Koje Humbuckere preporucujete?

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

DrGreenthumb
MF veteran

Re: Koje Humbuckere preporucujete?

Post by DrGreenthumb » 16 Apr 2008, 14:01

Funkomat wrote:
DrGreenthumb wrote:Gresis, cela grupa je hum cancelling, e sad, u toj grupi su ti i "pravi" single coil magneti, P-90, P-100 i humbucker-i. Hum cancelling se odnosi samo na to da je resen problem 60Hz buke, a ne na konstrukciju, doduse, oni SVI imaju jos jedan coil, kod singlova/P90/P100 je to tzv. dummy coil, koji ima ulogu samo da blokira sum (naravno, reverzno je motan) a zbog malog broja namotaja gotovo da ne utice na zvuk koji daje onaj drugi coil. Kod humova (SVIH) je taj coil i u funkciji zvuka, kod single sized humbuckera je to reseno ili blade magnetima, pa su jedan pored drugog zbijeni, ili stacked varijanta, tj. jedan na drugom.
Pa isto to sam u sustini ja rekao samo manje strucno:
Funkomat wrote:Pa da ali postoje i singlovi koji su hum canceling a ovo su bas humbuckeri velicine singlova koji su pored toga hum canceling...
A on zeli humbucker tako da nije dosta da kaze hum canceling...
No nebitno. Bitno da smo pomogli coveku.
Nisi bas, ali ok. Caka je u tome da su linkovi na stranama proizvodjaca upravo dihotomni - ili single ili hum cancelling. A u okviru hum cancelling neki zvuce vise a neki manje humbucker-asto (ako moze tako da se kaze:)). SVI hum cancelling su humbucker-i, ne postoji hum cancelling single (bar ne konstrukcijom), a zvuk je druga stvar.

DrGreenthumb
MF veteran

Post by DrGreenthumb » 16 Apr 2008, 14:09

Zoll wrote:@DrGreenthumb
Hvala, sad da znam na šta sve da obratim pažnju (za ovo u mV) :)!
Nema na cemu, jos par stvari je bitno :
DC resistancy je otpor koji magnet stvara, sto je veci to je jaci output i vise gusi visoke frekvence. (najprostije receno)
Resonant peak kao sto sama rec kaze, frekvenca na kojoj je induktivni otpor najvisi, u praksi - sto je veci - svetliji/cistiji je ton.
Ali najbitniji je (i najjednostavniji) grafikon ekvalizacije magneta i iskustvo drugih. Srecno!
Cheerz

Zoll

Post by Zoll » 16 Apr 2008, 14:50

Čitava nauka oko toga, čoveče... evo sad npr. naleteh na Seymore Duncan SHR-1 Hot Rails™ for Strat® i taj mi magnet ima zaista sjajan dirty zvuk, ali mi je clean nekako tup... moraću ja da mozgam mnogo pre nego donesem konačnu odluku, čini se...

Zoll

Post by Zoll » 17 Apr 2008, 13:08

Imam još jedno pitanje - da li ću, kada ugradim taj singe coil sized humbucker, morati da ugradim i neki dodatni switch ili možda push-pull volume potenciometar kako bih mogao da ga splitt-ujem, da može da radi i kao humb i kao single u kombinaciji sa drumgim single-om? Ili to isto može da se postigne i bez dodatnih čuda, sa ovom elektronikom koju već imam?

DrGreenthumb
MF veteran

Post by DrGreenthumb » 17 Apr 2008, 13:48

Zoll wrote:Imam još jedno pitanje - da li ću, kada ugradim taj singe coil sized humbucker, morati da ugradim i neki dodatni switch ili možda push-pull volume potenciometar kako bih mogao da ga splitt-ujem, da može da radi i kao humb i kao single u kombinaciji sa drumgim single-om? Ili to isto može da se postigne i bez dodatnih čuda, sa ovom elektronikom koju već imam?
Ako hoces da imas samo split u 2. poziciji (bridge + mid pick-up) onda ne moras, ali ti treba super switch (koji ti je mozda vec u gitari), bitno je da ima 8 ili vise lug-ova. Ako hoces da ga splitujes i u bridge , tj. poziciji 1, onda da, treba ti nekakav prekidac, najbolje push ili pull pot, da ne busis gitaru/masku.
Poz

Zoll

Post by Zoll » 17 Apr 2008, 13:53

Ček da vidim da li sam shvatio - ako hoću da se splituje samo u drugoj poziciji (tj. to bridge+mid) onda mi ne treba ništa dodatno, jel? A kakav super switch onda i šta su lug-ovi? Jbg, mnogo pitam, al nisam baš iskusan sa elektronikom...

DrGreenthumb
MF veteran

Post by DrGreenthumb » 17 Apr 2008, 14:04

Zoll wrote:Ček da vidim da li sam shvatio - ako hoću da se splituje samo u drugoj poziciji (tj. to bridge+mid) onda mi ne treba ništa dodatno, jel? A kakav super switch onda i šta su lug-ovi? Jbg, mnogo pitam, al nisam baš iskusan sa elektronikom...
Bas tako, lugovi su ti pinovi na tvom switch-u u gitari, btw sta je u pitanju (gitara tj.)? U poslednje vreme (barem za mass produced gitare) u sve stavljaju genericki mega switch, jer on daje najvise mogucnosti. Mislim da je oko 500-600 dinara u Maricu takav, ako ga nisu ugradili fabricki. Anyway, uvek mozes i da otvoris gitaru pa vidis kakav je. Izgleda ovako:

Mega Switch
Image

Super Switch
Image

Zoll

Post by Zoll » 17 Apr 2008, 14:10

Gitara je Fender Stratocaster Stadard (mexico), a za switch ne znam, nisam otvarao gitaru. Al dobro, to mogu naknadno da pogledam, hvala na informaciji u svakom slučaju :)!

DrGreenthumb
MF veteran

Post by DrGreenthumb » 17 Apr 2008, 14:40

Zoll wrote:Gitara je Fender Stratocaster Stadard (mexico), a za switch ne znam, nisam otvarao gitaru. Al dobro, to mogu naknadno da pogledam, hvala na informaciji u svakom slučaju :)!
Nema na cemu, i drugi put :) , najverovatnije je vec ugradjen ovaj prvi, tj. megaswitch.

Zoll

Post by Zoll » 17 Apr 2008, 15:08

Pa ja se nadam da jeste... e sad, ti kažeš da se to u poslednje vreme ugrađuje, ja sam moju kupio pre 6 godina... ne znam da li se i tad ugrađivalo... Al dobro, i ako nije, jbg, 500-600 kinti je podnošljivo ako mi i to bude trebalo.

Post Reply