Bass sa aktivnom elektronikom
Moderators: Trooper, Tiki the Boyler
Bass sa aktivnom elektronikom
Razmisljam da kupim bass sa aktivnom elektronikom, a inace sam pocetnik.
Pa me interesuje da li mi je potrebno predpojacalo( posto cu sam da pravim pojacalo).
Jedan lik mi je rekao da bas sa aktivnom el. kao da ima predpojacalo u sebi!
Pa me interesuje da li mi je potrebno predpojacalo( posto cu sam da pravim pojacalo).
Jedan lik mi je rekao da bas sa aktivnom el. kao da ima predpojacalo u sebi!
- sirac-šunka
- vragolan
Re: Bass sa aktivnom elektronikom
Neko specijalno posebno eksterno pojačalo ti ne treba (u suštini ni sa pasivnom gitarom).
Aktivna elektronika se, u principu i sastoji od pretpojačala i tako na basu umesto klasične tone kontrole, koja ti samo zamuti zvuk, imaš, najčešće activ treble i activ bass, a ponegde i middle. Naravno, izlazni signal je dosta jači u odnosu na bilo koji pasivni bas i gitara mora da se napaja baterijom od 9v. Uz sve to još je i izlazna impedansa dosta niža nego na pasivnim gitarama, tako da će bas lepše da zvuči ako ikada budeš bio prinuđen da ga bodeš direktno u mix ili u komp. To je naravno samo nužna alternativa, za neku ozbiljniju svirku ili kvalitetniji usnimak, nećeš moći da se osloniš samo na svoj aktivni bas. Minimum ti treba još i DI Box.
Ako si pak pitao da li da u buduće ručno rađeno pojačalo ugradiš pretpojačlo sa kontrolama treble, midlle i bass, ja mislim da bi taj minimum kontrola trebalo u svakom slučaju da ima s v a k o pojačalo, bez obzira na gitaru koja se u njega bode. Ja sam imao aktivnu Ariu sa basom i treblom i ipak sam tražio da mi na svom ručno rađenom pojačalu stave bass, middle i treble. (Zapravo,ceo pretpojačivački deo smo iskopirali od nekog Marshall-a.) Pojačalo će ti tako biti primenljivije, a kasnije i lakše utrživo. (Naravno, ako je sve urađeno profi i bez falinki.)
E sad, tu ima još jedan problem. Koliko je na jeftijim gitarama aktivna elektronika stvarno mnooogo bolje rešenje od pasivne. Ja mislim da to ne bi trebalo da ti bude presudno za odluku o kupovini novog basa. Ako si se već nameračio na model sa aktivnom elektronikom o.k., ali ne treba pasivnu gitaru da odmah odbaciš samo zato što je pasivna. Na većini jeftinijih bas gitara aktivna elektronika ne popravlja baš toliko zvuk. Više služi da se drugarima hvališ kako je tvoja gitra aktivna.
Aktivna elektronika se, u principu i sastoji od pretpojačala i tako na basu umesto klasične tone kontrole, koja ti samo zamuti zvuk, imaš, najčešće activ treble i activ bass, a ponegde i middle. Naravno, izlazni signal je dosta jači u odnosu na bilo koji pasivni bas i gitara mora da se napaja baterijom od 9v. Uz sve to još je i izlazna impedansa dosta niža nego na pasivnim gitarama, tako da će bas lepše da zvuči ako ikada budeš bio prinuđen da ga bodeš direktno u mix ili u komp. To je naravno samo nužna alternativa, za neku ozbiljniju svirku ili kvalitetniji usnimak, nećeš moći da se osloniš samo na svoj aktivni bas. Minimum ti treba još i DI Box.
Ako si pak pitao da li da u buduće ručno rađeno pojačalo ugradiš pretpojačlo sa kontrolama treble, midlle i bass, ja mislim da bi taj minimum kontrola trebalo u svakom slučaju da ima s v a k o pojačalo, bez obzira na gitaru koja se u njega bode. Ja sam imao aktivnu Ariu sa basom i treblom i ipak sam tražio da mi na svom ručno rađenom pojačalu stave bass, middle i treble. (Zapravo,ceo pretpojačivački deo smo iskopirali od nekog Marshall-a.) Pojačalo će ti tako biti primenljivije, a kasnije i lakše utrživo. (Naravno, ako je sve urađeno profi i bez falinki.)
E sad, tu ima još jedan problem. Koliko je na jeftijim gitarama aktivna elektronika stvarno mnooogo bolje rešenje od pasivne. Ja mislim da to ne bi trebalo da ti bude presudno za odluku o kupovini novog basa. Ako si se već nameračio na model sa aktivnom elektronikom o.k., ali ne treba pasivnu gitaru da odmah odbaciš samo zato što je pasivna. Na većini jeftinijih bas gitara aktivna elektronika ne popravlja baš toliko zvuk. Više služi da se drugarima hvališ kako je tvoja gitra aktivna.
Last edited by sirac-šunka on 23 Jan 2008, 00:28, edited 1 time in total.
nekada su i mene svasta lagali...aktiva bi trebala da ti pomogne da LAKSE dodjes do onog sta zelis...
znaci,prvo treba da znas sta zelis od tona...
problem je sto jeftine gitare uz bezbroj pomagala opet daju jeftin ton.a sa skupim nemas "vremena" da rizikujes...
jeftine gitare samo dodaju nekakav sum i brundanje,i opet nista...
onda se malo pristedi i uzmi neku debelo polovnu gitaru s kraja 80 ili pocetka 90 koja je onda bila jako skupa
na pr 2-3 soma maraka(ibanez mc 924)pa je nije mogao imati svaki klinac.znaci dobro drvo,kvalitetni magneti tu
nema sta da se desi ni posle 25 god.a posto je fingerbord bio od ebonovine i dobri pragovi,moze ti se desiti da ne
moras ni na redovno odrzavanje da je teras
ja sam jedva prodao Ibanez rb 885 god 86 5zica aktiva svirala brdo velikih koncerata(ne kod mene)za 400 e
i evo sad se opet vrti kod megamix benda.i sahranice sve kineze lepe i moderne...a kod mene je bila sam 10 god
pa ti vidi...
znaci,prvo treba da znas sta zelis od tona...
problem je sto jeftine gitare uz bezbroj pomagala opet daju jeftin ton.a sa skupim nemas "vremena" da rizikujes...
jeftine gitare samo dodaju nekakav sum i brundanje,i opet nista...
onda se malo pristedi i uzmi neku debelo polovnu gitaru s kraja 80 ili pocetka 90 koja je onda bila jako skupa
na pr 2-3 soma maraka(ibanez mc 924)pa je nije mogao imati svaki klinac.znaci dobro drvo,kvalitetni magneti tu
nema sta da se desi ni posle 25 god.a posto je fingerbord bio od ebonovine i dobri pragovi,moze ti se desiti da ne
moras ni na redovno odrzavanje da je teras
ja sam jedva prodao Ibanez rb 885 god 86 5zica aktiva svirala brdo velikih koncerata(ne kod mene)za 400 e
i evo sad se opet vrti kod megamix benda.i sahranice sve kineze lepe i moderne...a kod mene je bila sam 10 god
pa ti vidi...
- sirac-šunka
- vragolan
Pa da. Morao bih da priznam da je i moja Aria imala manji šum pri svakom set-upu, osim kada je sve u full poziciji. I dodavanje basa više od nekih 30-tak % od full pozicije je pravilo brundanje na svakom pojačalu u svakom prostoru. Ali, s druge strane, završio sam dosta svirki i jedno snimanje sa tom gitarom i bez nekih većih problema, tako da bih je preporučio svakom početniku. Možda pre pasivnu varijantu, pošto je mnogo jeftinija.
Jeste da je Kinez Kinez, ali ipak je mnogo lepše kad počinješ da sviraš na novoj gitari. Sada bar ima jeftinih gitara koje završavaju poso. Kada sam ja počinjao da sviram u Nišu nije postajala nijedna prodavnica, a od nekog da naručiš novu gitaru bilo je finansijski nezamislivo.
Jeste da je Kinez Kinez, ali ipak je mnogo lepše kad počinješ da sviraš na novoj gitari. Sada bar ima jeftinih gitara koje završavaju poso. Kada sam ja počinjao da sviram u Nišu nije postajala nijedna prodavnica, a od nekog da naručiš novu gitaru bilo je finansijski nezamislivo.
Izbor mi je pao na Peavey Zodiac i Millenium, pa sam malo gledao po netu i nasao Millenium sa aktivnom el. pa reko da vidim jel se isplati, mada sam i ja mislio za pocetak pasivnu.
- Tiki the Boyler
- Urednik
Obe gitare su jako dobre za svoju klasu! Samo su dijametralno suprotne kada su tonske karakteristike u pitanju! Zodiac (single coil) je ipak vintage pasiva, dok je Millenium AC (humbucker) mnooogo modernijeg sounda!!!Rade_Solomon wrote:Izbor mi je pao na Peavey Zodiac i Millenium, pa sam malo gledao po netu i nasao Millenium sa aktivnom el. pa reko da vidim jel se isplati, mada sam i ja mislio za pocetak pasivnu.
E da... predpojačalo moraš imati!
- sirac-šunka
- vragolan
Pa dobro sad i mene zanima zasto bi pretpojacalo bilo toliko neophodno, za koje potrebe i koje pretpojacalo?
E nisam mislio na Millenium AC nego na obicni sa pasivnim. Jedva sam pare skupio trebalo bi za koji dan da kupim, pa cu vam poslati slike

dobar ton pravi dobra gitara,ne obavezno aktivna,(pola muzike je snimljeno
na pasivnim gitarama)i dobro pretpojacalo i neko pojacalo i neki zvucnik,sto bolji.
ako ti vec ne treba pretpojacalo,onda uzmi pracku gitaru kin.sqaer za 60e ima u
oglasima,spusti oktaver za -12,i zamisli da sviras jazzbas i akustika sa 2x15,
a posto vec imas dobru imaginarnu moc,onda mozes usput da zamislis i da ti
Dzindzer Lin duva...malo sam surov ali veruj mi da je to too..
pametan se uci na tudjim greskama aja sam ipak hteo sve da isprobam
a kako vidim iti si pametniji nego sto jesi...kao i svi mi...
ja sam godinama zaradjivao za leba a boga mi i za mleko na Trace Eliot
GP11 preamp i direktno u mix...i imas sta pozelis...ne racunajuci Dzindzer Lin.
sad sam u penziji pa uzivam na TE GP11 stara glava i smesna gitara...
ako vec nemas para za ampeg lampasa,vidi sa TE ili jeftinija varijanta akustik
ili feder,zaobidji pivi...to je moja preporuka,da ne lutas mnogo,na kraju ces se vratiti
na moju pricu...a sa takvom glavom posao radi i japanski sqaer,samo da tebi lezi gitra.
i sto bolja kutija...nikako kineska....
na pasivnim gitarama)i dobro pretpojacalo i neko pojacalo i neki zvucnik,sto bolji.
ako ti vec ne treba pretpojacalo,onda uzmi pracku gitaru kin.sqaer za 60e ima u
oglasima,spusti oktaver za -12,i zamisli da sviras jazzbas i akustika sa 2x15,
a posto vec imas dobru imaginarnu moc,onda mozes usput da zamislis i da ti
Dzindzer Lin duva...malo sam surov ali veruj mi da je to too..
pametan se uci na tudjim greskama aja sam ipak hteo sve da isprobam
a kako vidim iti si pametniji nego sto jesi...kao i svi mi...
ja sam godinama zaradjivao za leba a boga mi i za mleko na Trace Eliot
GP11 preamp i direktno u mix...i imas sta pozelis...ne racunajuci Dzindzer Lin.
sad sam u penziji pa uzivam na TE GP11 stara glava i smesna gitara...
ako vec nemas para za ampeg lampasa,vidi sa TE ili jeftinija varijanta akustik
ili feder,zaobidji pivi...to je moja preporuka,da ne lutas mnogo,na kraju ces se vratiti
na moju pricu...a sa takvom glavom posao radi i japanski sqaer,samo da tebi lezi gitra.
i sto bolja kutija...nikako kineska....