VOX Pathfinder 15R

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Sava

VOX Pathfinder 15R

Post by Sava » 14 May 2008, 22:09

Verujem da ste svi imali prilike da probate ovo pojačalce, a ja sam ga više puta preporučio kako početnicima tako i iskusnima za sobno sviranje. Sada se jedan primerak nalazi kod mene i biće tu neko vreme tako da ću sa zadovoljstvom da se izigram. Ovo nije recenzija već kratak prikaz i podsećanje.

Image

Pojačlo u potpunosti izgleda kao čuveni AC30 samo u smanjenom obliku. Možda se ovo nekome ne sviđa, ali nama koji smo odrasli uz AC30 izgled je prirastao srcu i volimo ga. Priznajem da kada vidim ono krupno VOX zaigra mi nešto oko srca. Komande su sa gornje strane i izgledaju ovako:

Image

Tu je dugme Gain, zatim Boost, Volume, Treble, Bass, Tremolo Speed, Tremolo Depth i Reverb. Komandna ploča izgleda veoma slično AC30, jednostavno baš su se trudili da liči na poznatog brata. Čak su napravili i zlatne ukrase po obodu kutije kao i na prednjoj ploči, a zvučničko platno je prepoznatljivog vox stila. Što je najinteresantnije i zvukom podseća na njega. Sa dugmetom Gain može lepo da se dozira pojačanje i da se postigne dobar crunch, a kada se uključi Boost dobija se vrlo slatka i muzikalna distorzija. Tremolo je solidan, a ono što me je fasciniralo je to da je unutra pravi pravcati žičani reverb! Doduše prilično je kratak i ima samo dve žice, ali je to pravi pravcati žičani vintage reverb. Snaga je 15 W, zvučnik je po licenci izrađen čuveni Vox Buldog od 20 cm. Zbog skromne večičine nema previše basa, ali su zato visoki vrlo simpatični pa i ozvučena akustična gitara zvuči sasvim pristojno. Malo su potencirani srednji tonovi na način koji ne volim jer daje nešto metalnog tona, ali se ovde ipak radi o sasvim jeftinom pojačalu pa ne treba previše tražiti. Odsvirani akordi nisu tako čisti i precizni kao kod skupljih pojačala sa većim zvučnikom, ali su korektni. Kada mu se doda kvalitetan spoljni zvučnik pojačalo postaje čak jako dobro.

Sa zadnje strane je postavljen izlaz za slušalice pa možete da vežbate, a da nikome ne smetate, možete da priključite spoljni zvučnik, poseduje linijski izlaz pa možete signal direktno da odvedete u miksetu ili slično, a poseduje i konektor za nožni prekidač radi preklapanja efekata. Znači može da se oceni kao bogato opremljeno. Ima nešto šuma, ali nije preteran pa mogu da kažem da pojačalo spada u tiha. Napravljeno je u Vijetnamu, ali deluje solidno, a kvalitet ugrađenih delova uopšte nije za podcenjivanje.

Pojačalo košta svega 99 evra što mislim da je jako skromna cifra za zadovoljstvo koje može da vam pruži. U sbvakom slučaju ako vam treba sobno pojačalo dobrog kvaliteta nemojte ga zaobići prilikom izbora.

Rocket Roll

Re: VOX Pathfinder 15R

Post by Rocket Roll » 15 May 2008, 00:35

Image

Kako gazda ovog riga kaže, "I run my Pathfinder 10 through a 1x12 loaded with an Eminence GB12 and it sounds most excellent and a complete transformation compared to the internal speaker (for obvious reasons). Bigger speakers have a very pleasing smoothing effect on the highs, in that all of a sudden, the Pathfinder's OD channel becomes useable through most of its range. I'm sure you've already noticed that the Pathfinder OD channel sounds a bit harsh and transistor-y through the internal speaker."

Tako da - apsolutno, samo se čini da PathFinder kao pojačalo ima nedostataka, jedini nedostaci su u zvučniku. Već dugo se razmišljam da uzmem jednog radi "hirurgije" - razdvajanja glave i korišćenja te glave za sve živo.

Z*Z*Z

Post by Z*Z*Z » 15 May 2008, 00:51

Sasvim dobro zvuci pathfinder 15r, super povoljan je s obzirom sta pruza; a i ona varijanta sa 12ax7 u predpojacalu je dobro zvucala, steta sto je prestala da se proizvodi...

Bodomovac

Post by Bodomovac » 15 May 2008, 01:28

Rocket Roll wrote:Već dugo se razmišljam da uzmem jednog radi "hirurgije" - razdvajanja glave i korišćenja te glave za sve živo.
Za 99eur se isplati, po mom mišljenju (na osnovu pročitanog). :)

Blake

Post by Blake » 15 May 2008, 08:39

pojacalo ja super....ja ga imam vec nekoliko godina i veoma sam zadovoljan...jedina mana mu je sto, za razliku od drugih pojacala u toj klasi, nema ulaz za cd, ritam masinu i sl...sto npr fender frontmen i marshall mg imaju

Sava

Post by Sava » 15 May 2008, 09:19

Z*Z*Z wrote:Sasvim dobro zvuci pathfinder 15r, super povoljan je s obzirom sta pruza; a i ona varijanta sa 12ax7 u predpojacalu je dobro zvucala, steta sto je prestala da se proizvodi...
Da, ja sam neko vreme imao AD30VT i bio jako zadovoljan sa njim, a napisao sam i recenziju za koju mislim da se nalazi i na ovom forumu. Nisam znao da je ta serija prestala da se radi, na Vox sajtu pod proizvodima i dalje postoji.
Last edited by Sava on 15 May 2008, 09:34, edited 1 time in total.

Sava

Post by Sava » 15 May 2008, 09:32

Rocket Roll wrote: Tako da - apsolutno, samo se čini da PathFinder kao pojačalo ima nedostataka, jedini nedostaci su u zvučniku. Već dugo se razmišljam da uzmem jednog radi "hirurgije" - razdvajanja glave i korišćenja te glave za sve živo.
Jeste i meni se čini da je zvučnik najlošiji deo pojačala. Za tvoju informaciju neki harperi koriste Pathfinder 10 kao predpojačalo pa iz njega idu u Bassman ili slično pojačalo. Tu varijantu kod nas koristi recimo harper Duki.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 15 May 2008, 10:49

Sava wrote:...AD30VT... Nisam znao da je ta serija prestala da se radi...
Z*Z*Z je ustvari mislio na (sada prekinutu) VR-15 i VR-30R seriju, koja je u sebi imala Valvetronix tehnologiju (Tube Reactor Circuit, 12ax7) ali nije imala procesor. To je bila fantastična ideja - praviti analognu verziju Valvetronixa AD.

Veći model (VR-30R) je imao i veći zvučnik (10''). Ne znam zašto je ta serija pojačala ukinuta. Možda im pored Valvetronixa i Pathfindera nije bilo mesta.

Image

Image

Z*Z*Z

Post by Z*Z*Z » 16 May 2008, 00:09

Da, VR serija je bila odlicna ideja, bright, edgy zvuk sa analognom shirinom; Drugar ima VR-15, i zvuci odlicno s obzirom da ga je platio 110e :)

Sava

Post by Sava » 16 May 2008, 09:28

Ja na celu priču gledam ovako: 99 evra je cena prosečne gitarske pedale, a za to dobijate kompletno pojačalo sa žičanim reverbom. Zato smatram da su to sve best bay kupovine na našem tržištu uključujući i VR seriju. Vidim da su se na Zapadu okrenuli dosta sobnim muzičarima pa već ima priličan broj malih dobrih pojačala uključujući i lampaše (Epiphone, Gretsch) i sve to u klasi do najviše 200 dolara. Nama ostaje u toj klasi da biramo između Voxa, Behringera i još par proizvođača i to je sve, a ostalo kada i ako stigne stiglo je.

analogboy

Post by analogboy » 20 Jul 2008, 22:04

I meni se svidja kako sljaka taj mali Vox.Kutija je dosta velika da u nju moze da se stavi i neki zvucnik od 10 incha, a kad se zakaci na neki cab sa 12 icom ima dovoljno snage za sviranje sa bandom. Jos ima i line out. Pravio se ranije i Vox Cambridge koji je bio nesto slicno samo 30 W.

Djordjevic

Post by Djordjevic » 26 Apr 2009, 23:01

Jedno pitanje.Kupio sam Vox pathfindera 15r.Kada odvrnem gain preko 7 ili preko 5 na boost kanalu i pritom mi je volume na 2/3 ili cak i na pola cujem zujanje.Isto tako ako odvrnem treble zujanje se pojacava.Nije to nista preterano ali se ipak cuje.
Uzemljenje ne bi trebalo da bude zato sto sam imao problem sa tim(tad je bas zujalo).Mada kad pipnem metalne delove na gitari ipak se pravi mala razlika.
Kazem opet nije to veliko zujanje.Kada sviram sve je u redu.Od jacine zvuka zujanje se ne primecuje.
Zanima me da li je to normalno ili je nesto u kvaru?

sl0e

Post by sl0e » 26 Apr 2009, 23:58

Da li imas gitaru sa singlovima?

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 27 Apr 2009, 00:20

Naravno da je normalno da malo zuji kad odvrnes gain preko 7. :D
To sa uzemljenjem nije.
Ne bi trebalo da bude razlike kad pipas metal.

Djordjevic

Post by Djordjevic » 27 Apr 2009, 16:26

DA, dva single coil (wilkinson)

Post Reply