eg303 wrote:Pozdrav. I ja sam imao problem sa floating tremollom prilikom prelaska na 11-tice. Sad je to mesto gde postoje dva rešenja. Lakše je ako se ne koristi ručica tremolla, ja sam uradio najprostiju stvar moguću: fiksirao sam tremollo blok tako što sam ubacio parče tvrde gumice za brisanje (maznuo od deteta da ne vidi) između tela i tremollo bloka (pasovalo je kao da je lično Leo Fender premeravao). Video sam da ljudi ubacuju parče tvrdog klinastog drveta koje tremolo nategne u krajni položaj. Naravno da je varijanta sa drvetom poželjnija zbog prenosa vibracija na telo, ali kada se stave 11-tice sustain biva za par redova veličine poboljšan tako da je kod mene još uvek gumica. Za korišćenje ručice, mora se ići na više opruga (Jimi Hendrix je uglavnom imao svih 5). Davno sam u Guitar Playeru čitao savete sa tim vintage tremollima u vezi očuvanja štima. Ondašnji majstori su predlagali grafitni prah koji bi na mestima trenja žica (kobilica, tremollo, vođice na glavi) imao ulogu "podmazivača"...
Floating nefloating tremolo,squier,mexico ili fender masterbuilt nebitno je.....kada sa zica koje su dobijene uz gitaru(obicno su u pitanju devetke) ili za koje je ranije radjen setup,prelazite na zice poput 10,11,12....mora da se izvrsi setup,za tu debljinu i za stim u kom zelite da budete.Nikako samo nabaciti nove zice i blokirati tremolo i sl,tako ce se iskriviti vrat,gitara ce izgubiti svoju intonaciju.
E grafit je dobra ideja,mada moze da se koristi i bilo koje ulje za podmazivanje(ja npr koristim BAGAT - specijalno šivanol ulje)
Takodje za ocuvanje stima evo videa,kako razraditi zice,kako se ne bi rastimovala gitara.Ima 9 delova za kompletan setup gitare pa ako neko zeli moze da se pozabavi setovanjem.
[/url]
http://www.youtube.com/watch?v=cWAY1bGZ ... re=related[/url]