Aktivna/pasivna elektronika

Moderators: Trooper, Tiki the Boyler

maksabass

Aktivna/pasivna elektronika

Post by maksabass » 31 May 2012, 00:17

Vrlo je verovatno da postoje na forumu teme o ovim stvarim al eto da ne trazim i ne vaskrsavam teme ...
I ako se bavim izradom pedala i predpojacala za gitare i bas,nikako nisam ljubitelj aktivnih gitara.U svakom slucaju lepo je imati aktivnu elektroniku ali meni se cini da i kod dobrih bas gitara sto bi se reklo moze da im doda ali svakako i da oduzme deo njenog karaktera.
Naime imam Yamahu TRB 5 .Naravno aktivna je i ima stvarno nabuzdeni preamp.Pored blene i volume postoji tonska regulacija sa treble i bass i preklopnikom sa tri polozaja za midlle.Na plocici stoje 4 trimpota,i to jedan j za izlazni signal,a ostala 3 su za regulaciju midlova i to dva (boost/cut,i biranje frekvencije)za reulaciju treceg polozaja na preklopniku a jedan (za biranje frekvencije) srednji polozaj.Kada je prekidac za midlove u srenjem polozaju kako god da okrenete trimer dobicete HI-FI boju u raznim njansama pogodnu za slap.U trecem polozaju je mozete podesiti sa raskosnim midlovima.Prvi polozaj je bez regulacije midlova.Znaci reko BAS BOGAT PREAMP.
Sa ovim mozete slobodno direktno u mikser i da se ne razmisljate da li cete postici ako ne dobar ono solidan ton.
Medjutim ...zasto ovo pisem...sve vreme sviranja na njoj nisam osetio interakciju izmedzu mene i nje kao recimo na gitari koju sam imao pre nje,a bila je pasivna.Zbog toga napravim eksperiment,skinem aktivu i ukljucim u pojacalo...Boze ,kao da sviram potpuno drugi instrument,prosto neverovatno.Sto se tice samog kvaliteta zvuka nista nisam izgubio,osim nekih 20% u visoki tonovima ,sto po meni magneti koji nisu singlovi i ne mogu tako lepo da izbace,pa me to uopste i nebrine.Odvrnem na pojacalu ili na EQ treble i dobijem to sto zelim.
Drugo sto zelim da kazem ,ovakvu gitaru sa aktivnom elektronikom ,nekako u midlovima su malo teze hvatali eq-i,kao da su japanci sasekli neke frekvencije i uopste ih gitara ne emituje.To sam zakljucio odmah cim sam je kupio,jer sam je svirao na istom predpojacalu kao i predhodnu.
Moj trenutni zakljucak je da je gitara sa aktivnom e. izgubila 30-40% dinamike i onu reko bi interakciju sa sviracem,Sumnjam da cu vratiti preamp u noj dok bude bila kod mene.
Da li gresim u svom izlaganju? Vasa iskustva? :ziveli:

Cope

Re: Aktivna/pasivna elektronika

Post by Cope » 31 May 2012, 02:24

Pasiva is the law ili u prevodu - sam svoj majstor!!!

Imao više aktivnih gitara - pre ili kasnije završe u oglasima...

11080

Post by 11080 » 31 May 2012, 08:52

Ja imam sasvim drugačije mišljenje - pasivan bas je nefleksibilan.

Imao sam tri pasivna basa i suština je da imam jedan, eventualno dva upotrebljiva tona. Mislim da je pasiva dobra samo za Jazz bas i eventualno Prec.
Kvalitetan aktivan bas je neuporedivo jača kombinacija. Aktiva je keva pod uslovom da je kvalitetna.

Suština: moj ideal dobrog tona je StingRay a Cope voli Jazz. Logično, ja ću uvek biti za aktivnu elektroniku a Cope za pasivnu.
Pasiva je topla i prirodna a aktiva je namunjena i besna. Stvar ukusa. Svirajte aktivne baseve, najjači su :)

Trooper
Urednik

Post by Trooper » 31 May 2012, 10:36

Moj pasivni prec je i dalje namunjen :D. A ono, i kod baseva i kod gitara uvek bi pre odabrao dobru pasivu nego aktivne pikapove/preamp. Mada, kod jeftinijih instrumenata je to kul resenje, jer prilicno zamaskira zvuk samog basa, tj mnogo vise uticaja na zvuk imaju pikapovi od svega ostalog (drveta)

Cope

Post by Cope » 31 May 2012, 11:20

A čekaj, svaka je pasivna dok struja ne dođe od pikapa do integralnog kola u preampu gitare :)
To da li mi negde fali bas, negde visoki, kompresija signala i ostalo... pa sam ću da namestim na ovaj ili onaj način.
Jedan mali primer, aktivna elektronika u Fender MM nije nastala tako što je fabrika želela da prati trendove, već je sam Marcus došao i rekao - treba mi takav i takav ton. A to što se sada taj model prodaje kao konfekcija, to je druga stvar. Aktivna struja ima smisla samo ako je individualno projektovana.

U zadnje vreme se dosta jedu G. sa tom elektronikom, da se signal prvo modeluje u gitari, zatim ova "moderna" pojačala koja takođe imaju u sebi preamp sa poooosebnom filozofijom tona, pa onda još ako na sve to nakarikamo i neki procesor - doviđenja sa svirkom i zdravim tonom. To je moje mišljenje za live pristup...Kada smo za mix stolom, apsolutno podržavam sva elektronska sranja ovoga sveta u cilju dobijanja željenih rezultata i tona u mix-u (ako je moguće, a često se pokaže da nije). I to je razlog zbog koga zadnjih godina uopšte ne slušam produciranu muziku, već isključivo koncerte i live-ove jer se tu još uvek može nešto čuti i osetiti...

Funkd

Post by Funkd » 31 May 2012, 13:31

11080 wrote:Ja imam sasvim drugačije mišljenje - pasivan bas je nefleksibilan.

Imao sam tri pasivna basa i suština je da imam jedan, eventualno dva upotrebljiva tona.
Ja se ne bih slozio. Cak skroz suprotno - mislim da si sa aktivnim u startu "ogranicen" na odredjeni preamp koji moras da koristis. Sa pasivnim si u poziciji da sam izaberes preamp, (recimo spakovan u pedalu) koji po tvom uhu najbolje ide sa tvojom gitarom i koji ce joj dati poseban karakter. I mislim da je ta prica u "sirokom dijapazonu" tonova koje dobijas sa guranjem preampa u telo gitare besmislica. Mozes ti itekako "naterati" pasivan bass da zvuci i namuljeno i besno i sinteticki i bla bla... Jedini smisao koji vidim je ta "udobnost" koju dobijas znajuci da u svakom trenutku mozes cacnuti prstom pot i dodati/oduzeti odredjeni opseg. I da, prica o signature gitarama, sto rece Cope.
Cope wrote:I to je razlog zbog koga zadnjih godina uopšte ne slušam produciranu muziku, već isključivo koncerte i live-ove jer se tu još uvek može nešto čuti i osetiti...
E sad me i ti iznervira :mrgreen: Pa valjda i ta produkcija treba da postigne odredjenu atmosferu na traci? Ili je sve do nekog subjektivnog dozivljaja muzike, gde ja pokusavam da osetim emociju koju je autor hteo da prenese, a ti u startu gledas ton...

maksabass

Post by maksabass » 31 May 2012, 15:36

kako neko rece kod aktivne si u startu ogranicen ili bogato nagradjen.u slucaju trb -a meni je konstantno falio u svirci onaj kako bi rekao punch ali ne bas to ...neko rece cini mi se (seljacki punch) ,vintage midlle ili kako se to vec zove neznam ali hocu kad ga naumim da izadje iz gitare ,kad ga zakovem da prasti,i poklapa sve zivo oko sebe i to na recimo G i D zici ,to mi je falilo na TRB-u .Ovako sve drugo je OK.Imamutisak kao da je u startu ukompresovana.U pasivnom rezimu imam to.
Ima li gde da se kupi kod nas PUSH PULL potenciometar kaoko bi ga ugradio i imao i jedno i drugo?

Bozha

Post by Bozha » 31 May 2012, 17:53

Imam ja jedan. Stoji u kutiji. Bio kratko ugradjen i mozda 30tak puta push-pullovan. Mogu ti ga poslati. Javi se na PP...

Cope

Post by Cope » 01 Jun 2012, 02:09

maksabass wrote: Ima li gde da se kupi kod nas PUSH PULL potenciometar kaoko bi ga ugradio i imao i jedno i drugo?
Da ti kaže tvoj brat par stvari... Zaboravi budženje aktive u pasivu, od tog posla nema ništa, a zašto? Evo zašto, magneti predviđeni za aktivne gitare su bez preterivanja 70% manje impedanse od pasivnih magneta, dakle imaju pa skoro duplo manje namotaja, što prevedeno na seljački znači da ako ti volume stoji na 9 dok sviraš, bez aktive će se taj pikap čuti kao da je na 3. Barem je tako na Yamahama :mrgreen:
Ali ako istinski želiš da je pretvoriš u pasivnu, uzmi magnete pa ih premotaj.

11080

Post by 11080 » 01 Jun 2012, 08:11

maksabass wrote:kako neko rece kod aktivne si u startu ogranicen ili bogato nagradjen.
U potpunosti se slažem. Kada sam napisao "Aktiva je keva pod uslovom da je kvalitetna" hteo sam da kažem ovo što priča Maksa: Ako uzmeš kvalitetan aktivan bas bićeš bogato nagrađen.

A slažem se i sa Copeom; mislim da nećeš biti zadovoljan posle instaliranja push-pull-a. Znam na koji ljakse punch misliš; i meni je dugo nedostajao ali sam vremenom prihvatio da to nema ni Flea ni Les ni mnogo veće lokalne face od tebe i mene pa ako mislim da i mi treba da prihvatimo da neke stvari jednostavno ne idu zajedno- namunjen growl i seljački punch. Mislim da takav bas nije još izmišljen mada priznajem da će biti najbolji kada ga naprave jednog dana.

maksabass

Post by maksabass » 01 Jun 2012, 11:02

Drugari ja sam merio magnete na TRB-u.Pisao sam cinimi se...to je najjaci magnet koga sam imao prilike da izmerim.Recimo single coil na JB otprilike oko 6-6,5k,neke slabije varijante magneta oko5K.Ne mogu sad da se setim kolokobese na MM,posto sam imao prilike i njemu da uzmem meru.Dimarzzio ultra jazz 5 ima oko 18K.A anlico yamamha ima 29,5K.I to nikako nije slab magnet uporedjujuci po omazi.Drugo imoa sam prilike da se susretam sa magnetima koji rade kako ste opisali,ali oni su imali stvarno manju impedansu u odnosu na iste magnete namenjene pasivi/Recimo pasivni i aktivni IBANEZ SR 600 i SR 800.Kod 600 pasivnog sa za malo vece vrednosti nego kod aktivnog 800,a rekao bi da su magneti potpuno isti.

Cope

Post by Cope » 01 Jun 2012, 12:10

Imam jednog što prodaje TRB5 ili menja za JB uz doplatu, i ništa već godinu dana od posla... Svira ga kiselo i pati duboko u duši što nema pravi bas... :mrgreen:

Funkd

Post by Funkd » 01 Jun 2012, 12:30

Ja ne znam da li trolujete, ali:
Funkd wrote: mislim da si sa aktivnim u startu "ogranicen"
maksabass wrote:kako neko rece kod aktivne si u startu ogranicen ili bogato nagradjen
11080 wrote:hteo sam da kažem ovo što priča Maksa: Ako uzmeš kvalitetan aktivan bas bićeš bogato nagrađen.
Kako neko rece, ja mislim da su cvarci keva! Mada i kavurma je dobra... Ako kupis kvalitetnu, naravno.

11080

Post by 11080 » 01 Jun 2012, 12:39

Cope wrote:Imam jednog što prodaje TRB5 ili menja za JB uz doplatu, i ništa već godinu dana od posla... Svira ga kiselo i pati duboko u duši što nema pravi bas... :mrgreen:
Surovo Cope..

Funkd, ne znam šta znači reč trolovati ali pretpostavljam da se može zaključiti da niti ćemo Maksa i ja ubediti tebe i Copea da je aktivan bas bolji od pasivnog niti ćete vi ubediti nas u suprotno..

Ja nikada ne bih menjao svoj bas za tvoj niti bi ti menjao svoj bas za moj. A obojica imamo baš najbolji bas :) Tvoj bas je najbolji za tebe a moj bas je najbolji za mene. Ako nastavimo sa natezanjem deluje mi da ćemo i ferku za organizujemo :)

Ajde sad svi na radne zadatke :)

Funkd

Post by Funkd » 01 Jun 2012, 12:54

Ma ja pricam o izvlacenju iz konteksta. Svako pomene sta je prethodni napisao s tim sto promeni smisao istog.

Varas se. Ja bih svoj bass menjao za tvoj. :)
11080 wrote: niti ćete vi ubediti nas u suprotno..
Opet se varas. Cope i ja smo jaci i bice kako kazemo! :palica:

Post Reply