Nemesis Eden rs210?

Moderators: Trooper, Tiki the Boyler

Bozha

Re: Nemesis Eden rs210?

Post by Bozha » 23 Jun 2010, 14:56

Kako se uopste vezuju 4x10? Po 2 paralelno, pa u red? Kako se vezuju zvucnik i horna?

Ja sam u medjuvremenu stigao da analiziram uputstvo za upotrebu WinISDa, cackao, probavao i koliko god da sam bio zbunjen u pocetku sad tek siguran da nemam pojma! :O.o:

Onaj projekat audiotehnike bi trebao da bude tjuniran na 50Hz. Sa pomenutim zvucnicima, po WinISD, cutoff frekvencija je negde oko 65Hz. Sad ti meni reci da li je to dovoljno? Rekao bih da bi za 5zicani bas trebala biti sto blize 30Hz, a to ne mogu da izvucem ni sa dimenzijama velicine sobe...
Image
Sranje mi je sto ne mogu ni da predpostavim kako sve ove cifre uticu na ono sto cujes na kraju. (Iskustvo cini majstora!)

Sto se tvog Edena tice, prodaj ga dok nesto nisi "pokvario" i uzmi sebi jacu spravu ako ti treba. Glupo je da vuces okolo tu drugu desetku koju ne koristis. Eto ti Fic-ova glava od 500W, pa se menjajte. Jeste slaba sa podesavanjima, ali cega nema - ne moze da se pokvari. Posle mozes da kombinujes kutije kakve hoces...

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 23 Jun 2010, 15:36

Bozha wrote:Kako se uopste vezuju 4x10? Po 2 paralelno, pa u red?
Najčešće se vezuju obrnuto, po par redno, pa onda ta dva para paralelno, pa se snaga iz pojačala deli po pola po svakom paru.
Bozha wrote:Kako se vezuju zvucnik i horna?
Paralelno, a na hornu (ulaz-izlaz) se vezuje skretnica i to sve ne utiče na ukupnu impedansu. Ne znam kako, ali Micha reče da jeste, a mene mrzelo da googlam, to mi bilo dovoljno...
Bozha wrote:Ja sam u medjuvremenu stigao da analiziram uputstvo za upotrebu WinISDa, cackao, probavao i koliko god da sam bio zbunjen u pocetku sad tek siguran da nemam pojma! :O.o:
Ma man' se, dovoljno je to što znamo...
Bozha wrote:Onaj projekat audiotehnike bi trebao da bude tjuniran na 50Hz. Sa pomenutim zvucnicima, po WinISD, cutoff frekvencija je negde oko 65Hz. Sad ti meni reci da li je to dovoljno? Rekao bih da bi za 5zicani bas trebala biti sto blize 30Hz, a to ne mogu da izvucem ni sa dimenzijama velicine sobe...
Meni je neko jednom rekao da tjuniranje treba da bude u skladu sa parametrom frequency resonance koji je dat u specifikacijama zvučnika... Međutim, nisam mogao da pronađem zavisnost tjunirane frekvence prema WinISD-u i te frekvente rezonance za dati zvučnik. I tako sam odustao i od pokušaja da razumem problem tjuniranja... A btw, nisam primetio da je i jedan boks tjuniran baš toliko nisko na tih 30Hz ko što bi ti voleo...
Jednog dana kada napravim 5-6 kutija baš ću da uzmem da premeštam zvučnike iz jedne u drugu pa da viim kolika je razlika u svirci istog zvučnika u različitim kutijama... :)
Bozha wrote:Sto se tvog Edena tice, prodaj ga dok nesto nisi "pokvario" i uzmi sebi jacu spravu ako ti treba. Glupo je da vuces okolo tu drugu desetku koju ne koristis. Eto ti Fic-ova glava od 500W, pa se menjajte. Jeste slaba sa podesavanjima, ali cega nema - ne moze da se pokvari. Posle mozes da kombinujes kutije kakve hoces...
Znao sam da će neko da kaže, prodaj pa uzmi jače... :( Par puta sam i davao oglase, pa odusto... Ako ovaj lik što traži 500-600 evra za isto pojačalo uspe da ga proda, onda nešto nije u redu sa mnom... :O.o: Ali nisam odustao zbog neuspeha u prodaji, nego zbog toga što jednostavno i dalje nemam pojma šta bih kupio umesto Nemesisa... Sve što je i malo jače je mnooogo skuplje, a sve pare koje mi naiđu na neki mistični način uspem da potrošim još i pre nego što ih dobijem... Ovako sam kontao, šteknem 50-tak evara pa kupim jedan zvučnik i tako za par meseci imam ceo novi boks. Btw, kad kupim dva zvučnika (ako se uopšte rešim da ostanem pri desetkama) odma bi ih isprobao u Nemesisu na mesto ovih originalnih. Možda ti Nemesisovi zvučnici i nisu toliko efikasni kao što se tvrdi, pa u tom slučaju uvidim da mi ništa više ni ne treba... Ako ipak ne bude tako, uvek mogu da nastavim sa prvobitnom idejom, izgradnja novog kabineta koji će paralelno biti vezan sa polovinom postojećeg internog kabineta.
Ma jeste ideja nebulozna, sad kad ponovo promislim, ali razmisliću još malo o tome, na kraju krajeva neću mnogo da izgubim, ako pravim novi boks, uzmem dobre drajvere, to će da mi ostane za uvek i sa nekom boljom glavom ima da radi još i bolje.

Ako neko još želi da polemiše na temu moje ideje o modifikaciji Nemesisa RS210, slobodno neka kaže. Spreman sam da me odvratite od ideje... :) :ziveli:

michabass

Post by michabass » 24 Jun 2010, 22:48

Uh uH šta ste sve ispisali......
ma ok, za sve ste u glavnom na pravom putu, samo jedna veća zamerka: Kappa nije baš za bas gitaru, ima predebelu membranu i mutavu zavojnicu.... instrumentalni zvučnici drugačije treba da izgledaju.

.
.
.
pozdrav!
:ziveli:

Bozha

Post by Bozha » 25 Jun 2010, 00:36

UHUH i to kakav! :facepalm: Skontao sam i sam da je Kappa za nesto drugo, Eminence preporucuje ugradnju sa high pass filterom na 60Hz! I naravno, u zavisnosti od namene i nacina ugradnje, zvucnik deklarisan na 450W preporucuje se za aplikacije od 150 i 200W. Jedina 12" Eminence opcija za bas gitaru je Basslite neodiumski zvucnik od skromnih 150W. Imas preporuku za neku jacu 12" pristupacnu za samogradnju?

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 25 Jun 2010, 14:28

A mene me zanima za sta su namenjeni Eminence zvucnici koji u nazivu modela imaju sufiks LF? Npr. KAPPALITE™ 3012LF ili KAPPALITE™ 3012LF ili DELTA-12LFA...?

michabass

Post by michabass » 26 Jun 2010, 11:39

Pa ti sa LF su namenjeni aplikacijama gde oni rade samo najniže basove i obavezna je upotreba nekog dedicated midbasa. pogledaj zvanični frekventni opseg u pdf-u za bilo koji od tih zvučnika i biće ti jasno... narodski rečeno sabvuferi...

A to za koji 12" bi bio dobar za bas gitaru - naučiću te da pecaš, neću ti dati ribu :wink: :
membrana što lakša, induktivnost zavojnice što manja, frekventni opseg što širi nagore, kriva impedanse što ravnija i nepisano pravilo zavojnica oko 2" - 50mm (maksimalno do 2,5" iliti 64mm!)
Uzmi recimo tri ili četiri zvučnika za koja misliš da će ti odgovarati za bas gitaru (recimo svi sa 2" špulnom), otvori njihove pdf-ove naporedo i uporedi ove parametre koje sam ti dao. Onaj koji ima najbolje sve od toga (ili najbolji prosek) biće najbolji za bas gitaru, naravno ima i tu ponekad izuzetaka jer membrana ne sme da bude previše tanka - raspašće se od niskih tonova... i tako dalje... ali to je već stvar iskustva, dovoljno buljenja u parametre i znaćeš i sam da odabereš dobar zvučnik...

Bozha

Post by Bozha » 28 Jun 2010, 13:09

Micho ljudino, hvala za ovo "pecarosko" prosvetljenje! :ziveli: Uporedio, eliminisao, dosao do par odgovarajucih zvucnika, pogledao kakva resenja Eminence predlaze, sve bass guitar kabineti! Ostaje pitanje da li je dovoljan npr. Beta-12A (250-500W) za glavu koja daje 300w kroz 8 ohma? Na netu postoje 2 suprotne skole, od toga da zvucnik treba da ima x2 RMS od deklarisane snage glave do toga da glava treba da bude x2 u odnosu na zvucnike. Ovo moje bi bio neki kompromis.. ;) Na sta da obratim paznju kod izbora tvitera i skretnice u kombinaciji sa ovakvim zvucnikom?

Blondiebass

Post by Blondiebass » 09 Oct 2010, 00:57

Sta bi sa izborom hornice i skretnice? Javi ako si dosao do nekog interesantnog saznanja po tom pitanju, jer i ja se uskoro upustam u izradu jednog DIY bass kabineta, pa mi usled nedostatka poznavanja materije problem prestavlja upravo visokotonac i skretnica za isti.
Pozdrav.

michabass

Post by michabass » 09 Oct 2010, 18:49

Blondiebass wrote:Sta bi sa izborom hornice i skretnice? Javi ako si dosao do nekog interesantnog saznanja po tom pitanju, jer i ja se uskoro upustam u izradu jednog DIY bass kabineta, pa mi usled nedostatka poznavanja materije problem prestavlja upravo visokotonac i skretnica za isti.
Pozdrav.
http://www.talkbass.com/forum/showthread.php?t=480597

Blondiebass

Post by Blondiebass » 09 Oct 2010, 19:24

Da, video sam vec ovo. Stavno si ga iskusno napravio, ovom prilikom ti cestitam. Vidi se da ti nije prvi koji si napravio, nadam se ni zadnji. ; )
Avaj, ranije nisam zapazio da si pomenuo specifikacije za skretnicu, nekako sam bio preskocio taj deo. I dalje mi nista u tom pogledu nije jasno, ali ima vremena, internet sve zna. :D
Hvala!

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 09 Oct 2010, 19:35

Micha, baci pogled na pp, pliz :cao:

Bozha

Post by Bozha » 10 Oct 2010, 17:10

Blondiebass wrote:Sta bi sa izborom hornice i skretnice? Javi ako si dosao do nekog interesantnog saznanja po tom pitanju, jer i ja se uskoro upustam u izradu jednog DIY bass kabineta, pa mi usled nedostatka poznavanja materije problem prestavlja upravo visokotonac i skretnica za isti.
Pozdrav.
Nazalost, nikako to da odradim. Nikako da nadjem odgovarajuci prostor/radionicu, a takvi radovi bas i nisu za stan, ali nebitno to... Od ekipe iz Audiotehnika.rs sam dobio ovu preporuku:

Selenium ST320 (25 eura),
filter/skretnica, njihov rad (20 eura).

Obavezno javi iskustva i utiske ako nesto napravis!

Blondiebass

Post by Blondiebass » 11 Oct 2010, 16:56

Jbg, suvise si daleko tako da ne mogu da ti pomognem sto se tice radionice...
Hvala za informaciju, i ja sam planirao da cimam onog lika iz Audiotehnike.
Trenutno sam u nekim drugim radovima, ali nadam se da cu sledece nedelje da pocnem sa izgradnjom kabineta. Postavicu ovde negde ako bude nesto od toga.

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 11 Oct 2010, 21:36

Ja sam u blizini, javi se da osnujemo neku manufakturu! :wink:

DickOverfrick

Post by DickOverfrick » 15 Oct 2010, 18:20

ima jedan rs210 na kupujemprodajem. 500e trazi, kaze staro nesto manje od 2 godine.
Ja sam platio oko 530-550 nov nc210 u artistu, sa garancijom. nije ih bilo u bg i onda su mi doterali iz ns fazon poslednji komad. znam da je malo stariji model ali mislim da nema neke sustinske razlike izmedju ova dva modela. inace sam prezadovoljan pojacalom, pre sam se kacio na razglas ili na neka druga pojacalo, bilo je raznih, cak i jedan trejs sa 4x10, ali ovako dobar ton niakda do sada nisam dobio (inace sviram kontrabas na njemu).

Post Reply