Pedale vs. procesor?
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Re: Pedale vs. procesor?
Kupi lepo polovan procesor
http://www.kupujemprodajem.com/Digitech ... id=1589871
i za ostatak uzmi npr. SD-1 ili DS-1 i neki jeftiniji kopresor ili vah i bog da te vidi !!!
Ali, obavezno pedalu za overdrive ili distorziju !!!
i za ostatak uzmi npr. SD-1 ili DS-1 i neki jeftiniji kopresor ili vah i bog da te vidi !!!
vec imam DS-1 i RP90 koji sam pozajmio tako da to ti dodje na istoAudio wrote:Kupi lepo polovan procesor

Da, da. Nisam video da imas DS-1. Pa ti si vec na konju !!!
Imas jednu dobru pedalu i 150 evra na raspolaganju.
U tom slucaju samo juri dobre, polovne pedale. Ja bih obavezno
na tvom mestu kupio i neki overdrive za 40-ak. Takodje mozes da kupis i novi vah za
55 evra. Ja imam nekog Arteca i radi do jaja. Ostaje ti jos 50-ak za neke jeftine
Behringere,25 za delay i jos toliko za neki chorus a uz malo truda mozes da kupis cak i 3
njihove pedale. Ima da razbijas !!!
Imas jednu dobru pedalu i 150 evra na raspolaganju.
U tom slucaju samo juri dobre, polovne pedale. Ja bih obavezno
na tvom mestu kupio i neki overdrive za 40-ak. Takodje mozes da kupis i novi vah za
55 evra. Ja imam nekog Arteca i radi do jaja. Ostaje ti jos 50-ak za neke jeftine
Behringere,25 za delay i jos toliko za neki chorus a uz malo truda mozes da kupis cak i 3
njihove pedale. Ima da razbijas !!!
ovedrive obavezno uzimam,videcu za te jeftinije da li da uzmem kompresor jer chorus bi mi slabo trebao..
Lol, skoro se ovako nisam nasmejao na forumu
ne zbog sadrzhine saveta, vec zbog nachina na koji je on iznet, priceless.

- Dersu Uzala
Neka moja razmisljanja, if I may. Kazes imas nekog Ibaneza (nisam pogledao model) i planiras kupovinu Fender Juniora. Ili neceg u tom smislu. To verovatno nema ispod 200-250 Eura. I tih 150 Eura sto vec imas i neki kusur rece, znaci 350-400 Eura. Sad, slab sam sa domacim cenama na trzistu, ali recimo Peca Hillybilly ima u ponudi vec sjajna pojacala koja pocinju u tom nekom cenovnom rangu (morao bih da pogledam katalog, ali znam fakat da ima za 400 Ojra u poslednjem). Ne secam se da li je dvokanalno ali anyway, to je samo primer, nema potrebe da reklamiram coveka. Njegov rad speaks for itself. Zadto ti ovo pricam? Pa rece da te zanimaju Gunsi, AC/DC, RHCP, Greenday i to. To su u sustini vrlo bazicni zvuci, rokenrol do panja, i nekako ti je tu 'nosac' zvuka (bas ovim redom) desnica junacka, gitara (sa sve magnetima) i pojacalo. Tek onda odozgo lagano samo sminkas zvuk prostornim i vremenskim efektima. Ali zvukcina je u ovom najprostijem lancu. Ili prostije, mislim da je mnogo jaca dobitna kombinacija da si srecan (desnicom prvo) gitarom i pojacalom, jer tu krece svirka i gruvanje bukvalno, nego ekeftima. Kad nakacis najskuplji i najzivikaniji efekat od 5 soma $US talira na neko mizerno pojacalce, ne znam kakav da si tata, neki zadovoljavajuci zvuk dobiti neces generalno. Kad nakacis osrednji efekat na fino pojacalo i namestis ga kako moze da zvuci, dobijes mnogo veci prirodniji zvuk. Mnogo je veca satisfakcija u startu. Ili jos slikovitije. Zamisli da RHCP izbace phasere i flangere iz svih stvari, Gunsi reverb i delay, AC/DC u principu i ne koriste nista od toga a verovatno ni Greenday. Njihov bazicni zvuk (bez efekata ali sa gainom naravno) ce ostati prakticno isti i vrlo prepoznatljiv. Ako sa druge strane iskljucis neki mocan procesor ili pedale koji su ustekani u mizerno pojacalo, i sviras samo preko tog pojacala (pedale ili procesor ti znaci max farbaju zvuk ukljucujuci i kreaciju gaina tj distorzije/drajva) izbedacices se. Tu zvuka nema.milan_ns wrote: I vise nego upotrebljivoshvatio sam posto mi ne treba puno raznih efekata vise jurim neku dobru distorziju i overdrive jer sviram ugl stvari od Guns-a,Ac Dc,pomalo bluz,Pepperse i neke novije stvari tipa Green Day i sl..ako to ne dobijam procesorom juricu da uzmem bar 2 fine pedale(koje mi preporucujes za pocetak?) sve zavisi od ponude u oglasima..
Znam da svi mi volimo u startu da imamo bar neki upotrebljivi zvuk, sto blizi onom zamisljenom koji se mozda desi jednog dana kad skupis kintu za sve sto ti treba. Po meni je samo mnogo veci onaj audio uzitak kad cujes osnovnu toncinu kako urla iz pojacala i onda ga samo malo efektima potapses po ramenu so to speak. A ako imas solidno pojacalo (i gitaru) efekte mozes uvek da pozajmis za svirku ili na nedelju dve, pa malo po malo skapiras sta ti stvarno treba i godi. Meni licno je uvek nekako manja satisfakcija tojest kratkotrajnija, kad se dokopam nekog efekta. Ne sviram ga sve vreme. Samo u pojedinim trenucima (cak ni hi-gain kanal ne sviram sve vreme, daleko od toga). Znaci, kad mi zatreba, ako radi dobro super, ako ne radi do bola, nikom nista, ionako ga povremeno koristim, kupicu jednog dana nesto bolje ili cu prestati da sviram taj efekat. A toncina iz pojacala mi uvek treba, bez obzira da li je clean ili gain, toncina je toncina i jednostavno te goni da sviras i vezbas i na kraju krajeva da ustedis jos malcice za one najneophodnije efekte.
Tol'ko.

Jašta, ovo je zapravo najbitnije - gitara i pojačalo kao par, to je osnov tona, i to je najkorisniji savet. A već imaš DS1 da još malo zabiberiš drive kanal kad zatreba. Sa tim već sasvim ozbiljno praviš svoj ton.
Ja ti baš ne bih savetovao da uzimaš Frontman, jer je na njemu drive kanal gotovo neupotrebljiv, posebno za svirku koju ti pominješ. To je sačuvaj Bože glasno pojačalo, ali drive mu je baš onako... Onda si u situaciji da svu mast treba da praviš na clean kanalu oslanjajući se isključivo na pedale, a kako je njemu clean baš onako staklast, nećeš na kraju dobiti ton koji ti treba, kako god da se zanimaš s pedalama. Zato ti prištedi te pare.
Evo vidim sada na kupujemprodajem nekog Acoustic lampaša za 430 evra. Ne znam kakvo je to pojačalo, ali hoću da kažem da je bitno da imaš kintu na gomili, da je ne trošiš na sitnije komade opreme, i da vrebaš po oglasima. Kod nabavke opreme u ovoj guravoj Srbiji je najbitnije da imaš kintu na gomili, pa taman i da nije ona kinta koju prodavac traži. Da se ti sada pojaviš sa 387 evrića, da istreseš žepove pred čovekom, sa sve 2 evra u metalu, i da mu kažeš: "Šefe, ja ovo imam, i ni banku više. Je l' možemo da poslujemo?", gotovo da mogu da se kladim da bi čovek pristao posle par sekundi šatro premišljanja (pošto su ga garant pre tebe zračili raznorazni koji su mu nudili razne sumanute trampe tipa mali tepih, blender, 2 zimske gume, DVD player bez daljinskog, drvena maska iz nesvrstanih zemalja, prskalica za grožđe i 20 evra u 2 rate, a kinte ni od korova). Ako malo pratiš oglase, videćeš da se isti komadi opreme vuku po mesec dana, gde iz nedelje u nedelju prodavci srozavaju cenu. Dakle strpljenje. I to strpljenej u čuvanju kinte, da se ne unervoziš pa da trošiš pere na sitnice, i strpljenje da čekaš da neko počne polako da spušta cenu. Ovo nije savet koji se dobija od finog gospodina koji pije čaj posle partije bridža, ali ni ova zemlja nije ni nalik elitnom klubu, pa moraš da se dovijaš kako znaš i umeš.
Ja ti baš ne bih savetovao da uzimaš Frontman, jer je na njemu drive kanal gotovo neupotrebljiv, posebno za svirku koju ti pominješ. To je sačuvaj Bože glasno pojačalo, ali drive mu je baš onako... Onda si u situaciji da svu mast treba da praviš na clean kanalu oslanjajući se isključivo na pedale, a kako je njemu clean baš onako staklast, nećeš na kraju dobiti ton koji ti treba, kako god da se zanimaš s pedalama. Zato ti prištedi te pare.
Evo vidim sada na kupujemprodajem nekog Acoustic lampaša za 430 evra. Ne znam kakvo je to pojačalo, ali hoću da kažem da je bitno da imaš kintu na gomili, da je ne trošiš na sitnije komade opreme, i da vrebaš po oglasima. Kod nabavke opreme u ovoj guravoj Srbiji je najbitnije da imaš kintu na gomili, pa taman i da nije ona kinta koju prodavac traži. Da se ti sada pojaviš sa 387 evrića, da istreseš žepove pred čovekom, sa sve 2 evra u metalu, i da mu kažeš: "Šefe, ja ovo imam, i ni banku više. Je l' možemo da poslujemo?", gotovo da mogu da se kladim da bi čovek pristao posle par sekundi šatro premišljanja (pošto su ga garant pre tebe zračili raznorazni koji su mu nudili razne sumanute trampe tipa mali tepih, blender, 2 zimske gume, DVD player bez daljinskog, drvena maska iz nesvrstanih zemalja, prskalica za grožđe i 20 evra u 2 rate, a kinte ni od korova). Ako malo pratiš oglase, videćeš da se isti komadi opreme vuku po mesec dana, gde iz nedelje u nedelju prodavci srozavaju cenu. Dakle strpljenje. I to strpljenej u čuvanju kinte, da se ne unervoziš pa da trošiš pere na sitnice, i strpljenje da čekaš da neko počne polako da spušta cenu. Ovo nije savet koji se dobija od finog gospodina koji pije čaj posle partije bridža, ali ni ova zemlja nije ni nalik elitnom klubu, pa moraš da se dovijaš kako znaš i umeš.
To sto kazu Kristijan i Dersu Uzala je 100% istina i to su korisni saveti.
Ali, oni to pricaju kao muzicari koji imaju dosta toga iza sebe. Ja mislim
da bi neko cenio dobar ton , mora prvo da shvati sta je los ton a to ce shvatiti
sa gomilom svirki iza sebe. Da bi imao gomilu svirki moras prvo da znas da sviras
i da imas dobru volju. Dobru volju ces dobiti samo ako te bar za neko vreme
usrece spravice koje si kupio. Znaci, kupi pedale koje si zamislio i udri po komsijama !!!
Samo tako ces moci da gradis svoj ukus i stil sviranja. Dati u startu puno para
za opremu nije bas pametno, posebno ne u Srbiji. Na kraju krajeva, pedale ces
uvek moci da prodas ili zamenis.
Ali, oni to pricaju kao muzicari koji imaju dosta toga iza sebe. Ja mislim
da bi neko cenio dobar ton , mora prvo da shvati sta je los ton a to ce shvatiti
sa gomilom svirki iza sebe. Da bi imao gomilu svirki moras prvo da znas da sviras
i da imas dobru volju. Dobru volju ces dobiti samo ako te bar za neko vreme
usrece spravice koje si kupio. Znaci, kupi pedale koje si zamislio i udri po komsijama !!!
Samo tako ces moci da gradis svoj ukus i stil sviranja. Dati u startu puno para
za opremu nije bas pametno, posebno ne u Srbiji. Na kraju krajeva, pedale ces
uvek moci da prodas ili zamenis.
I sa ovim mogu da se složim, jeste eksperimentisanje vrlo bitna komponenta u formiranju stava o zvuku. Opet, šta bih dao da je meni neko kad sam imao 15 godina rekao da je najbitnije da oformim bazični zvuk kada između gitare i pojačala imam samo kabl, a posle lako dodajem začine... Mnogo vremena sam protraćio dok sam nisam došao do ovog zaključka, imao sam ton "natopljen" efektima, i samo sam s vremenom skraćivao lanac pedala. A razne ove klejbezabe su vrlo zavodljive, kada sam pre par godina ponovo krenuo da jurim kojekakvu opremu posle dosta godina pauze, ponovo sam krenuo da se tripujem kao kad sam bio klinac, još sam sada imao daleko bolji izbor nego pre 20 godina, i sve mi je bilo dostupnije, pa sam se igrao i sa ovim i sa onim, najbukvalnije sam se igrao. I opet sam protraćio vreme dok se nisam setio onoga što sam kao tezgaroš zaključio još dok sam bio mladac - ako nisam spreman da sa osnovnim "paketom za preživljavanje" napravim zvuk, neće mi mnogo pomoći ni kojekakav peršun i mirođija. I to se posebno odnosi na ovu svirku, za bendove koje je čovek naveo.
Hmmm, bacio si me u razmisljanje. Ipak je tvoja logika ispravnija od moje. I ja sam slicno prosao igrajuci se raznim procesorima i ostalim glupostima.Kristijan wrote:I sa ovim mogu da se složim, jeste eksperimentisanje vrlo bitna komponenta u formiranju stava o zvuku. Opet, šta bih dao da je meni neko kad sam imao 15 godina rekao da je najbitnije da oformim bazični zvuk kada između gitare i pojačala imam samo kabl, a posle lako dodajem začine... Mnogo vremena sam protraćio dok sam nisam došao do ovog zaključka, imao sam ton "natopljen" efektima, i samo sam s vremenom skraćivao lanac pedala. A razne ove klejbezabe su vrlo zavodljive, kada sam pre par godina ponovo krenuo da jurim kojekakvu opremu posle dosta godina pauze, ponovo sam krenuo da se tripujem kao kad sam bio klinac, još sam sada imao daleko bolji izbor nego pre 20 godina, i sve mi je bilo dostupnije, pa sam se igrao i sa ovim i sa onim, najbukvalnije sam se igrao. I opet sam protraćio vreme dok se nisam setio onoga što sam kao tezgaroš zaključio još dok sam bio mladac - ako nisam spreman da sa osnovnim "paketom za preživljavanje" napravim zvuk, neće mi mnogo pomoći ni kojekakav peršun i mirođija. I to se posebno odnosi na ovu svirku, za bendove koje je čovek naveo.
Na kraju, sve se svelo na par pedala. U medjuvremenu sam dosta para i vremena potrosio na nepotrebne igracke.
milan_ns
Ipak ti skupljaj pare za pojacalo i gitaru.Imas DS-1 i cepaj.Dzabe ti nove gume ako vozis sranje kola.
Slazem se sa predhodnim, samo sto sam ja u pocetku imao srece da imam toncinu (jcm800 2203), pa sam se kasnije igrao "mirodjijama" (procesorima) i kao rezultat igre sam dobio jedino odvostrucen broj sedih na glavi, ton nikako. Sada, ponovo, gitara>pojacalo=ton i eventualno zacin u tragovima(boss me6) 

Izvinjavam se sto citiram ceo post ali nesto bolje od ovoga skoro nisam procitao.Kristijan wrote:I sa ovim mogu da se složim, jeste eksperimentisanje vrlo bitna komponenta u formiranju stava o zvuku. Opet, šta bih dao da je meni neko kad sam imao 15 godina rekao da je najbitnije da oformim bazični zvuk kada između gitare i pojačala imam samo kabl, a posle lako dodajem začine... Mnogo vremena sam protraćio dok sam nisam došao do ovog zaključka, imao sam ton "natopljen" efektima, i samo sam s vremenom skraćivao lanac pedala. A razne ove klejbezabe su vrlo zavodljive, kada sam pre par godina ponovo krenuo da jurim kojekakvu opremu posle dosta godina pauze, ponovo sam krenuo da se tripujem kao kad sam bio klinac, još sam sada imao daleko bolji izbor nego pre 20 godina, i sve mi je bilo dostupnije, pa sam se igrao i sa ovim i sa onim, najbukvalnije sam se igrao. I opet sam protraćio vreme dok se nisam setio onoga što sam kao tezgaroš zaključio još dok sam bio mladac - ako nisam spreman da sa osnovnim "paketom za preživljavanje" napravim zvuk, neće mi mnogo pomoći ni kojekakav peršun i mirođija. I to se posebno odnosi na ovu svirku, za bendove koje je čovek naveo.
Slicno sam uradio pre par godina i na kraju sam sve pedale dao detetu a ostao sam samo sa suvom gitarom i pojacalom.
Bravo Kristijane!
Pre svega hvala svima na odgovorima,posebno Kristijanu otvorio si mi oci skroz..samo rekao si da vijam i novu gitaru ali to ipak necu raditi jer sam ovu uzeo pre nekih mesec dana tako da smatram da je ovo dosta za sad..videcu da uzmem bar overdrive jos a ovo ostalo kao sto ste rekli nije ni toliko bitno bar ne za sad..a sto se pojacala tice da li da gledam samo lampase ili neka kao npr ova:
http://www.kupujemprodajem.com/Marshall ... id=1589879
http://www.kupujemprodajem.com/Roland-c ... id=1589879
http://www.kupujemprodajem.com/Laney-LV ... id=1729115
http://www.kupujemprodajem.com/Marshall ... id=1589879
http://www.kupujemprodajem.com/Roland-c ... id=1589879
http://www.kupujemprodajem.com/Laney-LV ... id=1729115
Nema potrebe da menjash gitaru, ja sam je imao i gitarica radi neverovatno za te pare. Tek 500-600 evra ti kupuje neznatno bolju gitaru, pa ako imash te pare, tek onda menjaj tog Ibaneza.
Hmmm, ne znam ko je pominjao menjanje gitare, ali sam siguran da ja nisam, pošto znam koja je to gitara, i to ti je trenutno ubedljivo najbolji komad opreme koji imaš, tako da baš kako kaže Cortex - nema nikakve potrebe da je sada menjaš.