O kobilicama za bass...

Moderators: Trooper, Tiki the Boyler

vbraca
vrabac

O kobilicama za bass...

Post by vbraca » 16 Apr 2009, 21:57

Nije bas gitara ali je za bas gitaru...
Danas sam se ponovio ovom sjajnom kobilicom! :)
Image

Solomon
Dimension 7

Re: Bas gitare koje sviramo!

Post by Solomon » 16 Apr 2009, 23:52

na legenda ?

frkadela
MF veteran

Post by frkadela » 17 Apr 2009, 00:35

vbraca wrote:Nije bas gitara ali je za bas gitaru...
Danas sam se ponovio ovom sjajnom kobilicom! :)
Image
Pošto košta, što bi rekli?

Ja renoviram neki bas, pa kad u neko doba budem imao para, promijenio bih i kobilicu. :ziveli:

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 17 Apr 2009, 02:11

http://elderly.com/accessories/items/BAIIB-CHROME.htm
http://www.shop.wymoreguitars.com/produ ... de=froogle

Nije bas jeftino, a nisam siguran da li se moze naci kod nas tako lako. On je to sigurno pazario preko oglasa opet od Antovica :P

Ako taj bass koji renoviras nije neki extra bass, pazari obicnu kobilicu koja ima da se kupi u Maricu ili nekoj slicnoj ovdasnjoj muzickoj radnji. Ovu masinu od kobilice je Antovic drzao na Fender jazz bassu iz sedamdes i neke...

frkadela
MF veteran

Post by frkadela » 17 Apr 2009, 02:23

sirac-šunka wrote:http://elderly.com/accessories/items/BAIIB-CHROME.htm
http://www.shop.wymoreguitars.com/produ ... de=froogle

Nije bas jeftino, a nisam siguran da li se moze naci kod nas tako lako. On je to sigurno pazario preko oglasa opet od Antovica :P

Ako taj bass koji renoviras nije neki extra bass, pazari obicnu kobilicu koja ima da se kupi u Maricu ili nekoj slicnoj ovdasnjoj muzickoj radnji. Ovu masinu od kobilice je Antovic drzao na Fender jazz bassu iz sedamdes i neke...
Ne sviđaju mi se baš one kod Marića, danas sam ih gledao. Naravno, neću da kupujem nešto preskupo, pa ću se još malo zaroviti... Tnx... :ziveli:

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 17 Apr 2009, 02:39

Image

Ovo je Schaller bridge, po meni jednako lepa kobilica i relativno nabavljiva kod nas.

Ili Gotoh:
Image
Klasican vintage izgled i funkcionalnost i samo 23.46$ na Stew-Mac-u...

vbraca
vrabac

Post by vbraca » 17 Apr 2009, 10:53

Solomon wrote:na legenda ?
Naravno :)

I Sirac ona kobilica je idalje na onom matorom Fendji, a nije mu se svidela kako radi na Prec-u pa je stavio u prodaju.

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 17 Apr 2009, 11:02

Hmm... znaci uzeo je i preca... kog, kog?!! :bounce:

vbraca
vrabac

Post by vbraca » 17 Apr 2009, 12:58

Amerikanca novog, sunburst telo crni pickguard rosewood vrat.

KirilStipsa

Re: O kobilicama za bass...

Post by KirilStipsa » 17 Apr 2009, 15:19

Ovaj Shaller koji je sirac-sunka predstavio ima podesiv spacing izmedju zica... dobra fora... ume da bude od koristi ponekad... al' nije za fenderolikog...

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 17 Apr 2009, 18:01

Jeste, samo ti se cini sa slike. Izgleda kao da je za telo gitare koje ima oblik luka (achtop, tzv.), zar ne? E pa to je samo opticka varka sa slike. Licno sam koristio takav bridge na jednoj, opet pretpostavljam Melodijinoj kopiji Jazz Bass-a. Bio je to bass sa DiMarzzio magnetima, Schaller civijama i Schaller kobilicom. Ali je vrat bio kriv, jbg. To mi je bila prva gitara. Sredio mi je vrat lokalni majstor, i to tako sto je odrubio "visak" i izlakirao ostatak. Bas sam potom udomio za 230 DEM. Da sam ga sad sacuvao, verovatno bih magnete i hardver prodao za vise od 115 EUR.

Nego back on topic! Schaller je sjajna kobilica i radi na Fenderolikim gitarama bez problema.

Ja se palim da nekad sredjujem jednu JB kopiju od druga i lozim se da nabacim string-though-body bridge 8) Ali otom-potom... mozda se to sve nikada ni ne desi.

frkadela
MF veteran

Post by frkadela » 17 Apr 2009, 18:28

sirac-šunka wrote:Bio je to bass sa DiMarzzio magnetima, Schaller civijama i Schaller kobilicom.
Ja slično planiram da odradim sa ovim basom u daljoj budućnosti, ako sve bude kako treba. Kad dođe do toga, pitaću vas za mišljenje. :ziveli:

KirilStipsa

Post by KirilStipsa » 18 Apr 2009, 02:47

sirac-šunka wrote:Jeste, samo ti se cini sa slike. Izgleda kao da je za telo gitare koje ima oblik luka (achtop, tzv.), zar ne? E pa to je samo opticka varka sa slike. Licno sam koristio takav bridge na jednoj, opet pretpostavljam Melodijinoj kopiji Jazz Bass-a. Bio je to bass sa DiMarzzio magnetima, Schaller civijama i Schaller kobilicom. Ali je vrat bio kriv, jbg. To mi je bila prva gitara. Sredio mi je vrat lokalni majstor, i to tako sto je odrubio "visak" i izlakirao ostatak. Bas sam potom udomio za 230 DEM. Da sam ga sad sacuvao, verovatno bih magnete i hardver prodao za vise od 115 EUR.

Nego back on topic! Schaller je sjajna kobilica i radi na Fenderolikim gitarama bez problema.

Ja se palim da nekad sredjujem jednu JB kopiju od druga i lozim se da nabacim string-though-body bridge 8) Ali otom-potom... mozda se to sve nikada ni ne desi.
Ma provalio sam... al' MENI se ne bi to svidelo na Fenderu... ja sam konzervativac :mrgreen:
"svako ima pravo na svoj ukus, rece djavo i sede u koprive"!
:ziveli:

gobervart

Post by gobervart » 09 May 2009, 23:31

Ma, da, ništa bez dobre kobilice!!!
Ja svoj Fender Prec (obzirom da je imao neki bezvezni vintage brigde) nisam uopšte mogao da istoniram
i naštimujem kako treba!!!! A onda sam ugradio ovu bebicu (Hipshot bridge - ima opciju "through body i through bridge")!!!
Od tada - totalno druga priča!!!! Evo fotki:

Image

Image

Image

Inače, u pitanju je Stingov model (Japanski Fender Precision) kome je takođe dodat i DiMarzio Jazz Bss Noiseless bridge position magnet!
Ja sam skroz za moduliranje instrumenata, ovime sam mnogo unapredio zvuk mog basa (i ako je bio sjajan Fender je Fender)

Takođe, moje je mišljenje da je "trhrough body" koilica sjano rešenje, jer olakšava stres koji kobilica inače trpi, pogotovo ako koristite debele žice!

Toliko, pozdrav od Ivana

delakroA
Jazz Café Barman

Post by delakroA » 10 May 2009, 20:44

Fino Ivane ! Svidja mi se ! :))) :ziveli:

Post Reply