Schecter Omen 6 bez farbe

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

guv'nor

Re: Schecter Omen 6 bez farbe

Post by guv'nor » 07 Dec 2009, 01:26

MUzzY wrote:Koje je ovo pojacalo?!
Crate V Series, a koliko vidim u pitanju je V32-ka. E sada da li je Palomino ili obični V, to baš i nisam siguran.
U svakom slučaju, pojačala u rangu Peavey Classic serije. :ziveli:

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 07 Dec 2009, 08:00

Što se tiče ovog izrovarenog Gibson trupa, malkice ste nepravedni. Kao prvo, isti komad drveta ti je potreban da napraviš gitaru koja nema ni jedan kanalić, i gitaru koja ima ovolike rupe, nema tu uštede. Nemoguće je izvaditi te delove drveta a da ostanu upotrebljivi, od njih ostaje samo iverje i strugotina. Dokle god ne počne Gibson da prodaje bočice punjene strugotinom od honduraskog mahagonija kao voodoo charm, sve je fer i pošteno. Postoje tamo i neki ljudi koji moraju da stoje na sceni 4 sata, i njih baš i neće da obraduje komadina od 30 kg mahagonija. Previše se mistifikuje solid body.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 07 Dec 2009, 08:40

DrGreenthumb wrote: John Suhr - "I was never as so convinced as one day listening to Eddie Van Halen record at his studio. The sound was fat, articulate and every bit his signature tone. When I looked to see what he was playing I was stupefied to see a headless, woodless Steinberger. Not only that but when I checked out the guitar later, the strings were very rusty."
Potpisujem! Odma'! :D
Naravno. Ko zna zna. Mislim, zvuk stvarno moze da se namesti van gitare ako znas sta radis. Ali to onda malo jebe poentu. Mozes i Jolanu da ukljucis u Mesa Boogie i zvucis kao likovi koji celog zivota sviraju MB

a) Keith Richards

b) James Hetfield

c) John Petrucci

d)Santana

Cetir lika ciji ton ni u ludilu nije slican a sviraju istu firmu pojacala (stavise, svi su svirasli isti model datom trenutku svoje karijere).

Da li njihova gitara pravi razlicit zvuk? Da, ali bilo koja druga kvalitetna gitara slicnog tipa bi mogla da nadomesti taj zvuk. Mozda i bilo koje drugo kvalitetno pojacalo tog tipa. Treba samo znati namestiti 'svoj' zvuk. Problem je sto klincadija juri tudji zvuk.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 07 Dec 2009, 08:45

Kristijan wrote:Što se tiče ovog izrovarenog Gibson trupa, malkice ste nepravedni. Kao prvo, isti komad drveta ti je potreban da napraviš gitaru koja nema ni jedan kanalić, i gitaru koja ima ovolike rupe, nema tu uštede. Nemoguće je izvaditi te delove drveta a da ostanu upotrebljivi, od njih ostaje samo iverje i strugotina. Dokle god ne počne Gibson da prodaje bočice punjene strugotinom od honduraskog mahagonija kao voodoo charm, sve je fer i pošteno. Postoje tamo i neki ljudi koji moraju da stoje na sceni 4 sata, i njih baš i neće da obraduje komadina od 30 kg mahagonija. Previše se mistifikuje solid body.
Oni u ludilu ne dube quartersawn ili centercut timber, samo djubre.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 07 Dec 2009, 08:49

Ja pricam o tim stvarima (apropo prvog posta na temu) otkako stigoh, o tim (de)mistifikacijama i sta se sve (ne)radi. Kome?

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 07 Dec 2009, 08:57

Verujem da je tako. Samo kažem da ti trebaju 2 komada drveta identičnih dimenzija i za trup sa rupama, i za trup bez rupa, pa tako čak i da se koristi isti kvalitet drveta za oba slučaja, ne može proizvođač tako da uštedi.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 07 Dec 2009, 10:14

Kristijan wrote:Verujem da je tako. Samo kažem da ti trebaju 2 komada drveta identičnih dimenzija i za trup sa rupama, i za trup bez rupa, pa tako čak i da se koristi isti kvalitet drveta za oba slučaja, ne može proizvođač tako da uštedi.
Ne Kristijane. Ne kapiras. Sve i da pricamo o telu koje je iz jednog dela, dubljenje se radi od drveta koje je MNOGO jeftinije od onog 'pravog' drveta. Ne postoji gitara koja je suplja (dubljena, rezbarena zbog tezine ili komora za zvuk) a da je od hondurakog mahagonija. Ja jos nisam video u zivotu. Video sam svasta. Drugo, obicno su te gitare bookmatched, znaci uzmes jeftinije parce, pa ga cvikujes na pola horizontalno, otvoris kao knjigu, slepis i onda rezbaris. To naravno nije nova tehnika, radi se kao gitarski 'top' odavno. Medjutim, jeftinije je i ceklo telo tako napraviti zbog tehnike drvosecenja i broja kvalitetnih komada (uslovno receno) koje mozes da dobijes od jednog debla.

Kad recimo ides center cut, to je bukvalno kad posmatras deblo (dok je zivo recimo) odozgo, kao da si koren. I sad u sredistu tog drveta imas odredjeni segmenat koji se seca skoro kao elipsa (bas u centru) gde onda godovi drveta , tojest same sile u drvetu, sile odrastanja, simetricno deluju na to drvo. Cek da nadjem slicicu. Takav isecak kosta. Zato sto upropastis okolno drvo, tojest ne mozes od tog isto recim mahagonija da naseces 2000 komada nego 200. A isto deblo, isto njih kosta. E onda ti po komadu naplate vise. Punooo vise nego prije rata...

Cek deder...

Evo za parketare, ali isto ti je to.... E sad samo fali center cut.

Image

Image

Vis ovaj poslednji, dole plainsaw...postoji samo jedan jedini center cut, i taj je idealan. Svako hoce tu gitaru, ali ne biva. To kosta do bola. Ali vidis (da te ne zbunjuje) da nije isti kao ovaj plainsawn odozgo, prvi. Tamo se stekuje po sirini, a moze malo jace po debljini, pa se 'otvori' (bookmatch) Ali ovi dole, ovaj na zadnjoj slici, centralni cut, to je the shit. to kosta. Naravno, uzduz drveta ima ih citavom visinom, ali nema ih popreko, sirinom. Taj centralni cut je ono pravo, drvo samo sebe dovodi u balans bez lepljenja, kontraspekulacija, Gandalfa i madjije.

Quartersawn je u stvari next best thing u tom smislu, jer ti niko nece naseci drvo center-cut ako nemas punu kesu orasa.

Image

MUzzY

Post by MUzzY » 07 Dec 2009, 10:37

guv'nor wrote:
MUzzY wrote:Koje je ovo pojacalo?!
Crate V Series, a koliko vidim u pitanju je V32-ka. E sada da li je Palomino ili obični V, to baš i nisam siguran.
U svakom slučaju, pojačala u rangu Peavey Classic serije. :ziveli:
Samo sto zvuci jedno ... 4x lepse. Meni...

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 07 Dec 2009, 11:12

Ma znam to, sve ovo oko seckanja drveta znam, donekle možda pričamo o istoj stvari, samo iz različitog ugla. Poenta moje priče je da ako negde pričamo o tome kako nas Gibson ili ko god drugi zakida, onda nas zakida na kvalitetu drveta. Samo rovarenje i glodanje drveta pravi u startu trošak oko mašine, a kasnije mrvicu više smaranja oko mašinske obrade, i da budem iskren, nisam načisto šta bi bio razlog za to, osim da se gitara učini lakšom. Ne tvrdim da znam sve kompanijske zavrzlame, samo znam da kad se glodalom napravi rupa, ne može proizvođač da koristi tu oglodanu masu, pa nas nije "pokrao" za taj deo drveta, nego nas zakida što uopšte koristi drvo za koje mu nije žao da ga onako udesi glodalom. Neko je spomenuo nešto u smislu "Vidi koliko nam zapravo Gibson proda mahagonija", a cela moja priča je u fazonu "Više je pitanje kakvog, nego koliko".

DrGreenthumb
MF veteran

Post by DrGreenthumb » 07 Dec 2009, 11:17

Kristijan wrote:"Vidi koliko nam zapravo Gibson proda mahagonija", a cela moja priča je u fazonu "Više je pitanje kakvog, nego koliko".
:1:

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 07 Dec 2009, 11:24

O tome ti pricam, ali dokle. Kvalitetan mahagoni se ne 'dubi'. Niti se sece jeftino. Ima to svog kupca.

Ti i ja se nikako ne razumemo; ja ko da pricam svahili a ti kineski. Pa da ga h(j)erbarium, valjda cemo jednog dana uz pivo rukama da se sporazumemo, ne bi ni to bilo necuveno :ziveli: .

Mada nije ni to to. Vise. Jednostavno, your friendly guitar companies...errr. verovali vi ili ne...zele da vas (nas) izhebu samo tako). Zato sad postoje milion kompanija koje i NISU butik, i koje prave mnogo korektnije instrumente za male pare, da ne kazem sulude instrumente za dobre pare. Nekad je bilo par firmi koje su uopste znale da naprave elektricnu gitaru i to je bilo to.

Meni je jasno to idolopoklonstvo i statusni simbol i slicne fore, kao sto je vama jasno da ja poginem od smeha kad mi neko spomene Gibson ili Fender. Ja sam svoje (Gibsone i Fendere) daaaaavno prodao. Nego Rambo osvojio Brasileiro 2009, a meni ukradose njegov Flamengo dres pre 5-6 godina. Pu cigani :metal: .

Guitar_thrill
MF veteran

Post by Guitar_thrill » 07 Dec 2009, 15:40

Dersu, mislis da Gibson stavlja kvalitetniji mahagoni u pune modele, od ovih "busenih" ? Jer ako je isti mahagoni, onda stvarno nema nikakve ustede, i to sam ja vec govorio na nekoj temi....

cccira
MF veteran

Post by cccira » 07 Dec 2009, 15:43

E vidite, ova tema je odlican pokazatelj. Pricamo o busenom vs. nebusenom mahagoniju... Vratite na prvu stranicu teme i bacite pogled na onu chvorinu. Ajd sad zamislite da neki baja kupi Gibi standard od 2000+ dolara, odluci da ga oguli i nadje neke deformacije u drvetu :)

ness

Post by ness » 07 Dec 2009, 15:53

cccira wrote:E vidite, ova tema je odlican pokazatelj. Pricamo o busenom vs. nebusenom mahagoniju... Vratite na prvu stranicu teme i bacite pogled na onu chvorinu. Ajd sad zamislite da neki baja kupi Gibi standard od 2000+ dolara, odluci da ga oguli i nadje neke deformacije u drvetu :)
Zasto bi neko gulio gitaru od 2000+ dolara.Nerazumem,iskezis se za dva soma, a ne odgovara ti boja ?!Ne radi se tu o estetici,nego o kvalitetu drveta, sto je u sprezi sa kvalitetom zvuka.

cccira
MF veteran

Post by cccira » 07 Dec 2009, 15:57

Eto, baji dosadno, guli mu se gitara. I oguli je i ima sta da vidi - mahagoni sa defektima. A ovako fino gospoda izdube te daske tacno gde su defekti, i (skoro) svima lepo.

Post Reply