Cortex wrote:@Dushan S
Ja tebe druzhe stvarno ne razumem. Zar je posle toliko godina ozbiljnog bavljenja muzikom doshao trenutak u kome je za tebe vece postignuce napraviti ljigavu pesmu, ali, ovo je esencija mog pitanja, DA BUDE HIT, nego stvoriti neshto iskreno, iz srca, pa makar se nikome drugome ne dopalo?
Ček, a što si ti unapred proglasio da:
1. Ako je tebi nešto subjektivno ljigavo, to je onda definitivno, realno, ukupno ljigavo i loše
2. Da neko ne može da voli ljigavu muziku i da je pravi i da konačno, iskreno, od srca napravi pop pesmu koja je hitoidna kod raje.
Ljigavo nije realna ocena nečijeg kvaliteta. Ti znaš da ja volim pominjati razliku između subjektivnog i objektivnog "Ne razumem zašto" nije isto što i "Ne valja".
A šta je za mene postignuće je druga stvar. To što ja možda ne volim narodnjake ne znači da ne mogu sebe da dovoljno "obrazujem" da razlikujem glup narodnjak koji ne može da postane hit od onog koji je pametno sklopljen. Svaka muzika, čak i ako namiguje (ili se davi) u kiču, ima svoju estetiku, zanatski pristup, i može manje ili više delovati na svoju ciljnu grupu ljudi.
Nisam slushao tvoj bend Trigger mnogo, a poslednje shto zhelim je da se ovo pretvori u raspravu takve vrste u kojoj ce izgledati kako ja komentarishem ili ako ti tako bude izgledalo pljujem tvoj bend, shtavishe, istina je daleko od toga, ali meni se chini da i ti pokushavash sa tim bendom upravo to, zar ne? Samo, naravno, projektovano u neku, dovoljno manje ljigavu sferu, pop metala i slichno...

Ok, neću misliti da pljuješ moj bend ili moj rad. Ali evo fasciniran sam da je korišćenje niskih štimova, Gitara na 11, loop-ova u distorziji i tekstova koji se bave veselim temama kao što su pedofilija, s/m, samoubistvo, incestuozni odnosi i slično postalo nešto što vuče na "Pop metal" ili "Gibbonijevski pristup"
Verovao ili ne, nisam pravio nikakav kompromis sa Triggerom - niti malo, nisam ništa pokušavao. Biti svoj, i biti hrabar, ne znači samo ići ka alternativnijem, čvršćem i agresivnijem, i da kažem i tako: kvazi-artističkom (jer toga ima puno kod nas) po svaku cenu. Tebe očigledno forma mnogo više interesuje nego mene, mene interesuje sadržaj. Ne vidim ničega umetničkog u tome da neko izbegava bilo koji tračak "pop" izraza (šta god to bilo) samo zato da neko ne bi ne daj bože zamerio nešto. Kad pravim muziku ne želim da se opterećujem time "jao, ova pesme traje 5 minuta neće je pustiti na radiju", ili "Jao ovaj rif je pretvrd, neće nas pustiti na radiju" ali još manje želim da se opterećujem razmišljanjem tipa "Jao, ovo ima melodiju i strukturu Strofa - refren -strofa - refren -solo -refren, šta će ljudi reći" ili "Previše je melodična pesma, svi će mi reći da sam pop".
BTW Da ne počnemo o tome šta inače, posebno mislim o dobrom delu domaće "alternativne muzike" koja je na nivou toga da se drugari naduvaju i slože tri ipo beat-a a onda pevač nariče neki tekst u skoro pa melodičnom obliku dok gitarista pali i gasi redom sve pedale ispred sebe i svira dve žice. I posle kao, narod se proseljačio ne voli rock muziku - pitam se zašto.
Izbegavati "Pop" i biti "umetnik" je uglavnom samo izgovor za nedostatak sposobnosti (ili muzičkog obrazovanja).
Ali moje pitanje je bilo, kako je jedan Tony Levin, jebena legenda prog muzike, zavrshio sa nepoznatim Gibonni-em(mislim zaista, od celog sveta on je izabrao njega??? C'mon!!?!), svirajuci patetichne pesmice sumnjivih harmnskih podloga? Kako?
Ako te thnički interesuje na nije retoričko pitanje, tako što ga je okrenuo Đibo, pitao za cenu i dogovorio datum. Oni se ne gade da će neko da pokazuje u njih prstom, zato što su glupi i ne vide koliko se brukaju, kao što eto, ti vidiš
Ajde Vlatko, taj chovek je vec postao dementan, ja ga OBOZHAVAM, ali vishe nishta ne mozhe da me iznenadi od njega, shto pozitivno to i negativno

A Manu Kache, pa jbg, chovek voli da svira, video, U jbt ovaj Vlatko ubija, pa josh i Tony Levin, ajd sviracu shto da ne. Pretpostavljam, naravno. Njegova emisija na nekoj tamo televiziji stranoj je takodje vrlo zanimljiva, ne znam da li je neko gledao?
I Vlatko je glup, pa misli da je to dobar pop, i da on tu može da se iskaže, a plus što je glup je prodana duša, samo na pare misli, i zato gostuje Điboniju, jer mu on plaća trilijune dollara da bi svirao.
Ili možda svi oni nisu glupi a ti si taj koji nisi nešto skontao?
Šalu na stranu, Gibonni nije toliko dobar koliko neki misle, i nije toliko njakav koliko misle neki drugi, ali naravno da postoji razlog zašto je Gibonni tu gde jeste a nije ne znam...da imenujem nekog drugog Hrvatskog pevača sa sličnim ambicijama.