Dakle, želim da vam predstavim pojačalo firme Paul Reed Smith - SE 20.

Pojačalo se izrađuje i u formi glave i kao kombo pojačalo. Ovaj konkretan model ima dve 6V6 lampe u izlazu i deklarisano je na 20W snage, a ima i snažniju braću od 30W (sa dve 5881 lampe u izlazu) i 50W (dve EL34 u izlazu).
Sva tri modela (SE 20/30/50) imaju iste funkcije i mogućnosti - potpuno odvojene EQ, Volume (tj. Gain) i Master Volume kontrole i za clean i za drive kanal, Master Reverb Volume, FX loop (sa prekidacem kojim birate nivo signala u FX loopu, u zavisnosti da li koristite pedale ili rack opremu), Footswitch jack, dva izlaza za spajanje kabineta u paralelnoj vezi, i ono sto je jako korisno i prakticno - mogućnost eksternog podešavanja bias-a lampi sa zadnje strane šasije, bez prehodnog rasklapanja/otvaranja/vađenja šasije pojačala iz glave.
Naime, ovo je pojačalo azijske proizvodnje, i predviđeno je da predstavlja budžet verziju svog skoro identičnog dvokanalnog američkog rođaka. Navodno, nisu puno "hvatali krivine" u proizvodnji, svi potenciometri, džekovi i prekidači su montirani na šasiju, dok su podnožja lampi montirana direktno na štampanu ploču.
Ovo pojačalo u Thomann-u košta 630e, dok njegova američka verzija stoji oko 1900e. Nažalost, ni jedna od naših prodavnica ova pojačala nema u ponudi.
Otkud ovo pojačalo uopšte u priči?
Pre njega sam imao par malih kombo lampaša za 1x12" zvučnikom - prvo Carvin Vintage 16, a zatim Fender Blues Junior II. I ništa tim pojačalima nije falilo. Ali ne lezi vraže, dugo vremena sam razmišljo o tome da drugačije koncipiram svoj setup, i da pređem na dvokanalnu glavu, a sve u cilju prelaska na drive sa pojačala, umesto korišćenja drive pedala. Iako sam se u duže poslednje vreme vodio najviše praktičnošću i funkcionalnošću kao kriterijumima (naravno, podrazumevalo se da sam zvuk mora da mi se sviđa i da njime budem zadovoljan) svesno sam se upustio u malo komplikovaniju kombinaciju "glava+box", jer više ne mogu sve odjednom sam da ponesem već mora iz dve ture. Ok, to sigurno nekima ne zvuči kao bitan faktor, ali kad to radite jako često, i pri tome ste jako umorni od svirke, vožnje tamo-i-nazad, nekad i to malo ume da bude jako mučno.

U igri su još bili Hughes & Kettner Tubemeister 18 glava, kao i Engl Gig Master 15. H&K TM18 sam probao, i svidelo mi se pojačalo, gomila funkcija, malo, lagano, sve super spakovano. Ali u konsultacijama sa kolegom Funkomatom, on je tvrdio da je pojačalo previše sterilno i da sigurno neću biti zadovoljan i da ću ga kad-tad prodati i ponovo tražiti dalje. Nemanja Velimirović je imao isto mišljenje, i ubrzo sam uvideo da su obojica bila u pravu, i na tome im hvala još jednom.

Gig Master 15 doduše nisam probao, ali sam probao Thunder 50 pojačalo, kombo sa 1x12", i njegov klin, iako je odličan, takođe mi se činio sterilan, i iako možda to pojačalo nije merodavno za prosuđivanje Gig Mastera, išao sam tom logikom (možda potpuno neosnovanom) da je velika verovatnoća da i Gig Master jednostavno ima isti karakter, čime opet ne bih bio zadovoljan.
I skoro da sam se odlučio da uzmem Tube Meistera pa šta god da bude, odlučim da prelistam glave na Thomannu, čisto za svaki slučaj da nešto možda nisam propustio. I tu naletim na PRS pojačala, i setim se - oni su pre 6 godina (otprilike) počeli da se bave proizvodnjom pojačala. Počnem da istražujem, gledam prezentacije koje su em malobrojne, em odaju utisak da uopšte nisu merodavno snimljene i urađene, ali sam u svemu tome načuo nešto što mi se činilo da bi mi se svidelo daleko više od pojačala koja sam razmatrao da kupim u domaćim radnjama. Prelomim da ću da se kockam, i preko prijatelja naručim da mi donese pojačalo sa Thomann-a.
Ne mogu biti zadovoljniji tom odlukom, i rezultatom koji je usledio.

Shvatio sam da ovo pojačalo zvukovno zadovoljava sve moje potrebe, i potrebe svih bendova u kojima sviram. Bilo je i više nego dovoljno glasno u svakoj dosadašnjoj aplikaciji, i to na raznim kabinetima. Ja ga koristim za 1x12" kabinetom urađenim po Avatar specifikaciji (još jednom veliko hvala majtimiki za izradu i Funkomatu za pomoć oko presvlačenja, rasturate drugari

Pošto o zvuku, njegovom karakteru i samom osećaju sviranja ne vredi puno pričati (osim da sam prokleto oduševljen i prezadovoljan svim navedenim stvarima), evo dva klipa snimljena kod Nemanje Velimirovića na 3 različite gitare, moja dva Telecastera (made by majtimika) i Nemanjin Jaguar.

Ima još prezentacija na YT, ali ja sam hteo ovom prilikom da okačim samo ove koje smo Nemanja i ja zajedničkim naporom snimili.
Danas sam sticajem nekih drugih okolnosti otvorio pojačalo, i slikao iznutra, pa evo prilike da vidite kako ti izgleda. Alpha potovi, robusni prekidači, JJ i Tung-Sol lampe, prilično masivan izlazni trafo...

Link za ceo album: http://s814.photobucket.com/user/baba-s ... %20SE%2020
Koga put nanese u NS, i želi da proba pojačalo, slobodno neka se javi, pa ćemo se nekako već organizovati. Naravno, šta god da vas zanima, pitajte, rado ću sa vama podeliti sve što znam...