Odabir tjub empa - predlozi, saveti, itd.
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Re: Odabir tjub empa - predlozi, saveti, itd.
Preleteo sam ovu super temu, ima dobrih predloga. Guvnor je kao i uvek ispao najveća drugarčina pa je sažvakao sve za nas nestrpljive da tražimo.
Imam samo par zamerki, recimo, ako planiraš da sviraš po klubovima 5W je stvarno neozbiljno, druga stvar, nemojte da uzimate kao default opciju da u tom klubu postoji tonac i da on ima mikrofon i da postoji razglas, i da on ima miksetu ili šta već. Svirao sam mnogo puta po klubovima samo sa bine jer nije bilo uslova za ozvučenje.
Poslednja stvar, ne znam kakvi su ovi novi Voxovi, ali imam prilike često da drndam jednog matorog AC30 i on stvarno ima prelep klin i super zvuk, ali pedale ne voli ni malo, svaka kao da mu pogorša zvuk. Ne znam da li koristiš dosta pedala ili sviraš strejt, pa eto razmisli i o tome.
Imam samo par zamerki, recimo, ako planiraš da sviraš po klubovima 5W je stvarno neozbiljno, druga stvar, nemojte da uzimate kao default opciju da u tom klubu postoji tonac i da on ima mikrofon i da postoji razglas, i da on ima miksetu ili šta već. Svirao sam mnogo puta po klubovima samo sa bine jer nije bilo uslova za ozvučenje.
Poslednja stvar, ne znam kakvi su ovi novi Voxovi, ali imam prilike često da drndam jednog matorog AC30 i on stvarno ima prelep klin i super zvuk, ali pedale ne voli ni malo, svaka kao da mu pogorša zvuk. Ne znam da li koristiš dosta pedala ili sviraš strejt, pa eto razmisli i o tome.
Mozda P&K Audio Chrunchboy? Tj modifikovan na odgovarajucu snagu i to 

Ih da je samo to, nego pokušavam da usmerim misli na muziku i srodne teme.sl0e wrote:Slozili smo se i oko : http://oi54.tinypic.com/14av4vm.jpgguv'nor wrote:Ono, kapiram da se ložimo na slične stvari - muzički naravno![]()
![]()

JTM je jedno od (ako ne i THE) najuniverzalnijih jednokanalnih pojačala. Fora je u tome što je pravljeno samo par godina (prve polovihe šezdesetih) i ljudi kojima je trebao čistiji zvuk su ostajala na Fenderu, dok je ostatak prihvatao Maršalovu priču glasnijeg, oštrijeg i haj gejnijeg™. Tako da dosta tu još nedorečenog ima.sl0e wrote:Hvala najlepse na linkovimaTo je od prilike to sto bih zeleo da postignem na sonicnom planu, tako da si ga ub'o. Mislim na JTM. Vidis, to je isprva bio moj plan, tj. kada je Rax13 kupovao amp, ja sam otisao sa njim kod Pece koji je bas tada radio repliku originalnog JTM-a (dakle imao je i original u radnji) za neku musteriju koja nije stedela na delovima. Rezultat tog upoznavanja sa Pecinim JTM-om je pad na guzicu - nikada pre toga nisam cuo deblji zvuk stradze uzivo, u kombinaciji gitara->kabl->amp. Ja sam se jos tada interesovao za JTM, ali sam bio 100-150 evra kratak, i zavrsio bih tada jos to pojacalo da nisam saznao da cu morati da sam finansiram ratu za faks. Tada sam prodao i taj 2x12" kabinet, tako da sam ostao i bez para, i u minusu za zvucnike. No, evo prilike za popravni.

E sada, potpuno je deseta priča kakve i koje komponente koristiš, jer se tu već dolazi do fine tjuninga pojačala, karaktera visokih, niskih, načina na koji reaguje i sl...
Manje-više, nema loših pojačala (ok ima, ali you get the point

Pod sweet spot predpostavljam da misliš na ulazak u drajv? Ako je tako - zaboravi!sl0e wrote: Nego, ajd' vec kada si tuda te pitam nesto - posto kontam da imas onu zverinu kuci od glave, i P&K kabinet, koliko je to podnosljivo svirati u sobnim uslovima ako otpanjis da dodje u taj sweet spot?

Ne mere stotka da se svira u kući na sweet spotu, ruše se zidovi. Doduše, kada se namesti kako treba, može da se svira samo "na kabl" i zvuči isto kao što čika Lance Keltner to demonstrira u prethodnom klipu, ali seljače nema uslova to da snimi kako treba, nego stavlja mobilni na kutiju, gubi sav bas koji postoji i dobija visoke koji ne postoje čim vol na gitari pređe 7-8.

Jbga, neće kamerica da hvata "meso" kada je tako glasno.
Dobra stvar kod tih dizajnova™ je što imaš zdrav ton od nule do desetke, na istom tom opsegu nenormalno dobro prima svaku pedalu koju joj daš.
Sramotni klipovi, zato ih i nema na Youtube-u, ali postavljeni ovde čisto zbog predstave koliko zdravo radi sa Vol na 1, čim krene da se čuje.

Zbog svega toga će JTM sa svojih 30ak wati, 1x12" i eventualno nekim PPIMV ili Power Break-om biti savršeni all-rounder.
Jedini problem je što, ako ćeš ga praviti, treba da budeš siguran da je to to, jer ipak treba uložiti neku lovu i biti svestan da je nikada nećeš vratitit u nekoj daljoj prodaji.

Guvnr, onaj 6was9 dizajn mi se bash dopada
Definitivno dobra opcija, koju vredi razmotriti Sloe.
Retko ko od nas ima prilike da se pojacha koliko dolikuje, te da oseti headroom dve dvanaestice, a kamoli 4. Stoga meni lichno i dalje nije potrebno nishta preko 1x12 dizajna. A i lakshe je experimentisati sa zvuchnicima, samo promenish jedan
Chak ni sa pojachalom koje trenutno imam...ne mogu da osetim 2x12, chim se pojacham na dovoljno da pristojno osetim headroom, biva glasno za nedeljno popodne u zgradi jelte.
SLoe brate izaberi neki dizajn koji mozhe da se menja upgraduje u vremenu kako ti padne na pamet. Uzmesh brate DIY verziju, i posle menjash shta ti padne na pamet, zvuchnike, lampe, grill
Jebote potpuno sam se smrzo kad sam izvalio koliko zapravo zvuchnici utichu nakon stho sam odgledao ovaj klip
[youtube]jWK0sa7tlfI&feature=player_embedded[/youtube]

Retko ko od nas ima prilike da se pojacha koliko dolikuje, te da oseti headroom dve dvanaestice, a kamoli 4. Stoga meni lichno i dalje nije potrebno nishta preko 1x12 dizajna. A i lakshe je experimentisati sa zvuchnicima, samo promenish jedan

SLoe brate izaberi neki dizajn koji mozhe da se menja upgraduje u vremenu kako ti padne na pamet. Uzmesh brate DIY verziju, i posle menjash shta ti padne na pamet, zvuchnike, lampe, grill

Jebote potpuno sam se smrzo kad sam izvalio koliko zapravo zvuchnici utichu nakon stho sam odgledao ovaj klip
[youtube]jWK0sa7tlfI&feature=player_embedded[/youtube]
Koliko V30 ima svrsh zvuk, strasno
Orange Dual Terror

uklapa se u sve to što tražiš, e sad jedino da li želiš Black Sabbath Doom Mulj?

uklapa se u sve to što tražiš, e sad jedino da li želiš Black Sabbath Doom Mulj?
@Cortex, taj rad matorančiću, zbog toga je i extra što je sl0e krenuo ka 30W, jer u varijanti sa 1x12" može da isproba skoro sve što postoji (sem Alnico Blue i G12M) uz strašno mali gubitak love, a ogromnu razliku u zvuku.
Amin! NažalostCortex wrote:Retko ko od nas ima prilike da se pojacha koliko dolikuje, te da oseti headroom dve dvanaestice, a kamoli 4. Stoga meni lichno i dalje nije potrebno nishta preko 1x12 dizajna. A i lakshe je experimentisati sa zvuchnicima, samo promenish jedan

Cortex wrote:Jebote potpuno sam se smrzo kad sam izvalio koliko zapravo zvuchnici utichu nakon stho sam odgledao ovaj klip.

Isprobali smo pojačalo sa G12H30 (veliko hvala Funkomatu

Tako da, ili malo veći kabinet za jedan V30 (ali koliko sam čuo uglavnom se koristi za 2x12ili veće kombinacije), ili neki drugi zvučnik sa malo više basa. Naravno, sve to posmatrati u neizbežnoj korelaciji sa samim tipom pojačala.
Srećno!

[potencijalno koristan off]
Dakle, šta da se radi za ručno odnošenje™ kutijastog zvuka i dobijanje low enda? I mene zanima. Trenutno koristim drugarov Peavey XXX box, koji dodaje malo tog zrna i kocke, pretpostavljam da se mečuje sa uber talme glavom, ali ja b' nešto novo, nešto divlje™. Plus, čitao sam nešto po netu da ti njegovi Sheffieldi unutra ne reaguju baš lepo na majk kad se snima. Dakle, osim Greenbacka, koji mi je prvi pik, šta još može za lep zaobljen zvuk?
[/potencijalno koristan off]
Dakle, šta da se radi za ručno odnošenje™ kutijastog zvuka i dobijanje low enda? I mene zanima. Trenutno koristim drugarov Peavey XXX box, koji dodaje malo tog zrna i kocke, pretpostavljam da se mečuje sa uber talme glavom, ali ja b' nešto novo, nešto divlje™. Plus, čitao sam nešto po netu da ti njegovi Sheffieldi unutra ne reaguju baš lepo na majk kad se snima. Dakle, osim Greenbacka, koji mi je prvi pik, šta još može za lep zaobljen zvuk?
[/potencijalno koristan off]
- mislim_stvarno
Ja sam bas hteo da otvorim temu za kutijast ton.
Jel moze neko da objasni malo to? Mislim, znam kako to zvuci, pa me zanima kako ga odstraniti. Ponekad kad se igram eq-uom pojacala, dobijem to, i zvuci bzvz, trulo, i onda ne znam sta tacno da radim da bih ga uklonio... Obicno vrtim potove u nedogled i nestane, ali ne znam koji je najodgovorniji, mislio sam da su to mid frekvencije, ali ne znam...
Trenutno nemam problem sa tim, ali voleo bih da znam, kako se to resava, pa ako neko moze da pomogne

Jel moze neko da objasni malo to? Mislim, znam kako to zvuci, pa me zanima kako ga odstraniti. Ponekad kad se igram eq-uom pojacala, dobijem to, i zvuci bzvz, trulo, i onda ne znam sta tacno da radim da bih ga uklonio... Obicno vrtim potove u nedogled i nestane, ali ne znam koji je najodgovorniji, mislio sam da su to mid frekvencije, ali ne znam...

Trenutno nemam problem sa tim, ali voleo bih da znam, kako se to resava, pa ako neko moze da pomogne

Najbezbolnije se odstranjuje kupovinom JCM800, cenim.
edit: a kako se manje bezbolno rešava? Pa, ja recimo prvo dođem do ekstremnog setovanja, tj spičim EQ na težak V, pa onda idem midlovima malo gore, i paralelno skidam visoke. Naravno, zavisi i od karaktera magneta i pojačala.
edit: a kako se manje bezbolno rešava? Pa, ja recimo prvo dođem do ekstremnog setovanja, tj spičim EQ na težak V, pa onda idem midlovima malo gore, i paralelno skidam visoke. Naravno, zavisi i od karaktera magneta i pojačala.
Onaj klip sa zvucnicima treba skinuti i drzati u arhivi ali samo AUDIO. Pa onda zapisati sta vam se najvise dopalo i videti koji je zvucnik u pitanju. Meni se recimo jako dojmi EVL "original ..nesto". I v30 naravno. Namerno nisam gledao sta svira i prepoznao sam ga 'oma.
Kutijasiti ton se dobija zbog nezgodnih nizih srednjih. Takodje ako je drive "tup" to moze da zasmeta poprilicno. Najcesce sam to cuo kada se od pojacala koja nisu namenjena za neki konkretan drive to trazi brakeup-om. Ono sto gitarista istripuje dok stoji pored odvaljenog pojacala niko ne moze srediti i ubediti da to nije bas dobro sve dok se ceo zvuk ne snimi i poslusa na "normalnoj" glasnoci. Neki ljudi vole (a ja jos uvek ne kontam zasto) kada cuju gomilu modela marshala kako prdi u blatu i kao to je "faaaaat". Nema artikulacije, nema teksture, nista se ne cuje ... ko fuzz
(jbg. morao sam
). Velika je stvar ukombinovati glavu i zvucnik. Nije dzaba uobicajena kombinacija vox i alnico blue, nije dzaba hi gain i messa i nije dzabe marshall i greenback. Sto vise masti to pre treba juriti neki "utegnutiji zvucnik" i obrnuto. Kapiram da bi tiny terror propevao uz neki manji box sa greenbackom pre nego sa v30. Al' neko voli te ostre vise srednje i utegnut bas
... igrarijama nikad kraja. Enivej, ja bih uvek na najsigurniju varijantu. I cini mi se da bi tiny terror bio najbolji moguci izbor samo mu posle napraviti dobar box.
Kutijasiti ton se dobija zbog nezgodnih nizih srednjih. Takodje ako je drive "tup" to moze da zasmeta poprilicno. Najcesce sam to cuo kada se od pojacala koja nisu namenjena za neki konkretan drive to trazi brakeup-om. Ono sto gitarista istripuje dok stoji pored odvaljenog pojacala niko ne moze srediti i ubediti da to nije bas dobro sve dok se ceo zvuk ne snimi i poslusa na "normalnoj" glasnoci. Neki ljudi vole (a ja jos uvek ne kontam zasto) kada cuju gomilu modela marshala kako prdi u blatu i kao to je "faaaaat". Nema artikulacije, nema teksture, nista se ne cuje ... ko fuzz

+1MUzzY wrote: Kutijasiti ton se dobija zbog nezgodnih nizih srednjih.
Da, ja sam tek poslushavshi ovaj klip video koliko je V30 precenjen nekako. Ok je u kombinaciji sa nekim dosta basovitim zvuchnikom, ali mi se sam po sebi ne svidja. Greenback za moje uho zvuchi najbolje, kao i Celesion Alnico Gold chini mi se, ta dva su mi keva.
Kad chujem one uzhasne razarajuce visoke kod nekog zvuchnika, samo bih ga bacio u najblizhi kontejner, odvratno.
Lichno, ako budem ishao na DIY varijantu a verovatno hocu nakon shto prodam pojachalo koje trenutno posedujem, trazhicu da breakup pochinje vec na 4-5, a na 7-8 pogurano najblazhim overdrivom da dobijam neki zvuk npr kao Frank Gambale u Little Charmer => http://soundcloud.com/earthless/frank-g ... le-charmer , ok zvuk za ritam razlaganja ova mu je mnjah, ali kad krene solo, to je ta kolichina bassa ta definicija, taj smoothness, sve kako se meni dopada bash ga je ubo, a twang se chuje kad god okine zhicu bash zdrav zvuk, kako se vama chini? A znam da je snimano na humbuckeru. Tj bar bi trebalo. Mada Frank nema shta ne koristi jbt, uci u trag tome shta je koristio na kom albumu je kao pokushati naci shemu za php kod koji bi iz cocine rechenice izbacivao potpis. (izvinjavamsemoraosam
)™
Kad chujem one uzhasne razarajuce visoke kod nekog zvuchnika, samo bih ga bacio u najblizhi kontejner, odvratno.
Lichno, ako budem ishao na DIY varijantu a verovatno hocu nakon shto prodam pojachalo koje trenutno posedujem, trazhicu da breakup pochinje vec na 4-5, a na 7-8 pogurano najblazhim overdrivom da dobijam neki zvuk npr kao Frank Gambale u Little Charmer => http://soundcloud.com/earthless/frank-g ... le-charmer , ok zvuk za ritam razlaganja ova mu je mnjah, ali kad krene solo, to je ta kolichina bassa ta definicija, taj smoothness, sve kako se meni dopada bash ga je ubo, a twang se chuje kad god okine zhicu bash zdrav zvuk, kako se vama chini? A znam da je snimano na humbuckeru. Tj bar bi trebalo. Mada Frank nema shta ne koristi jbt, uci u trag tome shta je koristio na kom albumu je kao pokushati naci shemu za php kod koji bi iz cocine rechenice izbacivao potpis. (izvinjavamsemoraosam

Znaci, ne preterano tesko?uci u trag tome shta je koristio na kom albumu je kao pokushati naci shemu za php kod koji bi iz cocine rechenice izbacivao potpis