Giant steps improvizacija

Muzika, tekstovi, cover art i ostale kreacije.

Moderators: dejankuki, Trooper, muki17

Post Reply
Pedjazz

Giant steps improvizacija

Post by Pedjazz » 25 Nov 2007, 23:10

Pozdrav svima
Evo nesto i ja da okacim
Krenuo sam pre nedelju dana da se bakcem sa muzickim softverima, cubase band in a box pa uz to da vezbam malo mixing i tako, uglavnom super je stvar za snimanje ideja. Imam vec loop station koji koristim za lekcije i kad god imam ideju neku u njemu usnimim , ali problem je sto ima samo 11 traka u sebi dok u kompu samo pumpas dok ne rikne hard :twisted:

Sve u svemu sinoc sam napravio groove bossa nova, nasnimio gitaru ritam jedan chorus i odmah izlupovo , da bi na kraju samo jednom snimio melodiju i solo i sve to zadrzao - kao duh prave improvizacije.

Da ne duzim mnogo evo linka pa skinite i javite kako vam se dopada

http://www.pedjazz.com/GiantSteps/Giant%20steps.mp3

Pozdrav

P.S. Ubacio sam malo reverb na obe gitare i paning sam podesavo sam pa neznam kolko je profi jer kao sto rekoh tek sam krenuo da se bakcem stim :)

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 26 Nov 2007, 15:00

Uprkos svom jadnom dial-up-u, skinuh tvoj prvi Cubase rad i evo upravo ga ponovo preslušavam.
Super, svidja mi se, samo mi ovaj ritam strašno bode uši, mislim na zvuk. Otprilike kao da si ga skinuo sa prosečnog tezgaroškog aranžera i samo ulupovao (da nije ovo samo Band-in-the-box?). Ako hoćeš dobar zvuk živog bubnja probaj BDF bubnjeve, ja ih još nisam koristio, ali ono što sam čuo, izgleda da su ih stvarno nerealno dobro napravili. Uz malo muke i puno preslušavanja mogu da se i na AKAI sample diskovima iskopaju super odsvirani groovovi latino, bossa, swing i sl., plus tona perkusija...
Ako si, pak hteo samo da nasnimaš teme i improvizacije, imam jedan super paket Jazz practice, 12 foldera sa po 10-tak standarda, super odsvirana i profi usnimljena samo pratnja. Onda samo ubaciš tu traku u Cubase i dodaješ šta god hoćeš i još sviraš sa „živim“ ljudima. To je Boki trubač dao Maxi, a ovaj meni, pa ako nisi naišao na to, a zanima te , javi se, mislim kad budeš bio u blizini pošto ja očigledno to ne mogu da ti pošaljem putem neta.

Pedjazz

Post by Pedjazz » 26 Nov 2007, 19:16

Ziveo dial up! :)

Ti bubnjevi su ustvari izbaceni iz Band in a boxa, koji sam takodje krenuo pre nedelju dana da ceprkam pa mi drugar objasnio kako da exportujem midi ubacim u cubase i samo odaberem vst. To je bukvalno ceo proces od 3 minuta :) A za dalju obradu bubnjeva nisam ni razmisljao i veruj mi sefe ne sedi mi se uz kompjuter da kuckam na klavijaturi svaku promenu i fill nego bi radije proveo to vreme svirajuci sa muzicarima. Ovo je manje vise uradjeno kao probni rad u cubase-u i daleko od toga da cu da se zatvorim u kucu i snimam ceo album sam sa vst akcijama, ipak imam na raspolaganju super muzicare koji mogu da udju i odsnime deonice 1 take sve da zvuci pakleno. Poenta je da je ovo sve kul za zezanje odnosno ukrasavanje vezbanja a za ostalo mi bar za sada zvuci previse ograniceno :(

Taj Jazz paket me interesuje samo mi reci jel to Jamie Aebersold pratece trake? Ako jesu to mogu na netu da nadjem i skinem. Samo tu ne mozes da seces pojedine instrumente i menjas jer je MP3 ili Wav format vec samo da nasnimis preko toga gitaru ili sta vec.

Hvala na predlozima u svakom slucaju
Javljaj se na tu temu

Pozdrav!

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 01 Dec 2007, 02:35

Kao što rekoh nije me bilo nekog vremena. Pošto sam ti o pratećim trakamo napisao u PP-u (ako još nekog interesuje neka se javi), da se vratimo na temu.
Izvini što sam promašio poentu i ovo tvoje „ukrašavanje vežbanja“ uzeo preozbiljno, ali tako ti je to kad skidaš nešto po pola sata sa interneta. U stvari samo da nije ovog zvuka bubnja (ha!! prepoznao sam Bend-in-a-box, samo ja nikad ne sviram tako dobro uz njega pa sam za trenutak posumnjao), ja bih ovu tvoju improvizaciju stavio na playlist-u koju svakog dana slušam i svima bih je puštao.

I samo da dodam još nešto u svoju odbranu. Kad provališ neki dobar VST bubanj, možeš mnogo da dobiješ i sa jako malo rada. Npr. pomenuti BDF bubanj, kako sam čuo, pravi sam mikro dinamiku, pravi varijacije i sam bira fillove koje ubacuje tamo gde mu kažeš putem jednog klika. I sve to zvuči ekstra i vrlo realno. Kao pravi čovek. Sve u svemu, super za beleženje ideja, doduše traje nešto duže od 3 minute, ali i ako hoćeš nešto dobro da snimiš, a ne možeš samo da uđeš u studio kad god ti se ćefne, onda moraš da povezuješ hiljade kablova, biraš koji će mikrofon gde da stoji i šta da snima, a to traje ceo dan i rezultat je uvek diskutabilan.

Pedjazz

Post by Pedjazz » 01 Dec 2007, 02:57

Evo ideje
Zdravlja boze kad se vratim pojuricu da vidim ko sta i gde koristi te BDF bubnjeve - pa ako je relativno lako da se koristi najlakse je to kupiti ili pozajmiti od nekog za svrhe vezbanja.
Odlican drug sa Berklija koji je zavrsio music production and engineering je trenutno u Montrealu i tamo radi masters. Zavrsava do sredine naredne godine pa se vraca u Boston od septembra. Snjim sam sve snimao dok sam bio na Berkliju - azijat ubija kako zna da radi sa opremom. Osvojio je trecu nagradu pre par nedelja na internacionalnom takmicenju svetskom za jazz kompozicije...
Eto tako , a sad cu i na pp da ti odgovorim - pozdrav!

Post Reply