[Bubnjevi] Feet and hand technique

Moderators: dejankuki, Reverse

zolideathmetal
Urednik

[Bubnjevi] Feet and hand technique

Post by zolideathmetal » 03 Oct 2006, 11:43

Malo o tehnikama ruke i noge

Foot techniques :

- Heel up -
Dignuta peta, udarac postizemo koriscenjem generalno butnih misica. Na pedal-board polazemo samo prednji deo noge (prste i deo koji je paralelan sa zavrsetkom kosta palca iliti 'ball of the foot'). Pritisak na pedalu vrsimo sa 'ball of the foot' (kugla na nozi :P ). Ova tehnika je jako favorizovana, i najvise koriscena. Sa njom postizemo snagu, ali imamo gubitak na preciznostu (iako ja skoro samo ovu tehniku koristim).

- Heel down -
Spustena peta, udarac postizemo sa spustanjem noge sa pete. Koriste se misice duz cevanice i listovi. Kazu da je preciznija od heel up, mada nisam nesto spretan sa ovom tehnikom. I sa ovom tehnikom mozemo da postignemo jako velike brzine (bubnjar Krisiun-a koristi samo heel-down).

- Heel-toe -
E ovo je malo teze objasniti...imate lepe snimke i objasnjenja na You Tube-u,pogotovoi gospodin Tim Waterson ima lepe video objasnjenja tu i tamo po netu. Uglavnom, tehnika se vrti oko fore '1 potez, 2 udarca'. Meni je trebalo par dana da shvatim sustinu, ali jos uvek nisam savladao totalno. U sustini sa petom radimo prvi udarac (spustanjem pete i skoro cele noge na pedalu), kada smo ovaj udarac zavrsili, vracamo nogu na gore i sa 'ball of the foot' uradimo drugi udarac. Sa ovom tehnikom se postize (ja mislim) najveca brzina. Ali sve sto sam ja video (do cak sesneastine na 300bpm sa dva bassa) je bilo snimljeno sa triggerima, tako da ne znam da li moze na vecim brzinama da se izvuce pristojno jak udarac, i to je sve bilo na foru right right left left, znaci dve sa desne i dve sa leve (double stroke), nisam jos video single stroke sa hell-toe-om, mada ja nesto iexperimentisem ovih dana. Cak se pojavio jedan proizvod pod nazivom VRuk za izravnjavanje udaraca kod heel-toe tehnike (ima na youtube-u objasnjenje od Tim Waterson-a)

- Izmedju heel-up i heel-down -
Extremno brza tehnika, samo za brze single stroke udarce (moze i za druge stvari koristiti, ali je za ovo najbolje). Koriste je ljudi iz death metal domena (Derek Roddy (Hate Eternal), George Kollias (Nile), Flo Mounier (Cryptopsy), itd.). Malo uzdignite petu sa pedale, i gurajte je dole, mrdanjem noge samo oko clanka (ala ovo ima smisla :S). Cela noga stoji u mestu (kolena, butine), sa malo uzdugnutim petama, guramo pedalu dole sa 'ball of the foot', ali ne pokrecuci celu nogu...(opet...video zapisi na you tube, ili derekroddy.com :) ).

- Swivel technique -
Ovo je isto kao ovo prethodno, stim da kod svakog udarca mrdamo petu na levu ili desnu stranu. Pomaze oko kordinacije na velikim brzinama. Nema pravila da li cemo prvo deno pa u sredinu pa levo, ili obrnuto, ili uopste necemo stati u sredini (mislim da pomeranje pete), 'ball of the foot' ostaje uvek na pedali...

Hand techinques :

Prvo nesto o drzanju palica :

- Traditional grip -
Stvarno nisam nesto strucan u ovome....moracete nekog strucnijeg pitati (ako vas usopte zanima x) )Pravilno drzanje i ne znam bas, a jos teze cu da opisem i to sto znam..:( mogu reci samo da sa ovom tehnikom ghost note-ove mozemo savrseno svirati, i jako lako mozemo da ubacimo rim shot izmedju bilo koja 2 udarca (samo spustamo ruku nize).

- Matched grip -
"Normalno" drzanje palica. Sa palcem na palici, ostale prste zavijemo oko palice. Nije dan drugi prst nikako ne stavljamo duz palice kao palac!! Ovo je jako bitno! Druga pravila ne postoje, da li cemo mi palice drzati da nokat palca gleda na gore ili na stranu, je stvar ukusa i navike. Ova tehnika se koristi za skoro sve, dobijamo snagu, preciznost i kontrolu preko palice. Po meni savrseno :)

Pored ovih ima jos nekoliko 'stilova' drzenja palice, ali ih ja ne znam sve tacno...

I sada :

- One handed roll -
Extremno zanimljiva stvar! Palica se spusta na bubanj kao rim shot (rim shot = udarac sa kojim pogadjamo opnu i obruc u isto vreme), stim da palicu drzimo veoma opusteno, pustamo da se vrh palice uzdigne malo, i onda dizemo butt palice i uradimo jos jedan udarac (kao heel toe za ruke x) ). Drugo ime mu je gravity blast, zato sto postizemo najbrzi 'kec' ikada zamisljen, jer mozemo skoro duplirati udarce na dobosu..

Ima tu jos mnogo toga da se kaze, ali moram nesto i za kasnije ostaviti :) Koga interesuje nako samo pita, ili ako ima nesto da doda, mislim da bi bilo fer da svi podelimo po nesto :)

Sada jos ostaje da li svirati vise prstima ili vise iz zgloba...nema pravila...obe tehnike su dobre...po meni, valja ih oba korstiti u datim trenutcima. Ovo se najbolje primecuje kod blast-beat-ova...kada se zglob umori, lako se mozemo "prebaciti" ili "ukljuciti" prste u igru. I tako odmarati zglobove. Najbolje je ukombinovati i prste i zglobove i tako naci neku sredinu, savrsenu za nasu muziku sto sviramo...

Najvaznija stvar je : ovo su samo ideje...mozete svirati kako god hocete dok ne ostecujete opremu...ili da birate od ovih tehnika i sto vama najbolje lezi (ili datom zanru muzike).

Toliko...
Last edited by zolideathmetal on 03 Oct 2006, 17:36, edited 1 time in total.

KnightOfDoom
Site Admin

Post by KnightOfDoom » 03 Oct 2006, 13:04

Bravo ! :) :music-smiley3:
Malo sam ti prepravio naslov teme, nadam se da se ne ljutis :) .

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 03 Oct 2006, 16:20

Odlicno! Dve molbe - kazi nesto o rudimentima i kazi nesto uopsteno (kako ti prija) o osnovnim drum linijama - kako napraviti dobar bubanj za pesmu (bilo bi zanimljivo onima koji moraju da programiraju neki loop).

Crabtree

Post by Crabtree » 04 Oct 2006, 12:52

E oko pisanja bubnjeva za pesme...Ja imam iskustva uglavnom sa rokom pa se na to ogranicavam.

Kada je pesma u 4/4 najcesce je snare drum na 2 i 4 i to je univerzalno resenje.Kod nekih brzih stvari,recimo kod punka gde se samo okidaju akordi,bubnjevi nose pesmu pa ide snare na 1&,2&,3&,4&-ako znate sta ovo znaci.Mada nekad moze da lezi i na 1,2,3,4.To je oko snera.

Za svaku deonicu pesme treba odrediti koju cinelu za "merenje"(ne znam kako to da nazovem) treba odabrati.Znaci dal ride,hi-hat,(i jedno i drugo mogu proizvesti jako mnogo razlicitih zvukova) ili nesto drugo.Mozda i paralelno sa tim treba odrediti i ritam koji ce se na njima svirati,kad se hi-hat otvara/zatvara,kad se jace udara kad slabije,jednostavno kad ce se
cukati.U roku obicno ide solid rhytm pa se cukaju cinele na na svaku cetvrtinu (1,2,3,4) ili svaku osminu (1,1&,2,2&,3,3&,4,4&),tako se stvara osecaj konzistentnosti i pustaju se ostali instrumenti da dodju do izrazaja.Medjutim mnogim bubnjarima je ovo dosadno pa smisljaju svakake ritmove za cinele tako da samo taj deo moze da bude sustina ritma i mozda cak da napravi od pesme hit.Nisam rekao da mogu na hi-hatu da se sviraju i sesnastine sa dve ruke sa tim sto onda snare i cinela ne idu u isto vreme(to se skoro ne oseca zbog brzine pesme),mada je i to moguce kod sporijih tempa.Ovaj ritam moze biti jako efektan(run to the hills,odlazak u grad(corba),rocket queen...).Jos jedna stvar koju bubnjari vole je da otvaraju i zatvaraju hi-hat na najrazlicitijim delovima takta i sa tim treba eksperimentisati,i sve zavisi od pesme.Obicno je naglasena cinela na 1,2,3,4 a ghost na 1&,2&,3&,4&.Medjutim ima dosta primera kad se cinela udara na upravo ove druge mere i to daje posebnu dinamicnost pesmi(Neko te ima nocas -refren na ride-u(Van Gogh),ili tehno ritam - hi-hat se otvara na 1&,2&,3&,4& a zatvara na 1,2,3,4 bas na 1,2,3,4 i snare na 2 i 4 (tzv. tuc-tuc ritam).

Sad bas bubanj.Jako vazna stvar.Obicno se kaze da on ide na najnaglasenijim delovima pesme i da treba da prati bas gitaru(dakle da se uglavnom udara kad i bas,ne i obrnuto).Medjutim cesto se srecu primeri kad ne udara kad i bas i ne smeta cak daje posebnu draz.Po mom skromnom iskustvu mi se cini da kad prati bas njega naglasava i dobija se nekako meksi zvuk,vise instrumentalan nego udaracki,dok kad se udara van bas linije vise zvuci kao udarac,mada sve to zavisi od produkcije,glasnoce jednog i drugog tako da se ne treba previse obazirati na to.Neka pravila za ovaj vazan deo tesko je reci ili bar ja nisam provalio,ali i iole iskusni bunjari kada cuju pesmu znaju otprilike gde bi najbolje stajao bas bubanj.Ko ne svira bubnjeve ne znam kakvo bih pravilo izreko,reko bih samo sledece:Kada se udara bas na offbetove(1&,2&,3&,4&-kod brzih ritmova,kod sporijih govorim o sesnaestinama),to daje seckav osecaj nekako bas ubada,a kada ide na 1,2,3,4 daje osecaj cvrstine,solidnosti.Takodje bas se udara kad god se udara i neka crash cinela,i skoro nikad se ne udara kad i snare,mada treba eksperimentisati i sa tim(odlazak u grad (corba),wasted years-uglavnom kada se to radi bas ide kroz celu deonicu na 1,2,3,4(kao npr. tehno).Uopste pravila su najdefinisanija oko toga sta za koju vrstu muzike,tu postoje najcesci trackovi cinela,bas bubnja i drugo ali ja govorim o roku, kao malo sirem pojmu posto sa ostalim nemam iskustva.Najvaznije je da se prati pesma,jer po meni klasican primer upropascavanja pesme je aktelna pop muzika i gde se nekoj manje ili vise ok pesmu nabudzi neki tehno/dance ritam sa nabudzenim bas bubnjem da bi kao uz to moglo da se djuska,a upropasti se pesma(slicno je i sa remixima poznatih pesama).Dakle moj savet za bas je pokusajte da ga uskladite sa pesmom,dakle na najnaglasenije delove pesme ili neki solidan ritam koji ce da daje cvrstinu pesmi.Takodje predlazem da se prati bas linija ali ne slepo.Primetio sam da nije lose da se prvo napise bas bubanj pa onda bas gitara.Moze da se svira solidan tvrd ritam dok traje glas ili dok zeli da se da prednost nekom instrumentu,a delu bez glasa da se pojavljuje ucestalije da bi cela deonica dobila na znacaju,uopste moj savet kad ocete da napravite rokackiju deonicu samo ucestalije okidajte bas gitaru i bas bubanj.

Prelazi-mozda najraznovrsniji deo pisanja pesme.Tu udrite masti na volju,eksperimentisite,mislim da nema mnogo pravila,sve zavisi od pesme.Jedino mozda da se prelazi na dublje tomove(bubnjeve/prelaze) kako gitara prelazi na dublje tonove u prelazu,a i ako gitare nema najcesce ide tako (s leva na desno).

Varijacije snera-snare naravno ne mora de se udara samo na 2 i 4 i sl. gde daje osnovni ritam i vec se cesto udara i na offbeatove,kao deo glavnog ritma ili na ostale onbeatove kao neka vrsta prelaza.Bubnjar peppersa recimo bas cesto koristi snare na offbeatovima i lepo zvuci,ali sa tim treba biti oprezan.Cini mi se da mnogi bubnjari danasnjih "alternativnih" bendova preturuju sa tim pa se izgubi nit pesme(npr. creed-ali to je takva muzika ja je ne kapiram i sta mogu).Snare na offbeatovima treba koristiti slicno kao i bas bubanj na istim ali kad se zeli dobiti nova dimenzija,veci stepen naglasenosti.Eksperimentisite posto kad zabodete snare na 3 i 7 u 8/8(ako gledamo u taktu 8/8 to je ekvivalentno 2 i 4 na 4/4) ostaju vam samo snerovi na
4&,5&=8&,1&,pa probajte.

Eto ovde sam vise pricao o tome sta moze nego sta treba,mozda ste ovo vec znali ali sta treba uglavnom zavisi od pesme i osobe koja pise sto i daje draz.Sigurno se moze nacu na netu dosta pravila ali ja njih ne volim,jer je vazno da svako napravi nesto svoje,na kraju krajeva to je jedini pravi put jer danas skoro svi bendovi lice jedni na druge iz vise razloga u koje ne bih sada da ulazim.Dakle BITI ORIGINALAN,pa i ako nesto nije bas konvencionalno napisano ne treba automatski odbaciti.Ipak da bih konkretnije odgovorio na pitanje(mada Rocketroll nije mene pitao al nema veze)da kazem jos par stvari:
Ride bi trebalo koristiti u osecajnim,neznijim,tekstualno tezim delovima pesme(kakvi su obicno refreni)a hi hat u tvrdjim "jebanje keve" delovima.Onda recimo otvoereni hi hat nije lose otvoriti kada recimo gitara ima neki zvuk pa ga prekine,ali ne direktnim nadovezivanjem sledeceg i tu zatvoriti cinelu,ili kod slajdova,naglih povisenih tonova gitare.Otvoreni hi hat moze da zameni i crash cinelu(ne bukvalno ali lepo zavara uvo kada ocekuje crash(slusajte rokacki deo u fear of the dark sa rock in rio).Onda u mnogim pesmama gde hi hat ide konstantno na cetvrtinama ili osminama bubnjari kako se blizi sledeca deonica odnosno prelaz pomalo otvaraju hi hat dok je najotvoreniji pred prelaz i donosi osecaj napetosti i iscekivanja i konacne ekstaze kod prelaza(npr. Kap po kap (divlje jagode) ili Scorpionsi).Koriscenje cow bell-a i zvona od ride cinele umesto ride-a daje jedan vickastiji veseliji funky zvuk.Treba napomenuti za nebubnjare da je ritam koji ne moze da omane bas na 1 i 3 i snare na 2 i 4.On uz sve ide i ne moze da pogresi.Ja nalazim da su prelazi gde se sve jace udaraju zajedno bas,najdublji tom i snare ili najvisi tom(dakle krece se od skoro necujnosti pa se postepeno pojacava intenzitet i zavrsava se crashom)jako efektni.O duplom basu nisam piso posto ga ne koristim.Oko koriscenja ostalih u prelaza(bubnjeva) u glavnom ritmu odnosno van prelaza-naravno moze,sto da ne mada ja to retko koristim,pa se bas i ne razumem i tu kao i kod ghost nota,dublova,tripleta potrebna je dosta dobra tehnicka potkovanost i tesko je valjano programirati,za to je najbolji zivi bubnjar.Vezano za to-koriscenje low(najdubljeg) toma umesto ride-a/hi-hata moze da da ekstremnu tvrdocu pesmi,a u tom slucaju se moze koristiti i hi-tom umesto snera - probajte.Oko crash cinele za nju se najcesce kaze da se koristi na najnajnaglasenijim delovima pesme,znaci na pocetku svake deonice ali i drugim mestima po slobodnom izboru.Kod nje je zgodan efekat "vatanja" doticne cime se prekida njen zvuk,reko bih ekvivalentno zatvaranju hi-hata.

Eto dosta sam se ispiso,ako ima neko neko konkertnije pitanje neka pita,vazno je da ne postoji samo jedno dobro resenje vec nekoliko,treba eksperimentisanjem pronaci ono koje piscu najvise odgovara,ja pisem u gp-u i to je odlicno za vezbu.
Ja sam ne volim dugacke postove al sta da radim,i izvinjavam se ako nisam valjano odgovorio na pitanje.

zolideathmetal
Urednik

Post by zolideathmetal » 05 Oct 2006, 11:26

Eto ovaj je odgovorio, kako napraviti osnovni ritam...mada to ide sa osecajem, ova pravila su bas za osnovne ritmove...ako imas problema sa pravljenjem bilo kakvog ritma, posalji meni materijal na koji treba da se kuca nesto, pa cu ti kucati, ili popravljati sto si ti raio i tako ces vremenom shvatiti, dobiti feeling za osecaj ;)

Nego...rudimenti....sta su i zasta sluze...
Rudimenti sluze za vezbanje kontrole udaraca, moze da se radi i sa nogama (u sustini sve sto moze rukama moze i nogama). Postojio gomilu rudimenata...evo lista svih ako nesto znaci

Single Stroke Rudiments

Single Stroke Roll
Single Stroke Four
Single Stroke Seven

Roll Rudiments

Multiple Bounce Roll
Triple Stroke Roll
Double Stroke Roll
Five Stroke Roll
Six Stroke Roll
Seven Stroke Roll
Nine Stroke Roll
Thirteen Stroke Roll
Fifteen Stroke Roll
Seventeen Stroke Roll

Flam Rudiments

Flam
Flam Accent
Flam Tap
Flamacue
Flam Paradiddle
Single Flammed Mill
Flam Paradiddle-diddle
Pataflafla
Swiss Army Triplet
Inverted Flam Tap
Flam Drag

Paradiddle Rudiments

Single Paradiddle
Double Paradiddle
Triple Paradiddle
Paradiddle-diddle

Drag Rudiments

Ruff
Single Drag Tap
Double Drag Tap
Lesson 25
Single Dragadiddle
Drag Paradiddle #1
Drag Paradiddle #2
Single Ratamacue
Double Ratamacue
Triple Ratamacue

Obajsnjenja :
- Single Stroke - 1 udarac sa svakom rukom/nogom
- Double Stroke - 2 udarca sa svakom rukom/nogom
- Tripple, five,six,seven,nine... Stroke - R-desna ruka/noga; L-leva rukonoga, znaci ovo je onda tipple RRL LLR , six RRLLRR LLRRLL, seven RRLLRRL LLRRLLR, itd itd.
- Flam - jedan ghost note, pa jedan full udarac (pise se rR, lL, rL, lR gde je malo slovo ghost note)
- Ghost note - jako tih udarac
- Drag - 2 ghost note-a, pa full udarac (rrL llR itd.)
- Paradiddle - pogledaj site :DEvo ga site....sve pise http://www.vicfirth.com/education/rudiments.html

ako treba jos nesto...pitajte :)

Fox IV
Unretired

Post by Fox IV » 05 Oct 2006, 14:19

Pa meni bi dobro došlo nekih 15 tisuća jura na zajam (bez kamate i fixnog roka vraćanja) pa te eto pitam...

zolideathmetal
Urednik

Post by zolideathmetal » 06 Oct 2006, 12:26

khm....spam...khm :D

toshapn

rudimenti

Post by toshapn » 20 Feb 2007, 19:09

Drobac
MF veteran

Post by Drobac » 29 Aug 2007, 18:03

Ne slazem se samo za heel-toe. Daleko od toga da znam da sviram ovu tehniku, ali peta samo INICIRA udarac. Ne moras udariti pedalu petom uopste. Imam snimak kad lik svira heel-toe sa samo palcem na pedali.

zolideathmetal
Urednik

Post by zolideathmetal » 30 Aug 2007, 11:29

Totalno si upravu...svaki dan ucim nesto novo, i pogresio sam...i ja sam gledao tog lika (na 300bpm sesneastine u carapama heel-toe)

Derrick
MF veteran

Post by Derrick » 30 Aug 2007, 22:50

Drobac wrote:Ne slazem se samo za heel-toe. Daleko od toga da znam da sviram ovu tehniku, ali peta samo INICIRA udarac. Ne moras udariti pedalu petom uopste. Imam snimak kad lik svira heel-toe sa samo palcem na pedali.
Ne bih se slozio. Ja sviram heel-toe bez ikakvih problema, i da, peta izvodi prvi udarac, a prsti drugi. Pa, sta mislis, kako se drugacije brzo svira galopping na singl-padali. Ne treba ti nikakav trigger da bi dobio ravnomerne/ujednacene udarce pedalom (ovo je proverena informacija jer sam licno probao i na singl i na duploj pedali). Sto se duple tice, sa heel-toe mogu da se zaletim i da sviram blast kol'ko god 'oces brzo :wink: (i to sam probao)...

Inace, heel-toe tehniku mnogi bubnjari, iz nekog uvrnutog razloga, pokusavaju da mistifikuju i svako prica drugu pricu i izvodi je drugacije (zato si i delimicno upravu). Ja sam heel-toe savladao jos pre nekih 6 i vise godina dok sam jos isao na casove tako da imam dosta iskustva sa istom. To je obicna jazz tehnika koja postoji jos od kada postoje bubnjevi, a rokeri onda naknadno "otkrivaju mlaku vodu" i bivaju fascinirani (da ne bude zabune - ne vredjam ovde nikoga jer sam i sam roker 8) :wink: )

zolideathmetal
Urednik

Post by zolideathmetal » 31 Aug 2007, 01:04

Derrick wrote: Ja sviram heel-toe bez ikakvih problema, i da, peta izvodi prvi udarac, a prsti drugi.
http://www.youtube.com/watch?v=l15tWf7CBqk

moras malo da se smiris...stalno se bacas...bez uvrede ;)

Derrick
MF veteran

Post by Derrick » 31 Aug 2007, 10:45

Ok, smirujem se... :wink: Sorry!

Anyway, kao sto sam i rekao - svako je izvodi na malo drugaciji nacin (sto video koji si mi dao da odgledam potvrdjuje), isto kao i neke tehnike rukama (recimo fast alternating triplets
uz koriscenje moeller tehnike).

Ja petom pritisnem pocetak (dakle, onaj deo papucice najblizi patosu) pedale i tako dobijem veoma jasan prvi udarac (pedala se, po izvodjenju udarca petom, odbije i vrati prakticno u pocetni neutralni polozaj, cime je spremna za izvodjenje drugog udarca), a zatim prstima nastavim i dobijem drugi udarac. Kao kada hodas - peta-prsti. Ponovo napominjem - ovako su mene ucili. Naravno, kod ekstremno brzog "pedalisanja" fora je da napravis sto manji pokret jer se tako manje zamaras. Ja je sviram na ovaj nacin vec vise godina i mogu reci da je ekstra efikasno (barem sto se mene tice). Inace, Dave Weckl svira na potpuno deseti nacin ovu tehniku - on pedalu pritiska na pola, a zatim nesto izvede stopalom sto ne mogu bas da provalim, ali je rezultat veoma brzi double-kick jednom pedalom...

Marko_chupavi
MF veteran

Post by Marko_chupavi » 31 Aug 2007, 11:19

Dave Weckl svira tako sto kada izvede prvi udarac (jabucicom stopala) a onda "nastavi" nogom napred i iskosi je malo... cudno je ali efikasno... treba videti na njegovom videu...

Drobac
MF veteran

Post by Drobac » 31 Aug 2007, 12:08

Derrick wrote:
Drobac wrote:Ne slazem se samo za heel-toe. Daleko od toga da znam da sviram ovu tehniku, ali peta samo INICIRA udarac. Ne moras udariti pedalu petom uopste. Imam snimak kad lik svira heel-toe sa samo palcem na pedali.
Ne bih se slozio. Ja sviram heel-toe bez ikakvih problema, i da, peta izvodi prvi udarac, a prsti drugi. Pa, sta mislis, kako se drugacije brzo svira galopping na singl-padali. Ne treba ti nikakav trigger da bi dobio ravnomerne/ujednacene udarce pedalom (ovo je proverena informacija jer sam licno probao i na singl i na duploj pedali). Sto se duple tice, sa heel-toe mogu da se zaletim i da sviram blast kol'ko god 'oces brzo :wink: (i to sam probao)...

Inace, heel-toe tehniku mnogi bubnjari, iz nekog uvrnutog razloga, pokusavaju da mistifikuju i svako prica drugu pricu i izvodi je drugacije (zato si i delimicno upravu). Ja sam heel-toe savladao jos pre nekih 6 i vise godina dok sam jos isao na casove tako da imam dosta iskustva sa istom. To je obicna jazz tehnika koja postoji jos od kada postoje bubnjevi, a rokeri onda naknadno "otkrivaju mlaku vodu" i bivaju fascinirani (da ne bude zabune - ne vredjam ovde nikoga jer sam i sam roker 8) :wink: )
Eto, Zoli ti je sve rekao. Naravno da svako ima neki svoj nacin, ali kad god sam gledao nekoga da radi heel-toe, peta skoro da i nije na pedali. Pronadji negde snimak Tim Watersona, on je svetski rekorder u brzini ove tehnike i videces da mu je samo pola noge na pedali. Petom izvodi udarac samo kad svira jako sporo.

Post Reply