Deep purple, Uriah Heep, Black Sabbath

Moderators: dejankuki, Critical, Trooper

Chord-Master
MF veteran

Re: Deep purple, Uriah Heep, Black Sabbath

Post by Chord-Master » 24 Nov 2008, 17:25

Deep Purple - doduse samo u fazi dok je Blackmore svirao, svo postovanje gos'n Steve Morse-u, sjajan je gitarista i cak mi deluje kao okej tip (ako nista bar nije egocentrik kakav je Blackmore), ali jednostavno to za mene vise nije isti bend, previse drugacije zvuci. Sa Blackmore-om je bend imao neku originalnost, sa Morse-om, pa... zvuci kao i 90% bendova tog tipa, cak i pored Lordovog briljantnog sviranja.
Sto se pevaca tice, voleo sam i Coverdale-a i Gillan-a, mada su Gillan-ove glasovne sposobnosti trenutno mnogo slabije, da ne kazem da mu je glas "propao".

Black Sabbath - doduse najvise sledeci albumi: Heaven and Hell, Mob Rules i Dehumanizer, dakle albumi sa Ronnie James Dio-m.
Razumem ja potpuno da okoreli fanovi Black Sabbath-a vole Ozzy-ja zato sto je bio originalni pevac, ali to sto je prvi ne mora da znaci i da je najbolji, cinjenica je da je Dio daleko kvalitetniji pevac od Ozzy-ja, Ozzy je samo imao specificnu boju glasa. Mada ja sam jako malo slusao albume sa Ozzy-jem pre nego sto sam presao na albume sa Dio-m, te mi je posle Dio-a bilo gotovo nemoguce da slusam ponovo albume sa Ozzy-jem, jer mi je Ozzy-jevo pevanje prosto "paralo usi", u poredjenju sa Dio-m, prosto previse naprezanja...
Sto se tice toga da je Dio uveo "tripove o vitezovima i ostalim power bullshit stvarima", to nije tacno, na celom Dehumanizer-u, ne secam se nijedne pesme u kojoj se pominju vitezovi i slicna sranja, zapravo ne secam se toga ni sa jednog od gorepomenuta tri albuma.

I neko je rekao da Black Sabbath nemaju klavijature u bendu, to takodje nije tacno, nemaju ih na bini, ali ih imaju, Geoff Nicholls i Scott Warren su obavljali te
duznosti offstage. Ranije je uglavnom u pitanju bio Geoff Nicholls, Warren je trenutno klavijaturista sa bendom Heaven and Hell u kome je takodje bubnjar Vinnie Appice umesto Bill Ward-a.

Sto se tice Uriah Heep, nisam ih nikad slusao....

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 24 Nov 2008, 19:21

Nije stvar u tome sto je Ozzy bio originalni pevac, vec zato sto su pesme imalie vecu tezinu (mislim na tekstove sa prvih albuma), a i rifovi su bili mnogo bolji.
Samo ako bi pitao ljude da ti navedu, odsviraju, otpevaju, samo da se sete, nekog sabbathovog rifa, skoro sam siguran da im u 90% slucajeva nece pasti na pamet nesto vezano sa Diom, nego "Iron man", "Paranoid"... Ako bi se neko i setio, to bi verovatno bila pesma "Heaven and Hell"...
Chord-Master wrote:Sto se tice toga da je Dio uveo "tripove o vitezovima i ostalim power bullshit stvarima", to nije tacno, na celom Dehumanizer-u, ne secam se nijedne pesme u kojoj se pominju vitezovi i slicna sranja, zapravo ne secam se toga ni sa jednog od gorepomenuta tri albuma.
Nisam rekao da je uveo nego da pokusava da ubaci, i to jeste tacno. Ceo album "Heaven and Hell" je blago obojen medievel motivima koji se mesaju sa urbanim. Zaboga pesma se zove "Neon Knights"! A ta pesma ima jos nekoliko takvih motiva koji su po malo nespretno poklopljeni sa urbanim, a nije jedina.
Pa on je izabachen iz Rainbow-a zbog takvih tripova jer mu je Blackmoore dao da pise textove.
To sam gledao u nekom intervjuu gde Ritchie prica kako je pitao Dia:
"Jel mozes ti da napises jednu normalnu ljubavnu pesmu?" ovaj 'ladno odgovorio:
"Ne." i zbog toga su prestali da rade zajedno, a ovde je ipak Iommi bio glavni za prakticno sve, pa mu nije dao previse slobode, ni u pisanju ni za bilo sta drugo.
During the mixing process for the album, Iommi and Butler had a falling out with Dio. Iommi and Butler accused Dio of sneaking into the studio at night to raise the volume of his vocals. In addition, Dio was not satisfied with the pictures of him in the artwork."Ronnie wanted more say in things," Iommi said. "And Geezer would get upset with him and that is where the rot set in. Live Evil is when it all fell apart. Ronnie wanted to do more of his own thing, and the engineer we were using at the time in the studio didn't know what to do, because Ronnie was telling him one thing and we were telling him another. At the end of the day, we just said, 'That's it, the band is over'". "When it comes time for the vocal, nobody tells me what to do. Nobody! Because they're not as good as me, so I do what I want to do,"

luka000

Post by luka000 » 25 Nov 2008, 00:57

Chord-Master wrote:I neko je rekao da Black Sabbath nemaju klavijature u bendu, to takodje nije tacno, nemaju ih na bini, ali ih imaju, Geoff Nicholls i Scott Warren su obavljali te
Ok, izvinjavam se na dezinformaciji al definitivno lord ne moze da se poredi sa gore navedenim ljudima...bez uvrede

Chord-Master
MF veteran

Post by Chord-Master » 25 Nov 2008, 20:06

mislim_stvarno wrote:Nije stvar u tome sto je Ozzy bio originalni pevac, vec zato sto su pesme imalie vecu tezinu (mislim na tekstove sa prvih albuma), a i rifovi su bili mnogo bolji.
Samo ako bi pitao ljude da ti navedu, odsviraju, otpevaju, samo da se sete, nekog sabbathovog rifa, skoro sam siguran da im u 90% slucajeva nece pasti na pamet nesto vezano sa Diom, nego "Iron man", "Paranoid"... Ako bi se neko i setio, to bi verovatno bila pesma "Heaven and Hell"...
Za tekstove i rifove, zavisi, to je prilicno subjektivno, mada slazem se da su tekstovi iz perioda sa Ozzy-jem daleko bolji, posebno sa albuma "Paranoid".
Ali ima jako mocnih rifova i na albumima sa Dio-m, za primer bih uzeo pesmu "The Mob Rules".
Da se razumemo, ubedjen sam da pesme kao sto su gorepomenuti "Iron Man", "Paranoid" ili cak "War Pigs" ne bi zvucale ni 30% posto tako dobro da je Dio bio originalni pevac, no tada verovatno ne bi ni bilo tih pesama, niti bi Sabbath imao taj zvuk koji je imao na pocetku, vec bi oduvek zvucao onako kako je zvucao kasnije sa Dio-m. Cinjenica je da je Sabbath tada promenio zvuk, ali to je i dalje Black Sabbath.
Ipak i dalje smatram da je Dio imao i da ima daleko bolje vokalne sposobnosti od Ozzy-ja.
mislim_stvarno wrote:
Chord-Master wrote:Sto se tice toga da je Dio uveo "tripove o vitezovima i ostalim power bullshit stvarima", to nije tacno, na celom Dehumanizer-u, ne secam se nijedne pesme u kojoj se pominju vitezovi i slicna sranja, zapravo ne secam se toga ni sa jednog od gorepomenuta tri albuma.
Nisam rekao da je uveo nego da pokusava da ubaci, i to jeste tacno. Ceo album "Heaven and Hell" je blago obojen medievel motivima koji se mesaju sa urbanim. Zaboga pesma se zove "Neon Knights"! A ta pesma ima jos nekoliko takvih motiva koji su po malo nespretno poklopljeni sa urbanim, a nije jedina.
Pa on je izabachen iz Rainbow-a zbog takvih tripova jer mu je Blackmoore dao da pise textove.
To sam gledao u nekom intervjuu gde Ritchie prica kako je pitao Dia:
"Jel mozes ti da napises jednu normalnu ljubavnu pesmu?" ovaj 'ladno odgovorio:
"Ne." i zbog toga su prestali da rade zajedno, a ovde je ipak Iommi bio glavni za prakticno sve, pa mu nije dao previse slobode, ni u pisanju ni za bilo sta drugo.

Okej, sto se toga tice, priznajem gresku, bio sam jako umoran i pod jakim dejstvom alkohola kad sam ovo pisao i u datom trenutku stvarno nisam mogao da se setim nijedne pesme sa medieval motivima. :)
Medjutim, kao sto si i sam rekao "Heaven and Hell" je blago obojen tim motivima, hocu reci nisu ni priblizno naglaseni, kao u pesmama DIO-a (mislim na bend).
Sto se tice razloga prestanka saradnje izmedju Blackmore-a i Dio-a, verujem da je Dio-va ogranicenost u pisanju pesama bila najmanji problem, bilo je jos ljudi u bendu (inace to ne bi bio bend, jel'te, to jest bio bi one-man-band :D ), bilo ko od njih je mogao da pise pesme. Verujem da je glavni razlog bio to sto je Dio egocentrik koliko i Blackmore (ako ne i vise), tezak za saradnju, a izmedju takve dvojice, nikakve, dugorucne saradnje ne moze biti.

luka000 wrote:Ok, izvinjavam se na dezinformaciji al definitivno lord ne moze da se poredi sa gore navedenim ljudima...bez uvrede
Ma kakva uvreda, Lord je car! :D

cccira
MF veteran

Post by cccira » 25 Nov 2008, 20:25

Dio je kralj, ali Sabbath je Sabbath samo sa Ozzyjem :wink:

Rax13
MF veteran

Post by Rax13 » 25 Nov 2008, 21:41

cccira wrote:Dio je kralj, ali Sabbath je Sabbath samo sa Ozzyjem :wink:
Bash to... Kad slusham Sabbath bez Ozzy-ja, to je kao kad jedem cimet bez sutlijasha, hahahaha (to nikad ne radim, naravno :D ).

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 26 Nov 2008, 00:25

Chord-Master wrote:Ipak i dalje smatram da je Dio imao i da ima daleko bolje vokalne sposobnosti od Ozzy-ja.
Pa to stoji, nisam ni pokusavao da kazem nista drugo, samo sam pricao zbog cega ja vise volim Sabbath sa Ozzyem nego sa Diom... Chak je Ozzy po odlasku iz benda, po mom misljenju, imao bolje pesme od Sabbatha sa Diom. Mislim bolje textove i meni je on zanimljiviji za slusanje, mada dosta slusam i "Mob Rules" i "Heaven and Hell" (posebno ovaj)...
Chord-Master wrote:Medjutim, kao sto si i sam rekao "Heaven and Hell" je blago obojen tim motivima
Pa da, posto ipak nije imao tu slobodu kao u solo "projektima"(sto bi rekle nase turbo-bez-mozga-"dive" :mrgreen: )...
Rax13 wrote: Kad slusham Sabbath bez Ozzy-ja, to je kao kad jedem cimet bez sutlijasha, hahahaha (to nikad ne radim, naravno :D ).
Zar ne mislis sutlijas bez pirinca? Mislim, u sutlijas ide pirinac,a ne cimet... :mrgreen:

friedman

Post by friedman » 26 Nov 2008, 13:38

A preko svega cimet. :mrgreen: :mrgreen:

Rax13
MF veteran

Post by Rax13 » 26 Nov 2008, 14:29

friedman wrote:A preko svega cimet. :mrgreen: :mrgreen:
Taj rad... :D

:wink:

Post Reply