Omiljeni efekat

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply

Omiljeni efekat

Wah-wah
25
21%
Overdrive
31
26%
Distorzija
12
10%
Fuzz
9
8%
Delay
24
21%
Volume pedal
2
2%
Compresor
1
1%
Chorus
6
5%
Flanger/Phaser..
2
2%
Other
5
4%

Total votes: 117

Hillybilly

Re: Omiljeni efekat

Post by Hillybilly » 26 Jun 2011, 22:13

Reverb :1:

Ja bez reverba ne umem da sviram! Do duse ne umem ni s' njim :lol:

@Guvnor

Sorry brale!!!

Solomoon

Post by Solomoon » 26 Jun 2011, 22:23

Hillybilly wrote:Reverb :1:

Ja bez reverba ne umem da sviram! Do duse ne umem ni s' njim :lol:

@Guvnor

Sorry brale!!!
meni je reverb na pojacalu neprekidno ukljucen..toliko su mi usi navikle da kad ga iskljucim tako mi je skucen zvuk kao da je room reverb a ne normal :D

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 26 Jun 2011, 22:32

I meni je kod kuce reverb uvek ukljucen, i to fino odvrnut dok je sa bendom i na svirkama uvek na 0. Bez obzira na to, reverb unit je sledeci na listi.

Solomoon

Post by Solomoon » 26 Jun 2011, 22:45

Funkomat wrote:I meni je kod kuce reverb uvek ukljucen, i to fino odvrnut dok je sa bendom i na svirkama uvek na 0. Bez obzira na to, reverb unit je sledeci na listi.
i meni bi dobro dosla reverb pedala sa vise opcija jer stvarno volim tu dubinu u zvuku :D

bancika

Post by bancika » 26 Jun 2011, 23:23

Ako trazis tako nesto, preporucujem Hardwire RV-7. Ima sve sto mozes da pozelis od reverb pedale i skroz je profi uradjena. Vidi se da su razmisljali i uneli neke inovacije u dizajn pedale. Reverb i delay su jedine dve pedale za koje pristajem da budu digitalne jer rade posao podjednako dobro ili bolje nego analogne spravice.
Poz

Solomoon

Post by Solomoon » 26 Jun 2011, 23:32

bancika wrote:Ako trazis tako nesto, preporucujem Hardwire RV-7. Ima sve sto mozes da pozelis od reverb pedale i skroz je profi uradjena. Vidi se da su razmisljali i uneli neke inovacije u dizajn pedale. Reverb i delay su jedine dve pedale za koje pristajem da budu digitalne jer rade posao podjednako dobro ili bolje nego analogne spravice.
Poz
u cemu je funkcionalna razlika izmedju te i ove pedale

Image

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 26 Jun 2011, 23:39

bancika wrote:Reverb i delay su jedine dve pedale za koje pristajem da budu digitalne jer rade posao podjednako dobro ili bolje nego analogne spravice.
Mogu i digitalne da rade veoma fino ali nikad bolje od lampaskog zicanog reverba ili trakasa.

Kill surf city

Post by Kill surf city » 26 Jun 2011, 23:51

Ja preferiram digitalne verbove :mrgreen: Super je spring reverb, samo nije ono sto meni treba :ziveli:

bancika

Post by bancika » 27 Jun 2011, 00:06

Solomoon wrote: u cemu je funkcionalna razlika izmedju te i ove pedale
Npr, hardwire ima voltage booster ugradjen koji dize napon na 18V (bilo da se napaja baterijom ili na adapter). To znaci da ce moci da primi vise signala pre nego i sam udje u overdrive (ne zelis da ni jedna pedala koja nije od/dist bude sama po sebi overdrive-ovana). Ako ispred reverba imas malo jacu dist pedalu ili lampaski preamp, visak headroom-a dobro dodje. Postoji mali switch unutra kojim mozes da ukljucis "repove"...kada se pedala iskljuci i dalje cujes kratko vreme zaostali reverb dok je bila ukljucena, umesto da odjednom prekine reverb. Dobijes plasticno-gumeni poklopac koji ide preko potenciometara. Dodje zgodno ako nista drugo dok ne sviras i za premestanje jer stiti potenciometre od ostecenja. Tako mi je neko zgazio bas marshall jackhammer i iskrivio jednu kapicu potenciometra - sa ovim to ne moze da se desi. Dobijes i nalepnicu gumiranu koja ide na footwswitch ako hoces da ti svetli u mraku pedala, zgodno za ljude koji sviraju po klubovima (ja ne :)). Interesantno je i to sto ako baterija crkne automatski se prebaci u bypass mode, ostale pedale jednostavno crknu.
Nista ultra-giga-mega, ali puno zgodnih sitnica.
:ziveli:

bancika

Post by bancika » 27 Jun 2011, 00:13

Funkomat wrote: Mogu i digitalne da rade veoma fino ali nikad bolje od lampaskog zicanog reverba ili trakasa.
Naravno da nesto sto simulira nesto drugo ne moze nikako da bude toliko dobro...ali pedala ima dosta prednosti:
* lampaski reverb je one-trick-pony, dok pedale imaju vise mogucnosti
* lampas je skup, glomazan, trosi vise struje (go green :mrgreen: ) i zahteva odrzavanje (menjanje lampi)

Samo treba izvagati da li razlika u zvuku opravdava sve lose strane koje sprava nosi. Npr nikad ne bih zamenio lampsko pojacalo pedalom ili procesorom, ali nesto marginalno kao reverb ili delay sigurno da. Naravno, neko drugi ce drugacije gledati na stvari :)

Solomoon

Post by Solomoon » 27 Jun 2011, 00:38

bancika wrote: Interesantno je i to sto ako baterija crkne automatski se prebaci u bypass mode, ostale pedale jednostavno crknu. :ziveli:
kako mislis crknu? -.-

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 27 Jun 2011, 00:45

bancika wrote:
Funkomat wrote: Mogu i digitalne da rade veoma fino ali nikad bolje od lampaskog zicanog reverba ili trakasa.
Naravno da nesto sto simulira nesto drugo ne moze nikako da bude toliko dobro...ali pedala ima dosta prednosti:
* lampaski reverb je one-trick-pony, dok pedale imaju vise mogucnosti
* lampas je skup, glomazan, trosi vise struje (go green :mrgreen: ) i zahteva odrzavanje (menjanje lampi)

Samo treba izvagati da li razlika u zvuku opravdava sve lose strane koje sprava nosi. Npr nikad ne bih zamenio lampsko pojacalo pedalom ili procesorom, ali nesto marginalno kao reverb ili delay sigurno da. Naravno, neko drugi ce drugacije gledati na stvari :)
To je kao da kazes da dr&anje ima dosta prednosti jer zene treba odrzavati, slusati njihove gluposti i slicno... :)

bancika

Post by bancika » 27 Jun 2011, 00:46

npr crybaby q95...kada baterija stigne do odredjene granice vise ne moze da "potera" tranzistore za switching i jednostavno ne radi pedala, ne daje nikakav zvuk. Ne odnosi se tolika na true-bypass pedale. Mada u nekom trenutku baterija mora da se istrosi toliko da bilo koja pedala ne moze da daje zvuk. U takvim situacijama, hardwire automatski prebaci na bypass.

Solomoon

Post by Solomoon » 27 Jun 2011, 00:57

bancika wrote:npr crybaby q95...kada baterija stigne do odredjene granice vise ne moze da "potera" tranzistore za switching i jednostavno ne radi pedala, ne daje nikakav zvuk. Ne odnosi se tolika na true-bypass pedale. Mada u nekom trenutku baterija mora da se istrosi toliko da bilo koja pedala ne moze da daje zvuk. U takvim situacijama, hardwire automatski prebaci na bypass.
aha..ja reko crkne u smislu pokvari se :D ..sad sam gledao ovu pedalu sto si preporucio..vidim da je to ozbiljnija serija od standardne digitech..ali je duplo skuplja..kad budem uzimao reverb, dobro cu razmisliti..

bancika

Post by bancika » 27 Jun 2011, 01:03

Pa da, hardwire je dosta bolja serija od standardnih. Cak i na njoj ne pise nigde digitech, kao da se stide da stave :)
Ja sam imao srece pa sam uzeo od nekog lika sto je kupio pa prodao skoro nekoriscenu za 100$. Na thegearpage.net forumu ima stalno dobrih dealova jer tamo vise ljudi koji su opsednuti opremom kao mi, a zapravo imaju gde da je kupe i cime da je plate. Jedino je problem sto ti treba paypal. Tamo sam uzeo i dc brick za 30$ ili tako nesto i boss dd-20 za 120$ i jos dosta toga. Kod nas bih morao da prodam bubreg da kupim sve to :)

Post Reply