Boss BD-2 Modifikacija
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
- Jimmy Henderson
Re: Boss BD-2 Modifikacija
ajd rockett drugar . prosvetli me !
sta to znaci " CS-3 posle BD-2 " ??
a sta ces , jos sam "zelen"
i da potvrdim , sa originalnim napajanjem sve radi OK !!!
ma nema vise sanse da ikad kupujem nesto sta je "nachbau" ( to se bolje znati visacki marko)
ovde je to izraz kad kupujete nove delove limarije za kola , ali nisu original.
muka je to ako unapred ne stavite te nove delove pre lakiranja. mora se prvo sve pripasati.
a cesto su ti nachbau delovi problematicni, npr. kod golfova dvojki retko da prednji blatobrani pasu bez problema....
sta to znaci " CS-3 posle BD-2 " ??
a sta ces , jos sam "zelen"
i da potvrdim , sa originalnim napajanjem sve radi OK !!!
ma nema vise sanse da ikad kupujem nesto sta je "nachbau" ( to se bolje znati visacki marko)
ovde je to izraz kad kupujete nove delove limarije za kola , ali nisu original.
muka je to ako unapred ne stavite te nove delove pre lakiranja. mora se prvo sve pripasati.
a cesto su ti nachbau delovi problematicni, npr. kod golfova dvojki retko da prednji blatobrani pasu bez problema....
- Rocket Roll
Bossov Blues Driver 2, stavljen u lanac pre Bossovog Compressor / Sustainera 3, što izgleda ovako...Jimmy Henderson wrote:" CS-3 posle BD-2 "

...a zvuči ovako...
->Boss BD-2 -> Boss CS-3<-
...umesto malo tipičnije postavke: Bossov Compressor / Sustainer 3, stavljen u lanac pre Bossovog Blues Drivera 2, što izgleda ovako...

...a zvuči ovako:
->Boss CS-3 -> Boss BD-2<-
Bolje od toga - bićeš pozvan na svirku pa da to čuješ u akciji.Rocket Roll wrote:CS-3 posle BD-2 - da, to je vrlo zanimljivo!
Da li se možda možemo nadati jednom kratkom snimku?
Koliko da se "pohvalim" - kupio sam još jedan primerak bluesdrivera BD-2 i sada je situacija jako zanimljiva jer mogu da ih koristim onako kako je to radio SRV sa TS-808, znači jedan kao booster, a drugi kao overdrive. Prvi utisci su jako dobri. Zapravo BD-2 je pandan Ibanezovom Tubescreameru i radi jako toplo i daje prilično "lampaški" zvuk. Najbolje radi sa humbackerima, a tu varijantu koristi i jedan od mojih favorita Larry Carlton (Gibson ES-335, Boss BD-2 , ali i Dumble 1x12 combo!).
- Rocket Roll
Čestitam(o)!
Pre nego ga modifikujete! Sada imate priliku da ih uporedite "jedan na jedan" - nemodifikovani i vaš modifikovani BD-2 (na istoj gitari i istom pojačalu.) Smem li se nadati da ćete imati dovoljno vremena da snimite takav test? Ništa fancy, ali bi me radovalo da nam date desetak sekundi jednog pa drugog, po mogućnosti onako kako ste radili snimke i testove Behringerovih pedala (mikrofon ispred pravog pojačala).

Pre nego ga modifikujete! Sada imate priliku da ih uporedite "jedan na jedan" - nemodifikovani i vaš modifikovani BD-2 (na istoj gitari i istom pojačalu.) Smem li se nadati da ćete imati dovoljno vremena da snimite takav test? Ništa fancy, ali bi me radovalo da nam date desetak sekundi jednog pa drugog, po mogućnosti onako kako ste radili snimke i testove Behringerovih pedala (mikrofon ispred pravog pojačala).
Moja lemilica je brža od tebeRocket Roll wrote: Pre nego ga modifikujete! Sada imate priliku da ih uporedite "jedan na jedan" - nemodifikovani i vaš modifikovani BD-2 (na istoj gitari i istom pojačalu.) Smem li se nadati da ćete imati dovoljno vremena da snimite takav test? Ništa fancy, ali bi me radovalo da nam date desetak sekundi jednog pa drugog, po mogućnosti onako kako ste radili snimke i testove Behringerovih pedala (mikrofon ispred pravog pojačala).

Ipak, čućeš bar nešto, ali prvo pročitaj tekst koji sledi.
Ovu "novu" pedalu nisam dirao prosto zato ako je budem prodavao ili menjao da ostane original jer znaš kakvi su naši ljudi - nemaju poverenja u nečije znanje, trud i rad dok na Zapadu to debelo plaćaju pa su takve pedale bar 30% skuplje od fabričkih pa i ako nisu bolje bar su različite od onih koje koriste prijatelji.
Sve u svemu moju "staru" pedalu sam vratio na fabričko stanje iz prostog razloga što se tonski razlikuje od ove pa kada se koriste uparene to nije zgodno rešenje. Pri tom je modifikovana pedala i glasnija. Sada je situacija da i tonski i po nivou izlazi istovetan zvuk iz obe pedale, a moguće ih je koristiti istovremeno bez degradacije zvuka. Siguran sam da će ovo biti isprobano na prvoj sledećoj svirci.
Da se vratim na početak teksta o modifikaciji. Već sam pisao o tome da je ovo jedna divna pedala koju kako god da modifikujete ostaje njen prepoznatljiv zvuk i radi dobro tako da vrsta modifikacije zavisi od ličnih afiniteta. Ono što je moja prednost je da imam Dudu Bezuhu za prijatelja i "stručnog konsultanta" koji u par minuta čuje ono što ja guslam nedelju dana. Dok radite prepravke malo se i zaludite zvukom pa ne čujete uvek sve finese. Do sada su isprobane na svirkama tri modifikacije i ono u čemu smo se obojica složili već je napisano: svaka je dobra.
Ono što sam ja rasčistio na početku modifikovanja to je sistem klipovanja. Ja sam se odlučio za zadržim simetrično klipovanje dok većina modifikatora pedalu dovodi u asimetrično klipovanje. Za one koji ne znaju simetrično klipovanje znači da se simetrično odsecaju vrhovi obe poluperiode signala, a asimetrično liči na klipovanje lampe sa bitnom razlikom što lampa proizvodi parne harmonike prijatne ljudskom sluhu, a tranzistori neprijatne neparne. Video sam i glasanje na inostranom forumu gde se većina opredelila za asimetrično kao lepše i prijatnije, ali je meni lepše upravo obratno. Primeri simetričnog klipovanja su BD-2 i Tubescreamer, a asimetričnog Boss SD-1.
Meni su se posebno dopale dve modifikacije: jedna koju nisam objavio je potpuno moja i sastoji se u zameni svih kondenzatora u pedali i promene nekih vrednosti. Ova modifikacija je dala pun zvuk sitnog zrna i najviše je bila "lampaška", ali je čitava pedala glasnija i sa više gaina. Druga modifikacija je po Keeley uputstvima s tim da su diode bile 1N914 i 1N4001 i to je zvuk koji bi se verovatno dopao Rocketu jer voli Muffa. Dakle, jedan raspevan, kristalan zvuk sa pregršt harmonika koji prilično vuče na zvuk distorzije i sa kojim akordi zvuče sjajno, ali meni se nije sasvim dopalo nešto krupnije zrno u solo deonicama. Kasnije sam bio prinuđen da izbacim tantal kondenzatore jer iako ih forsiraju i Keeley i Monte Allum oni nisu dobri jer unose izobličenje koje se čuje u bypass stanju na sledećoj pedali. Druga je priča kada se napravi pravi bypass. Uopšte o upotrebi različitih vrsta sprežnih kondenzatora vođena je lepa rasprava na adresi http://www.diystompboxes.com/smfforum/i ... ic=61273.0, a detaljnije oscilograme možete videti na adresi http://members.aol.com/sbench102/caps.html.
Na kraju jedini zvučni zapis je napravljen sa jednom među varijantom sa propuštenim spektrom nižih tonova (C14 i C100) i sa diodama 1N4148, a to sa različitim položajima dugmića na pedali zvuči ovako:
http://www.box.net/shared/yckk8d7w48
Kao zaključak teme mogao bih da ponovim već napisano: ako ste zadovoljni pedalom ne dirajte je, ako hoćete otvoreniji zvuk ali sa više basa i sa puno harmonika idite na Keeley mod. Asimetrično ili simetrično klipovanje - morate sami da odlučite.
Sava wrote:Na kraju jedini zvučni zapis je napravljen sa jednom među varijantom sa propuštenim spektrom nižih tonova (C14 i C100) i sa diodama 1N4148, a to sa različitim položajima dugmića na pedali zvuči ovako:
http://www.box.net/shared/yckk8d7w48
Al ovo dobro zvuci...
- Rocket Roll
Aha! To je Duda, na test-fajlu?
Blaži, ali civilizovaniji gain - dopada mi se modifikacija. Potpuno ste u pravu - kako je god modifikovali, ne može da se izbaci "blues" iz "Blues Drivera".
Znate na šta me najviše podseća, u tom modu? Na Dallas Rangemaster:

Blaži, ali civilizovaniji gain - dopada mi se modifikacija. Potpuno ste u pravu - kako je god modifikovali, ne može da se izbaci "blues" iz "Blues Drivera".

Jeste, Duda je bio test majstor, a ja sam vrteo dugmiće na pedalama što sam pomenuo u tekstu o Behringeru. Snimili smo još i CS-3 u dve varijante što ću uskoro da prezentujem jer, priznajem, bio sam protivnik kompresora, ali sam se u međuvremenu "primio". Imam i sve delove za Mxr/Ross/Keeley kompresor samo treba da sednem i da ga napravim jer i mene živo zanima kako to radi.Rocket Roll wrote:Aha! To je Duda, na test-fajlu?![]()
Blaži, ali civilizovaniji gain - dopada mi se modifikacija. Potpuno ste u pravu - kako je god modifikovali, ne može da se izbaci "blues" iz "Blues Drivera".![]()
Znači ovo je bila neka prelazna varijanta BD-2 koja mi je bila kratko u upotrebi, a od značaja su one dve varijante koje sam opisao u prethodnom tekstu.