Nenadnenad: Restauracija Vermone Regent 300K

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
nenadnenad

Re: Kupovina pojacala

Post by nenadnenad » 22 Sep 2008, 12:39

evo i slika pojacala...konacno.
Inace, nasao sam coskove, metalne , mat crne boje kao i rucku, koja je slicna ovoj na slikama.
Materijal za oblaganje sam takodje nasao, skoro pa isto kao tolex.Ima ga u Krem, Sivoj, Crnoj i Braon\trula visnja boji i ima jos jedan crni sa drugacijom texturom.Sirok je 140cm a metar je 665din.Predpostavljam da se u vecim gradovima moze naci i veci izbor.Potenciometre i 'kapice' jos treba pronaci posto su ugh "ulegnuti, 4mm, sa nekim zarezom i za ugradjivanje na plocu" valjda ih ne proizvode vise ili tako nesto, al verovatno ce moci neki noviji da se ugrade.
I to je to manje,vise.Jedino jos imam problema sa odabirom materijala za izradu kutije; stolar a i cale predlazu medijapan\ivericu a ja se paranoisem da nece izdrzati materijal nosanje vamo tamo, kao sto i neki diy builderi kazu.

Jedna stvar me zanima...Da li je pametno\isplativo, dal je vredno truda da se pravi nova ploca na kojoj su kontrole, cisto radi estetike da ne kombinujem squeaky clean kutiju, coskove i sve zivo sa izlizanom plocom? Ne znam dal se to moze odstampati kod nekoga ili staviti nalepnica da lici na nesto?

Image

Image

Image

Image

Image

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 22 Sep 2008, 13:15

Čestitam na trudu!
nenadnenad wrote:...da se pravi nova ploca na kojoj su kontrole...
Ako treba da se radi kakva je već bila (duplikat, samo nova), jedino da je nekako skeniraš, "svedeš" na crno-belo i pripremiš u nekom grafičkom programu za, recimo, graviranje (laserom, ručno, kakogod). Što se metode tiče, pre svega dolaze sito-štampa i graviranje, tek onda nalepnice.

nenadnenad

Post by nenadnenad » 22 Sep 2008, 13:24

A da li je isplativo to graviranje ili sito-stampa?
Ako je nekih 500-1000 dinara , stim bi mogao i da zivim :)

Inace, poslao sam email Avatar cabinetima da se raspitam za izgradnju kutija i da im kazem da zelimo da njihovi proizvodi budu bolje zastupljeni u evropi.Valjda ce pomoci, mada ne ocekujem posto ti saveti mogu da spadnu pod otkrivanje poslovnih tajni.

p.s. takodje nisam mrezu nasao jos :}
drug treba da se raspita po Beogradu
Last edited by nenadnenad on 22 Sep 2008, 13:30, edited 1 time in total.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 22 Sep 2008, 13:29

nenadnenad wrote:A da li je isplativo to graviranje ili sito-stampa?
Graviranje možda i jeste - moraš da pitaš u onim radnjama tipa pečatorezac, kod onih koji rade pločice za vrata, eventualno kod nekog zlatara, a možeš i da guglaš "lasersko graviranje" odnosno "graviranje laserom". Sito-štampa zahteva izradu ("otvaranje") sita, i to košta...

nenadnenad

Post by nenadnenad » 01 Oct 2008, 15:03

juce bio zadnji dan na poslu a danas plata stigla.
nakon kevinog poreza , ostalo mi je 313eu sve ukupno a nisam jos ni sredio staro pojacalo...
eh sto mi tata nije bogat.

bas me obeshrabljuje ova drzava sto se tice skupljanja para za neke skuplje stvari

vasko

Post by vasko » 01 Oct 2008, 16:13

evo ja da pitam

da li pojacalo mora da ima 100W da bi dalo "tesku farbu"? mislim pre svega na lampase; moze li pojacalo od 5W da da tezak zvuk pa da posle taj formirani zvuk pojacavamo (glasnocu) koliko nam je potrebno? ili su za zvuk neophodne lampe od 100W ili vise i da budu otpanjene?

nadam se da razumete sta pitam

Rax13
MF veteran

Post by Rax13 » 01 Oct 2008, 17:30

vasko wrote:evo ja da pitam

da li pojacalo mora da ima 100W da bi dalo "tesku farbu"? mislim pre svega na lampase; moze li pojacalo od 5W da da tezak zvuk pa da posle taj formirani zvuk pojacavamo (glasnocu) koliko nam je potrebno? ili su za zvuk neophodne lampe od 100W ili vise i da budu otpanjene?

nadam se da razumete sta pitam
Nebitna je wataza... Lampasha shto vishe pojacash, on bolje zvuci, da se tako izrazim :)

I ne postoje "lampe od 50w, 100w itd..." To zavisi koja je klasa pojacala (A ili A/B), tip lampe i njihov broj naravno...

50W lampash je mnogo glasan, veruj mi :D

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 01 Oct 2008, 20:07

vasko wrote: da li pojacalo mora da ima 100W da bi dalo "tesku farbu"?
Mnogo ćeš lakše dobiti "tešku farbu" na pojačalu od 5W. Dok pojačalo od 50W prosvira samo od sebe, bez pedala ispred njega, postalo je toliko glasno da lomi lobanje malim sisarima.

Nažalost, pojačala koja daju "tešku farbu" - ne samo klasičan "tube overdrive", nego baš "udri me do zore" zvuk - se retko prave u malim vatažama.

vasko

Post by vasko » 02 Oct 2008, 00:24

Rocket Roll wrote:Nažalost, pojačala koja daju "tešku farbu" - ne samo klasičan "tube overdrive", nego baš "udri me do zore" zvuk - se retko prave u malim vatažama.

dobro,znaci svodi se na isto...

da li je pgresno reci da rutavu farbu ne mozemo dobiti bez da signal ne prodje kroz 5-6 reda lampi?

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 02 Oct 2008, 10:48

vasko wrote:da li je pgresno reci da rutavu farbu ne mozemo dobiti bez da signal ne prodje kroz 5-6 reda lampi?
Nije pogrešno. Vrlo uopšteno rečeno, potrebno je baš pet ili šest gain-stagea da bi lampaš došao na onaj stepen distorzije do kojeg pedala stiže sa dva gain stagea.

Marshall je tu pribegavao prljavom i nepopularnom triku - ubacivao bi usred JCM800 i JCM900 pojačala diodni kliping (ili čak i opampe, u kasnijim JCM900 modelima). $1500 lampaš unakažen tehnologijom prenetom iz $50 zujećih pedalica-distorzija!

Tek su sa pojavom Mesa i Soldana (pet gain stageova) odnosno Peavey 5150 (šest gain stageova) pojačala počela da dobijaju "onu mast". Međutim, ako nisi rokenrol zvezda, trošak održavanja & prenošenja tog pojačala, udružen sa "porezom na uši" koji ti takvi monstrumi lupaju svaki dan, dovodi do toga da gitarista vrlo brzo pobegne nazad na dobre pedale + čisto pojačalo.

Kratak pregled:

Image

Preuzeto sa http://www.harmony-central.com/Guitar/g ... ution.html

nenadnenad

Post by nenadnenad » 05 Oct 2008, 20:00

i nazad na temu ...
Izrezani su svi delovi; stranice, gornji,donji, prednji deo, zadnji deo i ojacanje.
bice kombinacija cepova\"keksova" , lepka i sarafa.
kupio sam drvo fix i jednu limenku mat crne boje za unutrasnji deo.
za skaj cu koristiti univerzalno tigar lepilo.
nasao sam isti, tolex-oliki, materijal na drugom mestu za 395,00 din [ umesto 695,00 din ] a pri tom ga ima u jos 5-6 ili vise boja.

Jimmy Henderson

Post by Jimmy Henderson » 05 Oct 2008, 23:11

nenade , ako ti nije poznato , imam naruceno pojacalo Jive King 20 , od coveka kojega smatraju jednim od najvecih
genija u srpskim prostorima , covek cija su pojacala vrhunske izrade.
Ne moze svatko biti Dumble , niti u srpskim okvirima biti jedan Peca .
Ako pratis pozorno forum verovatno si uocio da nisam dobio kabinet koji odgovara za Jive King.
Nakom isprobavanja, NIJEDAN Celestion zvucnik ne odgovara mom pojacalu .
Zapitaj se zasto ?
na kraju me potraga odvela kod majstora za kojeg smatraju da je genije za izradu boxova.
covek je iz Labina.
Zelim ti sve najbolje i da to sve zazvuci kako Bog zapoveda.
lep pozdrav !

nenadnenad

Post by nenadnenad » 06 Oct 2008, 14:30

ne ocekujem ja mnogo od ovog pojacala al moja ocekivanja se slazu sa kolicinom para potrebnom za sredjivanje pojacala.
do sada sam potrosio 300din za sredjivanje elektronike, 120 din za rucku, 70din za drvo fix, 185din za mat crnu farbu.

300+120+70+185 = 675din

trebaju mi jos coskovi , skaj, ne vise od 1, 1.5 duznih metara [ shirina je 140cm ] , lepilo za materijal imam, cepove\keksove imam, sharafe imam ili im je cena u najmanju ruku zanemarljiva.

coskovi ~80din
skaj ~600din
+prethodni troskovi

80+600+675= 1355din

i fale jos potenciometri,kapice i prekidac za on \off, mada nije neophodan.
Receno mi je da su potenciometri oko 50din komad a treba mi osam komada : ~400din i nek su kapice jos 400 [mada sumnjam] = 800din

1355+800 =2155 din za skoro pa novo [ staro ] pojacalo.sigurno nije ne znam kojeg kvaliteta i mozda ne bude dovoljno za probe sa bubnjevima al za ove pare se ne kupuje pojacalo koje funkcionise ili se ne kupuje pojacalo uopste.Bend je trenutno bez bubnjeva i pitanje je kad ce ih imati.Na kraju krajeva, ko sto je receno u pesmi, mi smo ljudi cigani sudbinom prokleti, necu biti ni prvi ni poslednji koji se mucio i seljakao sa slabim\loshim pojacalom,jbg.

Inace sam vrlo verovatno odustao od kupovine novog pojacala.Za nesto iole kvalitetnije treba dati 400-500eu [ peavey classic 30 npr ].Uspeo sam skupiti 310eu za malo vise od dva meseca rada pri monaskom nacinu zivota.Obicnom smrtniku sa prosecno-ubogom platom i roditeljima koji nisu bili u mogucnosti da mu obezbede neke osnovne stvari u poslednjih 4-5 godina, a koji tek sada ne mogu i od kojih se ne ocekuje,.......se ne smesi neko kvalitetno pojacalo, ili se smesi pakosno.
Imam toliko stvari koje bi trebao uzeti i koje se vremenom gomiluaju da bi jednostavno svaka stavka pojela po 30tak eura i stim ne bi nista ostalo od para za pojacalo.Probacu da ulozim pare u domovnicu i putovnicu mada nisam siguran kakve su mi sanse ih dobijem.Ako nista drugo ostaje Srpski pasos koji nije za bacit`, a po svemu sudeci i hopefully ce dobiti na vrednosti u godinama koje dolaze u kontekstu putovanja i rada u inostranstvu pri kojem bi lakse mogao zaraditi za dobro pojacalo.

p.s. napravicu kasnije kolko god mogu detaljan pregled popravki ,izrade, gde sam kupio materijale , po kojoj ceni itd.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 06 Oct 2008, 18:58

Samo nek' se radi, znanje koje stičeš vredi milion puta više od uloženih para.
nenadnenad wrote:Probacu da ulozim pare u domovnicu i putovnicu mada nisam siguran kakve su mi sanse ih dobijem.
Offtopic i ovde više nećemo o tome, ali odmah da ti, kao sapatnik u tom (vrlo teškom) procesu kažem: ako ti samo jedan od roditelja ima domovnicu, šanse su ti 50%-50%. Ako ti nijedan od roditelja nema domovnicu, prvo oni moraju da je dobiju - tebe će glat da odbiju ako podneseš zahtev a matori ti nisu certified Cro's. Dalje, šanse ti se umanjuju ukoliko nemaš stalan posao - neće te odbiti, ali će te baciti "na led" do daljnjeg. Znam jer mene jesu.

Sve dalje o tome možemo na PP, važi? Ovo važi i za svakog drugog člana Foruma koji bi ovde dalje pisao o ovoj temi, ok?

nenadnenad

Post by nenadnenad » 07 Oct 2008, 15:57

Nasao sam i mrezu \m/
Crnu, kao na starim hi-fi zvucnicima [ ako kontate na cega ciljam ]
Ima jos par materijala raznih boja koje sam video i koji bi odgovarali iako sam na brzinu pregledao.
Kupuje se na kilu, tako da ce me jako jako jeftino izaci.
Gledacu da kupim tu malu rolnu, mislim da nece biti vise od par stotina dinara za mozda i 10m x 1.4m :D

Post Reply