Izrada lampaskog pojacala snage 1w ili manje

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Driver

Izrada lampaskog pojacala snage 1w ili manje

Post by Driver » 29 Oct 2016, 22:04

Kao sto sam naslov kaze, planiram gradnju mini lampasa, pa su dobrodosli saveti i predlozi jer se jos dvoumim izmedju nekoliko projekata. Video sam ovde da se Bancika bavio takvim gradnjama, pa ocekujem da on ima dosta toga da kaze na tu temu.
Ono sto mi je, na osnovu YT klipova za sada prvi izbor, je Wangs vt-1h :

Postoji sema:

Image

Kako ovu semu prevesti u turret board layout, ili, jos bolje pcb?
Original je na PCB-u:

Image

metalstringer

Re: Izrada lampaskog pojacala snage 1w ili manje

Post by metalstringer » 29 Oct 2016, 22:46

ovo malo sokocalo ima odlican sound. ako uspes da izradis pojacalo postavi neki layout da pokusam i ja
:ziveli:

maksabass

Post by maksabass » 30 Oct 2016, 11:12

Ja mogu da ti izradim pcb...cim ugrabim malo vremena.Sto se tice velicine iste,trebali bi da u startu znamo kolika ce kutija biti i tako to. :ziveli:

Driver

Post by Driver » 30 Oct 2016, 11:59

Pozdrav Makso. Gledao bih da bude sto manja, ali nije mi to toliko bitno, ne mora bas da bude spakovana kao ova sa slike. Kutiju cu da isplaniram i napravim ili nadjem gotovu kad budem imao sve na broju. Mrezni trafo sam pronasao, a izlazni jos razmatram narucivanje spolja ili od domacih proizvođača. Nisam jos kontaktirao Pecu ( Hillbilly) oko izrade istog, pa evo moze i on da se oglasi ovde ako vidi temu.

Kauto Labs

Post by Kauto Labs » 30 Oct 2016, 17:24

ne vidim gde je mrezni trafo?

Driver

Post by Driver » 30 Oct 2016, 17:52

Izlazni u unutrasnjosti, vezan za pcb, a mrezni spolja, na šasiji

Driver

Post by Driver » 30 Oct 2016, 18:21

Evo slike plocice sa donje strane:

Image

I bolja slika šeme :

Image

bancika

Post by bancika » 31 Oct 2016, 10:32

koja ti je ideja sa pojacalom, kakav ton hoces i za koje namene (kontam da je za kuci, nego da li samo za sebe treba da zvuci dobro ili sa pedalama stavec).

pogledaj i AX84 firefly, ovo cudo izgleda dosta slicno. Za firefly postoje i turret/eyelet crtezi, a ima i profi uradjen PCB da se kupi http://ronsound.com/index.php?main_page ... cts_id=882. Odlicno zvuci, pravi marshallski ton sa ukljucenim boostom i onako bluesy clean bez boosta. Po defaultu ima samo gain kontrolu i boost switch. Ja sam mu dodao tone i volume ali sam se pokajao jer je bas napravljeno da radi najbolje kad je sve na max...a unosenjem tone i volume kontrola u kolo se gubi dosta od signala.

Sta god da izaberes, ako koristis point-to-point izgradnju, gledaj da pravis vece kuciste. Duplo vece nego sto mislis da treba. Pogotovo je u pocetku tesko da se uradi dobar kompaktan build. Zahteva dosta planiranja i iskustva. A ako koristis ovakav PCB onda plocica diktira velicinu, ionako nema nista sto nije na ploci. Mada, iskreno, malo povracnem u sebi kad vidim trafo od pola kila koji je stavljen na plocicu od 1mm.

Btw, Firefly je bilo moje prvo pojacalo, uradjeno malo nespretno ali je zvucalo super. I dalje ga imam. Sve planiram da ga raskomadam pa sklopim opet u manje, bolje osmisljeno pakovanje, ali me mrzi :)
Spoiler:
Image

Image

Driver

Post by Driver » 31 Oct 2016, 10:57

Pozdrav Bane :ziveli:

Jeste slično i moguće je da će na kraju ispasti firefly :) . Naručio sam izlazni trafo, a kako vidim primenjiv je za obadva pojacala. U fazi sam nabavke tih " krupnijih" stavki, tako da još sve ostaje otvoreno. Mrežni će biti toroidni. Za kućište sam i mislio da rešavam kada bude sve ostalo nabavljeno i ostaviću prostora za eventualne prepravke/ dogradnje.

Ima li kod nas podnožja za lampe za šasijsku ugradnju? Naleteo sam samo na jedan oglas, ima li neko info ?

bancika

Post by bancika » 31 Oct 2016, 11:07

pogledacu da li ja imam neko podnozje viska. Kupio sam bio neka ruska pre 100 godina, ali ne secam se koliko i da li je ostalo neko.

a, sad vidim da je za sasiju, jbg, ove su bile za PCB :) Nema kod nas, koliko znam, uvek sam iz inozemstva to kupovao.

Btw, ako porucujes, preporucio bih ti da ne gledas keramicka podnozja. Nekako su mi se bolje pokazala ova braon, ne znam koja vrsta plastike je. Belton je proizvodjac. Nije neka razlika u ceni.

Image

Driver

Post by Driver » 31 Oct 2016, 11:13

Hvala. Ni to jos ne znam kako ce biti,,a vidim da ova za pcb nisu problem, ima ih i u prodavnicama .

Driver

Post by Driver » 31 Oct 2016, 20:14

Najverovatnije cu poslusati Banciku u vezi firefly-a. Postoje proverene seme, a i neznatne su razliike ova dva pojacala. Planiram da radim na primitivnom pcb-u, raspored kao za turret, ali da na vitroplastu ostavim samo tacke gde se spajaju komponente i ozicenje. posto vidim da turret pinova nema kod nas.

Jedno neznalacko pitanje: bune me ove dve varijante na slici u vezi napajanja, sa dve ili cetiri diode:

Image

To diktira postojanje ovog centralnog izvoda na transformatoru ili je jos nesto u pitanju?

bancika

Post by bancika » 31 Oct 2016, 20:30

zavisi kakav ti je trafo. Ako imas dupli sekundar (2 izvoda po 190V koji imaju centralni izvod zajednicki, oznacava se 190-0-190) onda ide ova varijanta sa dve diode. Ako imas obican sekundar sa 2 izlaza onda idu 4 diode...to je standardni grecov spoj, najcesce se tako radi.

Ovaj doc je meni mnogo pomogao da razumem AC->DC ispravljanje kada sam pocinjao http://www.hammondmfg.com/pdf/5c007.pdf

maksabass

Post by maksabass » 31 Oct 2016, 21:07

Pitanje?Zasto pravis pojacalo od 1W ili 5W?
Ja sam radio jedno od 5W sa el84,i sa trafoima iz starog ei radija.Fino to radi ali nedovoljno glasno.Hocu da ti predocim samo jedno...da i ovako malo pojacalce nece da kosta jeftino,a za samo malo vise para izradi si nesto sa dve el34,sa 18W i Bog da te vidi...moz ga sviras i u sobi ,a moz i na svirke.Tu ti je potreban samo odgovarajuci trafo,za koji je cenovna razlika u odnosu na ovaj (ako radis kod Pece) relativno mala.
Kad si izradio izlazni stepen,posle sa predpojacalom moz da se zezas do mile volje.Nece ova malecka pojacala da izguraju fino hi gain.A rekoh kad vec radis(IAKO JE MOZDA SAMO EKSPERIMENT) radi ga sa vecim >zahtevima< uspeh nece da izostane.
Eto to ti kazem...moja iskustva sa tim 1-5W Clean nedovoljno glasan,Drive prolazi,Hi gain se gusi...pa ti vidi.Nemoj da te mozda moje vidjenje stvari pokoleba,samo napred :ziveli:

Driver

Post by Driver » 31 Oct 2016, 21:37

Bane, hvala za razjasnjenje i dokument, bunilo me je sto je dupli sekundar, sad mi je jasno :ziveli:

Makso, kao sto ti rece, eksperiment, moj "ulaz u diy svet lampi". Napravio sam do sada 20ak pedala, pa bih probao i ovo. Imam JCM800 4010 kombo, ali i:
- bebu u kuci
- zenu koja pomalo svira
- izolovanu prostoriju, ali ne bas da obuzda 50w lampe :mrgreen:
- "zaludan" Celestion G12T-75

Kud' ces vise argumenata za gradnju malog lampasa :D :ziveli:

Post Reply