South Will Rise Again!

Moderators: dejankuki, Critical, Trooper

Duane
Fenderaš

South Will Rise Again!

Post by Duane » 13 Sep 2008, 17:57

mene u zadnje vreme sve vise i vise i vise zanima southern i mexican rock i uopste ta "western" muzika tojest neki rock bluz na svoj tradicionalno lokalni nacin xD ajde rebeli da vas cujem... koje bendove volite i slicno... da jedni drugima prosirimo granice muzikalnosti... XD

ps. ovo s' naslovom naravno da se ne odnosi na podrzavanje robstva i ubijanje jenkija nego kao radi fol i juga xD

Enterprise

Re: South Will Rise Again!

Post by Enterprise » 13 Sep 2008, 22:03

Southern rock....Jer to bi Lynyrd Skynyrd,Stack Waddy,ZZ top???Volim da slusam southern rock(ono sto imam,ako je to uopste taj zanr),al sam strasno slabo upucen u to,pa ako neko moze da me malo prosvetli,bio bih mu zahvalan.

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 13 Sep 2008, 22:12

to je to... al nezaboraviti velike allman brotherse i greatful dead... da se doda i govt mule i little feat... neki i dixie dregse smatraju southern rockom(steve morseov bend) i mountain...
xD

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 13 Sep 2008, 23:16

Ne zaboraviti Grateful Dead, ne zaboraviti Grateful Dead. Najviše muzike u istom broju minuta, od svih pomenutih Južnjaka.

Historik
MF veteran

Post by Historik » 13 Sep 2008, 23:18

Hm...Ne bih bas poredio Lynydr Skynyrd sa ZZ Top i Allman brothersima. U okvirima mentaliteta i stvaralackog opusa, Skynyrd je americka varijanta Seja Kalaca, dok su braca Allman umetnici najveceg ranga, a ZZ Top grupa koja je imala izuzetno uspesnu tradicionalnu fazu, i jos uspesniju komercijalnu. Geografsko poreklo ne mora da bude presudno tu. Jos ako se uzme sva nakaradnost juznjacke ideologije (a ja sam istoricar, pa sam malo bolje upucen od prosecnog gradjanina Srbije u tu problematiku), nekako sve to daje neki los feeling. ZZ Top, Grateful Dead i Allman-e ne posmatram kao bend tog zanra, vec kao velike umetnike, dok su mi ostali bendovi iz te price nekako nalik na gomilu seljaka koji su uzeli da sviraju elektricne gitare. Tehniku im ne sporim, ali im je ceo taj trip sa kaubojskim imidzom los...

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 13 Sep 2008, 23:37

Historik wrote:Jos ako se uzme sva nakaradnost juznjacke ideologije (a ja sam istoricar, pa sam malo bolje upucen od prosecnog gradjanina Srbije u tu problematiku), nekako sve to daje neki los feeling.
Misliš na ceo taj, da kažemo nacistički, vajb koji prati bendove kakvi su Lynyrd Skynyrd? Ja se uvek setim onog prepucavanja na liniji Neil Young ("Walk On", "Alabama", "Southern Man") - Lynyrd Skynyrd ("Sweet Home Alabama").

Treba i to malo proučiti - loše je ne znati za zle korene nečeg čemu odabereš da se diviš. A jug Amerike je veoma kontroverzan. Barouz je za njega rekao: "Ova zemlja je bila zla još pre nego su Indijanci došli." Foknerov ceo opus upozorava na dekadenciju i zlo Juga. Jang je to sažeo u rečima "Kadilak sa jednim točkom u jarku."

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 14 Sep 2008, 00:40

historiche moram dodati da sam i ja proveo dosta vremena citajuci istoriju americkog kontinenta, naravno nestavljam sebe na tvoj nivo, ali bar iznad proseka... a ako mislite da lynyrd skynyrd i slicni imaju ikakve veze sa rasizmom onda mislim da gresite... oni jednostavno odrzavaju taj way of life(neukljucujuci ropstvo u to naravno) po tim pustarama, ali sam se pre svega za njih odlucio zbog muzike ne zbog toga sto nose zastave konfederacije ili slicno...
zapravo prepucavanja izmedju nil janga i linarda nije bilo, bila je razmena stihova koji su bili malo ostriji, ali su i nil jang i roni van zant rekli da cene jedan drugog i kao coveka i kao muzicara...
"We thought Neil was shooting all the ducks in order to kill one or two," - kako je roni prokomentarisao southern mana i alabamu od nil janga....

dweezil

Post by dweezil » 14 Sep 2008, 00:45

Historik wrote: dok su mi ostali bendovi iz te price nekako nalik na gomilu seljaka koji su uzeli da sviraju elektricne gitare. Tehniku im ne sporim, ali im je ceo taj trip sa kaubojskim imidzom los...
pa koji bandovi npr?! Pa southern rock su i Black Crowes i recimo Cry of love, sta njima fali? Pa i Jerry Lee Lewis je bio verovatno nacista, i Elvis ali jedno je muzika a drugo politicki stav, jbg Memphis je dao dosta muzike, pa Woodie Guthrie je bio komunista pa sta onda, ali to ne znaci ako je neko "crveni" ima dobru muziku, a ako je neko za KKK da je los muzicar. Pa gde bi bila danasnja americka muzika da nema juga. A rockabilly , country, bluegrass, western swing ?!

dweezil

Post by dweezil » 14 Sep 2008, 01:29

ja recimo gotivim Neil Younga ali mislim da njegove najbolje pesme nisu politicke nego ljubavne. A to sto je on kao Kanadjanin pevao o jugu, ili recimo o istoriji - Kortezu ( "Cortez the killer") to je dosadniji deo opusa, kao i uvek kad se politika petlja u muziku. Hocu da kazem da ne postoji "politicki korektna" muzika, nego samo dobra i losha muzika. I Dyllana su na pocetku karijere svojatali desnicari i folkeri, pa za vreme rata u Vijetnamu hipici i levicari, a on je u jeku svega toga snimio "Nashville skyline", i pametno se posle drzao izvan svega i govorio da ono sto on radi malo ko razume.

Historik
MF veteran

Post by Historik » 14 Sep 2008, 01:52

Uh...Dosta je receno, mislim da su me neki preostro shvatili. Naravno da je neophodno posmatrati muzicare izvan konteksta njihovih licnih politickih uverenja i stavova, medjutim, u pojedinim slucajevima, to nije moguce, jer se ti isti muzicari ili grupe koriste svojojm popularnoscu i uticajem za propagiranje odredjenih ideja koje nisu ok. Pritom, ne govorim o politickoj konkretnosti, nego o osnovnim principima ljudskog drustva. Ne znam koliko ste upoznati sa time, ali Skynyrd-i su na gotovo svakom koncertu imali razvijenu zastavu Konfederacije (Juga) u pozadini bine ili na bubnju. Ta zastava otprilke ima simboliku zastave sa svastikom (zastave nacisticke Nemacke). Kako ljudi reaguju kada vide nacisticku zastavu? Ja ne bih mogao da ravnodusno slusam neki bend kome je to deo koreografije i inspiracije (ali stvarno, a ne kao sto su to radili npr.Pistolsi ili Laibach, da bi skrenuli paznju javnosti na sebe), i da pokusavam da se koncentrisem na to da li gitarista ima dobre solaze. Jednostavno je tako. A Neil Young ima politicke pesme koje nisu bas na najvisem nivou-svode se na njegovo prozivanje drugacijeg sistema vrednosti, i kao sto neko rece, vise volim njegove ljubavne pesme. I inace, mnogo vise ga je ljudi omrzlo zbog toga, nego sto je stekao pristalica. To ume da bude vrlo ruzno, kao npr. kada Bono Vox ide po svetu i sere o americkoj humanosti i pravednosti novog svetskog poretka. Sa druge strane, jedan domaci primer: na koncertu u Areni, Bora Djordjevic bend predstavlja kao grupu haskih optuzenika. Taj momenat me je skroz spustio i pokvario mi celokupan utisak o koncertu. Mislim da je pozeljno za muzicare da se klone JAVNOG iznosenja svojih stavova (da ne kazem propagiranja), osim ukoliko nisu u stanju da to cine na vrhunskom nivou, poput Dylana ili Lennona.

P.S. Vrlo cenim doprinos juznjackih umetnika celokupnom razvoju r'n'r i blues muzike, da me ljudi ne shvate pogresno

dweezil

Post by dweezil » 14 Sep 2008, 02:12

ipak je to sve propaganda, verovatno da je Jug pobedio onda bi jenkiji bili loshi momci. Ja sam samo probao da kazem da je taj truli, dekadentni, KKK, i nacisticki jug dao mnogo dobre muzike. A to zaklanjanje bendova iza politike to i ja isto mislim, al opet ti kazem da je to dosadniji deo muzike. A od nekoga ko te odavno muzicki razocara ne mzoes ni da ocekujes nista bolje od koketiranja sa politikom. I taj pevac sto si ga spomenuo je za vreme rata kenjao i bio "patriota" i nazivao okolne narode austrijskim konjusharima, a posle je trchao da svira tamo, i po "patriotskoj" dijaspori. Ono jbg kad jednom postanesh shaban, nema vise nazad.

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 14 Sep 2008, 08:58

ali mislim da je ovde skinard skroz pogresno shvacen... oni nisu propagirali nikakvo tlacenje robova i slicno, niti pantera(koja isto kaci zastave CSA) i neznam jos koliko bendova juga... da li postoji i jedna pesma u kojoj roni i druzina govori o rasizmu iliti slicno, o klanju jenkija ili stonewall jacksonu... nema, to sto okace zastavicu koja je tamo popularna neznaci da su nacisti, ta zastava predstavlja njihovu kulturu i neko "rebel" stanje oko kojeg je r'n'r all about... nemogu da poverujem da se zastava konfederacije poredi sa zastavom nacisticke nemacke... pa konfederacija je za ropstvo kriva koliko i severni komsija koji sebe naziva unijom... ropstvo je bilo rasprostranjeno po americi jos od dolaska korteza i slicno, a to je 300 godina i niko nije pokusao osim crnaca da prekine to... i onda odjednom posle 300 godina kazu e aj da ukinemo ropstvo... a amerika je nastala 1776, pa nemojte reci da je jednoj tako slobodoumnoj naciji trebalo cirka 100 godina da potpise jedan dokumentchic...

dweezil

Post by dweezil » 14 Sep 2008, 10:43

evo za sve rebele :)

[youtube]<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/B2jwYmXuJio&hl ... ram><param name="allowFullScreen" value="true"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/B2jwYmXuJio&hl=en&fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>[/youtube]

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 14 Sep 2008, 11:19

Duane wrote:...to sto okace zastavicu koja je tamo popularna neznaci da su nacisti, ta zastava predstavlja njihovu kulturu i neko "rebel" stanje oko kojeg je r'n'r all about...
Eto, baš u tome je problem. Zato što ta zastava zaista za Ameriku znači nacizam (ropstvo, dekadenciju, nedemokratski sitem vrednosti, logore, čak i incest - to bi tako bilo za ostatak sveta da je Jug nešto pobedio) i niko ne može da se sklanja pod nju a da toga nije svestan.

Mislim, čovek ima pravo da odabere, ako želi, da stavlja zastavu Juga iza sebe na koncerte, ali ne može da se pravi da ne zna šta ta zastava najvećem broju ljudi znači. Ako čovek zna šta ona znači i odabere kako prema tome da se postavi - onda je to OK, to je njegov (politički, verski, kulturni) izbor, na to se u demokratiji ima pravo. No ne može da ignoriše činjenicu da sa heraldikom Juga nije baš sve OK, tj. da to nije kontroverzna tema.

Razumi (gde je problem), pa radi šta ti je volja.

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 14 Sep 2008, 12:39

ok, ali ta amerika koja sebe zove demokratskom zemljom je u to vreme kad su skinardi glumili pobunjenike bacala napalme po vijetnamu, pobila je oko 100 000 svojih ljudi i jos par miliona vijetnamaca koji za svet nisu dovoljno bitni da se njima podigne zid placa ili slicno... ista amerika koja danas ima baze po raznim zemljama i krade resurse od istih... ovo ce mozda da zvuci kao anti-americki stav ili slicno, ali ja nemam problem sa tim, meni je amerika i dalje "amerika"... samo nemoze sebe da predstavlja onakvom kakvom su je linkoln jefferson adams washington i kolege zamislili... protiv stare amerike i nije fazon da se ljudi bune jer je zamisljena kao zemlja slobode al ne samo za svoje gradjane nego i gradjane ostalih zemalja, ali protiv bushove(i otac i sin u iraku) inostrane politike vredi... i ljudi se pozivaju na sve sto je anti-americko u ovom slucaju jug te iste drzave...

Post Reply