Narucivanje opreme iz inostranstva i procedure...
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
- LifelessDead
Re: Narucivanje opreme iz inostranstva i procedure...
Jesu u Hrvatskoj sad ukinute carine, pdv i sl. kad se uvozi iz EU, ono da nema nikakvih dadzbina? Narucio bih neke stvari kod dede pa bi to posle ovde donela keva, ali ne bih da on mora nesto da placa, pa da budem siguran 

Nisam siguran, pitanje je koliko ce vremena trebati da propisno uvedu sve te zakone, ali u teoriji bi trebalo.
unutar EU se placa VAT, tj PDV od oko 20%, tako da stedis samo na carini. Ako saljes u Srbiju onda ti prodavac ne naplati VAT, al ti nasi naplate nas PDV, ako saljes unutar EU onda naplati prodavac.LifelessDead wrote:Jesu u Hrvatskoj sad ukinute carine, pdv i sl. kad se uvozi iz EU, ono da nema nikakvih dadzbina? Narucio bih neke stvari kod dede pa bi to posle ovde donela keva, ali ne bih da on mora nesto da placa, pa da budem siguran
Najbolja varijanta ti je da juris polovnu robu sa ibeja ili tako nesto, jer ce fizicka lica radije slati u zemlju koja je unutar EU (i na nekim sajtovima ce biti manja postarina pretpostavljam)
- LifelessDead
ja uzimam sa ebay-a nesto, sad tu je valjda vec uracunat VAT u cenu, nema tu sta dodatno da se naplacuje ili odbija ako salju sa Srbiju?bancika wrote: unutar EU se placa VAT, tj PDV od oko 20%, tako da stedis samo na carini. Ako saljes u Srbiju onda ti prodavac ne naplati VAT, al ti nasi naplate nas PDV, ako saljes unutar EU onda naplati prodavac.
- LifelessDead
ma uzimam neke blu-ray filmove sa italijanskog ebay-a, sad to valjda nije fizicko lice posto je u pitanju ebay prodavnica...Trooper wrote:Najbolja varijanta ti je da juris polovnu robu sa ibeja ili tako nesto, jer ce fizicka lica radije slati u zemlju koja je unutar EU (i na nekim sajtovima ce biti manja postarina pretpostavljam)
ne mora da znaci da je fizicko lice ako je ebay, pogledaj malo po njihovoj stranici, mozda ima info. Znam da su u UK obavezni na ebay strani da izbace detalje o preduzetju ako nije fizicko lice, tako da znas sa kim imas posla. Mozda je nesto slicno za italiju.
Pogledaj "business seller information"
http://www.ebay.co.uk/itm/J201-TRANSIST ... 3cd123041b
Pogledaj "business seller information"
http://www.ebay.co.uk/itm/J201-TRANSIST ... 3cd123041b
- LifelessDead
pa ne, nije fizicko lice, rekao sam, radnja je u pitanju, prodaju iskljucivo nove filmove.
Ma generalno radnje salju gde god platis da salju, ali fizicka lica su nepoverljiva ako je u pitanju nesto van US/EU
- LifelessDead
ma salju oni za Srbiju nego ovde cu sigurno da platim PDV + troskovi obracuna, to ima da mi naplate bar 600-700 din. Meni nije hitno nista, a ako mogu da prodjem da ne platim nista ne bih ovde da mi salju.
je l naručivao neko skoro sa guitarfetish.com? čujem da se dobro prolazi s carinom tj. većini ne naplate.. naručio bih nešto za 45$
- Stevan Hinic
- ex Muzicar koji pije!
Ja sam dosta narucivao u poslednje vreme, moje iskustvo je sledece.
Do 50 evra ( iznos robe, ne racunaju se troskovi puta tj. transporta) ne naplacuju carinu ali zato naplacuju PDV, 20%.
Ako iznos robe predje 50 evra naplatice ti 10% carine + 20% PDV. U tvom slucaju platices iznos robe + 20% od iznosa (PDV) + transportni troskovi.
Meni su od uvodjenja PayPal-a sve redovno naplacivali, nisu ni jednom omasili.

Do 50 evra ( iznos robe, ne racunaju se troskovi puta tj. transporta) ne naplacuju carinu ali zato naplacuju PDV, 20%.
Ako iznos robe predje 50 evra naplatice ti 10% carine + 20% PDV. U tvom slucaju platices iznos robe + 20% od iznosa (PDV) + transportni troskovi.
Meni su od uvodjenja PayPal-a sve redovno naplacivali, nisu ni jednom omasili.

tako sam i pretpostavljao, verovatno ću da se oprobam sledeće nedelje pošto do sada nisam naručivao od njih
- LifelessDead
Ako sam dobro skapirao PDV racunaju samo na vrednost robe, ne racuna se i na transportne troskove?Stevan Hinic wrote:Ja sam dosta narucivao u poslednje vreme, moje iskustvo je sledece.
Meni su od uvodjenja PayPal-a sve redovno naplacivali, nisu ni jednom omasili.![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Racuna se na sve, ipak je ovo srbija. Jos racunaj plus ~250 kinti za otvaranje paketa i te troskove