t=133

Stanko

Post by Stanko » 08 Jul 2009, 19:06

KnightOfDoom wrote:Da spajam ovo sa ovom temom ili? viewtopic.php?f=34&t=133
Spajaj viteze :) ne videh tu temu... A trazio sam malo... ;)
ognjen93 wrote:Jeste, ali nesto mi nije jasno, kako nije ilegalno skidati tako muziku i postavljati je svugde, a autor nema nista od toga, cak i ako ne postoji nacin da se ljudi koji to rade kazne, daj bar mi da pokusamo da ne radimo to......ti ljudi zloupotrebljavaju slobodu interneta.... Kako bi vama izgledalo da npr izdate album i vi od toga dobijete 100e a neki tamo pirat 100000e koji je to samo iskopirao...... Sve je postalo bolesno, tako da ako zelis sada da prodas program, muziku, film moras da ga lepis na prasak za ves....... I da od te kompanije dobijes 25 din po disku....
Imam neki utisak da to donosi izumiranje prave muzike, ne znam zasto ali ekspanzija elektronike(el muzike) je pocela sa ekspanzijom interneta
Prvo nadji mi pirata koji uzme zaradu tri reda vecu nego sam autor... Iskreno ako neko zaradi toliko od necega sto ja izdam, bicu srecan covek sto toliko ljudi slusa moju muziku :) piratizovanu ili ne... Druga je prica ziveti od muzike u Srbiji, a to nije tema ovde... Inace, bez uvrede, ali uspori malo, video sam gomilu tvojih, pa recimo, ne bas bistrih, postova u zadnje vreme ;) Klikni na 'Pregled' procitaj par puta post pre nego sto ga posaljes... ;) u zdravlje!

ognjen93

Post by ognjen93 » 08 Jul 2009, 19:43

Stanko wrote:
ognjen93 wrote:Jeste, ali nesto mi nije jasno, kako nije ilegalno skidati tako muziku i postavljati je svugde, a autor nema nista od toga, cak i ako ne postoji nacin da se ljudi koji to rade kazne, daj bar mi da pokusamo da ne radimo to......ti ljudi zloupotrebljavaju slobodu interneta.... Kako bi vama izgledalo da npr izdate album i vi od toga dobijete 100e a neki tamo pirat 100000e koji je to samo iskopirao...... Sve je postalo bolesno, tako da ako zelis sada da prodas program, muziku, film moras da ga lepis na prasak za ves....... I da od te kompanije dobijes 25 din po disku....
Prvo nadji mi pirata koji uzme zaradu tri reda vecu nego sam autor... Iskreno ako neko zaradi toliko od necega sto ja izdam, bicu srecan covek sto toliko ljudi slusa moju muziku :) piratizovanu ili ne... Druga je prica ziveti od muzike u Srbiji, a to nije tema ovde... Inace, bez uvrede, ali uspori malo, video sam gomilu tvojih, pa recimo, ne bas bistrih, postova u zadnje vreme ;) Klikni na 'Pregled' procitaj par puta post pre nego sto ga posaljes... ;) u zdravlje!

Dobro ne budi toliki bukvalista, ali sto bi uzeo i 5 dinara?

ognjen93

Post by ognjen93 » 08 Jul 2009, 19:44

ognjen93 wrote:
Stanko wrote:

Dobro ne budi toliki bukvalista, ali sto bi taj pirat uzeo i 5 dinara?

pax404

Post by pax404 » 08 Jul 2009, 20:18

ognjen93 wrote: Imam neki utisak da to donosi izumiranje prave muzike, ne znam zasto ali ekspanzija elektronike(el muzike) je pocela sa ekspanzijom interneta
E pa na zalost nije bas tako, ekspanzija je krenula i mnogo ranije, pre nego sto si ti rodjen, a i bio si mnogo mali kada je ekspanzija krenula u Srbiji (sa dobrim kasnjenjem od desetak i kusur godina). Nisam ni ja nesto puno mator bio, ali se secam nekih detalja... I ne mozes da danas povezujes ovu "elektroniku" sto se pusta sa onim "pionirskim" delima koje su radili ljudi. Danas je to mejnstrim, i eto ti hiperprodukcija, remiksi, cuda - muda. Danas je moderno da se slusa Guetta, Sinclair i ostali ortaci... Kako je Guetta zadnji put u Areni pustio neki malo tvrdji zvuk, svi su se smorili. Kako je pustio remix Satisfactiona odma ludilo. Lik koji je pustao pre Guette je realno otkinuo, ali jbg, ljudima se nije svideo... Kada je Guetta pustao slicne stvari odma kao neko ludilo. Ma zajebi, da sam ja tamo pustio taj isti Satisfaction odma bi bilo sranje. Ode ja u majcinu, ali dobro. Hteo sam da kazem da ne treba pljuvati elektroniku, jer i tamo ima dobrih izvodjaca (par njih nikada ne bih nabavio/slusao da nije MP3-a i neta).

MP3 ne donosi do izumiranja prave muzike, ima i sada odlicnih autora koje slusam i koje sam "kupio" na svima dostupnim mestima u ovom formatu pa ih slusam.

Mislim da nije MP3 toliko kriv zbog stanja, jednostavno je danas tu prisutna ta hiperprodukcija, niko i ne ocekuje da nesto slusa ceo zivot? Pa koliko klinaca znate da su u fazonu: "Imas novi album ovoga? Imas novi album onoga?"? Kako posle da ostane nesto da valja, kada se i juri "sezonska" muzika? Pa koliko se nas napalilo na neki bend, skinulo diskografiju i onda nista? Ja licno 1000 puta. Zato sada oprezno skidam poneki album, pa polako :)

Mozda i muzika nije losa, samo gledamo na pogresnim mestima. Nemoj da svlacis ono sto cujes na VH1, MTV i slicnim televizijama, trazi alternativu, manje poznate muzicare iz svih delova sveta. Nije americko bog i batina, i to se dokazalo vise puta...

Realno, mozda je problem racunar? Zato sto kada si za racunarom surfujes, igras igru, dopisujes se, radis... Tada se ne posvetis muzici dovoljno. Zato najcesce i preslusavam albume na playeru, u GSPu, tada se najbolje koncentrisem. Kao klinac sam znao da pustim ziku (kasete), legnem na krevet i samo slusam, pa naravno da sam tada obracao vise paznje... Da jednostavno probamo da pustimo muziku, iskljucimo monitor i uzmemo da slusamo?

Ali u jednoj stvari je Stanko ( a i ostali koji su pomenuli ) u pravu, to je da slusanje ploce/kasete/cd-a ima smeka, sto je tehnologija starija to je zanimljivije, evo npr ja bih se u*enj*o od srece kada bih imao gramofon i neke stare soul stvari, ili npr kada bih neke stare albume koje slusam ovako pustio na gramofonu...

Tako da mislim da ne mozemo kriviti MP3 za trenutno stanje, samo moramo poceti da slusamo muziku, i da otkrivamo mlade neafirmisane bendove pune energije (kao sto Stanko rece The Answer). Eto, da nema neta nikada njih ne bi mogli da slusamo...

Gago

Post by Gago » 09 Jul 2009, 11:36

pax404 wrote:
ognjen93 wrote: Imam neki utisak da to donosi izumiranje prave muzike, ne znam zasto ali ekspanzija elektronike(el muzike) je pocela sa ekspanzijom interneta
E pa na zalost nije bas tako, ekspanzija je krenula i mnogo ranije, pre nego sto si ti rodjen, a i bio si mnogo mali kada je ekspanzija krenula u Srbiji (sa dobrim kasnjenjem od desetak i kusur godina). Nisam ni ja nesto puno mator bio, ali se secam nekih detalja... I ne mozes da danas povezujes ovu "elektroniku" sto se pusta sa onim "pionirskim" delima koje su radili ljudi. Danas je to mejnstrim, i eto ti hiperprodukcija, remiksi, cuda - muda. Danas je moderno da se slusa Guetta, Sinclair i ostali ortaci... Kako je Guetta zadnji put u Areni pustio neki malo tvrdji zvuk, svi su se smorili. Kako je pustio remix Satisfactiona odma ludilo. Lik koji je pustao pre Guette je realno otkinuo, ali jbg, ljudima se nije svideo... Kada je Guetta pustao slicne stvari odma kao neko ludilo. Ma zajebi, da sam ja tamo pustio taj isti Satisfaction odma bi bilo sranje. Ode ja u majcinu, ali dobro. Hteo sam da kazem da ne treba pljuvati elektroniku, jer i tamo ima dobrih izvodjaca (par njih nikada ne bih nabavio/slusao da nije MP3-a i neta).

MP3 ne donosi do izumiranja prave muzike, ima i sada odlicnih autora koje slusam i koje sam "kupio" na svima dostupnim mestima u ovom formatu pa ih slusam.

Mislim da nije MP3 toliko kriv zbog stanja, jednostavno je danas tu prisutna ta hiperprodukcija, niko i ne ocekuje da nesto slusa ceo zivot? Pa koliko klinaca znate da su u fazonu: "Imas novi album ovoga? Imas novi album onoga?"? Kako posle da ostane nesto da valja, kada se i juri "sezonska" muzika? Pa koliko se nas napalilo na neki bend, skinulo diskografiju i onda nista? Ja licno 1000 puta. Zato sada oprezno skidam poneki album, pa polako :)

Mozda i muzika nije losa, samo gledamo na pogresnim mestima. Nemoj da svlacis ono sto cujes na VH1, MTV i slicnim televizijama, trazi alternativu, manje poznate muzicare iz svih delova sveta. Nije americko bog i batina, i to se dokazalo vise puta...

Realno, mozda je problem racunar? Zato sto kada si za racunarom surfujes, igras igru, dopisujes se, radis... Tada se ne posvetis muzici dovoljno. Zato najcesce i preslusavam albume na playeru, u GSPu, tada se najbolje koncentrisem. Kao klinac sam znao da pustim ziku (kasete), legnem na krevet i samo slusam, pa naravno da sam tada obracao vise paznje... Da jednostavno probamo da pustimo muziku, iskljucimo monitor i uzmemo da slusamo?

Ali u jednoj stvari je Stanko ( a i ostali koji su pomenuli ) u pravu, to je da slusanje ploce/kasete/cd-a ima smeka, sto je tehnologija starija to je zanimljivije, evo npr ja bih se u*enj*o od srece kada bih imao gramofon i neke stare soul stvari, ili npr kada bih neke stare albume koje slusam ovako pustio na gramofonu...

Tako da mislim da ne mozemo kriviti MP3 za trenutno stanje, samo moramo poceti da slusamo muziku, i da otkrivamo mlade neafirmisane bendove pune energije (kao sto Stanko rece The Answer). Eto, da nema neta nikada njih ne bi mogli da slusamo...
:ziveli:

Stanko

Post by Stanko » 09 Jul 2009, 12:03

pax404 wrote:...Ali u jednoj stvari je Stanko ( a i ostali koji su pomenuli ) u pravu...
pax404 wrote:....(kao sto Stanko rece The Answer). Eto, da nema neta nikada njih ne bi mogli da slusamo...
E pax, pax, 'beš mi sve, da te ne znam pomislio bih da ti se svidjam :P :P :P :D

Kako god, odoh sad da se zabodem na krevet i da novim fensi slushkama stvarno slusham malo muziku ;)

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 09 Jul 2009, 12:56

Jedan lep tekstic koji sam preveo i priredio za neke E-vesti
Jul 1979 – Jul 2009.. Trideset godina je prošlo kada je Sony izbacio na tržište proizvod koji nosi ime Walkman i tako uveo mobilnost muzike.
Čekaj… premojtajmo unazad još neku godinu (Rewind.. Stop… Play) … Zapravo ta čast ipak pripada prenosnim malim radio aparatima. Međutim, na tim radio aparatima se slušala muzika iz studija, a play lista nije bila uvek odraz želje slusaoca.. ali ako želimo da uperimo prst u neki uređaj i optužimo ga za početak degradacije zvuka, ne treba na um da nam budu MP3 plejeri, iPODovi.. nego baš taj mali-malecki radio aparat džepnog formata.
Ali, bez obzira, Walkman JE popularisao nošenje muzike okolo. Čak nije reč samo o mobilnosti, već kao što je rečeno o nošenju sopstvene kolekcije i iskustva da slusalac hoda ulicama sa kasetama koje je sam pripremio i sa njima sam sebi stvara raspoloženje i svoj ugođaj.
Ispostavilo se da je svako ušao u svet DJ-inga (doduše ne u današnjem smislu reči..) i stvarao nešto što je lako ulazilo u glavu noseći samo slušalice, lakše nego li da se isti “DJ” nađe na nekom muzičkom događaju ili u nekom prostoru predviđenom za muziku. Walkman nosi takođe breme da je muzika postala antisocijalna. Nemojmo za to okriviti maltene nevini iPOD. Ali zato sa druge strane možemo da kažemo da Walkman ima “zasluge” da je dao posebnu dimenziju i doživljaj same muzike.
A kad se samo setim(o) da smo koristili kasete sa njihovim mogućnostima da spakujemo muziku koju želimo… i da ih posle spakujemo u kockaste futrole i razne cassette carriere?
Sada, kada neki.. khm khm,…stariji ljudi.. sa setom pričaju o tim danima, današnji klinci u čudu slušaju i ne mogu da pohvataju sve termine kojima se “starci” razbacuju. Metal/normal prekidač i tipovi kasete, kaseta, C90, 60… Chrome dioxide.. Dolby… i pitaju se: “Da li moj otac stvarno misli da je to bila neverovatna tehnologija… i napredna?”
OK, slušaj ti balavče!!! Dobro je što će nas globalno zagrevanje vratiti u primitivno kameno doba (ako uopšte i preživimo kao ljudska rasa), tada nećete patiti zbog sudbine tehnoloških napretka.. !!! (Uzgred, jesam li ti 100 puta napomenuo da me ne zoveš po imenu…)
No, uprkos svemu na našoj planeti još uvek neki 13-godišnji klinac sastavlja svoju početničku kasetu i pretvara je u neprestanu muziku koju će pustati u svom Walkmenu sastavljenom od rezervnih delova sa buvljaka… usput zna napamet celu istoriju Sony Walkmana i sve njegove modele, po brojevima i koji je gde sklapan, sa takvom odlučnošću koja bi zadivila i same kreatore Walkmana.
Ne bi me čudilo da se jave čitaoci ovog teksta i podele još koje iskustvo i sećanja na Walkmene uopšte..
Dakle srećan 30-ti rodjendan Walkmane!

Za kraj, evo linka na kome se nalazi iskustvo današnjeg 13-godišnjaka sa walkmanom…
http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/magazine/8117619.stm

mislite o tome! ;)

Post Reply