Predstavite Vaš Lanac Gitarskih Efekata
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Re: Predstavite Vaš Lanac Gitarskih Efekata
Ja cisto da ponovim pitanje posto je tema otisla u off previse
Mene nesto zanima. Koliko kosta da se napravi pedala? Mislim od ovih koji su radili. Napravio bih pedalu koja ima u principu 3 razlicite distorzije koje se naizmenicno pale i gase i naravno jedan prekidac koji bi sve ugasio. Da li je to uopste moguce da se uradi (za razumnu cenu)
Mene nesto zanima. Koliko kosta da se napravi pedala? Mislim od ovih koji su radili. Napravio bih pedalu koja ima u principu 3 razlicite distorzije koje se naizmenicno pale i gase i naravno jedan prekidac koji bi sve ugasio. Da li je to uopste moguce da se uradi (za razumnu cenu)
Poenta rucno radjene gitare u svetu i kod nas je potpuno drugacija, u svetu covek hoce da kupi handmade po istoj ili vecoj ceni od fabricke jer zeli da ima nesto napravljeno po njegovim zeljama od kvalitetnog drveta i platice da se tome posveti paznja , da bude uradjeno kako treba i da ima dozivotnu garanciju koja se obicno dobija kod handmade iznstrumenata. Kod nas covek hoce da za duplo manje para od fabricke dobije sve to isto i realno posto je situacija u drzavi takva kakva jeste to i dobija, majstori su prinudjeni da rade za duplo ili troduplo manje para i drze isti kvalitet kao majstori preko grane. I ne daj boze da ako majstor trazi za strata 1000 eura to je dranje dok strat u toj klasi kosta 2000 u radnji napravljen na traci sa mimimumom paznje sa telima od pet komada drveta, i natpisom fendera e onda je to ok.
Ljudi ako ne znate sta je rucni rad i koja je poenta istog, nemojte pricati o tome, nemojte polemisati, nemojte srati.
Ljudi ako ne znate sta je rucni rad i koja je poenta istog, nemojte pricati o tome, nemojte polemisati, nemojte srati.
"ručni rad"..pazi da je ne delje dletom i čekićem
I majstori koriste alate i mašine i to često improvizovane jeftinije i lošije od onih za serijsku proizvodnju
Jedino što ulaže više je vreme, što je logično, jer se više i muči i grči oko svega
I majstori koriste alate i mašine i to često improvizovane jeftinije i lošije od onih za serijsku proizvodnju
Jedino što ulaže više je vreme, što je logično, jer se više i muči i grči oko svega
Istina.Ne razmisljam trenutno o narucivanju handmade gitare,ali potpuno razumem neke ljude,ne sve, koji narucuju gitare kod lutijera.Ali si potpuno u pravu,u svim aspektima.Treba biti realan.majtimika wrote:Poenta rucno radjene gitare u svetu i kod nas je potpuno drugacija, u svetu covek hoce da kupi handmade po istoj ili vecoj ceni od fabricke jer zeli da ima nesto napravljeno po njegovim zeljama od kvalitetnog drveta i platice da se tome posveti paznja , da bude uradjeno kako treba i da ima dozivotnu garanciju koja se obicno dobija kod handmade iznstrumenata. Kod nas covek hoce da za duplo manje para od fabricke dobije sve to isto i realno posto je situacija u drzavi takva kakva jeste to i dobija, majstori su prinudjeni da rade za duplo ili troduplo manje para i drze isti kvalitet kao majstori preko grane. I ne daj boze da ako majstor trazi za strata 1000 eura to je dranje dok strat u toj klasi kosta 2000 u radnji napravljen na traci sa mimimumom paznje sa telima od pet komada drveta, i natpisom fendera e onda je to ok.
Drugo,svi pricaju da je drvo nebitno,pa je ovo nebitno,pa ono...samo su magneti vazni za zvuk.Onda izvolite,kupite polovni Rooster i nakacite mu Di Marzio,i imate vrhunsku gitaru.Za 250 evra.Ne treba vam lutijer.Zasto to nikom nije uspelo do sada?
Duboko cenim trud dobrih majstora,nebitno u kojoj sferi zivota.Posebno ovde,kad je u pitanju muzika,moja najveca ljubav(o knjizevnosti,ne budi ljubomorna!).
Pedale,gitare,pojacala...handmade.
Last edited by pisac on 13 Dec 2015, 12:35, edited 1 time in total.
Evo dersu ja koristim cnc za 50% poslova ostatak rucno, sta ces sadOverdrive wrote:"ručni rad"..pazi da je ne delje dletom i čekićem
Više sam mislio da se upoznam sa gitarom a kako nema niko u blizini onda jedino da je kupim. Vodim se logikom da ako mi se ne dopadne onda da bar izvučem pare. Za tako nešto je zahvalan jedino instrument koji ima ime. Da idem kod tog majstora koji mi radi telo i vrat do 300 evra, moram da kupujem čivije, magnete, potenciometre, hardver i celu elektroniku. Izaći će me skuplje nego Baja meksikanac. A da kupujem elektoniku i hardver iz Squiera šta će mi telo i vrat od majstora? Onda ću kao i Overdrive pre da kupim neku cepanicu do 130 evra i da mi nije žao ako sutra založim sa njome. Ja mislim da je najisplativiji telac neki mex model do 500 evra koji se kasnije može isto za tu lovu preprodati. Mada, to je tako prosta gitara što li je tako skupa pojma nemam
- Rockatansky
Nazalost neke stvari se ne mogu izbeci. Ili mogu ali po veliku cenu. Imao sam lap top koji je napravljen u EU, nekada davno. Ali je kostao djavo ipo.Overdrive wrote:mhm.. taj kompjuter sa kog kucaš je napravljen u Berlinu, pa da..
I ja bih voleo da sam placen ko inzenjer "u svetu", kao i svi drugi profesionlaci, ali nismo jer zivimo i radimo u Srbiji, tako da zasto bi proizvodjac gitara bio izuzet toga?majtimika wrote:Poenta rucno radjene gitare u svetu i kod nas je potpuno drugacija, u svetu covek hoce da kupi handmade po istoj ili vecoj ceni od fabricke jer zeli da ima nesto napravljeno po njegovim zeljama od kvalitetnog drveta i platice da se tome posveti paznja , da bude uradjeno kako treba i da ima dozivotnu garanciju koja se obicno dobija kod handmade iznstrumenata. Kod nas covek hoce da za duplo manje para od fabricke dobije sve to isto i realno posto je situacija u drzavi takva kakva jeste to i dobija, majstori su prinudjeni da rade za duplo ili troduplo manje para i drze isti kvalitet kao majstori preko grane. I ne daj boze da ako majstor trazi za strata 1000 eura to je dranje dok strat u toj klasi kosta 2000 u radnji napravljen na traci sa mimimumom paznje sa telima od pet komada drveta, i natpisom fendera e onda je to ok.
Naravno da nije poenta da mi neko napravi rucno gitaru da bih prosao jeftinije, kao sto sam vec rekao i sam sam napravio jednu gitaru i video sam koji je to crnacki posao i krvav... Ali ne treba ni mene majstor da "dere" zato sto hocu eksluzivu.

Kupujte domace!
To. ako hoćeš da ti uradi gitaru da na glavi piše tvoje ime, da pozadi piše "made for Rockatansky" .da ima oblik tela i glave kako si ti zamislio,hardver koji ti misliš da je najbolji, da na plastici stoji slika tvoje drage,to jeste poenta i razlog da odeš kod majstora.Rockatansky wrote:Naravno da nije poenta da mi neko napravi rucno gitaru da bih prosao jeftinije, )
Zato ne vidim poentu da neko ide kod majstora da mu uradi Telecaster koji će da zvuči kao tele. Piše mi i u potpisu, Sirac Šunka je lepo objasnio

Odustao si od lampaša i procesora? Sad bi hend mejd pedaleros?alfonso wrote:Ja cisto da ponovim pitanje posto je tema otisla u off previse

Promasio si poentu i uhvatio se bas za ono ocigledno, nije te briga zato sto to tako prosto gledas, onda zasto po istoj ili vecoj ceni kupujes taj fender, ili mobilni telefon, lap top , ves masinu. Nije stvar u ceni nego u ocekivanju i razlozima kupovine hand made gitara, da je nas majstor od pocetka naplacivao kao inostrani ljudi bi vise cenili taj zanat i ne bi postavljali pitanje oko kvaliteta. Ovako imas one koji ce da kupe zato sto je jeftino i one koji ce da seru iz istog razlogaRockatansky wrote:Nazalost neke stvari se ne mogu izbeci. Ili mogu ali po veliku cenu. Imao sam lap top koji je napravljen u EU, nekada davno. Ali je kostao djavo ipo.Overdrive wrote:mhm.. taj kompjuter sa kog kucaš je napravljen u Berlinu, pa da..
I ja bih voleo da sam placen ko inzenjer "u svetu", kao i svi drugi profesionlaci, ali nismo jer zivimo i radimo u Srbiji, tako da zasto bi proizvodjac gitara bio izuzet toga?majtimika wrote:Poenta rucno radjene gitare u svetu i kod nas je potpuno drugacija, u svetu covek hoce da kupi handmade po istoj ili vecoj ceni od fabricke jer zeli da ima nesto napravljeno po njegovim zeljama od kvalitetnog drveta i platice da se tome posveti paznja , da bude uradjeno kako treba i da ima dozivotnu garanciju koja se obicno dobija kod handmade iznstrumenata. Kod nas covek hoce da za duplo manje para od fabricke dobije sve to isto i realno posto je situacija u drzavi takva kakva jeste to i dobija, majstori su prinudjeni da rade za duplo ili troduplo manje para i drze isti kvalitet kao majstori preko grane. I ne daj boze da ako majstor trazi za strata 1000 eura to je dranje dok strat u toj klasi kosta 2000 u radnji napravljen na traci sa mimimumom paznje sa telima od pet komada drveta, i natpisom fendera e onda je to ok.
Naravno da nije poenta da mi neko napravi rucno gitaru da bih prosao jeftinije, kao sto sam vec rekao i sam sam napravio jednu gitaru i video sam koji je to crnacki posao i krvav... Ali ne treba ni mene majstor da "dere" zato sto hocu eksluzivu.(I zato sto u USA neko zaradjuje 10x vise za istu stvar...
)
mnogo je tu stvari u igri
prvo, da sam ja majstor za izradu električnih gitara (namerno kažem električnih jer su one neuporedivo jednostavnije od klasičnih, akustičnih itd.) - nikad ne bih uradio nešto što rade ti naši majsotri "od preporuke", a to je da dozvolim da cena mog proizvoda bude toliko niska
To govori o meni kao majstoru, a ne o tržištu i platežnoj sposobnosti kupaca
Ako napravim gitaru koju cenim 2500 evra, tako ću i da je oglašavam, tako ću i da je reklamiram i ni dinar ispod toga ne bi mogla da se kupi
Pa ko voli nek izvoli
To bi bila gitara za one kupce koji kada im staviš dve prelepe gitare, od kojih je jedna ručno ražena, a druga serijski, mogu da uoče razliku i da uvide razlike u kvalitetu isl
I pošto ja znam da takvi ljudi ne postoje, nego da su to tzv Placebo likovi, onda bi mi oni i bili ciljna grupa za šišanje. Kao što imaš more audiofila koji su u stanju da plate 500 evra za gitaru i da se kunu u ženu i decu kako to vredi tih para.
A pošto lično ne da ne verujem, nego sam 100% ubeđen da tu nema nikakve raketne nauke: da je vrat gitare isto što i vrat gitare, da je telo isto što i telo, da je drvo isto što i drvo, to mi ništa i ne znači da li je neko u izradu tog vrata, tela uložio 70 sati ili 17 minuta.
Proizvod je isti.
Da li bih platio tu razliku od 69 sati rada nekome? Ne vidim razlog.
Gitara je gitara i nema tog nekog bogzna kakvog "kvaliteta" (govorimo o dvetu) kojeg bilo ko od nas može da uoči između starta od 500 i strata od 5000 evra.
Može u pitanju da bude neki finiš, poneka šara, intarzija..ali to me i ne zanima. Pričamo o gitarama koje su dobri instrumenti, a to kad je drvo u pitanju znači: da ima prav vrat, da radijus odgovara, da ima unutra šipku da se podešava, da su ivice izbrušene da budu glatke, pragovi takođe, da su nutovi precizno izrezani..da je lepo izlakirana..i to je to
I to sve se radi danas fabrički, vrlo jednostavno, vrlo jeftino - pa ne vidim što bih plaćao nekog domaćeg DIY drvodelju, osik ako baš ne želim neke gorepomenute perverzije tipa intarzije sa mojim cenjenim imenom, nadimkom, simbolima itd
A hardware je dakako poseban padež i tek tu ne bih da ulazim..
Znači, savet vama drvodeljama, ne brukajte se i ne ponižavajte se sa niskim cenama
Uložite u reklamu, držite do sebe, dignite cenu 10x više i..pošto tako funkcioniše tržište, nadajte se boljem od toga da čekate da vas neko preporuči u smislu "e znam jednog čoveka..za dvesa evra ti napravi zver...kaki fender kaki gibson.."
prvo, da sam ja majstor za izradu električnih gitara (namerno kažem električnih jer su one neuporedivo jednostavnije od klasičnih, akustičnih itd.) - nikad ne bih uradio nešto što rade ti naši majsotri "od preporuke", a to je da dozvolim da cena mog proizvoda bude toliko niska
To govori o meni kao majstoru, a ne o tržištu i platežnoj sposobnosti kupaca
Ako napravim gitaru koju cenim 2500 evra, tako ću i da je oglašavam, tako ću i da je reklamiram i ni dinar ispod toga ne bi mogla da se kupi
Pa ko voli nek izvoli
To bi bila gitara za one kupce koji kada im staviš dve prelepe gitare, od kojih je jedna ručno ražena, a druga serijski, mogu da uoče razliku i da uvide razlike u kvalitetu isl
I pošto ja znam da takvi ljudi ne postoje, nego da su to tzv Placebo likovi, onda bi mi oni i bili ciljna grupa za šišanje. Kao što imaš more audiofila koji su u stanju da plate 500 evra za gitaru i da se kunu u ženu i decu kako to vredi tih para.
A pošto lično ne da ne verujem, nego sam 100% ubeđen da tu nema nikakve raketne nauke: da je vrat gitare isto što i vrat gitare, da je telo isto što i telo, da je drvo isto što i drvo, to mi ništa i ne znači da li je neko u izradu tog vrata, tela uložio 70 sati ili 17 minuta.
Proizvod je isti.
Gitara je gitara i nema tog nekog bogzna kakvog "kvaliteta" (govorimo o dvetu) kojeg bilo ko od nas može da uoči između starta od 500 i strata od 5000 evra.
Može u pitanju da bude neki finiš, poneka šara, intarzija..ali to me i ne zanima. Pričamo o gitarama koje su dobri instrumenti, a to kad je drvo u pitanju znači: da ima prav vrat, da radijus odgovara, da ima unutra šipku da se podešava, da su ivice izbrušene da budu glatke, pragovi takođe, da su nutovi precizno izrezani..da je lepo izlakirana..i to je to
I to sve se radi danas fabrički, vrlo jednostavno, vrlo jeftino - pa ne vidim što bih plaćao nekog domaćeg DIY drvodelju, osik ako baš ne želim neke gorepomenute perverzije tipa intarzije sa mojim cenjenim imenom, nadimkom, simbolima itd
A hardware je dakako poseban padež i tek tu ne bih da ulazim..
Znači, savet vama drvodeljama, ne brukajte se i ne ponižavajte se sa niskim cenama
Uložite u reklamu, držite do sebe, dignite cenu 10x više i..pošto tako funkcioniše tržište, nadajte se boljem od toga da čekate da vas neko preporuči u smislu "e znam jednog čoveka..za dvesa evra ti napravi zver...kaki fender kaki gibson.."
Odlično zapažanje. I dobiješ kopiju od nepoznatog graditelja koja na tržištu ne vredi ništa.Overdrive wrote:. to mi ništa i ne znači da li je neko u izradu tog vrata, tela uložio 70 sati ili 17 minuta.
Proizvod je isti.
Zašto bi neko danas išao kod privatnika da mu izradi gitaru ako traži tipičan fender ili gibson zvuk? Pa takve gitare postoje već 50 godina, imaju svoju vrednost i nikada je ne gube. Stvarno apsurdno
- Rockatansky
Promasio sam tvoju poentu zast bi ti kupovao rucni rad. Ali moj motiv je drugaciji, nismo isti i to je normalno. Ja prosto gledam?majtimika wrote: Promasio si poentu i uhvatio se bas za ono ocigledno, nije te briga zato sto to tako prosto gledas, onda zasto po istoj ili vecoj ceni kupujes taj fender, ili mobilni telefon, lap top , ves masinu. Nije stvar u ceni nego u ocekivanju i razlozima kupovine hand made gitara, da je nas majstor od pocetka naplacivao kao inostrani ljudi bi vise cenili taj zanat i ne bi postavljali pitanje oko kvaliteta. Ovako imas one koji ce da kupe zato sto je jeftino i one koji ce da seru iz istog razloga
Znas sta da je taj majstor od pocetka naplacivao kao inostrani ostao bi bez posla, jer mu niko ne bi usao u radionicu.
Nemam nista protiv tebe, zaista, cak naportiv jako cenim sve ljude sa foruma i one koji nisu na forumu koji se bave proizvodnjom instrumenata i pratece opreme, iako su mnogi pljuvani i osporavani po forumu i sire. Ali mi se kenja od tih prica "znas koliko se to naplacuje preko..." Pa idi onda preko. Cekaj malo, ja sam se 10 godina skolovao za budem inzenjer, i jos imam par godina iskustva, i sta sad? Znas koliko bih ja imao para preko... Koga briga, ili cu da idem preko pa cu da zaradim te pare ili cu da ostanem ovde i da radim za onoliko za koliko mogu da prodam svoje znanje. Ali necu kenjati sta bi bilo kada bi bilo... MOgu ja da trazim 1000 evra, ali ne ide. Mogu za 500 da radim i to je to. Meni se to ne svidja, nista vise nego tebi, ali cenu (rada, robe, svega) formira samo ponuda i potraznja, a ne kvalitet... Nazalost ali tako je.
Evo ajde da pricamo otvoreno, ti pravis gitare - koliko ti cenis svoj radni sat otprilike i koliko ti treba vremena da napravis gitaru?
Ja cu odmah reci za sebe, ja mogu da prodam svoje znanje za maksimum 5-6 evra mesecno bruto. Znaci dosta manje ako sam prijavljen jer deo ode drzavi.
@ overdrive Imas poentu donekle, ali nije realno, ako zelis da radis moras da se usaglasis sa trzistem, ljudi koji prave gitare pprvenstveno to vole da rade, a da bi radili moraju i da prodaju, a da bi prodali moraju da drze neke realne cene, sve je zacarani krug, ja sam prvi pobornik da brandirane gitare ne vrede ni trecinu cene koje se traze za njih, niti imam pretenziju da sam naplacujem toliko, ali takodje ne zelim ni da radim besplatno, tj da podcenjujem svoj rad, narocito jer kad se sabere broj sati rada na jednoj gitari i broj sati potrebnih da se napravi sto i cetiri stolice dolazi se da obican stolar zaradjuje duplo vise nego majstor koji radi gitare, a nivo znanja je neuporediv.
Ja sam prvenstveno pricao o kvalitetu proizvoda i odnosu ulozeno dobijeno izmedju rucnog rada i fabricke gitare, naravno da napomenem da nije svaki rucni rad dobar , tj vecina i nije jer danas svako moze sebe da nazove majstorom i da sjebeva reputaciju kompletnog zanata. Vidis da pricam o tome kao o zanatu jer to zaista i jeste, tj ne postoji modjo , vile, drvo sa hristovog krsta i ostali mambo djambo. Sve se svodi na pravilan odabir drveta, pravilnu konstrukciju, i generalno razumevanje koje mnogi nemaju. Poenta je da ce nas covek i namerno kazem nas covek uvek pre odabrati fabricku gitaru , dok ce neko iz razvijenije drzave gde fender nije bog svemoguci radije odabrati handmade. Zasto onda tamo svi ne sviraju handmade pitaces sad, zato sto vecini nije pristupacan zbog cene i generalno ce da sviraju fendera a balavice za handmade gitarom isto kao sto mi sviramo squier a balavimo za fenderom i ako su nam hand made gitare veoma pristpacne a postoje nekoliko majstora kod nas koji su vrhunski. Zasto pitaces, zato sto smo klasicni seljoberi i zato nam je i sve ostalo tako, i stanje u drustvu i u drzavi i u kuci i svuda. I realno tako nam i treba . Uvek se nekako nadam i pricam svima da svako treba da svira jer se drugacije covek izgradi, pocne drugacije da razmislja ali ne iskreno u zadnje vreme nisam bas siguran , u stvari od kad sam na ovom forumu sve vise shvatam da sam sve vreme bio u krivu.
Ja sam prvenstveno pricao o kvalitetu proizvoda i odnosu ulozeno dobijeno izmedju rucnog rada i fabricke gitare, naravno da napomenem da nije svaki rucni rad dobar , tj vecina i nije jer danas svako moze sebe da nazove majstorom i da sjebeva reputaciju kompletnog zanata. Vidis da pricam o tome kao o zanatu jer to zaista i jeste, tj ne postoji modjo , vile, drvo sa hristovog krsta i ostali mambo djambo. Sve se svodi na pravilan odabir drveta, pravilnu konstrukciju, i generalno razumevanje koje mnogi nemaju. Poenta je da ce nas covek i namerno kazem nas covek uvek pre odabrati fabricku gitaru , dok ce neko iz razvijenije drzave gde fender nije bog svemoguci radije odabrati handmade. Zasto onda tamo svi ne sviraju handmade pitaces sad, zato sto vecini nije pristupacan zbog cene i generalno ce da sviraju fendera a balavice za handmade gitarom isto kao sto mi sviramo squier a balavimo za fenderom i ako su nam hand made gitare veoma pristpacne a postoje nekoliko majstora kod nas koji su vrhunski. Zasto pitaces, zato sto smo klasicni seljoberi i zato nam je i sve ostalo tako, i stanje u drustvu i u drzavi i u kuci i svuda. I realno tako nam i treba . Uvek se nekako nadam i pricam svima da svako treba da svira jer se drugacije covek izgradi, pocne drugacije da razmislja ali ne iskreno u zadnje vreme nisam bas siguran , u stvari od kad sam na ovom forumu sve vise shvatam da sam sve vreme bio u krivu.
Last edited by majtimika on 13 Dec 2015, 14:53, edited 1 time in total.