Shot with
GD900 at 2010-03-04

Shot with
GD900 at 2010-03-04

Shot with
GD900 at 2010-03-04
evo jos par slika tela. ostalo je jos smirglanje, smirglanje i jos smirglanja da to sve bude kao staklo. sta cu kad mi je ovo prvo mezimce. da, i trebalo bi da izbusim kanal za masu - uzemljenje i za dzek. plus sto treba izbusiti rupe za backplate tj. za vrat. pa lepo ucentrirati vrat i tako to. sexa koliko hoces.
uglavnom, da odgovorim kako i sta se radilo.
prvo nades dobar crtez na netu i odstampas to u nekoj boljoj fotokopirnici. to se lepo izvuce na ploteru. ima svega na netu.
najbolje bi bilo da se prvo uradi vrat. to je neko moje misljenje. neck pocket se ocrta po tacnoj sirini vrata, moze da se ostavi i malo ''starije'' da bi vrat ulegao kako treba tj. da nema nekog velikog lufta izmedju vrata i tela gitare jer bi to kasnije moglo uticati na sustain i jos sto k...... mada sam vidjao originale usa stratove koji imaju poveliki razmak vrat - telo a opet svi se loze na amerikance vise nego na ostale (japan, meksiko). a ako imas vrat lako je i proveriti osu, centar gitare tj. odnos tremola i vrata.
ne znam da li dozvoljeno postavljati linkove ovde, ali ako nekom trebaju mogu da posaljem na mail. imam i nekih mojih crteza u cad-u. dobro je sve isprobati, isproveravati pre samog secenja . ja sam npr. odradi telo prvo na mediapanu. konture, rupe za magnete, potenciometre, neck pocket i proverio da li je sve ok. dubine, sirine, kako zice lezu na vrat. Ima na netu puno crteza koji nemaju veze sa mozgom.
Posto ja nisam imao nikakva iskustva u radu sa drvetom, osim onog na oto-u u osnovnoj skoli, "malo" sam dosadjivao nekim drugarima stolarima sa ama bas svakakvim pitanjima. Sto se tice ovog vrata na slikama njega nisam ja radio. nema potrebe da se lazemo. porucio sam ga od jednog poznatog majstora i skroz je o.k. moje preporuke. ne bih sad javno da ga reklamiram. ali i cena i kvalitet 100% o.k. sam vrat za mene koji nikad nisam cackao oko drveta mi je bio veliki zalogaj. mada planiram da krenem sa izradom svog vrata, sad su mi neke stvari mnogo jasnije i nije neki veliki bauk.
za izradu tela je znaci potreban crtez. dobar. sablon se odradi na medijapanu ili drvetu debljine oko 1 cm. pa onda obavezno proba (za prvi put) na nekom parcetu bez veze, da se ne upropasti neko lepo drvo.
Ja sam prvo kupio tremolo i ceo pickguard sa magnetima, potenciometrima, switch-om i drzac konektora (dzek-a). onda mi je bilo lako da budem siguran da to sto radim je ok. Nisam imao strata da isproveravam sve sto sam nalazio po netu. a i da sam imao verovatno ovaj moj ne bih ni pravio. jel` tako?
Kad se odradi sablon i sve je to kako treba onda ide secenje komada. Ja sam uzeo jasen star 12 kod. kod nekog majstora stolara i to za 500 din. od talpe debljine 8 ili 9 cm na dihtu sam izvukao debljinu 4.6 cm i dobio lepo i zdravo drvo u jednom komadu. inace debljina strata je 4.5 cm. ostavi sam 1 mm za fino brusenje. u nedostatku drveta bih radio i iz 2 ili 3 komada ali posto planiram da bude natur finish idem iz jednog komada. meni je tako mnogo lepse.
treba vam i ricni frezer ili ruter sto bi rekli anglo saksonci. sa njim se sve odradjuje. konture, rupe za tremolo, potenciometre, vrat.... bas sve. bitno je kopati polako i precizno i ulaziti u drvo iz vise puta. najbolje po 5 mm pa ponavljati sve u krug 5,6,7,8 puta zavisi od debljine. sa ruterom se na kraju obaljuju ivice. a za konture na ledjima gitare i za desnu ruku najbolje je lepo ocrtati olovkom i koristiti brusilicu na koju se montira flap disk. skidati dok se u grubo ne dobije zeljeni izgled a onda brusiti rucno dok se ne dovede u pi.in liz. flap disk ili smirgla disk u listicima granulacije p-40 ili p-60. smirdex ili wurth je o.k mada ima i drugih.
u sustini nesto kesha za elektroniku, drvo, alat moze i da se pozajmi (srbija je ovo) i puno puno zivaca i strpljenja.
Nadam se da sam bar nesto pojasnio. tu sam za sva eventualna pitanja, sugestije i ako treba crteze, mere itd.
Pozdrav svima!!!