problem sa zicama
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
problem sa zicama
pre jedno dan, dva sam primetio da mi zice izuzetno zuje..izmedju 1-5 praga na skoro svim zicama..posto stimam za polustepen nize, mislio sam da stimer zeza, promenio bateriju, nastimao ponovo, isto...ocigledno udaraju o vrat, pa sam nastimao za polustepen vise, odnosno norm, sto inace ne radim i opet zuje..nije mi jasno sta se desilo odjednom, jer nisam menjao zice, nisam dirao kobilicu niti bilo koji deo..sad ne znam sta da radim..da li da dizem kobilicu..nije mi jasno kako je moguce samo od sebe da se tako drasticno promeni zvuk..
- nemanjavelimirovic
- u zemlji telecastera
Re: problem sa zicama
vrat ti se zategao... Jel imash klima uradjaj u sobi gde ti stoji gitara?
imam, ali ga nisam ukljucivao proteklih nedelju dana..a kako je moguce da se u roku od dan, dva, tako drasticno promeni konfiguracija, da zuje sve zice, skroz do 5. praga..nikada ranije nisam imao problema sa tim, a koristim klimu oduvek..
- nemanjavelimirovic
- u zemlji telecastera
Pa prvo mi je na pamet palo da ti je klima uradjaj konstantno ukljucen, a kazes da nije radio nedelju dana, pa jel si ga upalio pre no shto se to desilo??? Druga opcija je da su se nekim slucajem istegle zice, probaj da istegnesh zice rucno jos pa da ih onda nastimash normalno...Jel ti padala gitara slucajno? Mislim samo od sebe retko shta moze da se desi.. 

nije padala, ja sam prvo pomislio da je nisam negde udario pa da je ne daj boze vrat pukao, ali nije..detaljno sam pregledao..sad ne znam da li je moguce, posto zice imaju 2 meseca, ali opet, ranije sam svirao po 6 meseci na istim zicama..sad bas gledam 6. zica zuji skroz do 19. praga..to nije norm..
kako mislis da ih rucno istegnem?
kako mislis da ih rucno istegnem?
- nemanjavelimirovic
- u zemlji telecastera
Pa ono, istegnesh zice kao kad ih nameshtash na gitaru, (ja barem tako radim - prvo dok zatezem zice ih istezem, pa jos dodatno kad ih sve namestim...odma shtima gitara, moze da se svira)... 

- nemanjavelimirovic
- u zemlji telecastera
Pogledaj vrat svakako, kazem, sve mi mirishe da se on otpustio ili zbog zica (shto sad proveravash) ili zbog temperature...
istegnuo sam zice, nastimao, ali isto je..e sad za vrat ne znam..ja od oka ne primetim (mada primetim ponekad kad stimam da se neke zice zategnu same malo pa moram da otpustam), a svakako ne mogu da pomeram vrat posto je les paul, tako da ne znam sta da radim..da li da dizem bridge?
- nemanjavelimirovic
- u zemlji telecastera
Pa ili dizi bridge ili otpusti malo vrat...
http://users.powernet.co.uk/guitars/setup5.htm
http://www.5min.com/Video/Truss-Rod-Adjustment-56575035
http://users.powernet.co.uk/guitars/setup5.htm
http://www.5min.com/Video/Truss-Rod-Adjustment-56575035
pa i ja mislim da je setup vrata resenje, jer bridge nisam pomerao..videcu nemam ni kljuc..
tako ce i biti..sacekacu jos malo ove da dokrajcim pa kad zamenim, videcu sta ce biti..
Sasvim normalna pojava .. trenutno je u gradu previse vlazan vazduh i gitare reaguju. Klima samo pomaze da odvuce vlagu iz vazduha. Opustis sipku za osminu ili najvise cetvrtinu kruga i sve ce opet biti kako treba. Trenutno je 54% vlaznost (imam merace i spolja i unutra) a optimum je 30 %.
al nemam kljuc..kad sam kupovao gitaru, rekli su: gibson ne daje kljuceve jer su protiv toga da korisnici sami cackaju gitaru, nego da se zove oficijelni gibson servis..moram prvo naci kljuc..