Poziv za preporuku civija jos uvek stoji ali da podelim neka nova saznanja sad kad imam vremena da kuckam.
Pre neki dan sam isao sa klincem iz komsiluka da on kupi pojacalo pa sam malo isprobavao sve opcije koje sam pomenuo u uvodnom postu. U prodavnici nisu imali Marshalla CDR15, samo onaj jeftiniji bez reverba i skuplji sa digitalnim efektima. (Btw, ovaj CDR15, polovan, mi je pobegao ispred nosa za 70€). Sve sto je receno stoji, odlican clean, jaka distorzija, jednom recju Marshall. Medjutim, otkrovenje su bili Vox-ovi VR15 i VR30 koji su na dodatnom snizenju tako da sad kostaju 115 i 160€. Oba imaju lampu 12AX7 u pretpojacanju, isti vintage izgled dok jace ima par tonskih kontrola vise na oba kanala i rever, te po 2 overdrajva, OD1 koji je vintage i OD2 koji je moderan. Komsija je bio zainteresovan za ovo jace zbog snage i njega smo najvise isprobavali i mogu da kazem da je mnogo dobro. Odlican zvuk na svik kanalima, odlican reverb i moze da senapanji do kraja bez izoblcenja sto znaci da ima rezervu snage. Probali smo i footswitch koji je 25€ ali nisam provalio logiku kojom radi, odnosno iako ima 2 prekidaca, ne radi kao i 2 tastercica na pojacalu: jedan za OD on/off, drugi za izbor OD1/OD2. To bi mu bila jedina nepopravljiva mana. Jos vece otkrovenje mi je bilo manje pojacalo koje, cini mi se, zvuci jos bolje. Kad sam se ukljucio u njega i onako na brzinu podesio zvuk nisam mogao da verujem sta cujem. To je ono sto ja prokomentarisem "kao da su zice ukljucene direktno na 220V". Iako ima skoro duplo manje tonskih kontrola, to mu nije nedostatak. Jedino sto su mogli da mu stave reverb i onda bi bilo neprejebivo za potrebe ljubitelja svirke kakvi se okupljaju na ovom forumu. Dakle, moja buduca investicija, cim naleti neka kinta. Moracu da i na njemu isprobam footswitch, mozda radi onako kako meni izgleda logicno. Jos jedan nedostatak, koji bi se doduse (relativno) lako mogao otkloniti je lampa kineske proizvodnje. EI Nis pravi iste takve i to vrhunske ali za hi-fi pojacala, kazu da se nije najbolje pokazala na gitarskim. Alternativa je da se poruci ruska marke Tungsol (
http://www.musiciansfriend.com/product/ ... sku=212231) za koju na netu ne stede reci hvale i na americkim sajtovima kosta oko 15$ a pretpostavljam da je u Rusji jos jeftinija. Veujem da bi se time mnogo dobilo na vec dobrom zvuku. Oba pojacala imaju i izlaz za eksterni zvucnik tako da su mogusnosti za poboljsanja velike. Preporuka za sve kojima Heavy Metal ili Hard Core nisu primaran svirka mada bi i oni mogli da isporbaju ove spravice.
Da dodam da sam u istoj radnji pazario Korg GA30 stimer za 10€ (
http://www.musiciansfriend.com/product/ ... sku=210526).
Toliko za sad uz predlog urednicima da se neke preporuke i misljenja sa ove i slicnih tema izdvoje i stave na vrh kao neka mini enciklopedija za sve zainteresovane. Takodje, pomenuh da sam zainteresovan za kupovinu VR15, primetio sam da se u nekoliko prodavnica vrlo lako iskamci popust kad se kupi nekoliko prizvoda (ja sam kupio zice, kais i slide i dobio trzalicu a na kraju mi je zaokruzio racun za 50 dinara nize), pa predlazem i samoorganizovanje posetilaca foruma kad krenu u nabavku.