Odabir tjub empa - predlozi, saveti, itd.

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

sl0e

Odabir tjub empa - predlozi, saveti, itd.

Post by sl0e » 27 Nov 2010, 10:14

Elem, konacno su uletele neke parice, tako da sam odlucio da po hitnom postupku resavam pitanje pojacala.

Sa problemom pojacala kuburim jos odavno, posto nikada nisam imao, da kazem, ozbiljnije pojacalo. Najblize sto sam stigao nekom lampaskom tonu je caletov matori Fender Champ, zaista odlicno pojacalo vrlo lepog tona, ali i skromnih 5w. Imao sam i AVT Marsala u head izvedbi, sa nekim razbijenim Marsal boksom od 4x12 (unutra neki Jensen, neki Celestion (Seleshn™® :mrgreen: ) i neka dva no-name zvucnika). Sve u svemu, ta kombinacija je bila previse glasna, previse teska za cimanje, a ni zvuk mi se posle nekog vremena nije dojmio. Danas, mnogo tranzistoraca posle, rabim 15w modovanog Marsal tranzistorca za po kuci, ali mislim da je konacno vreme da ga se ratosiljam i nabavim nesto konkretno.

Da definisem konkretno - treba mi all round pojacalo koje moze da zadovolji potrebe kako kucne svirke, tako i potrebe klubske svirke i studijskih probi. Da ne bih duzio sa pisanijem, evo neke liste kriterijuma koje treba da ispuni:

* low power switch za kucnu upotrebu
* izvedba head + box, posto bih glavu vukao po studijima
* 20-30w snage
* box - 1x12" zvucnik
* standardne tonske kontrole (mid, bass, treb)
* opciono tjub reverb, mozda cak i tjub vibrato.
* dizajn sa sto manje lampi, tako da me promena lampi ne odvali po dzepu

Kakav bih zvuk zeleo? Kontam da bih voleo best of both worlds, daklem - clean nekog Fender Twina, Bassmana ili Deluxe reverba, sa drajvom pleksi Marsala. Sad, kapiram da je to vrlo kompleksno resenje jer su to totalno razlicita pojacala sa razlicitim karakterom, ali bih voleo da izbegnem neke boljke striktno nekog klona - npr. ako bih se odlucio striktno za Marsal dizajn, falio bi mi Fender hedrum na klin podesavanju, a opet, ako bih se odlucio za taj neki blekfejs reverb dizajn, imao bih manjka srednjih i cekao bih forever da pojacalo udje u drajv, sto je fuzz esenshl, a buduci da mi je fuzz sada #1 efekat, ne bih da to sve zvuci onako kako faz hejteri misle da faz zvuci.

Anyway, to meni-vr'unski-imaginarno pojacalo bi trebalo da bude DIY, posto kontam da takvih komercijalnih resenja ima malo, nema ih u Srbalja, boutique su i kostaju boga oca. Jos jedan argument zasto bi trebalo da bude diy je to sto imam vec toleks (i to za 4x12 + head) i imam NOS lampe koje su, kako neki forumasi kazu, crème de la crème (Jan Philips) - daklem, ustedeo bih neku kintu.

Naposletku, ako neko ima bilo kakvih predloga oko odabira dizajna, odabira modela pojacala, mozda neke miks predloge (recimo neki Vox dizajn), ili mozda ekstremne predloge (Mesa :mrgreen: ), slobodno neka elaborira.

I da, umalo da zaboravim - komercijalno resenje koje mi je drazesno (Dweezil™®) je Suhr Badger 30:

Image

Trooper
Urednik

Re: Odabir tjub empa - predlozi, saveti, itd.

Post by Trooper » 27 Nov 2010, 10:36

Bugera V22 se uklapa u taj budzet, po netu je hvale, jedino sto je kombo :/, tj nisam siguran da ima u head izvedbi

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 27 Nov 2010, 11:17

Ma brate...

Imash marshall crunch, fenderovski clean. Ja bih ovo svirao i pevao.
Ok ne bi pevao :mrgreen:

EDIT/// Evo zanimljivog shootout-a. Meni je vox mnogo lepshi i prirodniji ovde.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 27 Nov 2010, 13:17

Složio bih se.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=0OqCOPL2_GU[/youtube]

Nije baš Fender clean, ali je jako lep clean. Deluje mi kao dosta dobro rešenje.

P.S. Nešto me zafrkava ovo postavljanje video, pa evo linka:

http://www.youtube.com/watch?v=0OqCOPL2_GU

Guitar_thrill
MF veteran

Post by Guitar_thrill » 27 Nov 2010, 13:23

Htedoh da ti predlozim onog polovnog bluz deluksa sa menjanim zvucnikom i switchom za snagu, sto se prodaje za oko 550e...ali sad vidim da hoces head/combo.... a sta bi sa onim prvim crunchmanom, sto je bio mesavina bassmana i plexi-ja? Deluje mi kao da je to-to :)
Koji budzet? Nisam uspeo da nadjem u postu :hide:

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 27 Nov 2010, 14:29

Necu da mudrujem, samo da skrenem paznju, da mu mozda ne bude malo tih 15w night train-a? Ne znam sta nameravas da sviras, ali Nyarlathotep je pisao da mu je tiny terror bio preslab, a i on je 15w. (pogotovo kad je klin u pitanju)

majtimika

Post by majtimika » 27 Nov 2010, 14:41

kontaktiraj lepo gosn hillbily-a i reci mu isto ovo sto si rekao i nama i dobices sigurno to sto trazis

e sad koliko ce da kosta to je vec pitanje, ali neverujem da ce biti ni nesto previse skupo

Guitar_thrill
MF veteran

Post by Guitar_thrill » 27 Nov 2010, 15:03

mislim_stvarno wrote:Necu da mudrujem, samo da skrenem paznju, da mu mozda ne bude malo tih 15w night train-a? Ne znam sta nameravas da sviras, ali Nyarlathotep je pisao da mu je tiny terror bio preslab, a i on je 15w. (pogotovo kad je klin u pitanju)
:1: mada, ako je jedna gitara i neka ok muzika :mrgreen: tipa bluz rok, rok....onda je to taman....ako je nesto zesce, malo je :)

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 27 Nov 2010, 15:23

Hmmm, vaistinu, za klubsku svirku možda ipak nešto malkice veće... Istina, opcija sa mikrofonom ispred zvučnika radi posao, ali pristojan mikrofon plus adekvatni stalak dođu još nekih 80 do 120 evra više... što opet možda jeste dovoljno za neko malo jače pojačalo... Eh, najteže je kad se juri all round varijanta. U stvari, to što tražiš glava plus boks varijantu je verovatno najkomplikovaniji deo priče - ponuda nije baš spektakularna za snagu 20 do 30 W. Možda Peca hoće da napravi Jive King pojačalo, ali samo glavu? To bi verovatno bilo sasvim tebi po meri. A već ima onu Pro King glavu u ponudi, mada je ona slabija čak 50W.

E sad, ja sam dosta gledao u poslednje vreme manje lampaše, i posebno se interesovao za clean, i od onoga što sam imao prilike da vidim po prodavnicama, Night Train mi se najviše dopao. A krenuo sam u razgledanje prilično ubeđen da nemam mnogo šta pametnije da čujem od Blues Juniora, koji sam imao prilike dosta da sviram, no sada imam nekako sasvim drugačiju sliku. No eto, zaista nemam predstavu kako bi se ponašao Night Train kada mora da se odvrne do daske zarad manje svirke, samo mogu da nagađam.

Z*Z*Z

Post by Z*Z*Z » 27 Nov 2010, 15:49

Image

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 27 Nov 2010, 16:09

Ma. Ja sam konachno odustao od tog razmishljanja, 4x12, 100W minimum da bi se imao headroom i slichno, nikako combo, vec glava plus kutija jer u combo varijantama lampe drche, trese se kutija jer je sve spucano u mali prostor te ovo te ono. Trenutno posedujem pojachalo 2x12, kad ga prodam kupicu 1x12! Niti mi treba vece niti mi treba neki ne znam kakav drive sa njega, samo reverb(mada ne mora ni to jer imam Verbzillu) i fx loop jer imam silne pedale. Mada evo, prolaze meseci ja sam na kabl pa u pojachalo, i taj trend nekako nikako da me napusti te da se vratim pedalinama.

I kad jesi na sceni, neka tebi ide 15w onako kako si zamislio u facu i lepo, a preko mikrofona nek ide u publiku kako god bilo, i onako se radi o tezga bendu :P :mrgreen: Zezam se. Ma brate, dok se ti navezhbash sa bendom, izgustirash sve opcije pojachala, isprobash svaku pedalu, udjesh mu u dushu, na kraju ce proci par meseci i kinte ce za ozvuku biti. Nije sad kao da gori pod nogama, svirka je u ponedeljak, ili jeste?

Kao shto rekoh, ovaj Nigh Train bih ja svirao sve u shesnaes'. Ok, ubacio bih i neku chetvrtinu i bendovanu osminu :) :ziveli:

guv'nor

Post by guv'nor » 27 Nov 2010, 16:39

Pa da počnemo! :mrgreen:
ako bih se odlucio za taj neki blekfejs reverb dizajn, imao bih manjka srednjih i cekao bih forever da pojacalo udje u drajv, sto je fuzz esenshl, a buduci da mi je fuzz sada #1 efekat, ne bih da to sve zvuci onako kako faz hejteri misle da faz zvuci.
Tu donekle imaš prođu, pošto je čika Tripps baš dosta tvikovao JH-F1 kako bi mogao da sasvim korektno radi i na čistim Fender dizajnima.
Deluxe Reverb i JHF1
http://www.soundclick.com/player/single ... i&newref=1
Pro Reverb i JHF1
Mada ne znam šta fali klinu starih maršalovih pojačala, JTM45, 1986 Bass (Duane Allman), Lead & Bass i sl, koji su u suštini još uvek Fender Tweed Bassman sa nekim engleskim komponentama.
JTM45:
Long live Jack Devine aka Jackaroo sa TGP! :)
sl0e wrote:Naposletku, ako neko ima bilo kakvih predloga oko odabira dizajna, odabira modela pojacala
Ako se budeš odlučio za kupovinu već gotovog, onda definitivno preporučujem praćenje oglasa i lov po Srbiji - mnogo toga može da se nađe uz malo truda. U slučaju da se odlučiš za pravljenje (predpostavljam kod Pece) preporučujem neki JTM45 sa solid state rektumfikacijom™ (jedna laNpa manje i to baš ona koju nemaš), PPIMV opcijom (post phase inverter master vol) koja radi odlično, možda čak i bolje od mnogih Attenuator-a i eliminiše potrebu half-power switch-a. U takvo kolo su već pre više od 50 godina stavljali tremolo, tako da več imaš proverenu stvar, a eventualno turiš i neki effects loop (nema potrebe za lampom) koji će da ti omogući čist delay i reverb kada zaprljaš preamp.
Na kraju dobijaš nešto kao na sledećem klipu (englesko bassman kolo, PPIMV, effect loop), samo ne 100w, već uz 2x6L6 ili KT66, sjajnih i svuda upotrebljivih 30-ak W. :D

Na oko 2:33 demonstrira kratko "klin", ali pogledaj ceo video, dosta stvari je baš lepo prikazano.
Ono, kapiram da se ložimo na slične stvari - muzički naravno :mrgreen: , a ovo je ono što bih ja pravio da imam orasa. :ziveli:

sinisake
The original one

Post by sinisake » 27 Nov 2010, 18:35

Kontam da bih voleo best of both worlds, daklem - clean nekog Fender Twina, Bassmana ili Deluxe reverba, sa drajvom pleksi Marsala.
Ma, 'ajde... :mrgreen:

Odluci sta ti je draze!

Salim se ja malo... Uzgred, dobri Marsali imaju i dobar klin, naucno dokazano pre nedelju-dve. :ziveli:

Night Train izuva, ali Vox i voxolika pojacala nemaju fenderski klin, a ni marsalski drajv, u svakom slucaju. :)

Ekstremni predlog:
:mrgreen: :ziveli:

Elaboracija nije potrebna.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 27 Nov 2010, 21:11

Mesa Boogie DC-3 ili DC-5 recimo.

sl0e

Post by sl0e » 28 Nov 2010, 11:02

Hvala svima na odgovorima :ziveli:
theTrooper wrote:_
Tnx na predlogu, ali nisam siguran da bih odabrao Bugeru kao amp akviziciju, ako nista drugo onda zbog predrasude usled ovih domacih ucestalih reklamacija. A i cena od 350$ ne uliva neko poverenje u kvalitet, sto bi trebalo da je, jelte, esencijalno, posto nemam nameru da kupujem amp svakih par godina (osim ako mi bas bas ne krene programiranje, pa da pocnem da mlatim pare :mrgreen: )
Cortex wrote:_
Kristijan wrote:_
Fala lepo na linkovima :ziveli: Iskreno, nisam ni znao da postoji ovo pojacalo :hide: zvuci prilicno ubedljivo i sigurno cu ga check-out-ovati kada nadjem vremena. Apropo Blues Juniora, imao sam prilike da se druzim malo sa tim pojacalom, ali nazalost uvek nedovoljno posto znate vec kakva je situacija u radnji - uvek guzva i zurba, pa nikako da steknem kompletnu sliku, ne-daj-boze sa nekim od omiljenih mi efekata. Videcu sa ovim drugarom iz Mitrosa da odem da izgustiram to kada bude bio hladan i kisan dan, pa cu javiti utiske.
Inace ovo sto ste poceli pricu oko velicine pojacala, mogu lupiti +1 na Cortex-ov post. U principu, ni sam ne vidim potrebu da imam bilo sta vece od 1x12". Imao sam 2x12" boks, koji je sigurno bio tezak oko 25kg. Sad, meni nije problem da podignem 25kg :mrgreen: , al' bih se otelio ako bih morao da ga cimam negde, narocito posto sam dudeson koji (jos ::ranting:: ) nema kola. A i opet, 2x12" u kucnim uslovima nije najsrecnije resenje za opstanak kucnog mira.
Tako da, za koje god pojacalo da se opredelim, ako mi bude falilo fire power-a, imam Audix i5 mikrofon koji je prilicno univerzalan. Posto ga i ne koristim, na long term pozajmici je kod burazera koji ga koristi kako za ozvuku zvucnika, tako i za bubnjeve i back vokale i kaze da mu odlicno radi posao. Ako se opredelim za neki ekstremniji dizajn pojacala, imam i power attenuator da malo zauzdam output, zaboravio sam da to pomenem u prvom postu :P U svakom slucaju, imacu ova dva pojacala na umu.
Guitar_thrill wrote:_
guv'nor wrote:Ono, kapiram da se ložimo na slične stvari - muzički naravno :mrgreen:
Slozili smo se i oko : http://oi54.tinypic.com/14av4vm.jpg :mrgreen:

Hvala najlepse na linkovima :ziveli: To je od prilike to sto bih zeleo da postignem na sonicnom planu, tako da si ga ub'o. Mislim na JTM. Vidis, to je isprva bio moj plan, tj. kada je Rax13 kupovao amp, ja sam otisao sa njim kod Pece koji je bas tada radio repliku originalnog JTM-a (dakle imao je i original u radnji) za neku musteriju koja nije stedela na delovima. Rezultat tog upoznavanja sa Pecinim JTM-om je pad na guzicu - nikada pre toga nisam cuo deblji zvuk stradze uzivo, u kombinaciji gitara->kabl->amp. Ja sam se jos tada interesovao za JTM, ali sam bio 100-150 evra kratak, i zavrsio bih tada jos to pojacalo da nisam saznao da cu morati da sam finansiram ratu za faks. Tada sam prodao i taj 2x12" kabinet, tako da sam ostao i bez para, i u minusu za zvucnike. No, evo prilike za popravni. Nego, ajd' vec kada si tu :mrgreen: da te pitam nesto - posto kontam da imas onu zverinu kuci od glave, i P&K kabinet, koliko je to podnosljivo svirati u sobnim uslovima ako otpanjis da dodje u taj sweet spot?
sinisake wrote:Elaboracija nije potrebna.
Slazem se :ziveli:
Jedan beogradski gitaros koji svira u veoma urbanom bendu ( :ziveli: za njega ako cita) ima ovo pojacalo i mogu reci da izuva, posto sam puno puta slusao uzivo, a par puta i zasvirao. Ja nemam reci koliko je ovo versatilno pojacalo i koliko je zahvalno za svirku u zivoj situaciji, a bez ozvuke ovih 30 vati ubija(!) dangubu. Ali ubija.
E sad, ja stvarno ne bih znao sta da radim sa ovim pojacalom. Prvo, nit' imam skill za ovakvu spravu, niti cu imati, a kontam da se maksimum iz ovoga izvlaci besprekornom tehnikom - Endi sabija lik. Ovako kada ja imam neku prljavu british osnovu, mogu i da ***** negde, nece se cuti toliko :ziveli:
A i drugo - tih 3000 evra bi znatno smanjile moji budzet za kocije, tj.iz tog budzeta vec uzimam za amp xD
Z*Z*Z wrote:_
Dersu Uzala wrote:_
:ziveli: ali nemam ni najmanju predstavu gde da trazim ta pojacala kod nas, jedino ako mitskim scenariom nalete po oglasima. Doduse, treba da putujem za novogodisnje praznike kod rodjaka abroad, pa cu sigurno da obidjem neku bolje opskrbljenu prodavnicu.

Post Reply