pitanje u vezi glave i zvuchih kutija

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
XtrmntR

pitanje u vezi glave i zvuchih kutija

Post by XtrmntR » 30 Oct 2007, 18:33

Mozda nisam otvorio temu na pravom mestu(a mozda i jesam), ali bih da pitam sledece.

U trampu za Marshalla sam dobio Solton glavu(pojachalo ili shta vec) sa 2 izlaza snage 130W i 90W, i 2 ulaza. Uz to sam dobio 2 zvuchne kutije sa 12" zvuchnicima snage cca 100W. Zvuchnici su (Electronica) Montarbo AS77.

E sad, ono shto mene zbunjuje su sledece stvari. Na glavi(ne znam tachno oznaku, slikacu ovih dana ako nabavim fotoaparat, da vidite, pa mozda neko od vas bude znao) pise na izlazu Speaker 4 OHM. Kako sam pronashao na internetu zvuchnici su 16 OHM.

Ovo podataka sam pronashao:

VENDS HAUT PARLEUR MONTARBO 12 POUCES POUR AMPLI GUITARE AS77
IMPEDENCE : 16 OHMS
CET HAUT PARLEUR EST UN LARGE BANDE, IL CONVIENT TRES BIEN A UN AMPLI GUITARE DE FORTE PUISSANCE

Réf Modèle Imp fournisseur Enceinte ou ampli
AS77 PE/30/1100X 16 IREL 190A,299A,377A,61A

Ne znam koji su model tachno.

Ono shto mene zanima je to da li ja to smem ovako koristiti, pitao sam trojicu, i rekli su mi da nije pozeljno, moze da pregori izlaz, a dvojica su mi rekla da se moze koristiti, samo shto nema onu snagu koju bi trebalo.

Kome da verujem? Shta sada da radim? Ima li kakvog reshenja? Da nosim majstoru ili?? Sve ovo extra radi, zadovoljan sam ali eto to me kopka.

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 30 Oct 2007, 18:41

Moze da se desi da su dva zvucnika povezana serijski ili paralelno i tako dobijene vrednosti odgovaraju izlaznoj impedansi (otporu) pojacla.

Uostalom, uzmi najobicniji multimetar, ukljuci kabli u kutiju i jednostavno stavi sonde na + i - na drugom kraju kabla. Obicnim ocitavanjem na skali videces koja je vrednost....i onda ces znati sta da radis.

npr!!!

XtrmntR

Post by XtrmntR » 30 Oct 2007, 22:16

Shta npr? :)

Izmericu, nemam kod sebe taj mulitmetar, donece mi frend za koji dan, pa cu videti. Ova jedna kutija ima dva visokotonca, a u ovoj drugoj ima oba samo ih treba povezati.

Jedan mi lik reche da da ne moze nishta da se desi ako je otpor zvuchnika veci od otpora pojachala. Moze se desiti samo ako je otpor zvuchnika manji.

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 30 Oct 2007, 22:29

npr se odnosi na celu poruku....

a ostalo nisam siguran...kako bese.. necu da mlatim gluposti ali ima neke zezalice oko toga....

Rocket Roll

Re: pitanje u vezi glave i zvuchih kutija

Post by Rocket Roll » 30 Oct 2007, 22:38

XtrmntR wrote:Sve ovo extra radi, zadovoljan sam...
Slušaj, ako odmah nije pregorelo - onda valjda nije ni problem!

Na pojačalu verovatno stoji da je najmanji POŽELJNI otpor četiri oma, tako da...

Doduše, ja STVARNO nisam stručan za ovo, tako da uzmi moj post "sa zrnom soli".

XtrmntR

Post by XtrmntR » 30 Oct 2007, 23:06

E to sam se i ja nadao, ako nije do sada, i nece, ali razlichiti ljudi prichaju razlichite priche. Sve cu ja to isproveravati, da budem siguran. :)

Post Reply