Bozha wrote:Kako se uopste vezuju 4x10? Po 2 paralelno, pa u red?
Najčešće se vezuju obrnuto, po par redno, pa onda ta dva para paralelno, pa se snaga iz pojačala deli po pola po svakom paru.
Bozha wrote:Kako se vezuju zvucnik i horna?
Paralelno, a na hornu (ulaz-izlaz) se vezuje skretnica i to sve ne utiče na ukupnu impedansu. Ne znam kako, ali Micha reče da jeste, a mene mrzelo da googlam, to mi bilo dovoljno...
Bozha wrote:Ja sam u medjuvremenu stigao da analiziram uputstvo za upotrebu WinISDa, cackao, probavao i koliko god da sam bio zbunjen u pocetku sad tek siguran da nemam pojma!
Ma man' se, dovoljno je to što znamo...
Bozha wrote:Onaj projekat audiotehnike bi trebao da bude tjuniran na 50Hz. Sa pomenutim zvucnicima, po WinISD, cutoff frekvencija je negde oko 65Hz. Sad ti meni reci da li je to dovoljno? Rekao bih da bi za 5zicani bas trebala biti sto blize 30Hz, a to ne mogu da izvucem ni sa dimenzijama velicine sobe...
Meni je neko jednom rekao da tjuniranje treba da bude u skladu sa parametrom frequency resonance koji je dat u specifikacijama zvučnika... Međutim, nisam mogao da pronađem zavisnost tjunirane frekvence prema WinISD-u i te frekvente rezonance za dati zvučnik. I tako sam odustao i od pokušaja da razumem problem tjuniranja... A btw, nisam primetio da je i jedan boks tjuniran baš toliko nisko na tih 30Hz ko što bi ti voleo...
Jednog dana kada napravim 5-6 kutija baš ću da uzmem da premeštam zvučnike iz jedne u drugu pa da viim kolika je razlika u svirci istog zvučnika u različitim kutijama...
Bozha wrote:Sto se tvog Edena tice, prodaj ga dok nesto nisi "pokvario" i uzmi sebi jacu spravu ako ti treba. Glupo je da vuces okolo tu drugu desetku koju ne koristis. Eto ti Fic-ova glava od 500W, pa se menjajte. Jeste slaba sa podesavanjima, ali cega nema - ne moze da se pokvari. Posle mozes da kombinujes kutije kakve hoces...
Znao sam da će neko da kaže, prodaj pa uzmi jače...

Par puta sam i davao oglase, pa odusto... Ako ovaj lik što traži 500-600 evra za isto pojačalo uspe da ga proda, onda nešto nije u redu sa mnom...

Ali nisam odustao zbog neuspeha u prodaji, nego zbog toga što jednostavno i dalje nemam pojma šta bih kupio umesto Nemesisa... Sve što je i malo jače je mnooogo skuplje, a sve pare koje mi naiđu na neki mistični način uspem da potrošim još i pre nego što ih dobijem... Ovako sam kontao, šteknem 50-tak evara pa kupim jedan zvučnik i tako za par meseci imam ceo novi boks. Btw, kad kupim dva zvučnika (ako se uopšte rešim da ostanem pri desetkama) odma bi ih isprobao u Nemesisu na mesto ovih originalnih. Možda ti Nemesisovi zvučnici i nisu toliko efikasni kao što se tvrdi, pa u tom slučaju uvidim da mi ništa više ni ne treba... Ako ipak ne bude tako, uvek mogu da nastavim sa prvobitnom idejom, izgradnja novog kabineta koji će paralelno biti vezan sa polovinom postojećeg internog kabineta.
Ma jeste ideja nebulozna, sad kad ponovo promislim, ali razmisliću još malo o tome, na kraju krajeva neću mnogo da izgubim, ako pravim novi boks, uzmem dobre drajvere, to će da mi ostane za uvek i sa nekom boljom glavom ima da radi još i bolje.
Ako neko još želi da polemiše na temu moje ideje o modifikaciji Nemesisa RS210, slobodno neka kaže. Spreman sam da me odvratite od ideje...