Cudan problem sa gitarom

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
visackimarko

Cudan problem sa gitarom

Post by visackimarko » 25 Sep 2007, 14:06

Od nedavno, pojavio mi se veoma cudan problem na gitari. U pitanju je Aria STG ,licenca Stratocastera inace.
Na pojacalu, ili kompu, gitara radi savrseno.
Medjutim, na suvo dok se svira, primecujem da se prilikom C tona javlja zvrjanje, u predelu pickguarda. Znaci gde god odsvirao c, na bilo kojoj zici, dobija se zvuk slican fret buzz-u, ali nije to to, zvuk stize iz predela pickguarda.
O cemu se radi?

KnightOfDoom
Site Admin

Post by KnightOfDoom » 25 Sep 2007, 14:11

Proveri sve srafove i zategni ako treba. Pogledaj i bridge ako se i dalje cuje. Ne znam kakva je konstrukcija bridge-a , desi se da i on zuji ponekad.

visackimarko

Post by visackimarko » 25 Sep 2007, 14:18

Proverio sam, sve je zategnuto. Bice da je stvarno bridge. Kako njega da sredim?
Ili da ostavim ovako? Posto stvarno ne smeta, malko zuji... Na pojacalu nema problema...

KnightOfDoom
Site Admin

Post by KnightOfDoom » 25 Sep 2007, 14:25

Evo sad gledam sliku (valjda te) Arie..uglavnom, ovih 6 velikih srafova nisu problem :) Ali ako dobro kontam sve na slici zice mozes da dizes sa dva srafica, jel da? Pogledaj da li su oba na istoj visini tj. da li se oba naslanjaju na bridge kako treba. Pogledaj na svakoj zici , ne samo na onoj kod koje se javlja zujanje.

Opet, moguce je da su ti stare zice, prljave ili nesto trece , pa cudno vibriraju...
To je sve sto mi pada na pamet trenutno.

visackimarko

Post by visackimarko » 25 Sep 2007, 14:37

Mislim da je pitanje frekvencije c tona. Mislim, ako ga odsviras na 10 mesta, na svih 6 zica, i svuda bude isto? malo cudno... Ajde da zvrji, na jednoj zici...

KnightOfDoom
Site Admin

Post by KnightOfDoom » 25 Sep 2007, 15:03

Moguce, rezonanca ovo-ono :D
Ako tebi ne smeta onda super, samo teraj. Ja bi, kako sam lud, rasklopio celu gitaru dok ne nadjem uzrok (cak sam jednom to i uradio :().

Bluesman

Post by Bluesman » 25 Sep 2007, 15:35

Ja imam jednu ideju. Posto je bridge tremolo, on ima one federe. Moguce je da je frekvencija slobodnog oscilovanja samih federa dovoljno blizu frekvenciji tona c (umnozak). Onda federi prinudno osciluju. Mozes da proveris to na 2 nacina. Jedan je da po sluhu utvrdis da li je to zujanje ton c( ako je dovoljno glazno i izrazeno), ili da otvoris od pozadi gitaru i rukom prigusis federe. Ako je problem sa federima, uzmes izmeris njihovu duzinu i unutrasnji promer. Nadjes parce gumenog creva te debljine i stavis unutra i time ugusis zvecanje. Ne secam se gde sam to video, ali je imalo rezultata. Probaj na youtube.

Toliko od mene.

EDIT

http://youtube.com/watch?v=CJnAbPrmJNA evo ga snimak.

Bodomovac

Post by Bodomovac » 25 Sep 2007, 20:04

Na mojoj staroj gitari kobilica je takođe zvrndala, i kad sam je par puta udario, prestala je da zvrnda.... na neko vreme, i onda opet....

viden

Post by viden » 25 Sep 2007, 23:10

Često problem može da bude i ispod pickguarda (desi sa da tamo nešto vibrira zato što je "specifično pričvršćeno-znači kabl, plastika magneta, šajbna pot-a...).
Ako nemaš problema na pojačalu, a proverio si sve na "površini" gitare ne uzbuđuj se previše i ne rasturaj gitaru zbog toga.

Post Reply