Solton less paul
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Solton less paul
Koliko vredi ova gitara i kako radi, ako neko ima iskustva ?
Re: Solton less paul
Nekim čudom sada je upravo poplava u ponudi tih Les Paul kopija iz osamdesetih godina, pravljenih od Italije, preko Nemačke, Češke do Japana, Koreje. Početkom 80-tih i ja sam imao neku Maya LP kopiju, sem toga što je izgledom bila pristojna, sve ostalo je bilo za izbegavanje u širokom luku, skoro sam baš takvu jednu video na KP. Sve su češća i pitanja da li i koliko vrede takve gitare (Ibanezove LP kopije se dižu do cena Gibson LP Studija!), očigledno je da su (pogotovo mlađi) ljudi gladni tog LP oblika, zato im i licitiraju cene. Sve u svemu, reč je u 99% slučajeva o "bolt-on neck" gitarama, skromnijeg izbora materijala i prosečno slabe elektrike (rekao bih da je i taj Solton iz slične priče). Nekoliko novijih brandova nudi "set-in neck" gitare sa pristojnijim hardware-om, da sam ja neki Gibson fan koji nema kintu da kupi (precenjeni) original, kupio bih manje precenjenu novu kopiju u radnji (Vintage, Epiphone...)
U cemu je razlika izmedju epi lp standard i custom ?
Pa, uvek je "custom" oznaka za brižljivo pravljeno, od biranih materijala, ćemane (kod svih proizvođača), otuda su i cene tih gitara customatične (idu i do par puta više od "standard" varijante)...rosoneri wrote:U cemu je razlika izmedju epi lp standard i custom ?
Jer ima neke konkretne razlike osim u obradi ?
I jer probao neko onaj epi lp std u mitrosu(bg)?
Stoji tamo vec duze vreme pa se pitam zasto.
I gde jos u bg ima epi les polova osim u mitrosu i music trade ?
I jer probao neko onaj epi lp std u mitrosu(bg)?
Stoji tamo vec duze vreme pa se pitam zasto.
I gde jos u bg ima epi les polova osim u mitrosu i music trade ?
pa meni se nudi u zameni za vox vt 50 i ceni ga 300 eura i da custom je i ima dimarzio distorsion magnete pa ne znam da li da odradim zamenu.eg303 wrote:Nekim čudom sada je upravo poplava u ponudi tih Les Paul kopija iz osamdesetih godina, pravljenih od Italije, preko Nemačke, Češke do Japana, Koreje. Početkom 80-tih i ja sam imao neku Maya LP kopiju, sem toga što je izgledom bila pristojna, sve ostalo je bilo za izbegavanje u širokom luku, skoro sam baš takvu jednu video na KP. Sve su češća i pitanja da li i koliko vrede takve gitare (Ibanezove LP kopije se dižu do cena Gibson LP Studija!), očigledno je da su (pogotovo mlađi) ljudi gladni tog LP oblika, zato im i licitiraju cene. Sve u svemu, reč je u 99% slučajeva o "bolt-on neck" gitarama, skromnijeg izbora materijala i prosečno slabe elektrike (rekao bih da je i taj Solton iz slične priče). Nekoliko novijih brandova nudi "set-in neck" gitare sa pristojnijim hardware-om, da sam ja neki Gibson fan koji nema kintu da kupi (precenjeni) original, kupio bih manje precenjenu novu kopiju u radnji (Vintage, Epiphone...)
I ta Maya što sam je imao bila je ""custom"" (namerno sam stavio duple navodnike). Šta je "custom" u jeftinoj kopiji sa vratom pričvrljenim sa 4 šarafa? Uglavnom taj natpis na pločici šipke vrata. Jedan moj drugar je pre dvadesetak godina bezuspešno pokušavao da proda neku sličnu Gibson kopiju. Tek kada je otišao kod gravera koji mu je na toj plastici ugravirao kojekakve "deluxe" "by Gibson" ili neke slične izmišljotine, uspeo je da je proda. Gibson LP Custom ima ebonovinu na fingerboardu (ne uobičajeni rosewood), sveopšti binding, pravougaone sedefe, verovatno još ponešto što mu nabija već nabijenu cenu.
Ma, glupo je da ti sufliram da li da odradiš to ili ne, probaj, vidi, probaj i nešto drugo, taman je to vilajet...
Ma, glupo je da ti sufliram da li da odradiš to ili ne, probaj, vidi, probaj i nešto drugo, taman je to vilajet...
ja kad sam kupovao gitaru probao sam epi standard i custom. kupio sam custom. zasto?
svirao sam ih na nekom marshall lampasu, cini mi se jvm.
prvo sam probao standard. uzeo ga u ruke, i jbg, sve mi nekako bzvz, potovi razlicito zategnuti, neki jedva idu, neki se klimaju, magneti zuje (ne, nisam ih probao u onoj glupoj sobi, nego van nje
). od zavrsne obrade, na telu nisam nista posebno lose primetio, dok je na glavi lak nekako kriv, pa se na svetlu pod razlicitim uglovima presijava, znate na sta mislim, kao kod jeftinih akustara. zvuk tanak, i nista vise. setap je bio ok.
uzmem custom: sve suprotno, zavrsna obrada fantasticna, pikapovi ne zuje, cuje se debelo i masivno (les paul). i eto. dao sam za gitaru 55000, dok je standard 45000.
svirao sam ih na nekom marshall lampasu, cini mi se jvm.
prvo sam probao standard. uzeo ga u ruke, i jbg, sve mi nekako bzvz, potovi razlicito zategnuti, neki jedva idu, neki se klimaju, magneti zuje (ne, nisam ih probao u onoj glupoj sobi, nego van nje

uzmem custom: sve suprotno, zavrsna obrada fantasticna, pikapovi ne zuje, cuje se debelo i masivno (les paul). i eto. dao sam za gitaru 55000, dok je standard 45000.
- Guitar_thrill
- MF veteran
Solton vredi 200e ako je bolt on, nije losa gitara, ali nije ni blizu Ibanez kopija...ako ima dimarzio magnete, onda 250 

- mislim_stvarno
Zanima me nesto, da li se ti secas, da li postoji razlika u pragovima izmedju std i customa? Svirao sam nekoliko epija, i istripovao sam se da su na customu nizi, manji pragovi?shule wrote:ja kad sam kupovao gitaru probao sam epi standard i custom. kupio sam custom. zasto?

Inace, negde sam citao (mislim les paul forumu) da su i studio i std i custom i jedan deo sig modela epiphona potpuno identicni, da je razlika samo u finishu i estetici (inlay, boja hardvera i binding), i da naravno kvalitet varira od komada do komada...
joj ne secam se. 

- johnny_b_good
Puno je para razlike da bi bilo samo u boji 

- mislim_stvarno
Cini ti se. 100e razlike je izmedju onog plain topa i customa, a razlike su binding (custom ima i sa prednje i sa zadnje strane onaj sa vise slojeva), zlatan hardware, i drugi inlayi. To u fabrici kosta da se odradi mozda 10e, ali kad dodje do kupca...
Mozda i nije istina, ali me ne bi cudilo da jeste. Na tom istom mestu sam procitao pricu da je ispod farbe ebony std-a bio zw bullseye finish...
Dobar je LP custom, ali isto tako sam svirao jednako dobar std plus top za 6k manje...
Mozda i nije istina, ali me ne bi cudilo da jeste. Na tom istom mestu sam procitao pricu da je ispod farbe ebony std-a bio zw bullseye finish...

- rockozaurus
Sve je to istina ali naj bitnije je materijal od kojeg se pravi telo...Skupi Gibsoni se prave od honduraskog mahagonija a oni jevtiniji od mahagonija malo "levlje" od Hondurasa...mislim_stvarno wrote:Cini ti se. 100e razlike je izmedju onog plain topa i customa, a razlike su binding (custom ima i sa prednje i sa zadnje strane onaj sa vise slojeva), zlatan hardware, i drugi inlayi. To u fabrici kosta da se odradi mozda 10e, ali kad dodje do kupca...
Mozda i nije istina, ali me ne bi cudilo da jeste. Na tom istom mestu sam procitao pricu da je ispod farbe ebony std-a bio zw bullseye finish...Dobar je LP custom, ali isto tako sam svirao jednako dobar std plus top za 6k manje...
Tj. materijal se bira da najmanje sarke, dok kod jevtinih moze svaka "sara"...