Riblja Čorba

Moderators: dejankuki, Critical, Trooper

Post Reply
Santana

Re: Riblja Čorba

Post by Santana » 10 Dec 2009, 16:01

Evo palo mi je na pamet da kazem nesto o corbi iz ugla gitariste.
Kako se Corba degradirala, Dzindzer je sve brze svirao skale i sve vise tap-ovao na sve prostije melodije.
To je potpuno u skladu sa sve manje umetnickim a sve vise zabavljackim karakterom grupe.
Rajko Kojic je meni bar jedan od predstavnika one sorte ,,udri tu gitaru onako crnacki, izistinski''
Dobri i jasni rifovi, dobri akordi i soloi u pesmama sa jasnim tekstom.
Dzindzer je fenomenalan gitarista i dobar muzicar pre svega, Corba je sa njim napravila stvarno dobre pesme ali je takodje otisla u neke metalne izlete koji su ispali tralalalada.

Mozda je ovo bilo odavno, ali ja u stvari Riblju Corbu dozivljavam ovako.

Predrag zvani Džo

Post by Predrag zvani Džo » 30 Dec 2009, 20:16

Mnogi kažu kad prvi put čuju Južni Južni Bend da dosta vuče na Čorbu, delom zbog muzike ali uglavnom zbog teksta ili
uopšte atmosfere u pesmi...
Obično se ljudi brecnu na primedbe takvog tipa....a Predrag zvani Džo samozadovoljno uvuče dim cigare što dublje
u pluća i glasno ga izdahne uz reči ...."Hvala brate !"

Mnogo mi znače primedbe te vrste jer sam rastao i sazrevao uz njegove tekstove i čorbinu muziku.....i imponuje mi
jer se radi o jednom od svega nekoliko bendova koji su i bukvalno "pisali" Rock istoriju ove zemlje (i bivše YU)
Ima jedna poslovica koja glasi " Ruka koja nauči da bere cveće nikada se ne odluči da bere trnje "
Velika je razlika u godinama mladih muzičara i Bore, nije isti senzibilitet nisu ista interesovanja i temperatura krvi
kod 20-ogodišnjaka i 50-godišmjaka...
Ima naravno i dosta pesama koje mi se nisu ni tada preterano sviđale ali prosto je opus Bore toliki da ima za svakog
ponešto....
Prve ploče su bile fantazija jer je i Bora bio mlad i onda ste imali pojavu da je od 10 pesama bilo 8 fenomenalnih,
pa 7...pa 6...pa 4... pa se došlo da faze od 1-2 odlične pesme dok su ostale u službi popunjavanja prostora novog CD-a .
To je apsolutno normalna pojava ....
Riblja Čorba nije jedini bend koji hvata na minuli rad....naprotiv !
Bora uživa i dalje u koncertima i u kontaktu sa publikom koja ga i dalje želi....zašto mu to oduzimati, publika ne dolazi
da čuje poslednji CD već da čuje njegovo kompletno delo...
I kad ne bude više mogao ljudski da stoji na svojim nogama na bini....treba ga pridržavati...
Da nije bilo Bore, Džonija,M.Mladenovića, Točka, Vlatka .itd, sad bi živo učestvovali na temi Seka Aleksić ili Sinan Sakić
a Brena bi nam imala status božanstva...
I zbog toga i iz mnogih drugih razloga...
Neka nam dugo živi Bora ! .......
Moj stari dobri učitelj...
Pozdrav !!!

Bluesko

Post by Bluesko » 30 Dec 2009, 20:48

Ove ruke ne beru cvece da rak raka... :grummel_2: :)

I reprezentativan primerak WC poezije devalviranog "poete".... Beda
[youtube]uvmvS-nd4h0&feature=related[/youtube]

Predrag zvani Džo

Post by Predrag zvani Džo » 30 Dec 2009, 22:18

Zamislite čoveka od 50 i kusur godina koji nema politički stav.....
Zamislite pesnika koji ćuti a nešto se njegovom narodu jako loše dešava...

Dođi lepi moj bluzeru u Vladičin Han ili u sela oko njega ili kreni uz Timok ili niz Drinu,kreni diljem Srbije
da osetiš miris i ukus moralnog poraza i posrnuća jednog naroda ili propasti ili pada ili jada ili čemera ,
opštenarodne apatije ili masovne depresije ....nazovi kako hoćeš....
Ali dođi pa onda pričaj o wc poeziji...
Ali nemoj da zaboraviš da poneseš svoju poeziju...zanimaju me ti izlazsci, zalasci, miris ljubičice u suton ,
baš su prikladni...krajem 2009 u zemlji Srbiji.
Pesnici koji se slave......slave se zato što se nisu mirili, što su upozoravali i što su pevali kad su svi ćutali...

Bora Đorđević je član udruženja književnika Srbije , sviđala se njegova poezija nekom ili ne, a novinarka nije obična
novinarka jer da je obična ona nikada ne bi prekidala pesnika .....ona je novinarsko dno...

Mene zanima iz koje se ti zemlje javljaš ?
Sa kog egzotičnog Pacifičkog ostrva...?
Aj povedi i nas pesnike tamo leba ti ...

Bluesko

Post by Bluesko » 30 Dec 2009, 22:52

Predrag zvani Džo wrote:Zamislite čoveka od 50 i kusur godina koji nema politički stav.....
Zamislite pesnika koji ćuti a nešto se njegovom narodu jako loše dešava...

Dođi lepi moj bluzeru u Vladičin Han ili u sela oko njega ili kreni uz Timok ili niz Drinu,kreni diljem Srbije
da osetiš miris i ukus moralnog poraza i posrnuća jednog naroda ili propasti ili pada ili jada ili čemera ,
opštenarodne apatije ili masovne depresije ....nazovi kako hoćeš....
Ali dođi pa onda pričaj o wc poeziji...
Ali nemoj da zaboraviš da poneseš svoju poeziju...zanimaju me ti izlazsci, zalasci, miris ljubičice u suton ,
baš su prikladni...krajem 2009 u zemlji Srbiji.
Pesnici koji se slave......slave se zato što se nisu mirili, što su upozoravali i što su pevali kad su svi ćutali...

Bora Đorđević je član udruženja književnika Srbije , sviđala se njegova poezija nekom ili ne, a novinarka nije obična
novinarka jer da je obična ona nikada ne bi prekidala pesnika .....ona je novinarsko dno...

Mene zanima iz koje se ti zemlje javljaš ?
Sa kog egzotičnog Pacifičkog ostrva...?
Aj povedi i nas pesnike tamo leba ti ...

:rlol:
Zamislite "pesnika" Boru Djordjevica.... Stari,ne pise on o zemlji u raspadu zato sto ga to muci ili zato sto mu je satro stalo do nje,nego zato sto je jos u tripu da sernja o raspadu,ratu i beloj kugi i misli da to pije vodu kod raje... On pise upravo ovakve "textove" u kojima je bitno da se stihovi rimuju i da se istakne kvazipatriotstvo i kvaziintelekt,jer je na tome dobio deo publike koja ga slusa... Nije on nikakav patriota,jer nisi patriota ako pises neke pesme a `leb zaradjujes na kladionici i gazama i pojavljujes se kod Lee Kis da promovises svoje patriotstvo.... Nije ni pesnik,jer prica o toliko evidentnim i prostim stvarima na jako prozaican nacin,nista novo nismo saznali slusajuci novu Corbu,niti smo o necemu starom culi na lepsi i kreativniji nacin.. On se i dalje fura na jeftino piskaranje o SFRJ,Slobi,Crnim mercedesima i poziciji i opoziciji jer je nekad narod pusio tu pricu,a Bora misli da je i dalje `93,pa nekog interesuje njegovo baljezganje... "Bora prica gluposti" je cisto trabunjanje o ratu i slomu drzave na najprimitivniji nacin,ne zato sto je Bora patriota,vec zato STO ZELI DA SE SVIDI PUBLICI... A to nije ni pesnik,ni muzicar,ni knjizevnik.... Bora je nekad bio avangarda,ali je uspeo to da sroza pisuci to sto pise... Jel mislis ti da je iskren roker onaj koji se pojavljuje na Pinku sa svescicom bisera,na Galaksiji sa svescicom bisera,na B92 sa svescicom bisera i prica jedno te isto,mutno,vec vidjeno,pateticno..... Ziv bio lafe

Predrag zvani Džo

Post by Predrag zvani Džo » 30 Dec 2009, 23:35

A zamisli Bluesko da čovek zna da će da izgubi ogroman broj mlade i proevropski orjentisane publike,
recitovanjem takvih pesama .....i on to uradi....
Koji je njegov motiv ?
Tu nema interesnih motiva, ti stihovi ne idu u korist njegovom bendu, to je kontraproduktivno po njega
sa bilo koje strane da pogledaš...
Mnogo je udobnije slatkorečivom Đoki, lepo vaspitanom Bajagi ,apolitičnom Đuletu i Kikiju... itd...itd.
Cenim kada čovek ima svoje stavove i stoji čvrsto onako sed i mator iza njih...
Što je najcrnje .....to je tako, to su stvarne pojave...svi bi voleli da ih nema ....ali ih ima
Bora Djordjević je socijalni pesnik koji opevava stvarnost socijalnim rečnikom, vulgarštinama i psovkama...
Dakle stvarnim jezikom...
Šoferi,pijandure lokalne,izanđale kurave one prave i one namazane političke....nisu njegova publika, oni ne idu
na koncerte, ne kupuju CD-e, on od njih nema nikakve koristi.......

E zato ga ja poštujem,što je sve....samo ne ljigav .
To je danas retkost...
Imaju ljudi pravo da ga ne vole ali mi koji ga volimo, znamo zašto ga volimo....
Voleo ga ne voleo ...
Tebi pozdrav !
Ali kad budeš imao malo vremena , prošetaj malo po Srbiji da bi razumeo o čemu on peva ...ja ću te provesti Pčinjom
i obezbediću ti klopu i smeštaj...i veruj mi vratićeš se kući pun utisaka....

Doolio
Macho man-celavi batica

Post by Doolio » 31 Dec 2009, 00:18

ja iskreno, dzo, mislim da si ti malo omasio poentu jer ti je bluzko izazvao emotivnu reakciju:)

hocu da kazem da mozda bluzko misli da je bora nekvalitetan pesnik kao takav, bez obzira na tematiku. recimo, ja bih se slozio sa bluzkom, bora je prso kao umetnik sto se mene tice. i to toliko da je to za udzbenike. to da li je neko ljigav ili nije, to je neka petnaesta prica, ali sto se mene tice, bora plagira sam sebe i to prilicno neuspesno i zivi u nekom emo-limbu. mislim, nije ni bluzko teo da kaze da je borina tematika losa, ne postoji losa tematika, ako ja napisem do jaja pesmu o loptici za tenis, to je do jaja pesma, tu nema price, vec je hteo da kaze da misli da je bora los, prevazidjen pesnik ili sta vec.
sto nikako nije povod za tvoju reakciju niti za tvoje objasnjenje koje je doslo nicim izazvano.

moja dva dinara
Last edited by Doolio on 31 Dec 2009, 00:23, edited 1 time in total.

sinisake
The original one

Post by sinisake » 31 Dec 2009, 00:23

:lol: :ziveli:

Bluesko

Post by Bluesko » 31 Dec 2009, 00:29

Doolio wrote:ako ja napisem do jaja pesmu o loptici za tenis, to je do jaja pesma, tu nema price
:rlol: :rlol: :rlol:

Doolio
Macho man-celavi batica

Post by Doolio » 31 Dec 2009, 00:41

lol bre:)

uopste nisam hteo da budem duhovit, samo sam hteo slikovito da kazem da tematika ne utice na kvalitet same pesme...

ah, you guys :mrgreen:

Bluesko

Post by Bluesko » 31 Dec 2009, 00:48

Brate,ali ideja da za tematiku navedes lopitcu za tenis.... ah presiouse..... Il` sto bi anglosaxonci rekli -esenshl ^^

Da ne odemo u OT (band) ajd da stavimo jednu propagandnu,da ne bude da smo apsolutni Corbomrsci :mrgreen:

Ovo mi je jedna od prvih ljubavi sto se tice baladaja.... Ali ovo je daaaaaaaaaaaaaavno bilo

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 31 Dec 2009, 00:48

Doolio wrote:lol bre:)

uopste nisam hteo da budem duhovit, samo sam hteo slikovito da kazem da tematika ne utice na kvalitet same pesme...

ah, you guys :mrgreen:
ali tematika utice na kvalitet teksta... a tekst utice na kvalitet pesme...

nemogu ja uz bahov preludijum u c molu da pevam pesmu o izgubljenom jagnjetu :) mislim, ja bih mogao, al jebiga kapiram da je neozbiljno :mrgreen:

ocu da kazem, mene nekad tematika vise pogodi nego slatkorecivosti... prija i nekad cuti lep recnik, ali se cesto desava da je on tu zbog manjka kreativnosti i iskustva... koje rezultuje u krajnje zamarajucim tekstovima koji su na lingvistickom nivou ravni sekspiru... pogledaj samo hrpe power mjetal bendova, pocevsi od sonate arktike -> nikad zajebanijih reci, a nikad manje da se kaze s' njima...

Predrag zvani Džo

Post by Predrag zvani Džo » 31 Dec 2009, 00:58

Da se Bora pojavio juče....ovo bi bilo OK, novi pesnik, zajebana socijalna tema, skrenuo bi pažnju na sebe i to bi bilo to.
Ovde je došlo do prezasićenja, njegovim pesničkim izrazom....jer ga gledamo i slušamo decenijama i ništa više.
Ali to je njegov pesnički stil koji je on negovao godinama i koji je izabrao za komunikaciju sa publikom a događaji
koji su usledili, karijera, pune hale, turneje, itd...govore nam da se nije zeznuo u stilu , da ga ljudi vole i da rado
primaju i upijaju njegove poruke...

Nisam ja ljut na BLuska ni najmanje
Ali je mene "potrefila" scena sa novinarkom, koja god da je dotična....ja sam zatečen i prvi put vidim i čujem
svojim ušima da ga ona zaustavlja i prekida u recitovanju i priča uporedo dok on recituje...ej ljudi !
To je vrhunac novinarskog primitivizma i nepoštovanja gostiju pozvanih u emisiju....
E to je uzrujalo Predraga zvanog Džo !
Pritom, ja nisam gadljiv na politiku, biću u situaciji možda da recitujem negde na nekom TV i da me neki novinarski
i ljudski mediokritet koji je presrećan svojim akcentom i pravilnom upotrebom padeža ...ovako prekine.
Pa ja bi njemu ili njoj koliko god da sam miroljubiv naškodio.....
Nisam znao ja za ovu emisiju, zato sam ostao šokiran..

I još nešto momci...mi smo prsli....to neće da vam kaže ni Tadić ni Jeremić ni Dačić ...otišli smo u *****...
Slušate li ove nove bendove o čemu pevaju ?
Ne peva samo Bora...
Pozdravljam vas pre svega kao ljubitelje iste ili slične muzike i kolege...a politički ..svako ima svoju glavu pa neka
je mućka...

Bluesko

Post by Bluesko » 31 Dec 2009, 01:26

PzDzh,ovaj Corbalevic je,kol`ko ja vidim,poceo da sernja u trenutku kad je voditeljka najavila reklame... U cilju da iskaze napacenom narodu Balkana jos jednu svoju dubokoumnu prozu i poeziju,koju je vec trista puta izrek`o,onako,u desetercu,sa sve arhaizmima i psovkama...

To bi ti izgledalo ovako

Bluesko Band 2010 - "Dzitro moja,sto si lepsa od zlata,tobom voli Bluzko da barata"
Bluesko Band 2012 - "Oj Fendere,ljubo moja,veseli me harma tvoja"
Bluesko Band 2015 - "I Gibson mi nije stran,njega sviram svaki dan"
.......
Bluesko Band 2032 - "Gitara,stara,para,vara,kara,smara,para..... Gitara,para,stara,Mara.... Ovaaaaaaaaaaaaj,gitara,stara,smaram"....

:ziveli:

Predrag zvani Džo

Post by Predrag zvani Džo » 31 Dec 2009, 02:04

Blusko i ti si opaučen na svoj način....

Znaju oni koga su pozvali u emisiju, znali su njegove stavove, predpostavljali su da će da recituje i šta će
otprilike da recituje .....
Ukazao si na kontinuitet recitovanja....
Jeste...
Bora nije menjao stil, insistirao je na otrovnim, jakim rečima i obavezno na rimi...
Ali to je pesnički stil i ljudi iz raznih umetničkih oblasti "ginu" da stvore svoj stil, da postanu prepoznatljivi...
E pa Bora je prepoznatljiv !
Kada ne bi bio u mogućnosti da čujem njegov glas a da samo pročitam tekst....i daj mi 100 tekstova od različitih
pesnika....
Sa 90% verovatnoće bih ubo Borin tekst...
Dakle poseban pesnik sa posebnim stilom,posebnom tematikom i poseban kao pojava...
Nema mnogo pesnika koji su Rock muziku izabrali kao medijum...
On , Džoni i još 5-6 njih....ostalo nisu pesnici, drugi su im pisali...
A ja odo da spavam ...aj laku noć ..sutra mora da se ide u drugu dekadu novog "obećavajućeg" veka...
Pozdrav svima ! a najviše blusku koji me je razjario ovim intervijuom...

Post Reply