konfiguracije magneta???

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
johnny_b_good

konfiguracije magneta???

Post by johnny_b_good » 18 Jul 2008, 12:55

kakve sve postoje i koja za sta sluze?mnogo sam zbunjen :?:

dejankuki
Ćale - moderator

Re: konfiguracije magneta???

Post by dejankuki » 18 Jul 2008, 13:04

dejankuki wrote:

H-S-S
H-S-H
S-S-S
S-S
H-H

Sve su ovo skracenice za konfiguraciju magneta.
S=single (singl)
H=Humbucker (dupli) magnet.

Single je malo ostriji u zvuku, dok he humbucker malo topliji u zvuku.
Ajde, da to pojasnim...ako zelis da ti gitara "vristi i reze" onda ti trebaju single magneti, ako hoces da imas topao i mek ton, sa dobrim sustainom, humbuckeri su tvoj izbor. Kombinacijom ova dva tipa na nacin koji sam ti opisao dolazi se do raznih zvukova koji ti odgovaraju ili ne odgovaraju.

Znaci ako je na gitari (gledano od kobilice ka vratu... Humbucker-Singl-Singl to je H-S-S konfiguracija. Dalje sam uradi mogucnosti po siframa... ;)

Jos jedna stvar, a tice se magneta, humbuckerima mogu da se razdvoje namotaji. Inace humbuckeri se i sastoje od dva spojena single magneta samo su povezani da rade zajedno... e onda se prekidacem koje obe Aria-e imaju razdvoje ti namotaji i imas zvuk "kao" na singlu. Tako da koliko god da gitara ima kombinacija (tri do pet) dodaj tu i dve mogucnosti po humbucker magnetu. U ovom slucaju (H-S-H) 9. a u slucaju H-S-H imas 7. Ko nema taj prekidac u oba slucaja ima 5.
E sad , da li ti se isplati ili ne... ja ne mogu da ti kazem, jer jednostavno neznam koliko zns da sviras... da li ces da koristis tremolo (bilo koji) u prvo vreme, dok ne naviknes na gitaru a kasnije da se igras sa tremolom. To privikavanje sa akusticne na elektricnu, moze da potraje dva-tri-pet meseci. Ti kazes da ces da kupujes iduce godine drugu gitaru.... znaci da li STD ili DLX tvoj izbor.

Najbolje je da odes kod nekog ko ima gitaru sa FR-om i sa vintageom da vidis razliku...i taman da procenis da li ces ti imati vremena da se odmah igras tremolom ili ne.

ovo je u ovoj temi viewtopic.php?p=11458#p11458

johnny_b_good

Re: konfiguracije magneta???

Post by johnny_b_good » 18 Jul 2008, 16:38

ja bih hteo HSS a mislim da je pacifica 112 ima.Sviram vec podosta akusticnu,a sto se tice tremola nikad nisam imao prilike da ga cackam.Nemam pojma ni kako deluje...mada sam cuo da na jeftinim gitarama brzo raskanta zice

Post Reply