Eddie Van Halen???

Moderators: dejankuki, Critical, Trooper

EVH

Eddie Van Halen???

Post by EVH » 01 Jul 2008, 16:16

Jedan od meni najdrazih gitarista, prvenstveno zbog nestandardnog nacina sviranja(uglavnom cudniji neparni rifovi i harmonije)...covek je after all izmislio tapping (u obliku u kome se danas primenjuje, naglasavam)...zanima me iskreno misljenje ljudi koji su imali priliku da slusaju Van Halen (ne samo hitove vec malo opsirnije)... :D ...pa hvala i da pocnemo!!!

dejankuki
Ćale - moderator

Re: Eddie Van Halen???

Post by dejankuki » 01 Jul 2008, 21:28

Hmmm, moram da te ispravim...

Naime i sam Edvard je rekao da ga je tapingu naucio Joe Satch... ali Edvard je stvarno bio prvi od poznatih gitarista koji ih je koristio i upotrebljavao... tek kasnije je Joe izasao iz anonimnosti...

Patrick

Post by Patrick » 01 Jul 2008, 21:55

Ali ako vec nije izmislio taping, valjda jeste floyd rose... Ja mogu samo da sanjam da sviram k'o on :( ali cu probati da dostignem nivo Steve Vai-a :D :D :D

KnightOfDoom
Site Admin

Post by KnightOfDoom » 01 Jul 2008, 22:05

Floyd Rose je izmislio Floyd Rose :D

EVH

Post by EVH » 02 Jul 2008, 03:10

KnightOfDoom wrote:Floyd Rose je izmislio Floyd Rose :D
...sah mat... :D :D :D :D :D :D

Patrick

Post by Patrick » 02 Jul 2008, 14:51

"Eddie je izvorni izumitelj Floyd Rose sistema svirnja električne gitare. Jedan od ključnih elementa tog sistema je bila tremolo ručica, u prijašnja vremena tremola ručica se je mogla pomicati samo u jednu stranu, i to prema tijelu gitare ,no Eddie je došao na ideju da se tremola ručica može pomicati i prema gore i time je proširio mogućnost novih zvukova i efekata za električnu gitaru. Također, počeli su izlaziti modeli gitara koji su imali mogućnost zaključati žice i tako spriječiti njihovo raštimavanje. Danas gotovo svaki rock band ima Floyd Rose sistem." - gitare.info

ima li sad nesporazuma?

DrGreenthumb
MF veteran

Post by DrGreenthumb » 02 Jul 2008, 15:06

Patrick wrote:"Eddie je izvorni izumitelj Floyd Rose sistema svirnja električne gitare. Jedan od ključnih elementa tog sistema je bila tremolo ručica, u prijašnja vremena tremola ručica se je mogla pomicati samo u jednu stranu, i to prema tijelu gitare ,no Eddie je došao na ideju da se tremola ručica može pomicati i prema gore i time je proširio mogućnost novih zvukova i efekata za električnu gitaru. Također, počeli su izlaziti modeli gitara koji su imali mogućnost zaključati žice i tako spriječiti njihovo raštimavanje. Danas gotovo svaki rock band ima Floyd Rose sistem." - gitare.info

ima li sad nesporazuma?
To nije tacno. Prvo, krajem 70-ih je Floyd D. Rose na svoj Gibson Les Paul postavio tremolo baziran na strat-ovom, a Eddie ga je prvi obznanio svetu, so to speak. (Also, around that time, Floyd D. Rose made the acquaintance of emerging guitar virtuoso Eddie Van Halen, who also liked the design of new tremolo and was an early endorser and promoter for it. In 1978-1980, Floyd Rose become a tremolo of choice for such guitarists as Brad Gillis and Steve Vai). Drugo, tek je Ibanez u saradnji sa Vai-jem produkcione gitare poceo da potkopava da bi tremolo mogao znatno vise da povisi stim zice, obican FR sistem je mogao (ako je namesten da float-uje) samo pola stepena or so da ga povisi. Svi prototipovi EVH gitara su klasicnog sistema, bez rupe ispod FR-a, MM EVH, MM Axis, Peavey Wolfgang, cak i stare Charvel i Steinberger dzitrice. Ajd' please ako vec trazite reference sa neta neka bar budu pouzdane.

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 02 Jul 2008, 15:28

http://www.kramerguitars.com/History.aspx

Procitajte pliiz tekstic sa ove stranice... pa ce mo da popricamo nakon toga .... a nadjite i istoriju Floys Rose-a gde ce vam biti JOS jasnije ko je izmislio, prvi ugradio, prodavao gitare SA FR-om, cak ko je "ukrao" licencu FR, kako je FR povratio prava na FR... i tako dalje i tako dalje... pliiiz pre nego sto se nesto decidno tvrdi!

Dushan S

Post by Dushan S » 02 Jul 2008, 15:30

Da se složim sa gospodinom iznad i da dodam da je Eddie prvo koristio Rockinger Tremolo na Kramerima, da bi tek kasnije Kramer napravio ekskluzivan deal sa Floyd Rose-om

Patrick

Post by Patrick » 02 Jul 2008, 16:05

Ma nije vazno... Neki likovi kazu da ste u pravu, neki kazu da niste, ali ova tema je ipak stvorena da se govori o nekim drugim stvarima vezanim za Eddia... Da ne skrecemo temu previse...

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 02 Jul 2008, 16:07

ipak je tuzno kako je kramer propao ... x/ kako kazu step ahead... pa jbeg... al stvarno sto rece ovaj tema je o edwardu...

analogboy

Post by analogboy » 10 Aug 2008, 22:54

pa da Eddie Van Halen je definitivno covek koji je zacrtao kako ce zvucati gitaristika 80-tih godina i jedan od najvecih rock gitarista ikad. Neznam da li ste znali ali kad je poginuo Dimebag Darrell, na samoj sahrani Eddie van Halen je spustio u grob sa kovcegom svog sharenog Charvella u znak poshtovanja.
Uopste Van Halen su band koji je po meni pomerio zvuk hard rocka u nekom modernijem pravcu, a za sve to je verovatno zasluzan i covek koji im je bio producent, Ted Templeman, koji je pre toga snimao i sa bandom Montrose.

1978. godine kada su izdali svoj prvi album, definitivno su zvucali mnogo ispred svog vremena.

Eddie respect.

Santana

Post by Santana » 14 Aug 2008, 10:53

dobar gitarista super tehnicar,ali totalno meni nebitan.svirao u glam eri i tu je bio istaknut.svejedno njegova muzika mi nije inspirativna i uticajna.ne volim van halen.

Enterprise

Post by Enterprise » 14 Aug 2008, 13:17

Mnogo dobar tehnicar,al samo sam jednom cuo Eruption,i rekao nikad vise(sto je mnogo,mnogo je).Po meni najbrze svira,ali slusam svega nekoliko pesama,tako da..........nisam bas lud za njim(inace nikad nisam voleo ultra ultra brzo sviranje)

LazaRocker

Post by LazaRocker » 15 Aug 2008, 14:20

Enterprise wrote:Mnogo dobar tehnicar,al samo sam jednom cuo Eruption,i rekao nikad vise(sto je mnogo,mnogo je).Po meni najbrze svira,ali slusam svega nekoliko pesama,tako da..........nisam bas lud za njim(inace nikad nisam voleo ultra ultra brzo sviranje)
Sta fali Eruptionu? Nabija ti komlekse :mrgreen: ?
Inace meni on na top 10 zauzima 6 poziciju. Odlican gitarista, gitarski Chuck Norris :mrgreen: .

Post Reply