Strpljivo ka heavy metal vrhu
Grupa “Alogia” je već svojim prvim albumom “Priče o vremenu” podigla prašinu i osvojila simpatije svih kojima je heavy metal u srcu. To je neočekivano samo za one koji ne prate njihov rad od ranije u bendu “Psychoparadox”. Strpljivi muzički razvoj i odluka da razdvoje svoje delovanje na dva stilski bliska, a opet različita smera, čistu žestoku energiju u “Psychoparadoxu” i sofisticirani progressive power metal melodičnih deonica u bendu “Alogia” je znak njihove muzičke zrelosti.
Iako puni ideja koje žele da realizuju , oni nisu srljali, čekali da dostignu tehnički nivo sa koga je moguće sve realizovati. Taj trenutak je došao. “Priče o vremenu” je konceptualna kreacija koju kada slušate imate neodoljivi osećaj da svira neki strani bend, jedino vas tekstovi na našem jeziku drže u stvarnosti. Kada ih gledate i slušate uživo, taj osećaj je još izraženiji, njihova virtuoznost povezana sa vizuelnom atraktivnošću je bez premca kod nas. O bendovima “Psychoparadox” i “Alogia” razgovaramo sa gitaristima benda, braćom Srđanom i Miroslavom Brankovićem u njihvom domu u Smederevu, samo 12 sati posle njihovog briljantnog nastupa na Gitarijadi u Zaječaru.
Album “Priče o vremenu” zahteva veliko sviračko umeće, zar ne?
Miroslav – Alogia: Progressive power heavy metal je jako zahtevan muzički oblik. Moraš biti veoma dobar muzičar da bi svirao tako nešto, a mi smo izgleda dobri muzičari kad to možemo da sviramo. Nikada nismo hteli da idemo preko svojih mogućnosti, trudili smo se da ih uskladimo sa željama.
Srđan – Alogia: To bi se verovatno i ranije desilo, ali je bio problem što nikako nismo mogli da nađemo pevača koji će moći da peva u takvom bendu.
Izgleda da ste ga ipak našli jer na albumu imate čak tri vokala?
Miroslav – Alogia: Imali smo snimljnu muziku i poslali smo te snimke pevačima koji su bili u finalu 3K dur, TV emisije u kojoj nastupaju mladi talenti, Ivici Laušu i Bojanu Milovanoviću koji su odmah prihvatili, a posle njih je došao i Nikola Mijić. Skonatali smo da je Nikola čovek za nas, sluša ono što mi slušamo, razmišlja kao što mi razmišljamo, jako su mu bitne neke nematerijalne stvari, baš kao i nama.
Koja je konkretna razlika između “Psychoparadoxa” i “Alogie”
Miroslav – Alogia: Sa “Alogiom” bismo hteli da vratimo duh 80-ih godina. Muzika je inspirisana raznoraznim stilovima, od klasike pa do nekih etno elemenata, arabijskih, ali i naših. “Psychoparadox” je ostao za neke kultne fanove, znači taj neki agresivniji oblik metala.
Srđan – Alogia: Recimo “Psychoparadox” ima trash korene, a “Alogia” heavy metal ili hard rock iz 80-ih (Rainbow, Iron Maiden, Judas Priest...)
Šta u stvari znači reč alogia?
Miroslav – Alogia: To je grčka reč i povezana je sa Aristotelom i Platonom. Padom u alogiu gubi se sloboda razmišljanja... To bi bila neka smrt za čoveka koji se trudi da razmišlja o svom životu, koji se ne prepušta tokovima i klišeima.
Čini se da su vaše veze sa publikom veoma jake?
Miroslav – Alogia: Mi stalno održavamo kontakt sa publikom. Kad završimo koncert siđemo sa bine i razgovaramo sa ljudima, dolaze čak i ovde da vide šta se dešava. Srđan je dugo izbegavao da daje autograme, kao šta će mu, a posle je, da se to ne bi pogrešno shvatilo, počeo da uzima autograme od ljudi koji su tražili autogram od njega. Ako je on važan njim, važni su i oni njemu, jedni bez drugih ne možemo. To je celina koja uopšte ne treba da se razdvaja. Oni nama daju i mi njima dajemo u skroz normalnim odnosima, bez ikakvih ego tripova.
Nastavak takvog odnosa je uticaj na publiku kroz tekstove?
Miroslav – Alogia: Ideja tih tekstova je da se probudi pozitivno u ljudima, da ih nateramo da razmišljaju o svojim životima, da ih pokrenemo. Čim počnu da razmišljaju o onome što se dešava oko njih počeće da rade na sebi, da usavršavaju sami sebe.
Izgleda da ”Alogia” ima kod nas neku mesijansku ulogu?
Srđan – Alogia: Mi smo hteli da sa “Alogiom” napravimo jako kvalitetnu muziku, onu koju ne može svako da svira, koja će predstaviti heavy metal u pravom svetlu. I šta se dešava? To da “Alogiu” slušaju neki koji nikada nisu slušali heavy metal, a da nisu ni svesni toga šta je u stvari “Alogia”. Kad čuju da je to u stvari heavy metal, pitaju se kako, šta...
Šta fanovi mogu da očekuju od “Psychoparadoxa” i “Alogie”?
Srđan – Alogia: Trenutno nam je “Alogia” prioritet, jer želimo da završimo sa svim što prati izlazak jednog albuma. Nove albume za oba benda ćemo početi verovatno sredinom sledeće godine, posle vojske.
Miroslav – Alogia: Psychoparadox” od strane “Rock expresa” doživljava reizdanje sva tri albuma, s tim što će treći imati i novu bonus pesmu “Metal storm”. Sada završavamo englesku verziju albuma “Priče o vremenu” namenjenu stranom tržištu, ali na njoj će biti dve nove pesme umesto obrada koje su bile na domaćoj verziji.
Ja ih bas cenim i po meni su sjajni. Najvise mi se svidjaju "Prica o zivotu" i "Jos samo ovaj put"