Foot techniques :
- Heel up -
Dignuta peta, udarac postizemo koriscenjem generalno butnih misica. Na pedal-board polazemo samo prednji deo noge (prste i deo koji je paralelan sa zavrsetkom kosta palca iliti 'ball of the foot'). Pritisak na pedalu vrsimo sa 'ball of the foot' (kugla na nozi

- Heel down -
Spustena peta, udarac postizemo sa spustanjem noge sa pete. Koriste se misice duz cevanice i listovi. Kazu da je preciznija od heel up, mada nisam nesto spretan sa ovom tehnikom. I sa ovom tehnikom mozemo da postignemo jako velike brzine (bubnjar Krisiun-a koristi samo heel-down).
- Heel-toe -
E ovo je malo teze objasniti...imate lepe snimke i objasnjenja na You Tube-u,pogotovoi gospodin Tim Waterson ima lepe video objasnjenja tu i tamo po netu. Uglavnom, tehnika se vrti oko fore '1 potez, 2 udarca'. Meni je trebalo par dana da shvatim sustinu, ali jos uvek nisam savladao totalno. U sustini sa petom radimo prvi udarac (spustanjem pete i skoro cele noge na pedalu), kada smo ovaj udarac zavrsili, vracamo nogu na gore i sa 'ball of the foot' uradimo drugi udarac. Sa ovom tehnikom se postize (ja mislim) najveca brzina. Ali sve sto sam ja video (do cak sesneastine na 300bpm sa dva bassa) je bilo snimljeno sa triggerima, tako da ne znam da li moze na vecim brzinama da se izvuce pristojno jak udarac, i to je sve bilo na foru right right left left, znaci dve sa desne i dve sa leve (double stroke), nisam jos video single stroke sa hell-toe-om, mada ja nesto iexperimentisem ovih dana. Cak se pojavio jedan proizvod pod nazivom VRuk za izravnjavanje udaraca kod heel-toe tehnike (ima na youtube-u objasnjenje od Tim Waterson-a)
- Izmedju heel-up i heel-down -
Extremno brza tehnika, samo za brze single stroke udarce (moze i za druge stvari koristiti, ali je za ovo najbolje). Koriste je ljudi iz death metal domena (Derek Roddy (Hate Eternal), George Kollias (Nile), Flo Mounier (Cryptopsy), itd.). Malo uzdignite petu sa pedale, i gurajte je dole, mrdanjem noge samo oko clanka (ala ovo ima smisla :S). Cela noga stoji u mestu (kolena, butine), sa malo uzdugnutim petama, guramo pedalu dole sa 'ball of the foot', ali ne pokrecuci celu nogu...(opet...video zapisi na you tube, ili derekroddy.com

- Swivel technique -
Ovo je isto kao ovo prethodno, stim da kod svakog udarca mrdamo petu na levu ili desnu stranu. Pomaze oko kordinacije na velikim brzinama. Nema pravila da li cemo prvo deno pa u sredinu pa levo, ili obrnuto, ili uopste necemo stati u sredini (mislim da pomeranje pete), 'ball of the foot' ostaje uvek na pedali...
Hand techinques :
Prvo nesto o drzanju palica :
- Traditional grip -
Stvarno nisam nesto strucan u ovome....moracete nekog strucnijeg pitati (ako vas usopte zanima x) )Pravilno drzanje i ne znam bas, a jos teze cu da opisem i to sto znam..

- Matched grip -
"Normalno" drzanje palica. Sa palcem na palici, ostale prste zavijemo oko palice. Nije dan drugi prst nikako ne stavljamo duz palice kao palac!! Ovo je jako bitno! Druga pravila ne postoje, da li cemo mi palice drzati da nokat palca gleda na gore ili na stranu, je stvar ukusa i navike. Ova tehnika se koristi za skoro sve, dobijamo snagu, preciznost i kontrolu preko palice. Po meni savrseno

Pored ovih ima jos nekoliko 'stilova' drzenja palice, ali ih ja ne znam sve tacno...
I sada :
- One handed roll -
Extremno zanimljiva stvar! Palica se spusta na bubanj kao rim shot (rim shot = udarac sa kojim pogadjamo opnu i obruc u isto vreme), stim da palicu drzimo veoma opusteno, pustamo da se vrh palice uzdigne malo, i onda dizemo butt palice i uradimo jos jedan udarac (kao heel toe za ruke x) ). Drugo ime mu je gravity blast, zato sto postizemo najbrzi 'kec' ikada zamisljen, jer mozemo skoro duplirati udarce na dobosu..
Ima tu jos mnogo toga da se kaze, ali moram nesto i za kasnije ostaviti

Sada jos ostaje da li svirati vise prstima ili vise iz zgloba...nema pravila...obe tehnike su dobre...po meni, valja ih oba korstiti u datim trenutcima. Ovo se najbolje primecuje kod blast-beat-ova...kada se zglob umori, lako se mozemo "prebaciti" ili "ukljuciti" prste u igru. I tako odmarati zglobove. Najbolje je ukombinovati i prste i zglobove i tako naci neku sredinu, savrsenu za nasu muziku sto sviramo...
Najvaznija stvar je : ovo su samo ideje...mozete svirati kako god hocete dok ne ostecujete opremu...ili da birate od ovih tehnika i sto vama najbolje lezi (ili datom zanru muzike).
Toliko...