Loshi bubnjari po wama

Moderator: zolideathmetal

Post Reply
Derrick
MF veteran

Re: Loshi bubnjari po wama

Post by Derrick » 12 Nov 2008, 10:20

Ognjen wrote:Derrick, ne bih se slozio sa tvojim poredjenjem Vinnija i Davea, po pitanju poliritmija i ostalog. Pa Vinnie je pre neku deceniju svirao sa Zappom ono sto verujem da Weckl jos uvek moze samo da sanja.
Eto, kao što si i sam rekao, ukusi su različiti. :wink: Meni se Dave više sviđa, nego Vinnie po stilu. Ono što stoji je da će ti verovatno svaki bubnjar reći da Weckl tehnički "šiša" sve najpoznatije bubnjare, uključujući i Colaiuta-u, ali da se mnogima ne sviđa po stilu svirke baš zbog, za neke, preteranog komplikovanja.

Ja lično sam video i preslušao mnoooogooo (možda isuviše :mrgreen: ) drumsolo-a i nastupa obojice (Dave i Vinnie) bubnjara (YouTube ih je pun...), i još uvek nisam našao ništa toliko komplikovano odsvirano od strane Colaiuta-e da može da se poredi sa "pogibeljnim" nastupima i soloima Weckl-a. Jedino gde Vinnie ima prednost u odnosu na Dave-a je čista brzina - dakle, brži je od Weckl-a (ništa drastično, ali je brži :wink: ), i takva su mu i soliranja na bubnjevima - daleko veći akcenat na brzini, nego li na dinamici, poliritmijama... Na kraju krajeva, nezahvalno je porediti ovu dvojicu jer je Colaiuta više rock-orjentisan, dok je Weckl fusion/jazz-orjentisan. Sa čisto tehničke tačke gledišta, mislim da je Weckl bolji od Colaiuta-e.

A ono što je najsmešnije u celoj priči je što se uopšte raspravljamo oko ovakvih stvari, jer se ja slažem sa tobom da je ova tema, u suštini, besmislena. Isto ovako bi ti sada mogao meni da "hi-hat-uješ" (kontriraš :lol: ), i tako u nedogled. :)

Paprika

Post by Paprika » 12 Nov 2008, 17:08

Ognjen wrote:Nema bolje i losije tehnike, postoji samo muzika.
.

Ognjen

Post by Ognjen » 12 Nov 2008, 17:56

Derrick wrote:Eto, kao što si i sam rekao, ukusi su različiti. :wink: Meni se Dave više sviđa, nego Vinnie po stilu. Ono što stoji je da će ti verovatno svaki bubnjar reći da Weckl tehnički "šiša" sve najpoznatije bubnjare, uključujući i Colaiuta-u, ali da se mnogima ne sviđa po stilu svirke baš zbog, za neke, preteranog komplikovanja.

Ja lično sam video i preslušao mnoooogooo (možda isuviše :mrgreen: ) drumsolo-a i nastupa obojice (Dave i Vinnie) bubnjara (YouTube ih je pun...), i još uvek nisam našao ništa toliko komplikovano odsvirano od strane Colaiuta-e da može da se poredi sa "pogibeljnim" nastupima i soloima Weckl-a. Jedino gde Vinnie ima prednost u odnosu na Dave-a je čista brzina - dakle, brži je od Weckl-a (ništa drastično, ali je brži :wink: ), i takva su mu i soliranja na bubnjevima - daleko veći akcenat na brzini, nego li na dinamici, poliritmijama... Na kraju krajeva, nezahvalno je porediti ovu dvojicu jer je Colaiuta više rock-orjentisan, dok je Weckl fusion/jazz-orjentisan. Sa čisto tehničke tačke gledišta, mislim da je Weckl bolji od Colaiuta-e.

A ono što je najsmešnije u celoj priči je što se uopšte raspravljamo oko ovakvih stvari, jer se ja slažem sa tobom da je ova tema, u suštini, besmislena. Isto ovako bi ti sada mogao meni da "hi-hat-uješ" (kontriraš :lol: ), i tako u nedogled. :)
Ne raspravljamo se, razmenjujemo misljenja :wink:

Ja bas mislim da je Vinnie daleko bolje tehnicki potkovan, dok je Dave mozda muzikalniji (to je vec stvar ukusa). Bas onaj cuveni solo njih dvojice i Gadda mi je jako dobar i izuzetno tehnicki potkovan bubnjar davao kao primer koliko je Colaiuta bolji od Weckla :wink: (Meni se tu najvise dopalo ono sto je svirao Gadd.)

Obojica tih bubnjara su toliko iznad onoga sto ja mogu ne da odsviram, nego da pojmim, da stvarno ne mogu objektivno da sudim, ali moj utisak je takav. Mislim da Colaiuta nekad zalazi u Bozziove vode, kad je tesko razlikovati izuzetno teske poliritmije i "n-tole u n-tolama" od buke, dok je Weckl vise "user-friendly". Cini mi se da se Vinnie mnogo bolje snalazi u jazz/fusionu nego Weckl u rock/popu, i da je generalno mnogo bolji "overall" bubnjar.

Zanimljiva anegdota (da ne ponavljam onu o naocarima, susiju i notama):
"[Colaiuta's] dedication to self-improvement is legendary: Dom Famularo, a famous drum educator and Colaiuta's friend, once told a story about Colaiuta opening his door while practising on a drum pad; after a few minutes of a chat on the door step, Colaiuta said: 'I'm such a bad host, I haven't offered you anything! Do you want a pad?'"

Paprika

Post by Paprika » 14 Nov 2008, 14:00

A da meni lepo vi objasnite na koju foru su se i jedan i drugi nasli u thread-u LOSI BUBNJARI... ? :]

Backsticking_91

Post by Backsticking_91 » 16 Nov 2008, 20:45

Paprika wrote:A da meni lepo vi objasnite na koju foru su se i jedan i drugi nasli u thread-u LOSI BUBNJARI... ? :]

Mislim da je to Derrick-ova i moja krivica :) Izvini :) Colaiuta jeste tehnicki bolji od Weckl-a , posto je " ovaj " :) grublji . A neko je spomenuo nesto da Colaiuta uzima , ili tako nesto , Bozzio-ve fore . To mi je nesto sumnjivo , pa bih voleo da vidim taj snimak u kojem se to zakljucuje :)

Pozz svima ....

Derrick
MF veteran

Post by Derrick » 16 Nov 2008, 20:53

Paprika wrote:A da meni lepo vi objasnite na koju foru su se i jedan i drugi nasli u thread-u LOSI BUBNJARI... ? :]

Ne znam ni ja...slučajno. :)

Ja se ne slažem da je Colaiuta tehnički bolji od Weckl-a jer, kao što sam već rekao, još uvek nisam čuo ništa od Colaiuta-e što bi me zaista impresioniralo... On je odličan bubnjar, ali je Weckl, ipak, master :wink: Anyway, nema veze, ionako nisu direktno uporedivi. :)

Bas onaj cuveni solo njih dvojice i Gadda mi je jako dobar i izuzetno tehnicki potkovan bubnjar davao kao primer koliko je Colaiuta bolji od Weckla :wink:

Ovaj,....ja bih baš rekao da Colaiuta tu nije prikazao apsolutno ništa osim sirove brzine, tako da bih rekao da je baš obrnuto. :wink:

Ognjen

Post by Ognjen » 23 Nov 2008, 02:02

Derrick wrote:...još uvek nisam čuo ništa od Colaiuta-e što bi me zaista impresioniralo...
Cuo si za The Black Page? To je ono sto je Colaiuta sa svojih 22 godine na audiciji za Frank Zappin bend. Nema video niti zvucnih zapisa njegovog izvodjenja, ali se mogu naci snimci Terry Bozzia kako to svira. Ovaj momak pokusava da skine tu kompoziciju, mozes videti jedan fragment u notnom zapisu i opis onoga sto taj zapis predstavlja.
Kul opis vremena koje je Vinnie proveo sa Zappom:
"VC: Oh yeah, it was great. I learned so much from that. It was a great challenge for me. I had a pretty fair knowledge of polyrhythms and stuff like that before I got in the band, but nowhere near what it became. I mean, I knew what they were theoretically, but in terms of approaching them the same way he did and using them on the drumset, no way. I got all that from him. In the two and a half years I was with him, it was incredible what I learned. If he sees you have it to begin with, you have to keep up with him. There's so much information and knowledge coming out of him so fast that you have to be on your toes every second. It's incredible. I didn't want to think of it like, "Oh God, I have to keep up." I just kind of went along with it and knew that I had to meet the challenge. I enjoyed it, got off on it and learned from it. I noticed that it changed my way of thinking to the point where it started coming out of me. I would play behind his guitar solos. He said, "I want you to listen to what I'm playing because I'm playing all those rhythms. When you accompany me, I don't want you to just try to guess what they are and play some standard rhythmic fill. I want you to understand exactly where I'm at and communicate with me on that level." That forced me to try to improvise these polyrhythms and think in that way, which is not the norm by any stretch of the imagination. People just don't do that. I don't care how stretched out you get when you jam, people just don't do it that way. It forced me to do that and I think he saw that I had a talent for doing that."

Ima tu svacega za cuti...

Ognjen

Post by Ognjen » 23 Nov 2008, 02:25

Hteo sam da dodam u prethodni post, ali kaze ne moze...
Ovaj,....ja bih baš rekao da Colaiuta tu nije prikazao apsolutno ništa osim sirove brzine, tako da bih rekao da je baš obrnuto.
Pogledah ponovo cuveni "battle". Sem stvarno zanimljivog uvoda u solo, Weckl se trudio da svira brzo i "flashy". Colaiuta je svirao brze i vise "flashy" i u sve to ubacivao kombinacije ruku i nogu (zamenjujuci desnom nogom levu pa desnu ruku na primer) kojima Weckl nije ni prisao (on je ostao na Gadd-ovim forama, dve ruke-dabl nogom i tome slicno). Od sve trojice, Gadd je pokazao groove, Colaiuta tehniku. Weckl je ostao negde izmedju. A posto vec pricamo o tehnici... :wink:

Derrick
MF veteran

Post by Derrick » 23 Nov 2008, 12:46

Ognjen wrote: Cuo si za The Black Page? To je ono sto je Colaiuta sa svojih 22 godine na audiciji za Frank Zappin bend. Nema video niti zvucnih zapisa njegovog izvodjenja, ali se mogu naci snimci Terry Bozzia kako to svira. Ovaj momak pokusava da skine tu kompoziciju, mozes videti jedan fragment u notnom zapisu i opis onoga sto taj zapis predstavlja.
Čuo sam za Black Page i video kako to svira dečko od 16 i devojčica od 12 godina. Evo link za ovog od 16:

[youtube]F-b7pBBT1s8&feature=related[/youtube]

Osim, maltene, nasumičnih zaustavljanja (popularnih "štopova") i promena tempa, kompozicija je prilično jednostavna.
Ognjen wrote:Hteo sam da dodam u prethodni post, ali kaze ne moze...
Pogledah ponovo cuveni "battle". Sem stvarno zanimljivog uvoda u solo, Weckl se trudio da svira brzo i "flashy". Colaiuta je svirao brze i vise "flashy" i u sve to ubacivao kombinacije ruku i nogu (zamenjujuci desnom nogom levu pa desnu ruku na primer) kojima Weckl nije ni prisao (on je ostao na Gadd-ovim forama, dve ruke-dabl nogom i tome slicno). Od sve trojice, Gadd je pokazao groove, Colaiuta tehniku. Weckl je ostao negde izmedju. A posto vec pricamo o tehnici... :wink:
Ja sam i rekao da je Colaiuta brži od Weckla, to stoji. I mogu se složiti da je Weckl ostao negde između u ovom "duelu", međutim baš zato i smatram da je pokazao najviše od sve trojice, jer nije forsirao jedan fazon, već je pokazao da zna prilično....well, sve. :) Za Gadd-a se vidi da po brzini i sirovoj tehnici ne može da isprati ni Weckl-a, ni Vinnie-ja, ali zato ITEKAKO ume da svira muzikalno (moguće i muzikalnije od ove dvojice).

"Zamenjujuci desnom nogom levu pa desnu ruku na primer" - alternacija između nogu i ruku je jedna od osnovnih stvari kod linear drumming-a, i nije ništa naročito teško.

"Kojima Weckl nije ni prisao..." Ovaj, odgledaj samo ovaj video, pa vidi ko kome "ne može da priđe" :wink: :

Btw, ne zovu Weckla džabe "triplet king". :)

Orgasmatron

Post by Orgasmatron » 24 Nov 2008, 05:15

Pazi, ja zauzimam stranu Dave-a jer je chovek zaista objasnio zivot shto se toga tiche, ali i dalje, zashto se raspravljati oko toga kao da njih boli dupe ko je bolji od koga? Oni nemaju nikakvih komplexa da bi se medjusobno nadjebavali i dok ih vi bodrite kao neki navijachi na derbiju Zvezda-Partizan njih dvojica zajedno u nekom studiu rade jamming session ili sede u nekom restoranu i pijuckaju espresso :], batalite se prichica :D i ne treba da bude otvorena tema LOSI bubnjari, treba da bude otvorena tema PRECENJENI I PODCENJENI bubnjari

Marko_chupavi
MF veteran

Post by Marko_chupavi » 24 Nov 2008, 10:30

i dalje ne mogu da verujem da ljudi postuju na ovoj temi??? LOS BUBNJAr???? ahahahah

raskee_drummer

Post by raskee_drummer » 24 Nov 2008, 12:44

Marko_chupavi wrote:i dalje ne mogu da verujem da ljudi postuju na ovoj temi??? LOS BUBNJAr???? ahahahah

hahahaha...kingu :D :D :D :D :D

vbraca
vrabac

Post by vbraca » 25 Nov 2008, 22:25

Los bubnjar-normalan covek
Dobar bubnjar-Apsolutno lud i opicen...
:)

Derrick
MF veteran

Post by Derrick » 25 Nov 2008, 22:39

vbraca wrote:Los bubnjar-normalan covek
Znači ja sam loš bubnjar. :cry: :cekic:

raskee_drummer

Post by raskee_drummer » 26 Nov 2008, 06:25

Derrick wrote:
vbraca wrote:Los bubnjar-normalan covek
Znači ja sam loš bubnjar. :cry: :cekic:

Derrock ti se ne javljaj :D
Ti si dobar bubnjar..samo naravno-uvek to mozhe bolje (Ovo ja sebi stalno govorim) :oops: :P hehehehe
Jojjj-ja nekom' neshto govorim :cekic: :bounce:

Post Reply