Cudan problem sa gitarom
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
-
Cudan problem sa gitarom
Od nedavno, pojavio mi se veoma cudan problem na gitari. U pitanju je Aria STG ,licenca Stratocastera inace.
Na pojacalu, ili kompu, gitara radi savrseno.
Medjutim, na suvo dok se svira, primecujem da se prilikom C tona javlja zvrjanje, u predelu pickguarda. Znaci gde god odsvirao c, na bilo kojoj zici, dobija se zvuk slican fret buzz-u, ali nije to to, zvuk stize iz predela pickguarda.
O cemu se radi?
Na pojacalu, ili kompu, gitara radi savrseno.
Medjutim, na suvo dok se svira, primecujem da se prilikom C tona javlja zvrjanje, u predelu pickguarda. Znaci gde god odsvirao c, na bilo kojoj zici, dobija se zvuk slican fret buzz-u, ali nije to to, zvuk stize iz predela pickguarda.
O cemu se radi?
- KnightOfDoom
- Site Admin
-
- KnightOfDoom
- Site Admin
Evo sad gledam sliku (valjda te) Arie..uglavnom, ovih 6 velikih srafova nisu problem
Ali ako dobro kontam sve na slici zice mozes da dizes sa dva srafica, jel da? Pogledaj da li su oba na istoj visini tj. da li se oba naslanjaju na bridge kako treba. Pogledaj na svakoj zici , ne samo na onoj kod koje se javlja zujanje.
Opet, moguce je da su ti stare zice, prljave ili nesto trece , pa cudno vibriraju...
To je sve sto mi pada na pamet trenutno.

Opet, moguce je da su ti stare zice, prljave ili nesto trece , pa cudno vibriraju...
To je sve sto mi pada na pamet trenutno.
-
- KnightOfDoom
- Site Admin
Ja imam jednu ideju. Posto je bridge tremolo, on ima one federe. Moguce je da je frekvencija slobodnog oscilovanja samih federa dovoljno blizu frekvenciji tona c (umnozak). Onda federi prinudno osciluju. Mozes da proveris to na 2 nacina. Jedan je da po sluhu utvrdis da li je to zujanje ton c( ako je dovoljno glazno i izrazeno), ili da otvoris od pozadi gitaru i rukom prigusis federe. Ako je problem sa federima, uzmes izmeris njihovu duzinu i unutrasnji promer. Nadjes parce gumenog creva te debljine i stavis unutra i time ugusis zvecanje. Ne secam se gde sam to video, ali je imalo rezultata. Probaj na youtube.
Toliko od mene.
EDIT
http://youtube.com/watch?v=CJnAbPrmJNA evo ga snimak.
Toliko od mene.
EDIT
http://youtube.com/watch?v=CJnAbPrmJNA evo ga snimak.