Zna li neko sto o setup-u bas gitare??

Moderators: Trooper, Tiki the Boyler

zajmovic

Zna li neko sto o setup-u bas gitare??

Post by zajmovic » 29 Feb 2012, 00:11

Pozdrav svima.Odavno me nije bilo sa pitanjima.
Ima li ko kakav savjet kada je setup bas gitare u pitanju.Evo u cemu je problem.Ovo je gitara koju sam kupio

http://www.mitrosmusic.com/proizvod/485 ... pic-White/

Da ne bi puno prosirivali temu na to kako za ove pare ne treba da ocekujem nesto posebno reci cu vam da gitara ne radi uopste lose.Naprotiv.Samo ima jedan problem.U mitrosu su rekli da je setup-ovana itd,itd,medjutim na probi sa bendom primjetim da mi konkretno nekih tonova nema dok sviram ili su totalno mutavi.Npr. ton C na A zici je bio katastrofa.Cak smo i snimali svirku i tacno se i na snimku pokazalo,dok recimo tonovi G,AS I B na E zici zvuce dosta jace tako da kad posle njih dodjem na C na A zici isti taj C kao da neko "usisa".Ozvucenja nije falilo da bi neko nekoga gusio.Inace su mi zice A i D za nijansu podizenije od E i G tacno da prate onaj radijus na vratu gitare.Malo sam popizdio pa sam A i D spustio na visinu E i G.Poslije toga je zvucalo sve normalnije.E sad.Cini mi se da su mi malo zice spustenije jer kad ih opalim malo jace onda zvece.Postoji li neki sablon za setup-ovanje gitare ili moram sve da sredjujem prema uvu i ruci??Drugo.Koliku ulogu u svemu ovome igraju magneti.Kad kazem magneti onda mislim na kvalitet , tip pa cak i visinu magneta.ovo su njeni fabricki magneti :2 Custom Jazz Bass Single-Coil Pickups with AlNiCo 5 Magnets (Neck & Bridge).Koje mi magnete preporucujete kao zamjenu za ove,a posto sam ja nesto cackao oko novih magneta onda mi kazite kakvi su ovi
http://www.mitrosmusic.com/proizvod/909 ... e--Bridge/
http://www.mitrosmusic.com/proizvod/134 ... e%2C-Neck/

Ako ima bolje preporucujte. :hmm:

Hvala unaprijed svima :ziveli: :ziveli: :ziveli:

P.S.Sto se tice setup-a neka samo bude na nasem jeziku bez nekih stranih termina i skracenica kako bih bolje skontao plz :obrve:

Cope

Re: Zna li neko sto o setup-u bas gitare??

Post by Cope » 29 Feb 2012, 04:07

Za mrtve tonove je zapravo krivo drvo, ponekad žice a retko kad magneti, a to se nažalost ne može rešiti setupom.

E to ja pričam sve vreme, a onda me razni ubeđuju kako postoje fenomenalne nove gitare za malo para. E pa to nema da se desi... :cry:

laza

Post by laza » 29 Feb 2012, 08:33

Meni se dogodilo da na staroj, oprobanoj, nimalo mutavoj gitari imam mrtvih tonova u jednoj određenoj prostoriji, iako je to inače pristojan studio. I tad mi je jedan drugar koji se profesionalno razume u te stvari objasnio da sama prostorija, ili nešto što se u njoj nalazi, može tako sporadično da ti poubija neke tonove. To je jedno; probaj, dakle, da sviraš i snimaš na još nekom mestu. Ja bih se više brinuo zbog onog što reče da imate dovoljno ozvučenja da se među sobom ne gušite. To ne funkcioniše na tom principu, naprotiv: može biti da imaš problem baš tu gde mu se ne nadaš.

I najvažnije: rasviraj gitaru. Nova je, a novim gitarama treba dosta egzercira, jeftinijim pogotovu. Struju ne čačkaj, žice ne menjaj, vrati setup u prvobitno stanje (nije mu ništa falilo), drži gitaru na normalnoj sobnoj temperaturi, sviraj je svaki dan po mnogo, svaki čas po malo (u ovu svrhu vredi da je sviraš i nasuvo). Pa posle sat-dva sviranja vidi da li ima napretka po pitanju mutavog C. Nekog će napretka biti, to je sigurno; kolikog, to je drugo pitanje.

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 29 Feb 2012, 10:29

Cope wrote:Za mrtve tonove je zapravo krivo drvo, ponekad žice a retko kad magneti, a to se nažalost ne može rešiti setupom.

E to ja pričam sve vreme, a onda me razni ubeđuju kako postoje fenomenalne nove gitare za malo para. E pa to nema da se desi... :cry:
Koliko para toliko muzike...Ovo je jos jedan primer zashto ne volim skvajer (osim Japanskog).
Probaj neke druge zice, ako to ne pomogne i ona teorija oko prostorije, onda prodaj bas kupi drugi. :ziveli:

Bozha

Post by Bozha » 29 Feb 2012, 11:18

U nekim prostorijama/na nekoj opremi sve note zvuce mrtvo. ;) Probaj na suvo, negde gde je potpuna tisina, ako se i dalje cuju mrtve note na istim mestima verovatno je vrat problematican. Ako ce ti biti lakse, nije to samo na Squieru problem, desava se i na mnogo skupljim gitarama. +1 za drugi deo prethodnog Nemanjinog posta.

Cope

Post by Cope » 29 Feb 2012, 11:55

nemanjavelimirovic wrote:
Cope wrote:Za mrtve tonove je zapravo krivo drvo, ponekad žice a retko kad magneti, a to se nažalost ne može rešiti setupom.

Koliko para toliko muzike...Ovo je jos jedan primer zashto ne volim skvajer (osim Japanskog).
Probaj neke druge zice, ako to ne pomogne i ona teorija oko prostorije, onda prodaj bas kupi drugi. :ziveli:
Nije ovo pravilo samo za Squier, da ne grešim dušu, stvarno može da se ubode neki komad koji nije JV, a da radi ok, a to potvrđuje činjenica da se ista stvar dešava i na daskama koje nose neku zajebaniju nalepnicu na glavi, od Squiera. Promakne i stručnjacima u kontroli kvaliteta neki vrat koji bi trebao da bude za Fender, pa zaluta među Squier-ove.

zajmovic

Post by zajmovic » 29 Feb 2012, 20:33

Izgleda da je problem bio zbog previse ozvucenja u premaloj prostoriji.Sad sam probao gitaru onako samo pojacalo i kabinet i sve fercera kako treba,mada sam spustio malo zice a i d.Niko mi nije rekao hoce li biti nekog poboljsanja ako zamijenim magnete sa gore navedenim???

:ziveli: :ziveli: :ziveli:

Bozha

Post by Bozha » 29 Feb 2012, 21:17

Eto ti ga... Zvucni talasi su egzaktna stvar. Ne vide se, nisu opipljivi, ali postoji granica koliko moze da ih stane u prostoriju dok ne postane guzva. Sta fali tim magnetima, sta ocekujes od drugih? Ne bih se ja time zamarao. Menjaj zice i prasi!

Cope

Post by Cope » 29 Feb 2012, 22:15

Podignite malo pojačala tu gde svirate.

zajmovic

Post by zajmovic » 01 Mar 2012, 00:28

Momci po ko zna koji put hvala svima koji izlazite u susret a za ono pivo vazi i dalje poziv za sve koji prolaze kroz moj grad a morate proci ako udjete u Crnu Goru

Hvala jos jedanput. :ziveli: :ziveli: :ziveli:

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 01 Mar 2012, 00:30

Zaboravih reci....imam odlicna iskustva sa koriscenjem compresor/gate pedala na JazzBass-tip basevima...Pa razmisli o tome. :) :ziveli:

Cope

Post by Cope » 01 Mar 2012, 00:46

nemanjavelimirovic wrote:Zaboravih reci....imam odlicna iskustva sa koriscenjem compresor/gate pedala na JazzBass-tip basevima...Pa razmisli o tome. :) :ziveli:
Proba se radi što je suvlje moguće, instaliraj ti lepo ton u prste, pa ćeš sa pedalama još da koriguješ šta treba na većoj snazi. Slušajte druge dok svirate, zbir svih pojačala vam ne treba preko 200W, i eto lepe probe, a svi sebe čuju.

maksabass

Post by maksabass » 01 Mar 2012, 02:50

puno puta se javljaju mrtvi ili kako bi ja to rekao nedefinisani tonovi od prostorije.I rekao bi da skoro nema ideakne i kojoj se moze podesiti bas za zuci u svakom delu prostorije dobro.Nekad i sam polozaj tj mesto na kome stojis treba promeniti da bi imao bolji utisak.Ponekad je dovoljno samo korak.itd.Desavalo se da jedan ton ima sustain i to toliko da se ne moze svirati na njemu-strasno,i bio sam osudjen da ga vesto izbegavam ...al sto je najgore samo je meni smetalo ,i onda korak ispred i sve u redu.Podrazumeva se da je sa gitarom sve uredu.
E sad veazno za probe i svirke ...mislim da se u moru nabudzene tehnike od po 2-3 kw snage ne moze postici dobar ton bez raznih zezalica ,tipa kompresori i cuda.I da se preteruje sa budzenjem to sam siguran,pa otuda i dosta vise tih pojava .Neznam jes da su se vremena promenila al mi nikako nije jasno kako je jedno bas pojacalo od 150w zavrsavalo sav posao na tezgama ,a sad je i1,5kw malo za neke ,pa se to budzi u basvest dok bas ne pocne da tutnji.Protivnik sam toga definitivno,kao basista.

Funkd

Post by Funkd » 01 Mar 2012, 04:02

maksabass wrote:puno puta se javljaju mrtvi ili kako bi ja to rekao nedefinisani tonovi od prostorije.I rekao bi da skoro nema ideakne i kojoj se moze podesiti bas za zuci u svakom delu prostorije dobro.
Razumite, ako jos uvek ne postoji idealna, Cope ce biti taj koji ce je napraviti :mrgreen:

E sad, tih mrtvih tacaka svakako ima i na skupljim instrumentima. Ali one su obicno na G zici. Recimo na mom Squieru su H i C na G zici malo mutaviji. I zato ja nikako ne mogu da izvedem onaj Marcus-ov legato u Blast-u, a naucio sam da sviram kao on, majke mi! :mrgreen:
Bice da je do prostorije. Svasta nesto moze imati uticaja na zvuk. Eto, ja se secam jedne svirke na otvorenom, na tonskoj probi cujem ja da nesto zuji. Razbijao sam glavu jedno pola sata, cackao pojacalo, smarao tonca... a onda se ispostavi da kad god ja odsviram D (na bilo kojoj poziciji) jedan deo konstrukcije bine (ona gvozdurija) pocne veoma neprijatno da zveci. Problem nije bio resen, mada sam ja trazio da zamene binu :)

Sviraj i uzivaj. Setup uradi da ti bass bude sto udobniji. Kada zaradis pare od muzike, kupi USA Fendera i oprosti se od mutavijih tonova...
Nemoj da popijes sve kao ja

I da, +1 za Bozhu i ovo sa magnetima.

Bozha

Post by Bozha » 01 Mar 2012, 09:15

Funkd wrote:Kada zaradis pare od muzike, kupi USA Fendera i oprosti se od mutavijih tonova...
Eno ti pun talkbass nezadovoljnih vlasnika fendera, musicmana, cak i skupljih rucnih radova sa mrtvim tackama na vratu. Citao to i reko mora ih biti i na mojoj jamahi, al nista zasad. To ti je kad tajvanac napravi! 8)

Post Reply