Poklopac na bridge magnetu

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Frostensen

Poklopac na bridge magnetu

Post by Frostensen » 07 Oct 2011, 15:35

Pa ovako, vecina vas zna, jer sam dosta lajao o unparalleled kvalitetu Apollo SG-a u rangu do 500 evra, da posedujem istu....
Kada sam je kupovao kod Marica video sam da imaju jos neki ultraspecijalni model, koji se osim kozmetike koja nabija cenu ne razlikuje bog zna sta od ove moje seljacke ogoljene varijante osim cinjenice da ima poklopce na magnetima. Ovu sam uzeo upravo zbog otvorenijeg i cistijeg zvuka koji daje. Elem, vreme ide, covek menja interesovanja pa sam polako skapirao da iako mi se svidja otvorenost neck magneta, bridge mi je nekako previse jak i bistar. Skoro sam ponovo bio do Marica i probao cisto iz zezanja tu drugu gitaricu i pao sam na dupe koliko ima kremastiji i topliji zvuk od ove moje, hence, the great idea evolved.. Da stavim jedan poklopac na bridge pickup i malo smeksam celu stvar.

A sad, ze big question tj. vise njih.
1] Da li je neko nekad drzao magnete u rasparu sa tim poklopcima jer oni dosta prigusuju ton koliko sam uspeo da provalim. Nisam siguran na sta bi licilo da jedan magnet ostane da mi galami a drugi onako nesto mrmlja poluglasno.
2] Da li to moze da se resi podizanjem magneta mozda?
3] Ako mi se ne svidi zvuk moze li se taj poklopac ponovo skinuti zbog prica koje sam cuo o uranjanju celog magneta u vosak.
[mada sam ja na tubu video likove kako samo zaliju jedan red silikonskom pastom i zdravo..]
4] Postoje li neke druge skrivene opasnosti od ovakvog marifetluka posto mnogo volim svoju gitaru?
5] Koliko takva egzibicija moze da kosta?

Penny for your thoughts if you please...

bancika

Re: Poklopac na bridge magnetu

Post by bancika » 07 Oct 2011, 16:26

jesi siguran da ta skuplja nema bolje magnete?
Mozes da instaliras poklopac na magnetu bez mnogo cimanja, samo ga zalemi za baseplate na jedno-dva mesta i toliko. Bitno je da bude u kontaktu sa masom jer inace nece imati efekta. To mozes da ispitas ako meris otpor izmedju poklopca i recimo mase na potenciometru. Ne moras da ga zalivas bilo cim, pa se da lako vratiti ako ti se ne svidja. Ja ne bih ocekivao noc i dan razliku. Skresace ti malo visoke tonove zbog kapacitivnosti izmedju uzemljenog poklopca i kalemova i to je to.
Visina magneta vise utice i na EQ response i na izlaz. Jos kad dodas i to sto mozes da izbacis sve pole-pieces malo napolje, dobijas mnogo mogucnosti. Neki vole da gurnu magnet nize a izbace pole-pieces vise. Tako ima manje izlaza i bristriji je.

A penny please?

Frostensen

Post by Frostensen » 07 Oct 2011, 16:30

Pa koliko sam shvatio momke iz Marica i a onoga sto sam nasao na netu to su isti magneti. Obe su low budget tako da sumnjam da se nesto prsili sa hardverom :|

here's a penny for ya 8) ;D
Image

Nostradamussen

Post by Nostradamussen » 07 Oct 2011, 21:10

pricuvacu ja taj peni dok bancika ne dodje 8)

bancika

Post by bancika » 07 Oct 2011, 23:29

that's a halluva penny.
Probaj poklopac, sto da ne. Ako imas strpljenje i lemilicu kostace 10ak evra. Imas i uputstva na YT

Frostensen

Post by Frostensen » 08 Oct 2011, 02:01

Ma znam da imam, negro me interesuju i one druge stvari koje sam naveo gore :)

Frostensen

Post by Frostensen » 11 Oct 2011, 13:48

Zar je moguce da niko vise nema nista pametno da doda? Makar po potovanju? Video sam da neki likovi stave malo silikona samo i to je to..

bancika

Post by bancika » 11 Oct 2011, 13:53

jel mislis na potovanje kalema ili hoces izmedju magneta i poklopca da zapunis silikonom? Ako je ovo drugo nema potrebe, bitno je da kalemovi ne vibriraju i mikrofonisu. Ako fiksiras poklopac za baseplate ne moras da punis nicim. Imam duncan seth lover komplet magneta i samo su zalemljeni poklopci na baseplate. Nicim nije punjeno. Tako mozes da ih odlemis i skines lako. Ako zapunis silikonom bice teze.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 11 Oct 2011, 17:56

Miss Moneypenny for your thoughts.

Image

fattwang

Post by fattwang » 11 Oct 2011, 19:48

SD Seth Lover nema voskirane ni kaleme.

bancika

Post by bancika » 11 Oct 2011, 20:03

nope, ali to nije mnogo povezano sa tim kako je poklopac namesten. Verovatno je isto tako i na SD 59

Frostensen

Post by Frostensen » 12 Oct 2011, 13:20

E Bancika, hvala puno na odgovoru. Razmisljao sam okvirno u pravcu ili potovanje ili silikon. A onda sam saznao za ovo sto si mi i ti napisao tj. to da kad su magneti dobro upakovni nema potrebe za voskiranjem vec se samo zalemi poklopac. Jedino sto cu morati to da saznam metodom pokusaja :] Pa ako krene da se "javlja" aj jovo nanovo samo sa silikonom ::ranting::

Najvise me brine sad da li cu da dobijem taj fini kremasti ton koji mi se svideo na onoj drugoj. Probao sam da pisem firmi koja je pravi/prodaje, al' im fala bogu ne radi neka skripta na sajtu pa ne mogu ni da dodjem do njih :grummel_2:

bancika

Post by bancika » 12 Oct 2011, 13:32

a sta je problem za koji se brines da ce se javiti ako ga ne zapunis silikonom? Silikon ne bi trebalo nista da promeni nista u zvuku. Moze bolje da fiksira poklopac za magnet ali ako ga zalemis lepo za baseplate to nije problem.
Poklopac ima dve uloge: da zastiti od suma i sporedna uloga je tzv "stray capacitance", tj kapacitivnost izmedju poklopca i kalema. Posto je poklopac uzemljen kroz baseplate to je ekvivalentno sa tim da uzmes mali kondenzator i zalemis ga izmedju izlaza sa magneta i mase. To ce skresati malo visokih frekvencija i napraviti ton kremastijim. Kondenzator je laksi za probu jer ne moras da skidas nista, samo zalemi recimo na bridge volume kontroli kondenzator izmedju hot i ground. Probaj recimo 100pF, ako je mnogo skresalo skini na 47pF, ako je malo povecaj na 150pF ili 220pF. Ako ti se svidja kako zvuci mozes da zamenis kondenzator poklopcem ili da ga ostavis :)

Pozdrav,
Bane

fattwang

Post by fattwang » 12 Oct 2011, 18:01

Nemoj da lepiš poklopac silikonom jer ako odlučiš da ga skineš to neće biti baš lako. Sa voskom je lakše, zagreješ poklopac i on sam otpada.

bancika

Post by bancika » 12 Oct 2011, 23:22

ali u svakom slucaju mu treba konekcija sa masom (baseplate je po pravilu povezan na masu). Ako samo koristi vosak da poveze magnet i poklopac nece imati kontakt sa masom i onda poklopac nece uticati na zvuk uopste.

Post Reply