Бас тамбура

Moderators: Trooper, Tiki the Boyler

Post Reply
laza

Бас тамбура

Post by laza » 15 Jan 2010, 13:58

Нови Bassplayer има некакав чланак о бас-тамбурама какве се праве у Бугарској: израђује их неки Стефан Стефанов у вароши Габрову, а изгледају овако:

Image Image

Ископао сам да и у Македонији има нешто слично: браћа Гиевски у старој скопској чаршији израђују, између осталог, бас тамбуре.

Да ли је неко некад опробао неки од тих инструмената? Имиџ на страну, свира ли то боље од просечне кинеско-београдске бас-акустаре насуво?

maksabass

Re: Бас тамбура

Post by maksabass » 21 Jan 2010, 18:32

ja ovo prvi put vidim.Mada sam tragao neko vreme za ac.bas gitarama,ali kad sam probao kako to zvuci na suvo odustao sam,jer jedva da parira jednoj prosecnoj gitari.Pa sam se naravno odlucio za kontrabas.Imam neki koji je tinski slab,ali i sa njim se mucim kad trebam na tezgu-kako li je tek sa ovim tamburama

ness

Re: Бас тамбура

Post by ness » 22 Jan 2010, 13:02

Svojevremeno je u jednom klubu kod nas redovno svirao bend iz sapca "Healing Feeling". Pevac je svirao akusticni bas(ozvucen) i to je jako lepo zvucalo!Ne znam kako se to cuje na suvo kad nije ozvucen,ali verovatno je taj akusticni bas napravljen tako, da moze da prati bilo koju akusticnu gitaru(na suvo),a da je ne poklopi !Dakle neverujem da je ton glasniji od akusticne gitare,osim sto je puniji, pa to daje laznu sliku da se bas jace cuje.Koliko sam skontao tehnika sviranja je ista kao na elektricnom basu,(slapping bas lepo zvuci na akusticnom basu),a zvuk je za nijansu tanji.
Sad,sto se tice ove tambure,kad uporedim rezonatorsku kutiju akusticnog basa i doticne tambure,ne verujem da tambura moze da parira sto se tice punoce zvuka.

Post Reply