razlika izmedju sviranja na akusticnoj i ele. gitari

Moderator: Critical

Post Reply
Goja

razlika izmedju sviranja na akusticnoj i ele. gitari

Post by Goja » 25 Oct 2008, 10:37

Evo ovako pozz svima, gledao sam po forumu ali ovo nisam nasao(ako negde ima javite)...
Trebalo bi uskoro da kupim elektricnu gitaru. E sad mi svi govore da je mnogo lakse svirati na elektricnoj nego na akusticnoj gitari :shock:
Ja uopste ne kontam zasto???
Ako znate zbog cega je lakse svirati na elektricnoj recite iz licnog iskustva ili tako nesto.
Inace ja mislim da ovo zanima mnoge gitariste pa sam i stavio ovu temu...

dejankuki
Ćale - moderator

Re: razlika izmedju sviranja na akusticnoj i ele. gitari

Post by dejankuki » 25 Oct 2008, 11:12

Kao prvo, moram ovo prvo da ti kazem, a ondak ide sve ostalo..

Akusticna ima jednu namenu elektricna drugu.. tako da je uporedjivanje malo "glupo" ali ajde sad. kad moram, pokusacu..

Akusticna gitara je glomaznija od elektricne, prvo u obliku tela. Drugo u sirini i debljini vrata, pa onda visini akcije tj. udaljenosti zica od fingerboarda, (prevedeno: ploce vrata gitare) tako da u odnosu na tanje telo, vrat i nisku akciju.. Elektricna JE laksa. Vrlo cesto na El. se stavljaju tanke zice, sto dodatno olaksava sviranje. Akusticna se opet nekako "deli" na klasicne i "country" tj na gitare sa plasticnim zicama i na gitare sa metalnim zicama. Cak i izmedju njih postoji razlika..
Jos jedana od razlika je u broju polja. Klasicna gitara ode do 12. polja, a od 12. pocinje telo, counrty gitara ide nacesce do 14., ponekad i do 16. i nastavlja se telo. Konstrukcija elektricne gitare omogucava da dosegnes 21, 22, 24 ili cak 27 polja sto ces priznati u mnogome prosirava svirljivost. ali samo kada je rec o solo deonicama.. Akordi se ionako sviraju do 12 polja... nako toga je ne prakticno svirati akorde.. A i ovi preko 5. polja su obicno i najcesce bare hvatovi...

E sad.. elektricna mozda jeste "laksa" i ja bih rekao zgodnija za sviranje, i moguce je svirati akorde, i solaze na akusticnoj, mada sasvim su drugacije i tehnike sviranja i tipovi muzike koju ces svirati na elektricnoj odnosno akusticnoj.

I jedna bitna razlika, zvuk kod akusticne je takav-kakav je, ne mozes ga menjati, dok elektricnu stelujes i preklopnikom i procesorima i pojacalom i svime i svacime.. a narocito ti je to potrebno ako ces da sviras rock, ili nesto zescu muziku...

ALI... ma koliko da neko voli da svira elektricnu i voli muziku koju svira.... nakon izvsnog vremena SVI gitaristi pozele da imaju i jednu kvalitetnu akusticnu gitaru u kolekciji. i da sviraju proste akorde i lagane solazice... tipa crni leprir, jedina moja, fur elisse... etc, etc..
jer jednostavno, Akusticna gitara ima neki narociti smek i neku prisnost sa onim ko je svira. Zato ces cesto naci i zvuk akusticne pored elektricne u mnogim pesmama...

Dakle, ako imas akusticnu, dokupi elektricnu.... jednom ces biti srecan sto i dalje imas akusticnu...

Nadam se da nisam mLogu ugnjaviJo.

Ramirez

Post by Ramirez » 25 Oct 2008, 17:23

Ne postoji lakse i teze sviranje.Bitno je samo kakvu boju tona,zelis da dobijes,da li ti je potreban "prirodni" ton gitare sa plasticnim zicama ili zelis "motornu testeru" :D

Bluesko

Post by Bluesko » 25 Oct 2008, 17:49

da brate i to.. :mrgreen:
akusticnu ne moz` da sviras u r`n`r bendu,mis`im,ono,Azru i Deep Purple sigurno ne mozes da sviras u nekom lokalu sa akustarom...Ali trebu kad odvedes u park,ne mozes da joj sviras elektricnu dzitru,nema struje,`vo,`no,zato je akusticna jedino resenje.. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
meni se iskreno vise svidja akusticna,jer mi ima taj neki "da se istopis" zvuk.. :wink:

Zlo

Post by Zlo » 25 Oct 2008, 21:36

Da se i ja ubacim(malko sam popio veceras pa bih da budem pametan)
Klasicna,akuscna sa metalnim zicama i elektricna su toliko razliciti instrumenti da je STRASNO.
Deki je vec objasnio razlike.Konkretan odgovor na tvoje pitanje svodi se na sledece:
Ako kupujes prvu gitaru(tako sam shvatio iz tvog posta) a slican si vecini ljudi sa ovog podneblja sto se para tice kupi neku akusticnu.
Elektricna se zbog manje tenzije zica lakse svira ALI trebace ti pristojna elektricna i dobro pojacalo (racunaj oko 700 pa vise evra) da bi to bilo to.
Vec za 100 i kusur takvih novcanica mozes doci do neke akustare koja ce fino odraditi posao (posluziti ti da naucis da sviras)

Ako vec imas ekipu sa kojom bi pravio bend i taj trnoviti put bi da predjes precicom kupi nesto od onih kompleta "guitar pack" koji se prodaju po nasim radnjama.
Dobijas gitaricu+pojacalo+gomilu nekih stvarcica od kojih ce ti neke i biti potrebne za manje od 200e.Ti kompleti su i pravljeni za ljude koji pocinju sa sviranjem gitare(dobro,pravljeni su da proizvodjac zaradi sto vise para :lol: )

Ako odustanes od sviranja neces puno izgubiti.
Ako naucis i nastavis da napredujes nikad neces prestati da kupujes neke nove gitare :)

Kao sto rece Deki
nakon izvsnog vremena SVI gitaristi pozele da imaju i jednu kvalitetnu akusticnu gitaru u kolekciji. i da sviraju proste akorde i lagane solazice
Evo mene uskoro sa temom "Koju gitaru da kupim" :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

terry mid

Post by terry mid » 04 Jan 2010, 20:49

-Prvo razlika je u obliku pa neki zbog glomaznije oblika akusticne gitare a jelte manjeg elektricne smatraju da je akusticnu lakse svirati.
-Elektricna je dosta udobnija i meksa od vecine akusticnih.
Nije lako uporediti ih ali se koriste za razlicite namene i svaka ima neke svoje vrline i mane ali bi bilo dobro imati obe ...
:D

LazaRocker

Post by LazaRocker » 14 Jan 2010, 23:23

joooj e bez uvrede al mene najvise nervira kad neko ko svira akusticnu dodje da mi se izivljava na sx-a, lupa neke akorde i izvali 'ju jebote ovo lakse od akusticne 100 puta' a ne zna ni blaze of glory da odsvira... :mrgreen:

Post Reply