Duzina skale
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Duzina skale
Moze li neko da mi objasni razliku u tonu i lakoci sviranja na gitarama koje imaju duzinu skale od 25.5 i 24.?? inca?
Da li to ima neke veza sa sirinom pragova?
Re: Duzina skale
što se tice lakoće sviranja, 11-ke na 24 inča su kao 10-ke na 25.5...Jackson wrote:Moze li neko da mi objasni razliku u tonu i lakoci sviranja na gitarama koje imaju duzinu skale od 25.5 i 24.?? inca?
A pragovi? (mislim na hvatove, tj akorde) cuo sam da ako je duza skala, siri su pragovi, a na uzima je lakse svirati... koliko je to tacno?
Zavisi malo sta sviras. Naravno da je razmak izmedju pragova nesto veci na 25" skali, ali ne mora da znaci da ce sve da ti bude lakse na kracoj skali. Meni su neke stvari lakse na duzoj skali nego na kracoj i obrnuto. Nisam vrsio neku detaljnu analizu sta mi je to lakse, ali zavisi od toga sta se sviras.Jackson wrote:A pragovi? (mislim na hvatove, tj akorde) cuo sam da ako je duza skala, siri su pragovi, a na uzima je lakse svirati... koliko je to tacno?
- Guitar_thrill
- MF veteran
ja znam da su siri oni delovi izmedju pragova, pa mi je zbog toga lakse da sviram na visim pozicijama gitaru sa duzom skalom, a ova sa kracom je svakako meksaJackson wrote:A pragovi? (mislim na hvatove, tj akorde) cuo sam da ako je duza skala, siri su pragovi, a na uzima je lakse svirati... koliko je to tacno?

- johnny_b_good
Jel Fender ima 25.5 a Gibson 24 incha ili zavisi od modela do modela?A sto 10ke na 25.5 kad moze i 9 

Podeli 1.5 inch ( 1.5x2.54mm ) sa brojem pragova gitare koju zelis da sviras i videces kolika je promena u sirini istih.
Uglavnom 25.5 ide uz 24 praga, dok 24 ize uz 22, tako da su razlike u sirini neznatne.
Uglavnom 25.5 ide uz 24 praga, dok 24 ize uz 22, tako da su razlike u sirini neznatne.
- Guitar_thrill
- MF veteran
pa i nije bas uglavnomMarkony wrote:Podeli 1.5 inch ( 1.5x2.54mm ) sa brojem pragova gitare koju zelis da sviras i videces kolika je promena u sirini istih.
Uglavnom 25.5 ide uz 24 praga

Razmisli sam.
Malo vise od milimetra po pragu?
Na tvoja 4 prsta razlika do 5 mm.
Drasticno, zar ne?
Drasticno, zar ne?
Levoj ruci je lakse na kratkoj skali. ali teze ces da zavijas zice na prvim poljima. vibrato ti je malo ispeglaniji.
Desnoj je teze jer kad gledas gde ti je najzgodnije da okidas (za prste jos vaznije) onda imas manje prostora u smislu da kad malo pomeris ruku odatle odmah je ili tvrdje ili labavo .
Desnoj je teze jer kad gledas gde ti je najzgodnije da okidas (za prste jos vaznije) onda imas manje prostora u smislu da kad malo pomeris ruku odatle odmah je ili tvrdje ili labavo .
Koliko ja znam, broj pragova u nekoj skali nema veze sa njihovom sirinom. na istoj skali 2 ista praga (recimo razmak 12 do 13) treba da budu isti!!
ako ima vise pragova oni su pomereni vise, recimo kao kad bi na gitaru od 22 praga, produzili za jos 2. Razmere ljudi razmere
ako ima vise pragova oni su pomereni vise, recimo kao kad bi na gitaru od 22 praga, produzili za jos 2. Razmere ljudi razmere

- Guitar_thrill
- MF veteran
imam neki utisak da ovde niko nikoga ne razume uopste u celoj temiMarkony wrote:Razmisli sam.
Drasticno, zar ne?

inace nemam sta da razmisljam,imam dve gitare sa 22 praga, razlicita skala, i meni je ta razlika bas uocljiva, naravno, mozda nekome i nije

A da premeris metrom tu uocljivu razliku i sa nama podelis dobijene rezultate?
Kao pomocnu meru uzmi duzinu "prazne" zice na jednoj i na drugoj gitari i ne zanemari "Razmere ljudi razmere
".
Verujem da bih te tada potpuno razumeo.
Kao pomocnu meru uzmi duzinu "prazne" zice na jednoj i na drugoj gitari i ne zanemari "Razmere ljudi razmere

Verujem da bih te tada potpuno razumeo.