Gibonni

Moderator: Trooper

Cortex
The Necromancer

Re: Gibonni

Post by Cortex » 21 Jan 2009, 11:37

@Dushan S
Ja tebe druzhe stvarno ne razumem. Zar je posle toliko godina ozbiljnog bavljenja muzikom doshao trenutak u kome je za tebe vece postignuce napraviti ljigavu pesmu, ali, ovo je esencija mog pitanja, DA BUDE HIT, nego stvoriti neshto iskreno, iz srca, pa makar se nikome drugome ne dopalo?
Nisam slushao tvoj bend Trigger mnogo, a poslednje shto zhelim je da se ovo pretvori u raspravu takve vrste u kojoj ce izgledati kako ja komentarishem ili ako ti tako bude izgledalo pljujem tvoj bend, shtavishe, istina je daleko od toga, ali meni se chini da i ti pokushavash sa tim bendom upravo to, zar ne? Samo, naravno, projektovano u neku, dovoljno manje ljigavu sferu, pop metala i slichno... :)
Verujem da nakon toliko godina, choveku dodje trenutak u kome postaje krajnje blagovnaklon prema svakome, ali taj trenutak u mom sluchaju josh uvek nije doshao. Gibonni je pushiona, svako neka slusha shta zheli, u to ne ulazim, ali ja ne mogu to da svarim i necu se truditi. Steve Vai nije svirao sa bilo kim, nemojmo preterivati, ipak je to Whitesnake bio, bend na glasu u to vreme, vrhunska atrakcija ako tako volish, zashto Derek Sherinian svira sa Billy Idol-om? Pa dobro zezanje, fina kintica, i sasvim solidna muzika all in all.
Ali moje pitanje je bilo, kako je jedan Tony Levin, jebena legenda prog muzike, zavrshio sa nepoznatim Gibonni-em(mislim zaista, od celog sveta on je izabrao njega??? C'mon!!?!), svirajuci patetichne pesmice sumnjivih harmnskih podloga? Kako?
Ajde Vlatko, taj chovek je vec postao dementan, ja ga OBOZHAVAM, ali vishe nishta ne mozhe da me iznenadi od njega, shto pozitivno to i negativno :lol: A Manu Kache, pa jbg, chovek voli da svira, video, U jbt ovaj Vlatko ubija, pa josh i Tony Levin, ajd sviracu shto da ne. Pretpostavljam, naravno. Njegova emisija na nekoj tamo televiziji stranoj je takodje vrlo zanimljiva, ne znam da li je neko gledao?

Cheers! :)

sinisake
The original one

Post by sinisake » 21 Jan 2009, 12:47

A ja mislim da Dzibo i pjeva iz srca, a ni (neke) harme uopste nisu lose, a to sto se ljudima dopada, e pa jbg, ljudi vole tu sentimentalnos', taj tip osecajne emocije. :mrgreen:
To je mejnstrim pop (Dzibroni je zanrovski vrlo odredjen), a ne neki fusion ili alternativa.
(U poredjenju sa ostalim primerima tog zanra na teritoriji bivse SFRJ - Dziboni je ucitelj i tata)
A vrhunski muzicari su svirali s njim zbog para, pretpostavljam, a verujem da im se pomalo i dopalo. :mrgreen:
A vrhunski muzicari cesto sviraju i najveca sranja, vrhunski dosadnu i neinventivnu muziku, cak i kad im ne plate (MAB sindrom). :)

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 21 Jan 2009, 15:48

what tha fuck? tony levin sa gibbonijem? manu kache sa gibbonijem? za vlatka znam... al wtf? de je tonija nasao? nekapiram... kako??? :o

Obama

Post by Obama » 21 Jan 2009, 18:03

Gibonni, Tony Levin, Manu Katche, Vlatko Stefanovski:

http://www.youtube.com/watch?v=g4MW6QTkB9Y

http://www.youtube.com/watch?v=t-FaW_Oi6_s

Sta ces, zalomilo se sovjeku :mrgreen:

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 21 Jan 2009, 20:03

sinisake wrote: To je mejnstrim pop (Dzibroni je zanrovski vrlo odredjen), a ne neki fusion ili alternativa.
(U poredjenju sa ostalim primerima tog zanra na teritoriji bivse SFRJ - Dziboni je ucitelj i tata)
Ok, ovo mozhda ima najvishe veze samnom jer sam ja taj fusion freak :mrgreen:
Ma bolji je Gibonni od mnogih ali je i dalje pushiona, za mene...nebitno. Totalno. :)

sinisake
The original one

Post by sinisake » 21 Jan 2009, 20:48

Pa i nije previse bitno, pravo zboris. :D

Z*Z*Z

Post by Z*Z*Z » 22 Jan 2009, 00:28

Gibonni je statua iz koje stoji gomila sponzora za reklamiranje, a Tony, Vlatko i Manu su rentabilni muzicari koji drk..u na etno (koji doduse vaze za zemlje sa minimalnim kulturnim nasledjem npr. neke Africke zemlje i uvek se odusevim kada cujem da se ovde slusa etno, ja budala mislio da je na ovom podrucju kolevka civilizacije)) i vole pare, samo proverite malu njihovu diskografije detaljnije i videcete na sta mislim...Isto kako Alek(Eyesburn - Foolin' I&i) "prashi" za Brenu; Muzika i tekstovi su prazni, jeftina sentimentalnost primorskog hotela sa jednom zvezdicom; Kad napunim 45 godina i kad mi konacno isperu mozak ovi mediji verovatno cu slusati ovako nesto...

sinisake
The original one

Post by sinisake » 22 Jan 2009, 00:46

jeftina sentimentalnost primorskog hotela sa jednom zvezdicom
Pa sad, da je jedna zvezdica, i nije bas, malo je sve to skuplje. ;)
Kad napunim 45 godina i kad mi konacno isperu mozak ovi mediji verovatno cu slusati ovako nesto...
A ti gledas TV i citas novine??? No - no... :P
Sto bi se bavio kreativnim gitarskim tripovima...koristi Ibanez Tube Screamer, ipak je 1984...ili nije?
Ha, ha, ha, ha, ha, ako 1984. nije slucajno izabrana, odlican je fazon. :wink:

Z*Z*Z

Post by Z*Z*Z » 22 Jan 2009, 01:08

sinisake wrote:
jeftina sentimentalnost primorskog hotela sa jednom zvezdicom
Pa sad, da je jedna zvezdica, i nije bas, malo je sve to skuplje. ;)
Govorim o sentimentalnosti... :)
sinisake wrote:
Kad napunim 45 godina i kad mi konacno isperu mozak ovi mediji verovatno cu slusati ovako nesto...
A ti gledas TV i citas novine??? No - no... :P
Kad sam sucker for candy...
sinisake wrote:
Sto bi se bavio kreativnim gitarskim tripovima...koristi Ibanez Tube Screamer, ipak je 1984...ili nije?
Ha, ha, ha, ha, ha, ako 1984. nije slucajno izabrana, odlican je fazon. :wink:
Posto sam delom pesimist-fatalist, svidza mi se Orvelovski trip... :)

Marko_chupavi
MF veteran

Post by Marko_chupavi » 22 Jan 2009, 10:23

aha...sada lagano isplivavaju stvari... nisam bas siguran zasto i kako ljudi koji se bave muzikom mogu da budu uskog shvatanja stvari... gibonni, kao i mnogi pop pevaci, na jedan ljudima prihvatljiv nacin prenosi neke emocije na nacin na koji ga mnogi razumeju. Tekstovi mu nisu nista ljigaviji od vajtsnejka, zz top-a i dobrog dela metal scene... pogledajte tekstove AC/DC-a! Pogledajte muziku AC/DC-a! 3 rifa i kec na bubnjevima... cak i najgori narodnjaci su muzicki kompleksniji... ali oni prenose energiju, i dobro to rade... i ja gotivim AC/DC, i vajtsnejk, i zz-top, a gotivim i charlie parkera, krupu, buddy rich-a... a volim i betovena... pa gotivim cak i lika iz autobusa koji svira harmoniku (onaj sa kosom obojenom u zuto :) ) kada nabode neku stvar koja me pogodi... pa kada odem u kafanu, pa kada zasviraju tamburashi... jooooo... na kraj sela chadzava mehana...

muzika je napravljena za prenos energije, srece ili tuge, radosti ili smora...ljudi su se skupljali do skoro u centru sela da im pera mika i laza sviraju 3 tona na frulama i dairama i da ovi djuskaju u kolu...ali zato kada taj isti pera zasvira za sebe ili svoju dragu na livadi kada cuvaju ovce, pa kada krene da svira neke fantasticne melodije za svoje srce i dusu... i tu netreba praviti poredjenje, i ne treba suditi...

i kao sto volim da savim slusalice i pustim liquid tension experiment, tako sigurno uz to ne mogu da dzuskam. I naravno da ima kriterijuma, nesto mi se svidja, nesto ne...

a zasto levin svira za dzibonija? verovatno mu se svideo demo, i jos je dobio pare, i priliku da radi na jos jednom projektu i da kaze "bio sam u hrvatskoj" i da doda dzibonija na svoj spisak ljudi sa kojima je radio, a sa njim i manu kache, i vlatko stefanovski...

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 22 Jan 2009, 10:55

Ma neverovatno dobar razlog da zasvira za Gibonni-a, chudo koliko je dobar...ma daaaaaj, ajde da ima 15 godina i da krece sa karijerom, chovek je legenda i ima tisucu leta.
Naravno da si u pravu za Whitesnake na primer, ono su ochajni textovi, a o ostalim manje-vishe mainstream bendovima ne smem ni da pricham :D

I opet cu se setiti ove slike:

Image

:bounce:

:mrgreen:

sinisake
The original one

Post by sinisake » 22 Jan 2009, 12:07

Ma neverovatno dobar razlog da zasvira za Gibonni-a, chudo koliko je dobar...ma daaaaaj, ajde da ima 15 godina i da krece sa karijerom, chovek je legenda i ima tisucu leta.
Pa i Dzibo je legenda. Osmi putnik, eee... :mrgreen:

Dushan S

Post by Dushan S » 23 Jan 2009, 03:29

Cortex wrote:@Dushan S
Ja tebe druzhe stvarno ne razumem. Zar je posle toliko godina ozbiljnog bavljenja muzikom doshao trenutak u kome je za tebe vece postignuce napraviti ljigavu pesmu, ali, ovo je esencija mog pitanja, DA BUDE HIT, nego stvoriti neshto iskreno, iz srca, pa makar se nikome drugome ne dopalo?
Ček, a što si ti unapred proglasio da:
1. Ako je tebi nešto subjektivno ljigavo, to je onda definitivno, realno, ukupno ljigavo i loše
2. Da neko ne može da voli ljigavu muziku i da je pravi i da konačno, iskreno, od srca napravi pop pesmu koja je hitoidna kod raje.
Ljigavo nije realna ocena nečijeg kvaliteta. Ti znaš da ja volim pominjati razliku između subjektivnog i objektivnog "Ne razumem zašto" nije isto što i "Ne valja".
A šta je za mene postignuće je druga stvar. To što ja možda ne volim narodnjake ne znači da ne mogu sebe da dovoljno "obrazujem" da razlikujem glup narodnjak koji ne može da postane hit od onog koji je pametno sklopljen. Svaka muzika, čak i ako namiguje (ili se davi) u kiču, ima svoju estetiku, zanatski pristup, i može manje ili više delovati na svoju ciljnu grupu ljudi.
Nisam slushao tvoj bend Trigger mnogo, a poslednje shto zhelim je da se ovo pretvori u raspravu takve vrste u kojoj ce izgledati kako ja komentarishem ili ako ti tako bude izgledalo pljujem tvoj bend, shtavishe, istina je daleko od toga, ali meni se chini da i ti pokushavash sa tim bendom upravo to, zar ne? Samo, naravno, projektovano u neku, dovoljno manje ljigavu sferu, pop metala i slichno... :)
Ok, neću misliti da pljuješ moj bend ili moj rad. Ali evo fasciniran sam da je korišćenje niskih štimova, Gitara na 11, loop-ova u distorziji i tekstova koji se bave veselim temama kao što su pedofilija, s/m, samoubistvo, incestuozni odnosi i slično postalo nešto što vuče na "Pop metal" ili "Gibbonijevski pristup" :wink:
Verovao ili ne, nisam pravio nikakav kompromis sa Triggerom - niti malo, nisam ništa pokušavao. Biti svoj, i biti hrabar, ne znači samo ići ka alternativnijem, čvršćem i agresivnijem, i da kažem i tako: kvazi-artističkom (jer toga ima puno kod nas) po svaku cenu. Tebe očigledno forma mnogo više interesuje nego mene, mene interesuje sadržaj. Ne vidim ničega umetničkog u tome da neko izbegava bilo koji tračak "pop" izraza (šta god to bilo) samo zato da neko ne bi ne daj bože zamerio nešto. Kad pravim muziku ne želim da se opterećujem time "jao, ova pesme traje 5 minuta neće je pustiti na radiju", ili "Jao ovaj rif je pretvrd, neće nas pustiti na radiju" ali još manje želim da se opterećujem razmišljanjem tipa "Jao, ovo ima melodiju i strukturu Strofa - refren -strofa - refren -solo -refren, šta će ljudi reći" ili "Previše je melodična pesma, svi će mi reći da sam pop".

BTW Da ne počnemo o tome šta inače, posebno mislim o dobrom delu domaće "alternativne muzike" koja je na nivou toga da se drugari naduvaju i slože tri ipo beat-a a onda pevač nariče neki tekst u skoro pa melodičnom obliku dok gitarista pali i gasi redom sve pedale ispred sebe i svira dve žice. I posle kao, narod se proseljačio ne voli rock muziku - pitam se zašto.
Izbegavati "Pop" i biti "umetnik" je uglavnom samo izgovor za nedostatak sposobnosti (ili muzičkog obrazovanja).
Ali moje pitanje je bilo, kako je jedan Tony Levin, jebena legenda prog muzike, zavrshio sa nepoznatim Gibonni-em(mislim zaista, od celog sveta on je izabrao njega??? C'mon!!?!), svirajuci patetichne pesmice sumnjivih harmnskih podloga? Kako?
Ako te thnički interesuje na nije retoričko pitanje, tako što ga je okrenuo Đibo, pitao za cenu i dogovorio datum. Oni se ne gade da će neko da pokazuje u njih prstom, zato što su glupi i ne vide koliko se brukaju, kao što eto, ti vidiš :D
Ajde Vlatko, taj chovek je vec postao dementan, ja ga OBOZHAVAM, ali vishe nishta ne mozhe da me iznenadi od njega, shto pozitivno to i negativno :lol: A Manu Kache, pa jbg, chovek voli da svira, video, U jbt ovaj Vlatko ubija, pa josh i Tony Levin, ajd sviracu shto da ne. Pretpostavljam, naravno. Njegova emisija na nekoj tamo televiziji stranoj je takodje vrlo zanimljiva, ne znam da li je neko gledao?
I Vlatko je glup, pa misli da je to dobar pop, i da on tu može da se iskaže, a plus što je glup je prodana duša, samo na pare misli, i zato gostuje Điboniju, jer mu on plaća trilijune dollara da bi svirao.
Ili možda svi oni nisu glupi a ti si taj koji nisi nešto skontao? :wink:

Šalu na stranu, Gibonni nije toliko dobar koliko neki misle, i nije toliko njakav koliko misle neki drugi, ali naravno da postoji razlog zašto je Gibonni tu gde jeste a nije ne znam...da imenujem nekog drugog Hrvatskog pevača sa sličnim ambicijama.

Dushan S

Post by Dushan S » 23 Jan 2009, 03:34

Cortex wrote: Image
Rasprava je radi rasprave a ne radi "pobede"! Tako da pada u vodu slogan, iako je nekad davno, kad se pojavila ova sličica, bar na kratko bila dobra fora ismevati retardiranog sportistu na internetu! :wink:

Dushan S

Post by Dushan S » 23 Jan 2009, 03:39

Marko_chupavi wrote:aha...sada lagano isplivavaju stvari... nisam bas siguran zasto i kako ljudi koji se bave muzikom mogu da budu uskog shvatanja stvari... gibonni, kao i mnogi pop pevaci, na jedan ljudima prihvatljiv nacin prenosi neke emocije na nacin na koji ga mnogi razumeju. Tekstovi mu nisu nista ljigaviji od vajtsnejka, zz top-a i dobrog dela metal scene... pogledajte tekstove AC/DC-a! Pogledajte muziku AC/DC-a! 3 rifa i kec na bubnjevima... cak i najgori narodnjaci su muzicki kompleksniji... ali oni prenose energiju, i dobro to rade... i ja gotivim AC/DC, i vajtsnejk, i zz-top, a gotivim i charlie parkera, krupu, buddy rich-a... a volim i betovena... pa gotivim cak i lika iz autobusa koji svira harmoniku (onaj sa kosom obojenom u zuto :) ) kada nabode neku stvar koja me pogodi... pa kada odem u kafanu, pa kada zasviraju tamburashi... jooooo... na kraj sela chadzava mehana... narodnjacima

muzika je napravljena za prenos energije, srece ili tuge, radosti ili smora...ljudi su se skupljali do skoro u centru sela da im pera mika i laza sviraju 3 tona na frulama i dairama i da ovi djuskaju u kolu...ali zato kada taj isti pera zasvira za sebe ili svoju dragu na livadi kada cuvaju ovce, pa kada krene da svira neke fantasticne melodije za svoje srce i dusu... i tu netreba praviti poredjenje, i ne treba suditi...

i kao sto volim da savim slusalice i pustim liquid tension experiment, tako sigurno uz to ne mogu da dzuskam. I naravno da ima kriterijuma, nesto mi se svidja, nesto ne...

a zasto levin svira za dzibonija? verovatno mu se svideo demo, i jos je dobio pare, i priliku da radi na jos jednom projektu i da kaze "bio sam u hrvatskoj" i da doda dzibonija na svoj spisak ljudi sa kojima je radio, a sa njim i manu kache, i vlatko stefanovski...
Poštedeo si me široke priče oko toga koliko je Whitesnake jedna artificijalna plastificirana tvorevina u poznoj fazi, a kao i ACDC seljačka muzika u ranijoj fazi, kao i toga da je umetnička vrednost Liquid T.E. vrlo diskutabilna, osim ako se višesatna masturbacija i snimanje iste ne računa u umetnost. Pa mi je onda nejasno kako je sad Gibonni gori specijalno od svega toga. Elem, slažem se sa tvojim viđenjem i eto, dodah još par svojih reči.

Post Reply